Baterie pro mobilní telefon

Na obrázku 7.11 je další schéma zapojení akumulátorů. Jako typický příklad je zde uvedena baterie pro mobilní telefon. Protože nabíjení se provádí přes mobilní telefon, nikoliv přímo do akumulátorové baterie, ubylo zde rozdělení na nabíjecí a vybíjecí kontakty, takže zde není ani dioda. Termistor NTC a termostat — Jedná se o vratnou tepelnou pojistku, která se používá jako bezpečnostní nebo řídící prvek.termostat mají stejné funkce jako v předešlém případě u zapojení baterií do radiostanic. Přibyl zde jeden vývod, na kterém je zapojen rezistor. Protože k nabíjení mobilního telefonu slouží jeden druh nabíječe, ale je dána možnost zakoupit si akumulátorové baterie o různých kapacitách, rezistor vlastně identifikuje typ baterie. Může mít dvě funkce. První funkcí je, že svou velikostí odporu určuje přesně daný systém a kapacitu akumulátoru a vše řídí elektronika telefonu, to v případě dokonalejších přístrojů, nebo zde odpor slouží jako dělič a určuje hodnotu nabíjecího proudu.

I když je zde popsáno, že se jedná o typické zapojení baterie do mobilního telefonu, setkáváme se s podobným zapojením s identifikačním odporem i u baterií do radiostanic, kde je možnost si z nabídky vybrat různé velikosti kapacity akumulátorů. Podobná schémata by byla i u baterií do akumulátorového nářadí, ať už se jedná o zapojení jen s termistorem nebo i s identifikačním odporem.

7.11.png
7.11.Schéma typického zapojení baterie do GSM telefonu

Diskuze ke stránce Baterie pro mobilní telefon

Ondra: 4 kontakty

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli 4. kontakty se používají vždy jako identifikace typu baterie. Nové telefony, který používají technologii NFC používají pro komunikaci právě 4 kontakt telefonu. Nevite jak to stím je? Popřípadě nemáte literaturu ze krréte by se dalo čerpat?

reagovat 2. 5. 2013  01:36:23 p# vote+ vote- report -24

Luděk Stehlík: Re: 4 kontakty

Přeji dobrý den, na této stránce se jedná o zapojení mezi baterií a GSM telefonem, nikoliv mezi telefonem a dalšími zařízeními. Na obrázku je zapojení, které se využívalo hlavně u NiMH baterií, kde bylo třeba rozeznat, zda má baterie kapacitu např. 600 mAh nebo 1200 mAh. V současné době, kdy většina telefonů používá Li-baterie, je zapojení většinou "třídrátové", tedy plus a mínus a teplotní čidlo.
NFC technologie nemají nic společného se zapojením baterie v mobilním telefonu. Jedná se o přenos dat induktivní vazbou na krátkou vzdálenost mezi telefonem a dalším zařízením, nikoliv o komunikaci s baterií.

reagovat 2. 5. 2013  14:01:22 p# vote+ vote- report +102

Vladimír Malý: Re: Re: 4 kontakty

Dobrý den, potřebuji v telefonu zapojit na místo vložené baterie velký externí akumulátor. Jedná se o 4-pin Li-ion baterii. Je možné, že má tato baterie výše uvedené schéma? Jakým způsobem je nutné připojit vodiče (+,-) aby si telefon myslel že je vše OK? Děkuji.

reagovat 16. 5. 2013  15:30:14 p# vote+ vote- report -53

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: 4 kontakty

Přeji dobrý den, výše uvedené schéma je spíše schéma pro NiMH baterii. U Li-Ion baterií je to podobné, bývá tam plus, mínus a termostat. Pokud je Váš akumulátor 4-pozicový, tak čtvrtá pozice je buď prázdná nebo se může jednat o datový kontakt pro rozpoznání baterie nebo pro indikaci stavu nabití. Záleží o jakého výrobce se jedná.
Váš problém se většinou řeší tak, že se zanechá bezpečnostní elektronika z původní baterie a místo lithiového článku se dá "plastová" náhrada (aby mechanicky odpovídala původní baterii) a kabely od plusu a mínusu se přivedou k nové baterii.

