Baterie do akumulátorového nářadí

Na dalším obrázku 7.12 vidíme starší zapojení, které se používalo u baterií do akumulátorového nářadí. Vlastně se jedná o nabíjecí metodu TCO, ale zde k hlídání teploty se nepoužívá termistor ve spojení s vyhodnocovacím zařízením, ale dá se říci, že se jedná o mechanické hlídání nejvyšší povolené teploty termostatem. Při překročení teploty nad 45° C vlastně termostat rozpojí nabíjecí obvod a tím dochází k indikaci nabití akumulátoru. Jak je vidět, v tomto případě termostat — Jedná se o vratnou tepelnou pojistku, která se používá jako bezpečnostní nebo řídící prvek.termostat není v sérii s jednotlivými akumulátorovými články, takže po rozpojení nedochází již k nabíjení akumulátoru, ale akumulátor je možné použít pro napájení daného zařízení.

7.12.jpg
7.12. Schéma možného zapojení baterie do akunářadí

V novějších verzích se používá zapojení s termistorem jako jsme uváděli v kapitole Zapojení akumulátorové baterie pro radiostanice nebo Baterie pro mobilní telefon.

Pokud má akumulátorové nářadí pouze dva vývody, jedná se o hobby nářadí (pro domácí použití). Nabíjení se provádí normální nabíjení — Normální nabíjení (nabíjení normálním proudem) je výraz, který je používán pro nabíjení NiCd a NiMH hermetických akumulátorů po dobu 12 až 16 hodin proudem 0,1 It‍. normálním proudem nebo zrychleným nabíjením, kde se musí hlídat čas


Diskuze ke stránce Baterie do akumulátorového nářadí

Milan 141: Polarita akumulátorů

Dobrý den, nerozumím tomu, proč je akumulátor na schematu zapojen kladným pólem na zápornou svorku vybíjecího kontaktu. Totéž je stejně na akumulátorech pro mobily. Předpokládám, že je to chybně nakreslená schematická značka akumulátoru a akumulátor je pólován plusem na plus a mínusem na mínus. ???

reagovat 31. 7. 2020  14:43:33 p# vote+ vote- report +25

Luděk Stehlík: Re: Polarita akumulátorů

Přeji dobrý den,
zjistil jsem nezodpovězený dotaz. Máte pravdu, že schématická značka baterie je na obrázku obráceně. Jedná se o starší obrázek z doby, kdy se schématická značka používala obráceně, tedy "kratká tlustá čára" byla plus a "dlouhá hubená čára" byla mínus. Nyní je to podle nových norem obráceně.

reagovat 25. 3. 2021  16:33:40 p# vote+ vote- report -2

Loukota: akumulátor LG HG2 18650 3000mAh

Dobrý den, chtěl bych repasovat 18V NiCd akumulátor aku nářadí, na Li-Lon. Mám vybráno 5ks akumulátorů Liitokate pro LG HG2 18650 3000mAh LGDBHG 21865 a k tomu Balancér BMS PCB 5S 100A Li-ion LMO. V nabídce je balancér 18V a 21V. Který pro uvedené akumulátory použít? Je možné, jako nabíječku akumulátoru použít adaptér nabíjení DC 24V 2A? Uhlídá balancer nabíjecí napětí, nebo se musí použít nastavitelný měnič napětí?
Děkuji za odpověď.
Loukota

reagovat 23. 3. 2021  13:04:29 p# vote+ vote- report +5

Luděk Stehlík: Re: akumulátor LG HG2 18650 3000mAh

Přeji dobrý den,
Li-Ion baterie v zapojení 5S (jmenovité napětí 18V) potřebuje nabíjecí zdroj, který bude dávat 21,0 V +/-0,25 V. Takže zdroj 24V použít nelze. Balancér hlídá napětí jen jednotlivých článků. Elektronika by nabíjení odpojila.
U té BMS nevím, to se musíte přesně podívat na specifikaci u daného prodejce.
Pokud je to BMS pro 5S, tak označení 21V je jasné, že se jedná o BMS pro Li-Ion akumulátory se jmenovitým napětím 18V.
Ale pokud je u BMS napsáno jen 18V, tak to může být pro Li-Ion 18V baterii nebo se může jednat o nabíjecí napětí pro Li-FePO4 baterii se jmenovitým napětím 16,0V. Napětí Li-FePO4 je 3,2V a konečné nabíjecí napětí je 3,6V.

reagovat 25. 3. 2021  16:29:20 p# vote+ vote- report +2

Skopal: Zapojení tříčlánkové li Ion baterie

Zdravím. Nemohu nikde najít zapojení (i blokové) tříčlánkové Li-Ion baterie, která je použitá u startování sekačky. Má propojení 4 nožovými kontakty. Chtěl bych vynechat elektroniku a nabíjet jednodušším způsobem.Děkuji

reagovat 3. 12. 2023  15:30:36 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Zapojení tříčlánkové li Ion baterie

Přeji dobrý den, pokud má baterie 4 kontakty, tak je určitě vyveden ještě termistor, který ovládá nabíjení baterie. Takže tam je mínus baterie, termistor, kontakt pro vybíjení a kontakt pro nabíjení. Ale vše záleží na výrobci, může to být třeba i jen plus a mínus a ostatní dva kontakty jsou datové, už jsem to také viděl.
Luděk Stehlík

reagovat 5. 12. 2023  09:20:46 p# vote+ vote- report -1

Jiří Sátora: Zapojení baterie na AKU pilu Parkside s třemi kontakty

Dobrý den.
Ctel bych zapojit složenou Lion baterii , která má pouze kontakty plus a mínus.Pila má tři kontaktakty plus , mínus a kontakt T / zřejmě zapojení termistoru/.
Při zaojení plus a mínus ke kontaktům k pile , tak pila nejde spustit.
Kdyz připojím originální baterii ke kontaktům k pile tak pila se rozběhne.
Děkuji Jirka

reagovat 24. 1. 2024  06:52:13 p# vote+ vote- report -1

Luděk Stehlík: Re: Zapojení baterie na AKU pilu Parkside s třemi kontakty

Přeji dobrý den,
kontakt T/ by měl být termistor. Jeho hodnotu změříte mezi mínusem a T/ na původní baterii. Termistor se stejnou hodnotou pak přidejte do Vaší nové baterie.
Luděk Stehlík

reagovat 24. 1. 2024  12:06:34 p# vote+ vote- report

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Milan 141