Nabíjení hermetických NiMH akumulátorů

Nabíjení NiMH akumulátorů je poněkud odlišné od nabíjení NiCd akumulátorů. Hlavním rozdílem je průběh teploty při nabíjení. U NiCd akumulátorů teplota většinou v průběhu nabíjení zůstává konstantní nebo nepatrně roste a prudce stoupá až při přebíjení. U NiMH akumulátorů teplota článků od začátku nabíjení neustále stoupá a při přebíjení je tento vzrůst prudší. Dále platí, že čím větší nabíjecí proud, tím rychlejší nárůst teploty. Nárůst teploty od začátku nabíjení je druhým důvodem, proč by se neměly zaměňovat při výměnách nebo repasích baterií typy NiMH za NiCd.

Dalším specifikem je pokles napětí akumulátoru na konci nabíjení. I když je pokles menší než u NiCd akumulátorů, a to 5 mV, objevuje se tento pokles i při normálním nabíjení, tzn. proudem o velikosti desetiny kapacity (0,1 It), ale pouze při teplotách do +25 °C. Takže při tomto nabíjení lze použít i metodu „–ΔV“. Toto je další důvod proč nezaměňovat NiCd akumulátory za NiMH. U NiCd akumulátorů je tento pokles jen u rychlého nebo zrychleného nabíjení. Při vyšších teplotách než +25 °C není pokles u NiMH vždy indikovatelný, takže ji nelze použít.

Další metody používané pro NiMH akumulátory jsou obě metody s teplotním ukončením: metoda ΔT/Δt a metoda TCO a dále samozřejmě metoda hlídání času. Nevhodnou metodou je PKV a VCO. U metody ΔT/Δt se doporučuje nabíjecí proud alespoň 0,2 It, aby nárůst teploty byl zřetelný.

5.9.png
Nabíjení NiMH akumulátorů

Diskuze ke stránce Nabíjení hermetických NiMH akumulátorů

Daniel Horak: Přebíjení NIMH akumulátorů?

Koupil jsem si vysílačky a v nich je acupack ze 4ks AAA Nimh baterií. JE k tomu jednoduchá nabíječka o které výrobce píše že po nabití je potřeba odpojit protože nabíječka nepozná že je baterie nabitá a baterii by "přebíjela". 

Co by se stalo? Hrozí něco baterii? Máte s tím někdo zkušenosti? 

Děkuji za radu.

reagovat 1. 9. 2011  01:03:28 p# vote+ vote- report +105

Luděk Stehlík: Re: Přebíjení NIMH akumulátorů?

Přeji dobrý den, přebíjení bateriím velice škodí. Častým přebíjením dochází ke snížení životnosti baterií. Při přebíjení se baterie zahřívají, tím se zvyšuje jejich samovybíjení a snižuje schopnost kumulovat energii. Při nabíjení 0,5 - 1 It (nabíjení proudem odpovídající 1 - 2 hodinovému nabíjení) může docházet až k takovým extrémům, že pokud dvojnásobně překročíte dobu nabíjení, může se stát, že kapacita baterie bude nižší než před začátkem nabíjení. Pokud jde o rychlé nabíjení (kolem 1 hodiny), může dojít i k tepelnému lavinovému ději a může dojít až ke zničení článku.
U nabíječů, kde není indikace konce nabíjení, je dobré kontrolovat teplotu baterie při nabíjení a pokud se blíží teplota teplotě lidského těla, tak nabíjení přerušit. Z hlediska životnosti je lepší baterii nedobít než přebít.

reagovat 1. 9. 2011  08:44:49 p# vote+ vote- report +35

Josef: Nabíjení baterií Acupack Ni-MH AA 9,6V 2000mAh

Dobrý den. Koupil jsem baterie Acupack Ni-MH AA 9,6V 2000 mAh.
Potřebuji poradit jak dlouho je mám nabíjet .
Mám nabíječku DC/AC Adaptor 9,6v--250mA.
Děkuji Josef

reagovat 14. 11. 2018  18:47:24 p# vote+ vote- report +121

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení baterií Acupack Ni-MH AA 9,6V 2000mAh

Přeji dobrý den, 

dlouho trvalo než jem našel Váš dotaz. Měl jste založit nový dotaz. nikoliv se pouštět do dotazu z roku 2011.
Pokud má jít o vysavač, tak je konstruovaný pro trvalé dobíjení. Taký by měl být stále na nabíječi. 

reagovat 19. 11. 2018  17:23:20 p# vote+ vote- report +41

michal karlik: první nabití robotického vysavače

Dobrý den všem.Zítra mi přivezou robotický vysavač s baterii Ni-Mh 3000mAh.Jak se mám k baterii zachovat po vybalení před prvním spuštěním robota.Mám dobít ihned,nebo baterii tkz.'vyšťavit' a až poté dobít. Je nutné poté při běžném provozu také vybíjet až do minima nebo tyto baterie už 'paměťovým' efektem netrpí?Údajně by robot v době nečinnosti měl být neustále pod napětím-rada výrobce.Jak se zachovat např. při odjezdu na 14 dovolené???Děkuji za radu!

reagovat 24. 11. 2011  12:58:09 p# vote+ vote- report +67

Luděk Stehlík: Re: první nabití robotického vysavače

Přeji dobrý den, konstrukce nabíjení v tomto případě vytvořena pro trvalé dobíjení (více: www.battex.info Takže po rozbalení ihned na nabíječ. Určitě baterii nevybíjet ze 100%, snížuje se tím životnost baterie (více na: www.battex.info ).
Paměťový efekt je způsoben sloučeninami kadmia, takže u NiMH akumulátorů nastat ani nemůže (více: www.battex.info ).
I při odjezdu na dovolenou můžete nechat vysavač na nabíječi. Bateriím to neškodí.
Nejvíce baterie poškozuje hluboké vybití nebo dlouhodobé skladování vybité baterie. 

reagovat 24. 11. 2011  14:13:07 p# vote+ vote- report +16

Karel Vyčítal: Re: Re: první nabití robotického vysavače

POZOR - baterii nenechávat v robotovi, někteří výrobci robotů jsou známí tím, že jejich robot odebírá proud i když je "vypnutý". Takže dojde k hlubokému vybití, které článek spolehlivě likviduje.

reagovat 28. 9. 2016  15:20:19 p# vote+ vote- report +117

Pavel: Re: Re: Re: první nabití robotického vysavače

Doplním. Moderní spotřebiče (mobily, tv, PC a další) vypnutím neodpojíte od elektriky. Pouze informujete elektroniku, aby se tak tvářila. Např. procesory v tv, nebo mobilu po vypnutí stále pracují a 50x za vteřinu čtou stav zapínacího tlačítka, co kdyby je náhodou někdo zapnul. U mobilů je software dokonce psán tak, že i ve vypnutém stavu komunikují s nadřazeným vysílačem. Ten jim zasílá dotaz na potvrzení registrace v příslušné buňce, atd.

reagovat 22. 9. 2018  03:30:39 p# vote+ vote- report +43

ondřej: dobíjení velkokapacitních NiMH

Dobrý den, potřebuji nabíjet akupack složený ze tří těchto článků v serii:
3,6V - 22 Ah 

poradíte prosím čím a jak?
předem děkuji za odpověď...

reagovat 17. 7. 2013  18:27:58 p# vote+ vote- report +27

Luděk Stehlík: Re: dobíjení velkokapacitních NiMH

Přeji dobrý den,
můžete použít například tento nabíječ: shop.battex.cz , pokud bude baterie osazena teplotním čidlem, probíhá nabíjení proudem 4 A. Teplotní čidlo může být 10K. Pokud nebude baterie i s teplotním čidlem, nabíjecí proude je 1,6 A.

reagovat 22. 7. 2013  15:50:57 p# vote+ vote- report +97

Jarda: Jak na nové AA dobíjecí baterie

Prosím poradí někdo jak na nové baterie? koupil jsem nové AA baterie a mohu ji okamžitě používat nebo ji nejdříve nabít?