reagovat 21. 5. 2013  07:30:37 p# vote+ vote- report -6

djordje: Re: Re: 4 kontakty

Odpověd je trochu neúplna. Čtvrtý kontakt slouží na baterii jako vývod NFC antény, která je součástí baterie. Toto řešení používá u některých mobilů třeba firma Samsung. Anténa je pod vnějším plastovým obalem baterie a na straně k zadnímu krytu telefonu, aby bylo dosaženo co nejmenší vzdálenosti k anténě protějšku se kterým komunikuje a bez jakýchkoliv částí absorbujících elm. záření.

reagovat 18. 10. 2014  12:53:37 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: 4 kontakty

Přeji dobrý den, samozřejmě máte pravdu. U baterií Samsung nebo některých typů i-Podů a dalších chytrých telefonů je na jednom z kontaktů vývod z NFC antény, tak jak jsme uváděli hned v první reakci na tento dotaz. Ale tato "anténa" neslouží pro komunikaci mezi baterií a telefonem, ale pro komunikaci telefonu s dalšími zařízeními (s jiným telefonem, pro platby, identifikaci vstupu, atd.).
Existují i baterie, které mají NFC pro komunikaci mezi baterií a přístrojem (které mají zabránit vložení neoriginální baterie), ale v oblasti mobilních telefonů, jsem toto řešení ještě neviděl.

reagovat 20. 10. 2014  12:14:50 p# vote+ vote- report +21

michaela: telefon

dobry den, co mam delat kdyz sem si pustila do telefonu 48V pres jack? děkuji

reagovat 10. 9. 2017  00:04:36 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: telefon

Přeji dobrý den, 

nevím, zda Vám telefom ještě funguje, napište podrobnosti.

reagovat 18. 9. 2017  14:43:19 p# vote+ vote- report +23

Michaela: Re: Re: telefon

dobrý den, povedlo se nám pustit z mixažniho pultu do telefonu 48V pres jack. co stím telefonem muže být? nejde ani nabít ani zapnout. děkuji za info

reagovat 18. 9. 2017  18:00:36 p# vote+ vote- report +16

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: telefon

Přeji dobrý den, pokud již nejde zapnout, pravděpodobně došlo ke zničení minimálně vstupu na desce. Pokud se jedná o nějaký dražší telefon, doporučil bych ho odnést do servisu.

reagovat 19. 9. 2017  09:29:12 p# vote+ vote- report -15

Pavol: telefon

Dobrý deň.
Rád by som sa opýtal, či na trhu neexistujú nejaké ochranné elektronické obvody pre NiMH články, kde by sa dalo kontrolovať stav každého článku. Ak mám zdroj v sérii zapojených štyri NiMh články, stane sa že niektorý článok sa skôr vybije hoci zariadenie ešte funguje spoľahlivo, ale utrpí spomínaný NiMH článok, ktorý sa môže definitívne poškodiť. Takýto ochranný elektronický obvod by signalizoval "pozor konkrétny článok batérie je nebezpečne pod hladinou dovoleného napätia" Ďakujem.

reagovat 3. 12. 2017  20:39:10 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: telefon

Přeji dobrý den,
i pro NiMH baterie se používají ochranné obvody.
Více je napsáno v odkazu:
www.battex.info .
Trochu problém je, že tato elektronika je drahá a více se používá u baterií, které jsou určeny do extrémních podmínek nebo pro zařízení s vysokou spolehlivostí, jako jsou např. radiostanice. Cena elektroniky je většinou několikrát vyšší než samotná cena bateriového akumulátoru.
U klasického použití NiMH baterií se tato elektronika nevyplatí. Elektronika je dražší než cena bateriového packu.
Například u Li-Ionového akumulátoru existují standardní bezpečností elektroniky pro dané zapojení a požadované proudy. Ale pro NiMH akumulátory se dodávají jen IO, které se musí teprve zabudovat do elektroniky dané baterie.

