Konzervační proud, konzervační dobíjení

Konzervační proud je nabíjecí proud — elektrický proud, kterým se akumulátorový článek nebo baterie nabíjí nabíjecí proud, kterým se dlouhodobě udržuje nabitý akumulátor v plně nabitém stavu. Účelem je eliminovat ztrátu náboje akumulátoru způsobenou samovybíjením a udržovat takto akumulátor v pohotovosti pro případné použití. Velikost konzervačního proudu bývá obvykle 0,025 It až 0,05 It.

Poznámka:

Je to metoda nebo druh dobíjení, který se použivá až po nabití akumulátoru.

Moderní dobíječe většinou akumulátor nabijí a potom přepnou právě do režimu konzervačního dobíjení. Sice se používají různé způsoby konzervačního dobíjení, buď se používá právě trvalý konzervační proud, jak bylo popsáno výše, nebo se používá i pulsních proudů, které jsou pro konstrukci nabíječe jednodušší.

Vyrábí se i speciální zařízení (konzervátory), které slouží jen pro udržování nabitých akumulátorů v pohotovostním režimu pro složky záchranného systému jako je armáda, policie, hasiči.


Diskuze ke stránce Konzervační proud, konzervační dobíjení

Nicole: Nabíjení konzervačním proudem

Dobrý den,
pokud budu NiCd a NiMH nabíjet konzervačním proudem C/50 až C/20, pak se akumulátor nemůže nikdy přebít a nemusím tedy hlídat dobu nabíjení? Předem děkuji za odpověď.

reagovat 6. 9. 2018  11:00:22 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení konzervačním proudem

Přeji dobrý den,
toto nabíjení akumulátoru nemůže v žádném případě ublížit. Doba nabíjení se hlídat nemusí.

reagovat 10. 9. 2018  12:59:05 p# vote+ vote- report -8

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.