Jednočlánkové NiCd a NiMH baterie

S jednočlánkovými hermetickými akumulátorovými NiCd a NiMH bateriemi se nejčastěji můžeme setkat jako s komerčními válcovými plynotěsnými akumulátory, často prodávanými pod nesprávným označením „nabíjecí články“. Ty mohou být tvořeny akumulátorovým článkem opatřeným izolačním obalem nádobky a kladným kontaktem ve tvaru čepičky rozměrově shodné s čepičkou příslušného primárního článku. Obal článku je tvořen plastovou fólií nebo teplem smrštitelnou plastovou hadičkou.

7.1.png
7.1.Komerční akumulátor velikost D, uvnitř s akumulátorem Cs

Dalším typem jsou komerční hermetické akumulátory tvořené plastovým obalem, do kterého je zabudován akumulátorový článek menších rozměrů, příklad provedení je na obr. 7.1. Toto provedení se vyrábí u akumulátorů velikosti C a D. Hlavní důvod je cenový, zvláště pro aplikace, kde není třeba tak vysoká kapacita. Další výhodou je, že tento akumulátor je v nabíječích dříve nabitý. Takže na trhu se setkáváme u stejného výrobce s akumulátory o velikosti D s kapacitou 4 - 5 Ah, ale i s kapacitou 1,2 – 1,5Ah a u velikosti C s kapacitou 2 – 2,5 Ah a i s kapacitou 1,2 – 1,5 Ah.

7.2.jpg
7.2.Označování páskových vývodů dle normy

Komerční jednočlánkové akumulátorové baterie se běžně vyrábějí ve velikostech AAA, AA, C a D. Velmi často jsou dodávány pod značkou firmy, která není jejich výrobcem, ale pod označením obchodního řetězce či jiného distributora, výrobce spotřební elektroniky, hraček, apod. Jednočlánkové komerční baterie jsou prodávány buď samostatně nebo mohou být baleny po několika kusech v blistru.

V průmyslovém provedení jsou za jednočlánkové baterie považovány akumulátorové články opatření bodově přivařenými vývody, které slouží pro jejich další spojování do vícečlánkových baterií (typ vývodu HB nebo HH) nebo pro zabudování do desek plošných spojů pájením (typ CL). Příklady vývodů jsou schématicky zobrazeny na obr. 2.6 a v praktickém provedení na obr. 7.2. Vývody HB se často hovorově nazývají vývody do "Z" a CL vývody se hovorově označují vývody do "U".


Diskuze ke stránce Jednočlánkové NiCd a NiMH baterie

Neruda Jan: běžné baterie do svítilen a j. s napětím 1,5V

Vážení,rád bych věděl jakou jmenovitou kapacitu má běžná baterie 1,5V do svítilny.Děkuju předem za odpověď a zdravím s přáním pěkných svátků.

reagovat 6. 12. 2011  16:50:13 p# vote+ vote- report -26

Luděk Stehlík: Re: běžné baterie do svítilen a j. s napětím 1,5V

Přeji dobrý den, pokud Vám jde o nenabíjecí 1,5V alkalické články, tak více podrobností najdete na stránkách o primárních článcích: www.battex.info . Kapacita primárních článků se zjišťuje více metodami (ne jako u alkalických akumulátorů, kde je to vždy proud 0,2It). Takže pokud se uvádí kapacita, musí se i uvádět jakou metodou (jakým proudem) byla zjištěna. U tužkových akumulátorů může být kapacita proudem 1A například 1500 mAh, ale proudem 0,25A to již je 2500 mAh.

reagovat 13. 12. 2011  07:59:40 p# vote+ vote- report -36

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Neruda Jan