reagovat 4. 12. 2017  18:34:10 p# vote+ vote- report +7

Dominik: baterie

Dobrý den, omylem se mi ulomil 4. kontakt u telefonu a od té chvíle nejde zapnout a ani nabít. Lze tuto vadu nějak opravit nebo je po telefonu?? Děkuji za odpověď

reagovat 11. 3. 2018  15:22:15 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: baterie

Přeji dobrý den, 

pokud se jen kontakt "omylem" ulomil, tak to neznamená, že celý telefon je na vyhození. Konektor je běžná součástka, kterou servisy telefonů vyměňují. Najděte si podle návodu k použití nebo na internetu nejbližší servis pro značku Vašeho telefonu a předpokládám, že Vám vyhoví. Nepředpokládám, že cena by překročila 1000,-Kč.

reagovat 13. 3. 2018  16:27:47 p# vote+ vote- report +1

horakladislml@seznam.cz: Re: Re: baterie

Par don ale když ho koupil jako ja za 800 tak se mi nechce davat litr za opravu

reagovat 7. 1. 2019  08:36:42 p# vote+ vote- report +18

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: baterie

Přeji dobrý den, 

teď se dívám na diskuze a zjistil jsem, že na tento dataz jsem neodpověděl, omlouvám se.
Ale teď nevím, ani jak odpovědět. Bohužel, kdo koupí telefon za 800,- Kč včetně DPH, tak asi nemůže počítat s nějakým servisem nebo nabídkou náhradních dílů nebo příslušenstvím, která by odpovídala poměru ceny přístroje.
U takových přístrojů nejsou většinou náhradní díly včetně baterií k dispozici. Nikdo nekoupí baterii za 300,- Kč bez DPH, tj. 363,-Kč s DPH a k tomu nezaplatí přepravné kolem 150,-Kč. Protože tato cena je více než 50% ceny při zakoupení celého telefonu. Takovéto telefony se při nefunkčnosti prostě zahazují. I zde platí pravidlo, že nejsem tak bohatý, abych si mohl nakupuvat levné věci.

reagovat 22. 1. 2019  14:43:55 p# vote+ vote- report -2

Tomáš: Odstranit baterii?

Dobrý den,
potřebuji mít telefon neustále na nabíječce, používám MT jako monitoring přes VNC. Po delší době je již baterka hodně nafouklá, rád bych ji tedy vyjmul a vložil místo ní jen odpor či co aby telefon fungoval dál. Bez baterie nejde spustit. Můžete mi poradit jak na to, je to vůbec možné? Jedná se MT LG G Pro, baterie je vyjímatelná a má čtyři piny.
Moc děkuji.

reagovat 21. 1. 2019  10:36:01 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: Odstranit baterii?

Přeji dobrý den,
nikdy by mne nenapadlo řešit tento problém, jako odporovou zátěž. krom odporové zátěže se musí řešit i další parametry, které jsou na výstupech, tedy termistory, popřípadě datové informace.

reagovat 21. 1. 2019  16:41:56 p# vote+ vote- report -4

Tomáš: Re: Re: Odstranit baterii?

Děkuji za odpověď. Zdá se tedy, že provoz bez baterie není jednoduše možný.
Možná bych ještě zkusil baterii vypreparovat, třeba bych mohl odpor vložit přímo do ní a obvody zachovat.

reagovat 22. 1. 2019  13:36:47 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Odstranit baterii?

Přeji dobrý den, pokud jste trochu zběhlý v elektrotechnice, tak bych asi zachoval PCB z baterie, kde je ten termistor nebo dat a na živé vývody bych přivedl napětí 4,1 až 4,2V a vynechal celý nabíječ. Nebo z nabíječe vytvořil zdroj 4,2 V.

reagovat 22. 1. 2019  14:02:07 p# vote+ vote- report -2

Milan: Batéria s tabletu

Dobrý deň,
chcem sa opýtať či je možné niekde zakúpiť tú riadiacu elektroniku čo je v batérii.Mám Tablet LENOVO TAB S8 a zistil som, že na tom konektore čo ide do PCB nemám žiadne napätie. Vyzerá, že riadiaca elktronika v batérii je vadná. Batériu som nabil na externom zdroji ale aj tak ju nemám ako pripojiť. Alebo neviete ako je zapojený konektor čo je v tablete? Je to 6 vývodový.
Ďakujem.