reagovat 6. 8. 2013  15:56:17 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: Jak na nové AA dobíjecí baterie

Přeji dobrý den, pokud máte baterie typu RTU (www.battex.info ), tak je můžete ihned používat. Jinak se po koupi baterií doporučuje nabíjení. Pokud máte "inteligentní" nabíječ, tak se nic nestane pokud před prvním použitím nabíjete i baterie typu RTU.

reagovat 6. 8. 2013  16:07:40 p# vote+ vote- report +85

Jarda: Jak na nové AA dobíjecí baterie

No mám dvě nabíječky jedna je DURACELL na dvě baterie a druhá je JIABAO JB-212 Super Charge na 4 baterie a obě maj červenou kontrolku která se po nabití změní na zelenou

reagovat 6. 8. 2013  16:47:21 p# vote+ vote- report +79

Luděk Stehlík: Re: Jak na nové AA dobíjecí baterie

Přeji dobrý den, podle popisu to vypadá na automatickou nabíječku. Takže po nákupu baterie nabít a můžete je používat. Hlavně žádné vybíjení ze 100% a podobné věci.

reagovat 7. 8. 2013  07:12:09 p# vote+ vote- report +103

Pavel Dvořák: Tepelný lavinový děj????

Dobrý den, myslel jsem si, že mám hodně znalostí i zkušeností s nabíjením Ni-MH akumulátorů. Mám několik automatických nabíječek a desítky NiMH AA akumulátorů. Teď se mi však stala věc, kterou si nedokáži vysvětlit. Nabíječka začala AA akumumálor Ni-MH nabíjet bezproblémově, nabíjecí proud byl 0,8 A, akumulátor měl jmenovitou kapacitu 2500 mAh, stáří akumulátoru cca 5 let, posledně jeho změřená kapacita cca 1500 mAh, posledně naměřený proud připojením ampérmetru k nabitému akumulátoru byl 0,82 A. Po určitém čase přestala nabíječka tento akumulátor nabíjet a na displeji ho označila jako vadný. Článek měl ale vyšší teplotu než obvykle. Po vytažení z nabíječky však jeho teplota i nadále výrazně rostla!!! Až akumulátor nešel udržet v ruce, přenášel jsem ho v kleštích. Jeho teplota stále rostla, až se zkroutila a v jednom místě i dokonce zcela propálila plastová fólie povrchu akumulátoru. Akumulátoru se nedalo vůbec dotknout, jak byl horký. I dotyk na zlomek sekundy způsobil téměř popálení. Zanesl jsem akumulátor do garáže, kde na zemi vychladl. Vcelku mne toto chování článku vyděsilo. Kdybych ho včas nevyndal z nabíječky, zničil by mi nabíječku. Čím mohlo být toto jeho chování způsobeno? Nemůže to být "tepelný lavinový děj", který zmiňujete v jedné z Vašich předchozích odpovědí? Lze tomuto nějak zabránit? Předem Vám děkuji za Vaši odpověď.

reagovat 5. 9. 2013  21:27:53 p# vote+ vote- report +42

Luděk Stehlík: Re: Tepelný lavinový děj????

Přeji dobrý den, pravděpodobnější než tepelný lavinový jev je vnitřní zkrat akumulátoru. Pokud nabíječka indikuje vadný článek, je třeba ho ihned odpojit od nabíjení. Stále narůstající teplota článku odpovídá zkratu.
Tepelný lavinový jev se objevuje spíše u nabíječů, které jsou omezeny nabíjecím napětím a zahřívání článku způsobí pokles napětí a tím nárůst proudu a pak to stejně většinou skončí porušením separátoru a tím pádem i vnitřním zkratem akumulátoru. Píšete, že máte automatické nabíječky, tedy předpokládám, že nabíjecí proud pro NiMH je konstantní a to by nezpůsobilo tepelný lavinový efekt.
Pravděpodobnější verze je stáří článku a s tím spojený rozpad elektrod a proražení separátoru. Stáří 5-ti let pro NiMH akumulátor je dosti velké. U NiMH akumulátorů nezáleží z hlediska životnosti jen na počtu cyklů, ale také právě na stáří akumulátoru. Píšete, že článek měl jmenovitou kapacitu 2500 mAh a je ve velikosti AA. Čím větší kapacita, tím se používají slabší elektrody ale i separátory, jinak by se ta kapacita do daného rozměru "nevešla". Proto jsou články s nižší kapacitou spolehlivější a jsou s to dát díky silnějším elektrodám i vyšší vybíjecí proudy. Z tohoto důvodu se třeba pro blesky a fotoaparáty doporučují články ve velikost AA do kapacity max 2000 mAh nebo články speciálně určené pro extrémní proudy ale s nižší životností. Ale to již jsme trochu jinde, než na co jste se ptal.
Určitě bych doporučil, pokud nabíječ indikuje již vadný článek, nesnažit se článek ještě nějak oživovat pomocí zkratů nebo kodenzátorů, jak jsme se mohli dočíst v "kvazi" odborné literatuře. Sice to může pomoci na dva nebo tři cykly ale může se stát, to co popisujete, že Vám to zničí nabíječku.

reagovat 6. 9. 2013  09:15:36 p# vote+ vote- report +22

karlos: Re: Tepelný lavinový děj????

Vím že je to dávno,ale nedá mi to.Tak to si pane představte že v r.2018 usmrtila AA bateriie člověka.Německo pán si nabíjel v nabíječce -rana-díra v hrudi-konec-a je to pravda.

reagovat 18. 10. 2018  22:32:34 p# vote+ vote- report +17

Luděk Stehlík: Re: Re: Tepelný lavinový děj????

Přeji dobrý den,
ano, pokud píšeme o stejné události, tak o ní vím. Jednalo se v létě 2018 o událost v Berlíně. Bohužel to se stává (to jsem asi špatně napsal). Doposud není dokončeno vyšetřování, takže se neví, zda za to mohla baterie nebo nabíječ nebo obsluha nebo se jednalo o lavinový děj. Doposud tyto informace zveřejněny nebyly a stále se vyšetřují. Nikdo se nechce "podepsat" pod příčinu. Soudních znalců je v tomto oboru málo, a to platí jak u nás, tak v Německu. Nikdo se pod takovéto vyjádření nechce podepsat.
Tyto věci se dějí a jsou velice smutné. V roce 2017 zemřelo 5 dětí, které spolkly knoflíkový lithiový článek a zemřely na udušení při uvíznutí článku v jícnu. Ještě větší paradox je, že v roce 2017 zemřeli dva lidé, kteří si "olízli" 9 V baterii, aby zjistili, zda má ještě nějakou energii. A nejednalo se o děti, jednomu bylo 36 let a druhému 49 let. Naštěstí to nebylo v ČR.

reagovat 19. 10. 2018  16:03:48 p# vote+ vote- report +61

Jiří Flasar: defektní baterie

Dobrý den, koupil jsem nové AA NiMH 2500 pro syna do hraček, protože jeho spotřeba alkalických baterií byla neunosná. Bohužel se mi stalo, že jsem neuhlídal míru vybití v autíčku a syn baterky "vyždímal" uplně do nuly. Nabíječka mi nyní 4 úplně nové články po jednom cyklu hlásí jako defektní. Dají se baterie nějak zachránít a nebo jsou vhodné akorát tak do koše? Ještě dodám že mám automatickou nabíječku, která sama detekuje baterie, míru jejich nabití apod.

reagovat 9. 9. 2013  21:49:18 p# vote+ vote- report +30

Luděk Stehlík: Re: defektní baterie

Přeji dobrý den, to je klasický případ, že i nové baterie se dají zničit v prvním cyklu. Automatická nabíječka asi baterie odmítá, protože mají mají nízké napětí a velký vnitřní odpor, který způsobí, že po nabíjení napětí rychle vyskočí nahoru nad povolenou mez. Možným řešením by bylo dobíjení malým proudem. Buď pomocí laboratorního zdroje nebo pomocí nějaké starší nabíječky, kde není automatické hlídání. Ideální by byl proud 100-200 mA. Je třeba to učinit co nejdříve, protože ponechání NiMH akumulátorů ve vybitém stavu je postupně nevratně ničí. Pokud nemáte možnost tohoto nabíjení, zkuste se obrátit na prodejce Vašich akumulátorů, zda by Vám v rámci servisu články nerozcykloval. Pokud nepochodíte, zašlete baterie na naši adresu, zkusíme to my.

