Baterie s vysokou spolehlivostí

Baterie s vysokou spolehlivostí jsou požadovány v kosmické, letecké a zdravotnické technice, v zabezpečovacích zařízeních, v některých případech v armádě, u policejních a záchranných hasičských sborů a v mnoha dalších případech. Zvýšení spolehlivosti baterií lze dosáhnout:

  • optimální konstrukcí baterie a jejího příslušenství
  • výběrem, testováním a přípravou článků určených pro sestavením baterie
  • dokonalým provedením montáže baterie, především zabezpečením trvanlivosti všech vodivých spojů s ohledem na předpokládané mechanické a klimatické namáhání baterie jako jsou pády, vibrace, střídání teplot během provozu nebo skladování baterie apod.
  • optimálním stanovením režimu pro provoz a skladování baterií, hlavně způsobu nabíjení, dob aklimatizace, zamezení hlubokého vybíjení, stanovení rozsahu teplot pro provoz a skladování baterií, určení způsobu ošetřování, testování a monitorování stavu baterie v průběhu skladování a při provozu, apod.

Z výše uvedeného vyplývá, že vývoj, konstrukce a výroba baterií s vysokou spolehlivostí by vždy měla být svěřena organizaci, jejíž pracovníci mají odpovídající vědomosti, dovednosti a zkušenosti, firmě, která je vybavena potřebným technologickým, měřícím a zkušebním zařízením. Již při ideovém návrhu přístroje by konstruktér, který není zběhlý v oblasti akumulátorových napájecích zdrojů, měl konzultovat způsob napájení a konstrukci baterie s odborným pracovníkem.

7.15.jpg
7.15. Propojení akumulátorů odolávající vibracím a rázům

Při konstrukci baterie by hlavní důraz měl být na správnou volbu typu článků, správné rozmístění elektronických prvků – čidla pro snímání teploty musí být v těsné blízkosti některého z článků. Za zcela nevhodné je třeba požadovat propojení článků pomocí pérových kontaktů. Pro baterie, u kterých se předpokládá zvýšené namáhání vibracemi a rázy se neosvědčil běžný způsob propojení pomocí bodově přivařených kovových pásků, mnohem vhodnější je propojení jednotlivých akumulátorů, opatřených vývody typu „HH“, pomocí kablíků ve tvaru písmene „S“. Příkladem je propojení článků v akumulátorové baterii pro radiostanici RF 10 – viz obr. 7.15.

Vždy musí být zabezpečen odvod tepla vznikajícího při používání baterie. Jak v průběhu nabíjení baterie, tak i při jejím připojením ke spotřebiči musí být umožněno proudění vzduchu v jejím okolí. Tam, kde nestačí volná konvekce musí být využito nuceného proudění plynu k odvodu tepla. Příkladem jsou akumulátorové baterie v kosmické technice, kde vzhledem k beztížnému stavu nedochází k přirozenému proudění plynů na základě změny jejich hustoty v závislosti na teplotě tak, jak je tomu v podmínkách zemské gravitace. Tam musí být ochlazování akumulátorů, ale i ostatních zařízení, zabezpečeno pomocí ventilátorů.

Podstatného zvýšení spolehlivosti je možno dosáhnout tzv. sekundárním výběrem článků před montáží baterií. Z teorie spolehlivosti je známo, že k největší četnosti poruch dochází brzy po uvedení výrobků do provozu a před ukončením jejich technického života, což se zobrazuje pomocí tzv. vanové křivky četnosti poruch. Proto se před montáží baterií podrobí články až několika desítkám nabíjecích a vybíjecích cyklů, během kterých se eliminují všechny články se skrytými vadami, současně se proměří kapacita a články se roztřídí (sadují se) do sad tak, aby měly co nejshodnější kapacitu. Poté se nabité články uloží v prostorách s konstantní teplotou a po stanovené době se změří jejich kapacita, podle velikosti samovybíjení se články znovu sadují.


Diskuze ke stránce Baterie s vysokou spolehlivostí

Vladimír Hloušek: Nové články do baterie radiostanice RF-10

Dobrý den,
na Vašich stránkách jsem našel informaci, že při výměně starých NiCd článků do baterie k radiostanici RF-10, se vyplatí svěřit tuto záležitost do rukou odborníků. Tak tedy činím první fázi dotazem. Zabýváte se ještě touto činností a pokud ano: 

Jaká by byla cenová relace při výměně 6 kusů baterií tedy(30 článků NICd 4000 mAh )+ poštovné. 

Děkuji za odpověď 

Vladimír Hloušek

reagovat 18. 8. 2014  15:20:37 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Nové články do baterie radiostanice RF-10

Přeji dobrý den,
v současné chvíli vychází sestava na 880,-Kč bez DPH. Baterie jsou osazovány již články SAFT s kapacitou 5500 mAh. Jedná se též o články se zvýšenou spolehlivostí. Propojky jsou stále používají ve tvaru "S", odolné proti rázům a vybracím a stále pro tento druh baterií se používá výběr článků. Záruka na tento typ baterií se dává 40 měsíců.
Poštovné je 85,-Kč bez DPH.

reagovat 26. 8. 2014  16:27:08 p# vote+ vote- report +41

Pavol: Nové články do batérie RF-10

Dobrý deň, rád by som si u Vás objednal repas batérie pre RF-10. Prosím o odpoveď na nasledovné otázky.
1. robíte ešte repas batérie pre RF-10?
2. používate na tento repas Ni-Cd články?
3. aká je aktuálna cena repasu a poštovné?
4. ak pošlem na repas batériu z Slovenska, aké budú podmienky dopravy? 

Ďakujem za pochopenie. Pavol.

reagovat 26. 7. 2016  08:59:05 p# vote+ vote- report -4

Milena Franková: Re: Nové články do batérie RF-10

Přeji příjemný den, 

zasílám nabídku na repase baterie RF-10:
shop.battex.cz  

náklady – 200,- Kč bez DPH – dobírka DHL 

Termín dodání do 7 pracovních dní 

reagovat 27. 7. 2016  09:58:29 p# vote+ vote- report -48

Janda: bat RF10

Čas běží, kolik stojí nyní repas dvou baterií RF10 (10článků) a jaké to budou články? Děkuji Janda

reagovat 10. 1. 2017  21:51:43 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: bat RF10

Přeji dobrý den,
nyní jsou pro tyto radiostanice předepsány články SAFT VRE DL 5500. Jedná se o NiCd akumulátory s kapacitou 5500 mAh. Maloobchodní cena je 968,-Kč bez DPH, velkoobchodní cena je 880,-Kč bez DPH.

reagovat 11. 1. 2017  08:58:24 p# vote+ vote- report +12

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.