reagovat 30. 1. 2019  08:15:46 p# vote+ vote- report +15

Luděk Stehlík: Re: Batéria s tabletu

Přeji dobrý den,
určitě výrobci tabletů nebo telefonů nenabízí ovládací elektroniku baterie jako náhradní díl. Ani nesdělují zapojení této elektroniky. Tyto baterie nevyrábíme a ani nenabízíme jako zboží. Asi bych doporučoval se obrátit na servis Lenovo, který by měl náhradní baterie nabízet. Nevím, zda nabízí náhradní baterie s elektronikou nebo provádějí výměnu jen sami. My tyto baterie v nabídce nemáme.

reagovat 30. 1. 2019  15:57:01 p# vote+ vote- report -3

Milan: Re: Re: Batéria s tabletu

Ďakujem za odpoveď skúsim to cez servis.

reagovat 30. 1. 2019  20:20:09 p# vote+ vote- report -11

Jakub: Jiné použití baterie

Dobrý den,
protože mnozí z Vás máte větší znalosti co se týče baterií, je podle Vás možné použít 4-pin Li-Pol baterii od SONY jako powerbanku po přepájení kontaktů? Powerbanky mají vstup a výstup. Baterie je nabíjena přes stejné kontakty kterými je i vybíjena je-li v zařízení.  

Děkuji za každou odpověď.

reagovat 22. 7. 2019  10:15:21 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: Jiné použití baterie

Přeji dobrý den,
princip PowerBanky je trochu složitější. Každá PowerBanka obsahuje elektroniku, která má tyto dvě základní funkce. Při nabíjení z USB Portu (5V) má měnič napětí na 4,2V, který baterii nabíjí. A na výstupu je funkce opačná, z napětí baterie (3 - 4,2V) je druhý měnič, který mění napětí na 5,0 V pro druhý USB Port.
Pokud máte baterii, sice se 4 vývody, tak předpokládám, že na dvou kabelech je plus a mínus a na druhých dvou kabelech je výstup z teplotního čidla nebo data. Takže pokud propojíte takovouto baterii k jiné baterii, tak se jen vyrovná napětí mezi nimi a baterie se budou tvářit jako při paralelním zapojení.
Další problém, který může nastat je, ža pokud jedna baterie bude nabita a druhá vybitá budou vyrovnávací proudy tak, velké, že se Vám u jednoho z nich zničí bezpečnostní elektronika.

reagovat 22. 7. 2019  10:30:45 p# vote+ vote- report -8

Jakub: Re: Re: Jiné použití baterie

Děkuji za kvalitní odpověď. Více řešit netřeba.

reagovat 22. 7. 2019  10:43:07 p# vote+ vote- report -13

Petr Bělina: Dotaz na přepájení baterie do mobilu

Dobrý den pane Stehlíku, rád bych vyměnil baterii ,která podle měření nevydrží ani polovinu kapacity. Podle výrobce 2950mAh a podle měření 1450mAh .. Po rozebrání telefonu je tam baterie Lion (chtěl bych Lipol) a ochranná elektronika pcb asi , asi 1cm silná destička a k tomu dva červené dva černé a jeden bílý. Podle rozměrů jsem našel baterii ,ale nevim jestli by stačilo napájet pouze + a -, nebo i zbylé dráty. Mobil je VFD700, tehdejší bomba vodafune,jenže je da se říct s nesmrtelnym displejem. Přepájné by problém nedělalo. Baterie by měla mít 5000mAh od značky známého výrobce. Je to možné pak nabijet stejně jako předchozí baterii ??
Děkuji

reagovat 27. 1. 2021  22:39:46 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Dotaz na přepájení baterie do mobilu

Přeji dobrý den, pokud chcete vyměnit akumulátor, tak musíte z původní baterie přepájet na tento akumulátor i původní elektroniku. Bílý kabel na elektronice značí, že je tam i tepelná ochrana, takže by se Vám baterie asi nenabíjela.

reagovat 9. 2. 2021  10:50:06 p# vote+ vote- report +6

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: horakladislml@seznam.cz