reagovat 10. 9. 2013  08:30:17 p# vote+ vote- report +18

Vašek: Baterie GP

Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat, mám tady pack 9.6V osmi tužkových baterií GP 2700. Nemám představu jakým proudem je mám nabíjet. Zkoušel jsem desetinou 2.7A a nabíječka mi po třech minutách hlásila nabito. Vlořil jsem je do přístroje ( vysílač RC modelů ) kde mi display ukazoval něco přes 11V což je v pořádku. Bohužel druhý den mi vysílač ukazoval 7.7V což je málo. Může být někde chyba ? Nebyl nabíjecí proud velký ?
Děkuji
Vašek

reagovat 12. 9. 2013  21:04:22 p# vote+ vote- report +79

Luděk Stehlík: Re: Baterie GP

Přeji dobrý den, pokud jste nabíjel proudem 2,7 A není to desetina kapacity, ale násobek kapacity (1 C resp. 1 It). Pokud chcete nabíjet 0,1 It, tak nabíjecí proud musí být 0,27 A, tedy 270 mA. Pak by nabíjení mělo probíhat u automatické nabíječky po dobu 12-14 hodin.
8-mi článková baterie by se měla vybíjet do 8 V. Pokud je napětí 7,7 V měřené při zátěži, mělo by napětí baterie po odpojení zátěže vystoupat na napětí 9,5 - 9,6 V. Pokud napětí bez zátěže je menší než 8 V, buď se jedná o vadný článek v baterii nebo byl bateriový pack skladován ve vybitém stavu a už bude asi vadný.

reagovat 13. 9. 2013  07:45:48 p# vote+ vote- report +8

Vašek: Baterie 350mAh

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, žešíme s kolegou nabíjení baterie
Li-po 350mAh, kterou používáme do malých RC modelů. Klasicky nabíjíme v nabíječce 0.3A. Jelikož se nám to nabíjení strašně protahuje
rád bych věděl zda by bylo možné nabíjet třeba 0.4A aby bylo nabíjení rychlejší. 

Děkuji 

Vašek

reagovat 15. 9. 2013  08:40:46 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: Baterie 350mAh

Přeji dobrý den, pokud se jedná o baterie do RC modelů, které mají povolené vysoké vybíjecí proudy, většinou mají povolené i velmi rychlé nabíjení. Vždy je třeba se podívat do technické specifikace daného článku, tam bude uvedeno jaký maximální proud lze použít a do jakého konečného napětí.

reagovat 16. 9. 2013  07:32:31 p# vote+ vote- report +81

Vašek: Balancovat ?

Dobrý den,
děkuji za předešlé odpovědi.
Snad do třetice bych se zeptal na balancování LiPo baterií.
Projíždím různá fóra, ale dohromady nic kloudného.
Mám používat při nabíjení balancování ? Zatím používám,
ale dávám si otázku co by se stalo kdybych dal na nabíječce pouze nabíjení bez balancování. Někdo tvrdí nabíjet bez balancování a někdo tvrdí používat balancování. Zatím používám tu druhou možnost.
Děkuji
Vašek

reagovat 17. 9. 2013  08:36:23 p# vote+ vote- report +103

Luděk Stehlík: Re: Balancovat ?

Přeji dobrý den,
u baterií pro RC modely je balancování důležité, protože tyto baterie nemají žádnou bezpečnostní elektroniku, tak jako baterie pro všeobecné použití (např. v elektronických přístrojích). Důležitý význam balancování je hlavně u starších baterií, kde již dochází k odlišným změnám vnitřního odporu jednotlivých článků v baterii.

reagovat 17. 9. 2013  08:55:00 p# vote+ vote- report +16

Jiří Ponížil: Nabijeci baterie NiMH pro vysavač Bosch BBH MOVE5

Prosím o radu k nabijení akumulátorové baterie typu NiMH pro tyčový vysávač Bosch BBH MOVE5. V návodu je uvedené jen první nabití po dobu 16 hodín. A dále nic. Kontrolka při nabíjení svíti jen při připojení na síť. Ale neslouží jako indikátor úplného nabití. Takže nezhasne.
Po použití vysávače jak dlouho se má dobíjet. Anebo múže byt zapojený stále v nabijecí stanici do dalšího vysavaní ? ? ? 

Četl jsem že tyto baterie při přebíjení a přehřáti ztráci kapacitu a múže dojít k poškození baterie.  

Děkují za radu. S pozdravem Jiří Ponížil

reagovat 24. 9. 2013  15:14:32 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: Nabijeci baterie NiMH pro vysavač Bosch BBH MOVE5

Přeji dobrý den,
nabíjení v tomto případě je uzpůsobeno k trvalému dobíjení. Tzn. že vysavač musí být neustále v nabíječi. Kontrolka pouze indikuje nabíjení a při tomto způsobu nabíjení nedochází k poškození baterií. Nabíjecí proud je nastaven na hodnotu pro dovolené trvalé dobíjení. Takže nezáleží na tom, zda vysavač pracuje jednou za týden nebo jenou za měsíc.
Nabíjecí proud je tak malý, že nedochází k přehřátí baterie a tím ke ztrátě kapacity nebo k jinému poškození baterie. Naopak pro zvýšení životnosti je třeba vysavač (a jeho baterii) neustále dobíjet v nabíjecí stanici.

reagovat 24. 9. 2013  17:10:48 p# vote+ vote- report +12

Standa Čamlík: Re: Re: Nabijeci baterie NiMH pro vysavač Bosch BBH MOVE5

Pane Stehlíku, dovolte, abych zpochybnil Vaši odpověď! Uvedený vysavač ROZHODNĚ není uzpůsobený pro trvalé připojení k nabíjecí stanici! Tento vysavač sám vlastním ( přesně MOVE6 ) a tak jsem si nabíjecí proud změřil. Ten je 140 mA - tj.téměř desetina kapacity akumulátorů. Vysavač má baterii 1800 mAh. Tudíž tento proud rozhodně nepovažuji za malý, udržovací. A jednoduchým výpočtem mi tudíž vychází nabíjecí doba na 12 hodin. Já si prostě svůj vysavač po dvanácti hodinách budu i nadále odpojovat a doporučuji to i všem ostatním :-)

reagovat 16. 1. 2016  10:31:00 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabijeci baterie NiMH pro vysavač Bosch BBH MOVE5

Přeji dobrý den,
vím, že asi v žádném případě nezměním Váš názor pro provozování Vašeho vysavače. Ale konstrukce akumulátorových vysavačů je opravdu určena pro trvalé nabíjení. Našel jste někde v návodu k použití, že máte po 12-ti hodinách nabíjení vysavač vyndat z nabíječe? Pokud ano, tak se na tomto portále rád o tuto skutečnost s ostatními podělím. Informace, že "Uvedený vysavač ROZHODNĚ není uzpůsobený pro trvalé připojení" je mylná.  

I ze základního principu nabíjení NiMH baterie je patrno, že k plného nabíjení akumulátoru dojde po 16 hodinách nabíjení proudem desetinou kapacity (koeficient nabíjení je 1,6). Nabíjení nižšími proudy než desetinou kapacity již mají menší účinnost, takže koeficient musí být vyšší.
Pokud by byl nabíjecí proud 140 mA a kapacita Vašich článků 1800 mAh, měl by být nabíjecí čas minimálne 20 hodin, ale spíše by byl doporučován kolem 24 hodin, zde je třeba již počítat s koeficientem 1,8. Podle Vašich výpočtů při proudu 140 mAh a nabíjení po dobu 12 hodin, bychom do akumulátoru teoreticky pri 100% účinnosti nabíjení dostali kapacitu odpovídající 1680 mAh, a to je asi trochu málo na baterii 1800 mAh a nepočítáme s tím, že účinnost nabíjení nemůže být 100%. 

