Nabíjení hermetických NiCd akumulátorů

Elektrochemické pochody, které probíhají při nabíjení a přebíjení hermetických NiCd akumulátorů jsou popsány v kapitole NiCd akumulátory. Změna teploty, ke které dochází při nabíjení akumulátorů je patrná z následujících obrázků v této kapitole.

Je několik parametrů, podle kterých se dá určit dosažení plného nabití a tím i ukončení nabíjení hermetických NiCd akumulátorů. Řadíme sem teplotu, napětí, čas nebo i proud. Při konstrukci nabíječů se často setkáváme se vzájemnou kombinací těchto metod ukončení nabíjení. Moderní a kvalitní nabíječe kombinují většinou 2 – 3 tyto metody z důvodů prodloužení životnosti článků ale hlavně z důvodů bezpečnosti obsluhy.

Ukončení časové

Časové ukončení nabíjení

Ukončení napěťové

Ukončení nabíjecí pomocí napěťových metod

Ukončení teplotní

Ukončení nabíjení pomocí teplot

Ukončení proudové

Ukončení nabíjení pomocí proudových změn


Diskuze ke stránce Nabíjení hermetických NiCd akumulátorů

JIŘÍ HORNÍK: Dotaz na dolní hranici /V/ vybíjení NiCd a NiMH akumulátorů.

Dobrý den, doposud se mi nikde nepodařilo zjistit dolní hranici akumulátorů / napětí/ pod kterou již nejde jít aniž by došlo k jejich poškození.
Děkuji Horník

reagovat 10. 2. 2011  11:18:26 p# vote+ vote- report -23

Luděk Stehlík: Re: Dotaz na dolní hranici /V/ vybíjení NiCd a NiMH akumulátorů.

Přeji dobrý den,
důležité u této otázky je, zda používáme jednočlánkovou baterii (1,2 V) nebo baterii složenou z více článků.
U jednočlánkové baterie se mohou akumulátory vybíjet až do nuly. U vícečlánkových baterií se používá hranice 1,0 V na článek - takže pro baterii složenou z 6-ti akumulátorových článků se používá hranice 6,0 V. Tak jako u všeho jsou vyjímky, tak i zde se hranice mění podle použitého vybíjecího proudu. Pokud se jedná o extrémně vysoké vybíjecí proudy (akumulátorové nářadí), tak se může hranice posunout až na 0,8V na článek. A opačně, pokud se jedná o zařízení s malými vybíjecími proudy, tak může být hranice i 1,1 V. Podrobněji tuto problematiku popisujeme v kapitole o hlubokém vybíjení:
www.battex.info
L.Stehlík

reagovat 10. 2. 2011  14:02:56 p# vote+ vote- report -30

Nicole: Sanyo N-50AAA

Dobrý den,
právě si vyrábím 9V akumulátory, některé ze sedmi a některé z osmi článků N-50AAA. V datasheetu je psaný proud pro zrychlené nabíjení jen 15 mA (standard jen 5 mA). Byl by problém při nabíjení chytrým nabíječem proudem 35 mA? Nechce se mi používat 13mA obyčejný nabíječ bez deltaU, nechci je přebít, vyrábí se inteligentní nabíječ s takto nízkým proudem? Je pro tranzistorové rádio Sony z roku 1976 vhodnější 8,4V nebo 9,6V baterie? Články mám roztřízené podle napětí, jsou delší dobu skladované, tudíž některé podvibité, zajímalo by mne jestli ty horší podvibité članky mám použít na sedmičlánkové nebo na osmičlánkové baterie. Předem moc děkuji za odpověď.

reagovat 3. 9. 2018  09:41:46 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Sanyo N-50AAA

Přeji dobrý den,
N-50AAA se již léta nevyrábí. To musíte mít hodně staré zásoby.
Začnu od konce, určitě není možno rozdělovat jednotlivé články jen podle napětí. Napětí je závislé na mnoha faktorech. Vždy se musí třídit podle kapacity po rozcyklování (min 3 cykly, spíše bych doporučoval cyklů alespoň 5), protože byly dlouho skladované.
Zda použít pro rádio z roku 1976 napětí 8,4V nebo 9,6V opravdu netuším. Pokud tam byla klasická 9V baterie (6F22, 6LR61), tak bych spíše doporučoval 8,4V, protože při použití primární baterie se počítalo, že se baterie bude vybíjet až do kolem 5V, a to by se u 9,6V mohly nějaké články přepólovat.
A co se týče nabíjecího proudu. Články při větším proudu by se mohly zahřívat a tím by se nabíjecí energie vyzařovala. Použití -dV asi není vhodné pro takto malé akumulátory. Pokud nějakou moderní metodu, tak hlídání dT, ale určitě bych proud 15 mA o moc nepřerkračoval. Ideální pro takto malé akumulátory je nabíjení 5mA po dobu 16 hodin. Alespoň se články trochu srovnají, hlavně když jsou tak staré a je možné, že budou kapacitně dost rozházené.

reagovat 4. 9. 2018  14:03:38 p# vote+ vote- report +16

Martin Szpuk: Nabíjení NiCD Narex

Dobrý den. prvně musím napsat, že jsou toto skvělé stránky. Měl bych dotaz. Dal jsem na repasi 14V články Natrex pro vrtačku, kde byly NiCd články a opravdu už neměly kapacitu. Napadlo mne, že bych je mohl nabíjet nabíječem co mají modeláři. Umí to LiIon, NiMH, NiCD, PB , LiFePO články a mohu nabíjení omezit napětím. Jenž si uvědumuju, že u LiOn baterií (22V) mám vývody pro balancer. No ale baterie v té narexce 14V bude složená taky z více článků, ne? Neměla by u takové baterié být taky kabeláž pro balancer? Nebo je to u tohoto typu baterie jedno?

reagovat 12. 10. 2020  15:01:11 p# vote+ vote- report +27

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení NiCD Narex

Přeji dobrý den, 

u NiCd baterií se balancéry nepoužívají. NiCd baterie se nabíjí konstantním proudem a napětí článku se mění podle rychlosti nabíjení, stavu nabití, okolní teploty a pod. A dá říci, že na "napětí nezáleží".
Kdežto Li-Ion články se nabíjí konstantním napětím a zde je důležitá každá desetina voltu. Při překročení nabíjecího napětí třeba o 0,2V na článek může dojít ke zničení článků.

reagovat 12. 10. 2020  15:27:37 p# vote+ vote- report +32

Martin Szpuk: Re: Re: Nabíjení NiCD Narex

Děkuji moc za odpověď :)

reagovat 12. 10. 2020  17:11:11 p# vote+ vote- report -17

Jokosuka: Lze nabíjet olověnou baterií nabíječkou na míče baterie?

Zdravím mám olověnou baterii a nabíječku od Bosche na nicd baterie
Ale nevím jestli ji nezničím.
Díky za pomoc

reagovat 13. 1. 2022  20:56:15 p# vote+ vote- report +7

Lukáš Motyčka: Nabíjení Pb

Dobrý den,
olověnou baterii nelze nabíjet nabíječkou na NiCd došlo by k nevratnému poškození baterie. Je potřeba zakoupit vhodnou nabíječku na dané olovo.
Na boku Pb baterie většinou bývá uvedeno nabíjecí napětí a maximální nabíjecí proud.

reagovat 14. 1. 2022  12:42:40 p# vote+ vote- report +6

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.