Nabíjecí a vybíjecí křivky

Závislost napětí akumulátoru na velikosti dodaného náboje při nabíjení nebo na času se zobrazuje pomocí tzv. nabíjecích křivek, závislost napětí akumulátoru na množství odebraného náboje při vybíjení nebo na času je možné zobrazit pomocí vybíjecích křivek. Pomocí vybíjecích křivek je možné zobrazit vlastnosti akumulátorů za různých podmínek, např. za různých teplot nebo při různých nabíjecích či vybíjecích proudech.


Diskuze ke stránce Nabíjecí a vybíjecí křivky

Vladimír Vroubek : Kapacita automobilového akumulátoru

Dobrý den,zakoupil jsem si akumulátor 55 Ah do auta - značku zatím neuvádím -. Ze svého zájmu jsem provedl kapacitní zkoušku pomocí tří nezávislých měřicích přístrojů, které ukazovaly stejné hodnoty. Měření jsem provedl třikrát. Výsledná kapacita při vybíjecím konstatním proudu 2 A do hodnoty napětí 10.5 V činila 38 Ah. Při nabíjení a měření ampérhodin se do baterie "vešlo" pouze 51 Ah. Zapůjčil jsem si novou autobaterii 45 Ah a provedl na ní stejná měření. Baterii bylo možné nabít pouze na hodnotu 40 Ah a vybít na 35 Ah. Můžete mi, prosím, objasnit, zda hodnota 55 Ah je pouze označení baterie, když prakticky této kapacity nikdy nedosáhne? Děkuji.

reagovat 1. 10. 2016  17:01:39 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: Kapacita automobilového akumulátoru

Přeji dobrý den, 

tento portál není o startovacích akumulátorech. Zabýváne se přenosnými bateriemi.
Co se týče testů startovacích akumulátorů, měl by jste se asi zabývat porovnáním technických specifikací k danému (neuvedenému) akumulátoru a srovnávat naměřené hodnoty s hodnotami deklarovanými ve specifikaci.
Nejsem odborník na startovací akumulátory, ale hodnota 10,5V při vyvbíjení proudem 2A se mi zdá neadekvátní normám.

reagovat 14. 10. 2016  18:43:12 p# vote+ vote- report -7

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.