Baterie jsou uzpůsobeny nabíjení trvalým proudem desetinou kapacity nebo nižším. A této výhody využívají i baterie pro akumulátorové vysavače. Baterie pro moderní vysavače jsou opatřeny i teplotním čidlem, které hlídá teplotu při nabíjení a po plném nabití přepnou klasické nabíjení do konzervačního nabíjení. NiMH akumulátory se zahřívají i při nabíjení menším než normálním proudem (desetinou kapacity) a tím jsou schopni indikovat plné nabití. 

Vaše doporučení odpojovat vysavač z nabíječe po 12-ti hodinách není vhodné.

reagovat 20. 1. 2016  16:29:22 p# vote+ vote- report +16

Barták: Knoflíkové NIMH

Dobrý den,
potřeboval bych jednorázově dobít NIMH knoflíkové baterie .. oválný typ 1.2V 150mAh. Existuje nějaká nabíječka, nebo adaptér pro inteligentní nabíječku? Nabíjení po jedné přes "krokodýlky" není to pravé ... sklouzávají. Pak mě napadlo je dát do série ... třeba 10 ... pak by napětí bylo 12V kapacita by zůstala. Ale kdyby byla nějaká vadná (a asi bude) tak by to nešlo.... 

S pozdravem 

LB

reagovat 17. 10. 2013  11:19:29 p# vote+ vote- report +31

Luděk Stehlík: Re: Knoflíkové NIMH

Přeji dobrý den, bohužel o nabíječce ani adaptéru nevím. Ale když spojíte třeba 10 těchto článků, lze dělat kontrolu při vybíjení, měřením napětí na jednotlivých článcích, které jsou v sérii, a postupně je vyřazovat při poklesu napětí pod 1V. Předtím se doporučuje nabít tyto články proudem 0,1It (15 mA) po dobu 14-16 hodin.
Pozor, jedná se o články bez bezpečnostního ventilu, kde jsou proudová omezení při nabíjení. Doporučuje se normální nabíjecí proud 15 mA, ale maximální povolený proud je jen 60-70 mA. Větší proud není dovolen, resp. je zakázán.

reagovat 17. 10. 2013  11:37:59 p# vote+ vote- report +32

Nicole: Re: Re: Knoflíkové NIMH

Dobrý den,
mohu čtyři knoflíkové 80 mAh články nabít v sérii nabíječkou na 9V baterie? Napětí by si ty články měly stáhnout, ne? Proud by byl 13 mA při použití hloupé nabíječky nebo 30 mA s chytrou nabíječkou. Předem děkuji za odpověď.

reagovat 20. 7. 2018  23:47:08 p# vote+ vote- report +17

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Knoflíkové NIMH

Přeji dobrý den, 

oba způsoby jsou možné. V80H má povolený nabíjecí proud až 35 mA. Asi bych se spíše přiklonil k té "hloupé" nabíječce, která má 13 mA. Články budou nabité za nějakých 8 hodin.
Ta "chytrá" nabíječka s proudem 30 mA by mohla selhat, protože bude čekat pokles napětí od 6-ti článků (6x5mV) a Vy tam budete mít jen 4 články (pokles 20 mV). Některé nabíječky se sice nastavují na menší pokles, ale není tomu vždycky tak. A hlavně také mohou být články každý jinak nabitý a pokles se bude projevovat u každého články v různou chvíli a nabíječ to nemusí poznat vůbec.

reagovat 23. 7. 2018  10:35:20 p# vote+ vote- report +119

franta: Re: Knoflíkové NIMH

Kdysi se to nabijelo pomoci dvou pripinacku a dreveneho koliku na pradlo...
pripinacky se zevnitr koliku pripichly a okolo kazdeho se dal drat a ten se dal pres odpor a nabitou baterii, ktera nabijela knoflikace mezi pripinackami v koliku...
O vysledcich psat nebudu, vetsine je jasne, ze pukali pokudzavcasu jste to nevytahnul, ale pokud to clvoek dobre odhadnul tak nabil ji.
..spise doporucuji koupit za par korun nez vyhoret byt..., ale v nouzi aspon nejaka rada.

reagovat 8. 3. 2015  08:03:37 p# vote+ vote- report +24

Luděk Stehlík: Re: Re: Knoflíkové NIMH

Přeji dobrý den,
nevím, jak s napínáčky, ale běžně se testovaly NiMH články pomocí kolíčků, které měly provrtanou díru a v ní šroub s plochou hlavou a na konci matku a pod ní pájecí očko pro připojení kabelu. Pokud se dodrží povolený nabíjecí proud, nevidím v nabíjení problém.

reagovat 10. 3. 2015  12:29:46 p# vote+ vote- report +24

Vladimír Pomekáč: Dobíjení ručního vysavače Bosch BKS 4043

Dobrý den, prosím o radu při dobíjení ručního aku vysavače, ve kterém jsou články NiMH 14,4 V/1,3 Ah. Zřejmě to bude podobné jako v případě dotazu k vysavači Bosch BBH Move 5, na kterou jste již odpovídali, ale pro jistotu...Máme doma již jeden zcela nefunkční vysavač Sencor, který se v podstatě již nedá dobít. Po cca 10 hodinách dobíjení začne vysávat, ale po minutě "klekne". Zřejmě články již nelze oživit. U Sencoru si nejsem jistý, zda se jednalo o NiMH baterie, nebo jiné, ale dobíjeli jsme je jen po použití vysavače, tedy v okamžiku, kdy přestal po jednom cyklu vysávat. Po dobití jsme nabíječku odpojili a nenechávali konstantně nabíjet, což byla asi chyba...3 roky to celkem fungovalo. Bosch je zcela nový, tak bych nerad udělal stejnou chybu...V návodu se uvádí, že se má po rozbalení cca 16 hodin dobíjet, než se začne používat, dále se uvádí, že se může nechat stále na nabíječce, tak to snad bude pravda....Děkuji za radu.
S pozdravem
Vladimír Pomekáč

reagovat 4. 11. 2013  19:43:09 p# vote+ vote- report +122

Luděk Stehlík: Re: Dobíjení ručního vysavače Bosch BKS 4043

Přeji dobrý den,
platí stejná pravidla jako v dotazu na vysavač Bosch. Před prvním použití se baterie musí dobít. V návodu je sice napsáno, že se vysavač může nechat v nabíječi, ale měl být spíše použit výraz, že se doporučuje nechávat vysavač v nabíječi nebo spíše, že se musí nechat neustále v nabíječi. Bohužel slovo "musí" se moc v návodech k použití nevyskytuje, protože zákazník toto slovo moc nemá rád a slovo "může" si zákazník zase vykládá jako "může, ale nemusí".

reagovat 5. 11. 2013  08:20:19 p# vote+ vote- report +113

Vladimír Pomekáč: Re: Re: Dobíjení ručního vysavače Bosch BKS 4043

Dobrý den, děkuji za odpověď. Pravda je, že představa trvalého dobíjení se mi příliš nezamlouvá, na druhou stranu, pokud něco člověk potřebuje nahodile, tak se jaksi nedá plánovat dobíjení den předem, nehledě na to, že baterie dočasným odstavením nějak "trpí", jak jsem pochopil. Asi nic není dokonalé...Pak asi jedině standardně el. kabel a je po starostech s baterkama...:)  

V jiné z Vašich odpovědí jste s dotazujícím řešil abnormální zahřívání článku, zkrat atp., což mohlo být způsobeno i stářím článku. Mám se obávat, že např. po 5 letech trvalého dobíjení vysavač "exploduje" či začne hořet, protože články budou prostě abnormálně opotřebeny...? S tím je asi spojena i obecná obava z představy, že je něco neustále pod proudem 24 hodin denně, v podstatě nekontrolovaně.  

