RAM baterie

RAM články (akronym z anglického Rechagable Alkaline Manganese) jsou v podstatě primární článek — článek, který není určen k nabíjení elektrickým proudemprimární alkalické burelové články, pro které se v Česku vžilo nesprávné označení alkalický akumulátor. Alkalickým akumulátorem jsou i NiCd i NiMH i lithiové akumulátory. Přesnější označení by bylo „nabíjecí alkalické články na bázi MnO2 (oxidu manganičitého)“. Toto označení má však malou nadějí na osvojení mezi spotřebiteli, proto je lépe používat označení nabíjecí alkalika. Sice v tabulce 1.6 obecného rozdělení elektrochemických zdrojů proudu jsou uváděny mezi alkalickými akumulátory, ale ani označení akumulátorová baterie — baterie tvořená jedním nebo více akumulátorovými článkyakumulátory neodpovídá přesně skutečnosti, protože jako vratný elektrochemický zdroj se chovají pouze za určitých omezujících podmínek, a mimo ně jsou nevratným zdrojem, tedy primární článek — článek, který není určen k nabíjení elektrickým proudemprimárním článkem.

Vývoj a výroba

Vývoj a výroba těchto článků v počátcích byla uskutečňována právě pro potřeby přístrojů s LCD displejem, které jako zdroj používaly jeden článek. Ať už to bylo hlavně pro pagery nebo jiné přístroje jako kalkulačky apod.

Vyrábí se v základních komerčních velikostech:

  • AAA,
  • AA,
  • C (z paralelně řazených článků AAA), a
  • D (z paralelně řazených článků AA).

V současné době (r.2014) se RAM články již na našem trhu moc nevyskytují. Myslím si, že dovozcům nadělaly tyto články mnoho problémů s reklamacemi, protože osvěty o těchto článcích moc nebylo, spíše naopak, se jednalo o dezinformace.

Konstrukce nabíjecí alkaliky

Obchodní názvy

  • Pure Energy
  • RAM

Kam pokračovat

Vlastnosti nabíjecí alkaliky

V žádném případě nechceme nabíjecí alkaliku nijak zatracovat, ale chceme potencionální uživatele upozornit na některé vlastnosti, o kterých se sice píše v propagačních materiálech k tomuto produktu, ale ti málo zasvěcení, jim nemusí ihned napoprvé porozumět.

Nesrovnalosti

Rozbory některých vlastností uváděných v technických specifikacích, resp. v propagačních listech k těmto bateriím.

Přednosti

Kdy a kde používat RAM baterie


Diskuze ke stránce RAM baterie

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.