Historie

Prvním, prakticky použitelným, alkalickým akumulátorem se stal na počátku 20 století tzv. Edisonův železoniklový akumulátor, jehož elektrolytem byl roztok hydroxidu sodného (NaOH). Záměnou sloučenin železa jako aktivní složky záporné elektrody kadmiem vytvořil Švéd W. Jungner mnohem dokonalejší niklkadmiový akumulátor. Průmyslová výroba hermetických akumulátorů a akumulátorů sintrovaná elektroda — elektroda alkalického akumulátorového článku, jejíž nosič je vyroben ze spékaného kovového prášku, a do něhož je zaveden aktivní materiálse sintrovanými elektrodami se rozvinula po druhé světové válce především ve Francii a v Německu. Namísto roztoku NaOH je jako elektrolyt NiCd akumulátorů používán ve většině případů vhodnější roztok hydroxidu draselného (KOH).

V bývalém Československu byly první hermetické akumulátory vyvinuty a vyráběny v národním podniku Bateria Slaný na počátku šedesátých let minulého století. Jednalo se o NiCd akumulátory s lisovanými elektrodami, aktivní materiál — materiál, který při vybíjení článku chemicky reaguje a tím vytváří elektrickou energii aktivní hmoty byly baleny do niklové tkaniny, která sloužila jako proudový kolektor a současně zpevňovala celou elektrodu. Prvním takovýmto výrobkem byly známé knoflíkové akumulátory o jmenovité kapacitě 225 mAh, později byla zahájena výroba válcových akumulátorů o kapacitách 450 mAh, 900 mAh a 2000 mAh. V sedmdesátých létech byl v tomtéž podniku ukončen vývoj s následující výrobou hermetických akumulátorů se sintrovanými elektrodami. Prvním takovýmto výrobkem byl akumulátor o kapacitě 4000 mAh velikosti D (firemní označení NiCd 4000). Tyto akumulátory byly původně určeny pouze pro vojenské aplikace, později byla část produkce uvolněna i pro civilní trh. Po stránce technických parametrů je možné tyto výrobky zařadit mezi světovou špičku, přesto musela být výroba všech NiCd akumulátorů v Baterii Slaný počátkem devadesátých let ukončena pro nedostatek prostředků k vybudování nezbytných ekologických staveb potřebných k zamezení úniku škodlivin, vznikajících v průběhu výrobního procesu do životního prostředí.

V současné době se těžiště výroby hermetických akumulátorů přesunulo do zemí východní Asie. V Evropě největší produkci najdeme ve Francii ve společnosti Francouzská firma SAFT je jedním z největších výrobců akumulátorů a baterií v Evropě. SAFT.


Diskuze ke stránce Historie

Tonda: Hornická elktrolampa

Dobrý den, jak oživit akumulátory NKDU 10 z hornických alektrolamp?

reagovat 14. 5. 2020  22:15:39 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: Hornická elktrolampa

Přeji dobrý den, 

NKDU10 a NKDU11 se již nevyrábí od roku 2013.
Pokud oživit, tak vyměnit elektrolyt.Tydy vylít elektrolyt, vypláchnout destilkou a pak nalít novým elektrolytem. Ale namíchat elektrolyt by Vám musel nějaký chemik. My se zabýváme hermeticky uzavřenými akumulátory, takže elektrolyt nenabízeme ani ho nemáme k dospozici. Tyto baterie vyráběl SAFT-Ferak v Raškovicích, ale nevím, zda toto provádí nebo zda prodávají samostatný elektrolyt.

reagovat 15. 5. 2020  15:31:15 p# vote+ vote- report -16

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Tonda