Každopádně děkuji za názor.
S pozdravem
VP

reagovat 5. 11. 2013  08:42:44 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Dobíjení ručního vysavače Bosch BKS 4043

Přeji dobrý den, exploze nebo hoření se obávat nemusíte. A to z několika důvodů. Baterie se dobíjejí malým proudem, který články nezahřívá. Dále se používají v baterii ochranné teplotní prvky, které by baterii odepnuly od obvodu. A v neposlední řadě jsou použity články určeny pro tento provoz a díky trvalému nabíjení nedochází k tvorbě krystalů na elektrodě, které by mohly prorazit separátor a vytvořit zkrat.

reagovat 5. 11. 2013  09:09:11 p# vote+ vote- report +76

Vladimír Pomekáč: Re: Re: Re: Re: Dobíjení ručního vysavače Bosch BKS 4043

Děkuji mnohokrát za odpověď.
S pozdravem.
VP

reagovat 5. 11. 2013  11:08:01 p# vote+ vote- report +23

Jiří Háva: Efekt "Lazy battery" u NiMH článků

Dobrý den! Na stránkách Battex je mnoho užitečných informací, za které jsem velmi vděčný. Nikde jsem ale u NiMH článků nenašel zmínku o efektu „lazy battery“ (líná baterie), který údajně vzniká při nabíjení polovybitých NiMH článků, a to i při ukončení nabíjení podle delta V. Jak je to ve skutečnosti, resp. co doporučují výrobci? Při jakém vybíjecím proudu se má ukončit vybíjení (na 1V)? Lze články s lazy efektem nějak opravit? Jedná se mi o články AA pro foto, u kterých potřebuji poměrně velký vybíjecí proud. Děkuji předem za kvalifikovanou odpověď!

reagovat 19. 11. 2013  20:25:29 p# vote+ vote- report +41

Luděk Stehlík: Re: Efekt "Lazy battery" u NiMH článků

Přeji dobrý den, efektem líné baterie se označují projevy druhého vybíjecího stupně nebo tzv. paměťového efektu, kterému se věnujeme na samostatné stránce: www.battex.info .
Tyto efekty u NiMH baterií vznikají nejvíce trvalým přebíjením konzervačnímí proudy, nabíjením za vysokých teplot (teplých článků) a dlouhodobým skladováním nenabitých nebo částečně nabitých akumulátorů, popřípadě ponechání vybitých článků několik dní bez nabití.
K Vašim dalším otázkám. Vybíjení při napětí 1 V se musí ukončit u jakéhokoliv vybíjecího proudu. Jen u baterií pro extremní proudy se tato hranice posouvá až na 0,8V při poudech řádově 5 - 10 It. Pokud Vám šlo o proud pro hluboké vybití nebo cyklování, stačí proud 0,2 It.
Baterie s vratným druhým vybíjecím stupněm se "opravují" tím, že se provede několik vybití a nabití (cyklování).
Pokud máte problémy u AA článků pro fotoaparáty, tak u většiny zákazníků to bývá způsobeno špatným výběrem akumulátorů. Při tomto použití nezáleží tolik na kapacitě, ale na povolených vybíjecích proudech. Články s kapacitou např. 2700 mAh mají "hubenější" elektrody a tím pádem jsou určeny pro menší vybíjecí proudy a při proudech, které jsou v blesku nebo fotoaparátu, dochází k velkému poklesu napětí a tím pádem je fotoaparát vyhodnotí jako vybité, i když mají třeba ještě 50% kapacity. Pro Vaši aplikaci bych volil články pro vysoké proudy (např. HR-3UWXA: shop.battex.cz ) nebo články s kapacitou menší než 2000 mAh (např. HR-3UTG: shop.battex.cz ).

reagovat 20. 11. 2013  07:30:23 p# vote+ vote- report -1

Ondřej Jezerský: Neznačkové baterie s vyšší kapacitou

Dobrý den,
Mám inteligentní nabíječku Philips PNM1000U a měl jsem k ní i sadu baterií, které mi však po delší době odešly na věčnost. (Alespoň myslím, používám je už tak 5 let). Nabíječka hlásí defekt - nechce je nabít. Popř, jestli se dají nějak "oživit". Jinak by mě zajímal Váš názor na neznačkové baterie, které jsou o poznání levnější a to, zda pokud bych koupil baterie s vyšší kapacitou, co by tato nabíječka udělala, zda by je vůbec nabila,či ne, když má v manuálu baterie s max. kapacitou 2100mAh. Jedná se o NiMH baterie,ale umí nabíjet i NiCd. Děkuji za odpověď

reagovat 24. 11. 2013  09:05:44 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Neznačkové baterie s vyšší kapacitou

Přeji dobrý den, pokud máte NiMH baterie již 5 let, opravdu již dosloužily a oživit již nepůjdou. Nabíječka nabije i články s vyšší kapacitou, protože je nabíjení řízeno poklesem napětí, nikoliv časově. Údaje uvedené v návodu k použití jsou jen orientační časy, za jak dlouho se články asi nabijí.
Pokud používáte baterie pro zařízení, kde jsou proudy do 1 A, můžete použít i články s vyšší kapacitou. Ale pokud používáte články například do foťáku určitě bych doporučil články do kapacity 2100 mAh nebo menší.
Jinak neznačkové články bych určitě nedoporučoval.

reagovat 28. 11. 2013  09:51:26 p# vote+ vote- report +44

Martin: Nabíječka Uniross Sprint 15

Dobrý den, mám výše uvedenou nabíječku pro Ni-MH typu AA,AAA, která byla koupena před cca.5 lety jako set s beteriemi stejného označení o kapacitě 2300mAh. Jelikož tyto baterie dosloužily, zakoupil jsem baterie Sanyo 2700mAh ,jenže až po koupi mi známý řekl, že to asi byla chyba, protože zřejmě moje nabíječka nebude schopná byterie s vyšší kapacitou , než byla kapacita původních, dobít na plnou kapacitu. Chci se proto zeptat, zda je to pravda a zda při koupi dalších baterií mám jejich kapacitu vybírat skutečné okolo původních 2300mAh nebo je to jedno. V technickém listu nabíječky je uveden nabíjecí proud pro AA = 6500mA a pro AAA 2500mA a zajištění ukončení nabíjecího procesu: - delta V 12mV, časovač 15min, teplota +60.Dále manuál uvádí, že se současně mohou nabíjet pouze baterie stejné kapacity a že si nabíječka sama upraví potřebný nabíjecí proud podle formátu detekované baterie. Pokud bylo toto téma někdy rozebíráno, uvítal bych zaslání odkazu. Každopádně děkuji za jakouko-li informaci,zejména jestli je má nabíječka vhodná a popř. že není, jakou byste mi doporučili. Děkuji Martin.

reagovat 5. 1. 2014  21:17:15 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: Nabíječka Uniross Sprint 15

Přeji dobrý den, Sprint 15 je rychlonabíječka řízená mikroprocesorem, který hlídá ukončení nabíjení podle poklesu napětí na konci nabíjení. Takže tam můžete nabíjet jakékoliv NiMH akumulátory, na kapacitě nezáleží. Nevím, jak je řešena velikost nabíjecího proudu, ale podle popisu bych to viděl na závislost na vnitřním odporu akumulátoru.

reagovat 6. 1. 2014  13:56:23 p# vote+ vote- report +28

kakarel: Přebíjení NiMH

Dobrý den, vlastním několik automatických nabíječek s ukončení nabíjení metodou „–ΔV. Jedná se o konktrétně tyto typy. MW4798, MW6168V a Tronic TLG 1000 Cr. Během nabíjení NiCD článků nedochází k přebíjení a teplota článků je v pořádku. Mám více druhů a některé i velmi staré. Potíže jsem zaznamenal až při nabíjení NiMH. Nabíjecí proud podle zvolené nabíječky je 500mA – 1A. Žádná z uvedených nabíječek nevypíná v čas a články se silně přehřívají (teplota cca 60C). Použité akumulátory: GP2700 a Camelion 2700. K přebíjení docházelo, i když byly tyto články nové. Nyní mám Sanyo XX Eneloop AA 2400 mAh, k ukončení dochází při teplotě 40-45C. předem Vám děkuji za odpověď.

reagovat 8. 1. 2014  12:37:42 p# vote+ vote- report +19

Luděk Stehlík: Re: Přebíjení NiMH

Přeji dobrý den, tak jak je napsáno v úvodu této kapitoly, nabíjení NiCd a NiMH se liší. U NiCd akumulátorů dochází k zahřívání až při přebíjení, ale NiMH akumulátory se zahřívají již v průběhu nabíjení.
Rozdíl v teplotách u NiMH akumulátorů souvisí s vnitřním odporem článků. Články Eneloop XX jsou určeny pro velké vybíjecí proudy (povolený trvalý proud je 5A, špičkový je ještě větší) a mají tím pádem i silnější elektrody a robusnější konstrukce vývodů z elektrod uvnitř akumulátoru a tím pádem, jsou schopny bez problémů přenést i větší nabíjecí proudy. Jedná se o články, které se využívají i pro průmyslové aplikace. Ostatní uvedené články jsou články komerční. Uvedená vysoká kapacita tyto články předurčuje spíše pro spotřebiče se středním odběrem (walkman, MP3, svítilny a pod.), protože mají slabší elektrody a vyšší vnitřní odpor. Proto i při nabíjení dochází k většímu zahřívání těchto článků.

reagovat 8. 1. 2014  14:49:48 p# vote+ vote- report +31

kakarel: Re: Re: Přebíjení NiMH

Děkuji za info. Teplota 40-50C při nabíjení článků Sanyo je tedy v pořádku, nebo raději zakoupit nabíječku, která kontroluje teplotu během nabíjení.

reagovat 8. 1. 2014  14:56:06 p# vote+ vote- report +33

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Přebíjení NiMH

Přeji dobrý den, teplota při nabíjení NiMH může vystoupat do 45 - 50° C.
Při nabíjení proudem 1A se teplota u AA článků Eneloop XX pohybuje kolem 40 - 45° C.

reagovat 8. 1. 2014  15:47:35 p# vote+ vote- report +3

kakarel: Re: Re: Re: Re: Přebíjení NiMH

Nyní mám další články Sanyo: AAA SANYO MICRO-AKKU HR-4UQ, AA Sanyo Eneloop UM 3-NH2000 HR-3UTGB. U všech nabíječek vypínaní včas. Chce si to holt připlatit za kvalitu.

reagovat 16. 1. 2014  13:28:44 p# vote+ vote- report +14

Jan Ptáček: Náhradní baterie Ni-MH za NI-CD pro AKU

Dobrý den, 

dostal jsem k narozeninám novou baterii do AKU vrtačky (Hitachi DS12DVF3), ale nová baterie je Ni-MH, zatímco původní baterie k vrtačce byly Ni-CD. Originální nabíječka (UC18YG) se v návodu o typu baterií nezmiňuje (uvádí jen výčet kompatibilních modelů od hitachi).
Baterie je označena jako Patona náhrada za EB1214S, 12V Ni-MH, 3.3Ah, 6038b. Bohužel k baterii nebyl žádný návod ani další informace. Pouze, že se jedná o alternaci pro EB1214S (což je ale NiCD). 

Je (může být) baterie kompatibilní s původní nabíječkou?, popřípadě jak jí nabíjet? Z informací zde jsem vytušil, že ani to, že mi leží bez dobíjení doma v polici už 3 týdny jí taky dobře nedělá.
Nerad bych baterii zničil neodborným zacházením.  

Předem děkuji za odpověď.

reagovat 11. 1. 2014  14:51:29 p# vote+ vote- report +5

Luděk Stehlík: Re: Náhradní baterie Ni-MH za NI-CD pro AKU

Přeji dobrý den, bohužel nemám k dispozici Návod k použití této nabíječky. Na interntu jsem na českých stránkách našel, že je to nabíječ pouze pro NiCd baterie, ale na zahraničních stránkách jsem našel výčet pro jaké baterie je nabíječka určena, ale nikde tam nebylo omezení, že je to určeno jen pro NiCd. Spíše bych doporučil, pokud to není v návodu k použití, zeptat se prodejce Vašeho nářadí, zda je nabíječka vhodná i pro NiMH baterie. Že je baterie náhradou za NiCd akumulátor, označuje jen možnost, že se dá použít do Vašeho nářadí. Neznamená to však, že se dá použít do Vaší nabíječky. Nebo požádejte prodejce nové baterie o potvrzení, že ji lze nabíjet v nabíječce UC18YG.

reagovat 13. 1. 2014  10:38:39 p# vote+ vote- report +67

Martin Šimon: Nabíjení 9V akumulátoru i-tec 280mAh Accu

Dobrý den. Do bezdrátových pohybových čidel jsem zakoupil nabíjecí 8,4 V Ni-MH baterie 280mAh. Mám nabíječku MW 9168 GS. Nevím, jak dlouho nabíjet tyto akumulátory. Výstupní nabíjecí proud je 10mA. V textu návodu není úplně jasné, zda nabíječka po úplném dobití přestane nabíjet, nebo je potřeba hlídat čas.
Pozn.
Dříve používané alkalické baterie přestaly fungovat při 5 až 3 V.
Děkuji.

reagovat 21. 1. 2014  00:05:17 p# vote+ vote- report +40

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení 9V akumulátoru i-tec 280mAh Accu

Přeji dobrý den, nabíjecí proud pro 9V baterie této nabíječky je 13 mA. Při nabíjení 9V baterií nabíječka sama nevypne, musí se hlídat nabíjecí čas. Při kapacitě 280 mAh bude nabíjecí čas 30 - 36 hodin.

reagovat 21. 1. 2014  08:25:46 p# vote+ vote- report +89

Martin Šimon: Re: Re: Nabíjení 9V akumulátoru i-tec 280mAh Accu

Dobrý den. Děkuji za informaci k nabíjení. Můžete mi prosím napsat vzorec výpočtu času? Mám ještě jednu 9V baterii o kapacitě 200mAh. V návodu k nabíječce je doporučení pro nové baterie tyto před používáním třikrát vybít a nabít a pak teprve používat. Nová baterie má napětí okolo 8,2 V. Je nutné provést tyto doporučené cykly před používáním?

reagovat 21. 1. 2014  10:04:06 p# vote+ vote- report +33

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabíjení 9V akumulátoru i-tec 280mAh Accu

Přeji dobrý den, 9V baterie se nabíjejí vždy normálním (0,1It) nebo menším proudem, protože rychlejší nabíjení neumožňuje jejich konstrukce (většinou jsou vyrobeny z knoflíkových článků).
Při nabíjení normálním proudem se používá nabíjecí faktor 1,4 - 1,6 (účinnost nabíjení je malá). Čím menší nabíjecí proud, tím menší účinnost nabíjení.
Tak pokud máte akumulátor s kapacitou 200 mAh a nabíjecí proud je 13 mA, tak teoretický čas nabití (při 100% učinnosti) by byl 200 mAh / 13 mA = 15 hod. Po vynásobení nabíjecím faktorem se dostaneme na nabíjecí čas 21-24 hodin.
Před použitím nové 9V baterie nedoporučujeme zákazníkům 3x nabít a 3x vybít. Určitě by jste neměl zařízení, kde by jste toto prováděl a po domácku sestrojené žárovičky na vybíjení, většinou baterie s touto malou kapacitou více poškodí než jim pomohou. Doporučuji baterii nabít a ihned používat v zařízení, s přihlédnutím k tomu, že v prvních dvou cyklech ještě baterie nemusí dát svoji plnou kapacitu.

reagovat 21. 1. 2014  10:47:02 p# vote+ vote- report +15

Martin Šimon: Re: Re: Re: Re: Nabíjení 9V akumulátoru i-tec 280mAh Accu

Děkuji za odpověď. Domnívám se, že výše uvedená nabíječka má funkci vybíjení, takže by to asi šlo. Přesto se budu řídit Vaší radou a pustím baterie do ostrého provozu hned.

reagovat 21. 1. 2014  10:51:59 p# vote+ vote- report +18

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Nabíjení 9V akumulátoru i-tec 280mAh Accu

Přeji dobrý den, používat funkci refrech pro 9V baterie se nedoporučuje. I v návodu k použití je toto uvedeno. Na Vaši e-maliovou adresu Vám přeposím návod.

reagovat 21. 1. 2014  11:03:14 p# vote+ vote- report +2

Karel Hála: Je nabíječka pro Ni-Cd baterie použitelná i pro Ni-MH ?

Dobrý den,
na půdě jsem pro syna vyhrabal 15let staré auto na dálkové ovládání. Přiložené Ni-Cd 4,8V/620mAh baterie jsou kupodivu stále funkční, ale mají slabou kapacitu. Sehnat se mi podařilo pouze Ni-MH baterie 4,8V/1000mAh. Mohu je nabíjet původní nabíječkou 5,8V/180mA ? Případně s jakým omezením ? Děkuji za odpověď.

reagovat 29. 3. 2014  10:28:34 p# vote+ vote- report +104

Luděk Stehlík: Re: Je nabíječka pro Ni-Cd baterie použitelná i pro Ni-MH ?

Přeji dobrý den, podle údajů nabíječe nepředpokládám, že by se jednalo o automatický nabíječ, takže se bude muset hlídat jen nabíjecí čas. Podle parametrů akumulátoru by měl být čas cca 6 - 6,5 hodiny.

reagovat 31. 3. 2014  09:01:13 p# vote+ vote- report +36

Zbyněk Zima: Lze nabíjet NiMH akumulátory 3,6V 3000mAh pomocí USB nabíječky (5V 500mA) ?

Dobrý den,
použil jsem 3 vyřazené články 1,2V 3000mAh z baterie pro iRobot Roomba do starší přenosné svítilny, původně určené na 4 "buřty". Chci tam přidat nabíjecí konektor. Mohu na nabíjení využít starší USB nabíječku 500mA? Pokud ano, lze nějak signalizovat nabití, nebo musím hlídat nabíjecí čas? A jak dlouho by se měly články nabíjet? Děkuji za radu.

reagovat 6. 6. 2014  11:11:58 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Lze nabíjet NiMH akumulátory 3,6V 3000mAh pomocí USB nabíječky (5V 500mA) ?

Přeji dobrý den, pokud nabíječka funguje jako zdroj proudu, lze ji použít. Nabití Vám signalizovat nebude. Je nutno hlídat nabíjecí čas nebo nárůst teploty při nabíjení. Plně vybité články by se měly nabíjet cca 6-7 hodin.

reagovat 9. 6. 2014  16:11:56 p# vote+ vote- report +103

MArti Kott: Výbuch baterie NiMH 7,2 V 5000mAh

Dobrý den, měl jsem baterii a při nabíjení došlo k výbuchu naštěstí se nic nestalo tak se chci zeptat co to mohlo způsobit. díky za odpověď.

reagovat 4. 8. 2014  20:07:32 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Výbuch baterie NiMH 7,2 V 5000mAh

Přeji dobrý den,
bohužel jste toto nabíjení moc nepopsal a ani ten výbuch; zda šlo jen o uvolnění ventilu nebo došlo k roztržení článku nebo k deformaci celé baterie. Příčin může být mnoho. Buď nepovolený nabíjecí proud pro daný typ článku, nevhodný nabíječ nebo závada na nabíječi. Dále to může být závada na případném teplotním čidle nebo nabíjení podchlazeného nebo přehřátého akumulátoru. V tomto období bývá nejčastějším problémem nabíjení přehřáté baterie (např. od sluníčka v autě) a následné nabíjení v nabíječi bez teplotní indikace. To může způsobit tepelný lavinovitý efekt a destrukci článku (viz diskuze výše). Pokud jsou baterie určeny pro velké vybíjecí proudy, tak s malou pravděpodobností může být závada způsobena i vnitřním zkratem.

reagovat 5. 8. 2014  15:45:35 p# vote+ vote- report +101

MArti Kott: Výbuch baterie NiMH 7,2 V 5000mAh

Baterie značky Norsram a nabiječka Equilibrium mini V2 nabíjecí proud 1,5 A. Došlo k výbuchu jednoho článku a deformaci cele baterie.

reagovat 8. 8. 2014  17:10:43 p# vote+ vote- report +30

Luděk Stehlík: Re: Výbuch baterie NiMH 7,2 V 5000mAh

Přeji dobrý den, pokud je baterie vyrobena z článků velikosti Cs (medeláři je označují také SubC - 23x43 mm)a kapacita má být 5Ah, tak podle mne jsou zde velmi tenké separátory, protože jinak by se tam taková kapacita nevešla (běžně v této velikosti je kapacita 3-4 Ah). Potom je možné, že došlo k proražení separátoru a k vnitřnímu zkratu článku.
Nabíjecí proud 1,5A není pro tento typ článků velký, takže nabíjecím proudem to asi nebude, jedině, že by došlo k nabíjení článků za zvýšené teploty, pak by se mohlo stát, že nabíječ neindikuje pokles napětí na konci nabíjení. Ale pokud byl článek po vybíjení aklimatizován na pokojovou teplotu, tak ani toto by neměla být příčina.

reagovat 11. 8. 2014  16:35:50 p# vote+ vote- report +5

Libor Prynych: Záměna akumulátoru

Dobrý den,
zakoupil jsem si akumulátor do RC modelu a to Ni-Mh 5000mAh 7.2V za původní Ni-cd 1700mAh, k modelu byla v setu přidělena obyčejná nabíječka bez indikace dobíjení a na radu prodejce modelu jsem původní aku. měl dobíjet cca 6h. Teď nevím jestli moho použít původní nabíječku a jak dlouho mohu nabíjet nový akumulátor.

reagovat 9. 9. 2014  12:39:26 p# vote+ vote- report +19

Luděk Stehlík: Re: Záměna akumulátoru

Přeji dobrý den, pokud Vám při kapacitě 1700 mAh doporučili nabíjecí čas 6 hodin, předpokládám, že nabíječka bude mít nabíjecí proud kolem 300 mA (mělo by to být na ní napsáno).Při kapacitě 5000 mAh by měl být nabíjecí čas s tou samou nabíječkou cca 24 - 26 hodin.
Ale předpokládám, že baterie je vyrobena z článků velikosti Cs (SubC - průměr 23 výška 43 mm). Uvedená kapacita se mi zdá dosti velká na tento rozměr. Doporučoval bych, nechat si změřit kapacitu na nějakém modelářském testeru. Často se stává, že se pack jen jmenuje "5000", ale se jmenovitou kapacitou to nemá nic společného a jmenovitá kapacita je kolem 4000 mAh nebo někdy i méně.

reagovat 9. 9. 2014  15:21:05 p# vote+ vote- report +126

Libor Prynych: Re: Re: Záměna akumulátoru

Děkuji za informace
S pozdravem
Libor Prynych

reagovat 9. 9. 2014  15:54:41 p# vote+ vote- report +59

Jana Koubková: Akumulátorový ruční vysavač - baterie Ni-Mh

Dobrý den, v návodu k vysavači je uvedeno, že pokud je vysavač připojen k síti a nabíjen, nemá se zapínat. Zajímalo by mě, proč tomu tak je. Děkuji za odpověď

reagovat 28. 9. 2014  15:34:00 p# vote+ vote- report +62

Luděk Stehlík: Re: Akumulátorový ruční vysavač - baterie Ni-MH

Přeji dobrý den, toto se doporučuje tam, kde nabíjecí proud nabíječe je menší než proud, který odebírá motor vysavače. Mohlo by se totiž stát, že toto zapnutí se provede ve chvíli, kdy je akumulátor zcela vybit (nebo se během vysávání vybije) a při zapnutí vysavače by motor byl závislý jen na proudu nabíjecího adaptéru a tím by ho mohl přetížit a tím i poškodit.

reagovat 29. 9. 2014  12:53:07 p# vote+ vote- report +125

Pavel Hobeg: Voltcraft MW6168V

Dobrý den.
Mohu nabíječkou Voltcraft MW6168V nabíjet tři kusy baterii NKDU 11?Děkuji

reagovat 5. 11. 2014  19:45:10 p# vote+ vote- report +9

Luděk Stehlík: Re: Voltcraft MW6168V

Přeji dobrý den, nabíjení by asi bylo možné. Protože nabíječ nelze přepnout pro nabíjení 3 článků, bude třeba rozsah přepnout na 4 články. Při nabíjení proudem 1A by měla být doba nabíjení 14-16 hodin, ale nabíječ má časové omezení nabíjení na 6 hodin, tedy bude se muset baterie dát na nabíječ 2x. Protože se nejedná o akumulátor hermeticky uzavřený, nenastane tam pokles napětí na konci nabíjení, tak aby nabíječ automaticky odepnul, takže bych nedoporučoval dávat baterii na nabíjení 3x.

reagovat 6. 11. 2014  09:17:07 p# vote+ vote- report +5

Josef Provazník: TRONIC Mignon NiMH baterie - nabíjení

Máme doma starší univerzální nabíječku (původně určenou jen pro Ni-Cd, což doufám nevadí) s nabíjecím proudem 120 mA. Chci na tom nabíjet akumulátory NiMH s kapacitou 2500 mAh. Zkoušel jsem si vypočítat délku nabíjení podle vzorce (C/I)*1,4. Vyšla mi doba nabíjení cca 29h. Je to správně? Nebude docházet k přebíjení? Mám se při prvním nabíjení těchto akumulátorů zachovat jinak než při dalších? 

Dalo by se tyto baterie nabíjet na nabíječce určené pro NiMH AA baterie 1900mAh (2,9V --- 305mA) s časovačem na 8h? Nevadilo by po 8h znovu zahájit nabíjení a dobít zbytek?

reagovat 17. 11. 2014  13:59:34 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: TRONIC Mignon NiMH baterie - nabíjení

Přeji dobrý den, baterie s kapacitou 2500 mAh můžete nabíjet nabíječem s proudem 120 mA, ale doba nabíjení bude delší než jste si vypočítal.
Vzorec pro výpočet doby nabíjení máte sice dobrý, ale koeficienty se mění v závislosti na nabíjecím proudu.
Jako příklad uvedu Vámi používaný článek s kapacitou 2500 mAh.
Pokud je nabíjecí proud kolem 1It (tedy 2500 mA), koeficient je 1, tedy nabíjecí čas by byl 1 hodinu.
Pokud je nabíjecí proud kolem 0,5 It (tedy 1250 mAh) nebo vyšší, koeficient je 1,1, tedy nabíjecí čas by byl cca 2 hodiny a 12 minut.
Při proudu 0,3 - 0,5 It (750 - 1250 mAh) se používá koeficient 1,2.
Při proudu 0,1 - 0,3 It (250 - 750 mAh) se používá koeficient 1,4.
Pro nabíjení normálním proudem 0,1It nebo nižšími proudy se používá koeficient 1,6.
Vámi používaný nabíjecí proud je 120 mA, tedy cca 0,05 It, zde bych se nebál použít koeficien 1,8. Tedy nabíjecí čas by byl tedy 36-38 hodin. K přebíjení nedojde, jedná se o tak malý proud, který článek nepoškodí, ani se článek nebude příliš zahřívat. První nabíjení bude stejné jako všechny následující, protože se nejedná o automatický nabíječ a nehrozí, že by se předčasně vypnul, třeba díky rychlému nárůstu napětí po dlouhodobém skladování.
Nabíjet se tyto baterie mohou i nabíječem s časovačem. Podle uvedených parametrů nabíječe a akumulátoru, by to bylo oněch 8 hodin a pak bych doporučoval ještě 3 hodiny dobíjení, které se budou muset sledovat "ručně"

reagovat 24. 11. 2014  11:47:29 p# vote+ vote- report +4

Zdeněk Schwartz: Baterie AA o kapacite 4900mAh

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.Zakoupil jsem si baterie AA o kapacitě 4900mAh jedná se o barerie Ni-MH 4 kusy stali 99 kc.Je realná tato kapacita u baterii?A pokud ani mam nabiječku která má nabijecí proud 270mAh jak dlouho je mám nabijet?Existuje nejaký vzorec a to je přiklad 4900:270X 1.2 nekde udavaji konstantu 1.4 která teda platí?1.2 nebo 1.4 děkuji předem za odpoved.

reagovat 21. 11. 2014  09:05:58 p# vote+ vote- report +18

Luděk Stehlík: Re: Baterie AA o kapacite 4900mAh

Přeji dobrý den,
nevím, zda jste udělal dobrý nákup. Jmenovitá kapacita 4900 mAh ve velikosti AA sice vypadá hezky, ale v současné době, se jedná o kapacitu, která je dosti nereálná. A i cena je více než podezřelá: 25,-Kč (asi i s DPH) za jeden kus? Za tuto cenu bych rád nakupoval články i s poloviční kapacitou, a to je nakupujeme několikrát ročně v desetitisícových sériích.
Běžná kapacita je na trhu je 2700 mAh, objevují se i články s kapacitou 3000 mAh, ale oni sami uvádějí, že se nejedná o jmenovitou kapacitu, měřenou podle platných norem, ale o kapacitu měřenou velmi malými proudy v řádu mA (např. ve svítilnách). Jmenovitá kapacita je kapacita měřená při vybíjení proudem velikosti 5-ti hodinového vybíjení (0,2It). Ve Vašem případě by vybíjecí proud musel být 980 mA a baterie by musela vydržet vybíjení po dobu 5-ti hodin. A takovou baterii neznám.
Setkal jsem se již s inzeráty na prodej NiMH baterií velikosti AA, kde bylo na jednu stranu napsáno, že články mají o 40% vyšší kapacitu než NiCd (což by znamenalo 1000 mAh + 40%, což je 1400 mAh), ale dále tam uváděli, že tato kapacita je přes 4000 mAh. Což je holý nesmysl.
Ohledně druhé otázky, jak dlouho baterie nabíjet, se trochu bojím Vám odpovědět. O koeficientu výpočtu doby nabíjení jsme se bavili v předchozím diskuzi. Ale pro Vás nemám jednoznačnou odpověď. Pokud by jmenovitá kapacita opravdu byla 4900 mAh (což určitě není) a nabíjecí proud byl 270 mA, použil by se koeficient kolem 1,8. Ale podle reálných běžných kapacit (2700 mAh) bych spíše doporučoval jen koeficient 1,6. Ale z hlediska ceny baterie si vůbec nedovedu představit kapacitu baterie, ale spíše bych předpokládal hodnotu kolem 1,5Ah, a tam by nabíjecí čas byl 5 hodin. Spíše bych doporučoval při prvním nabíjení hlídat teplotu baterie. Dokud teplota baterie nepřesáhne 40° C, tak bych baterii nabíjel. Asi úplně nejlepším řešením by byla nabíječka, která hlídá teplotu baterií a zároveň i pokles napětí na konci nabíjení. Zde nemůže dojít ke zničení baterie přebíjením.

reagovat 24. 11. 2014  12:59:58 p# vote+ vote- report +59

Zdeněk Janák: Náhrada NiCd aku v bezdrátovém telefonu za NiMH

Dobrý den,
po mnoha letech mi v bezdrátovém telefonu BeeTel s nabíjecím dokem dosloužily 2 GP NiCd aku AA 1,2V/700mAh, které se dle textu na nich nabíjejí 16 hod, proudem 70mA. Jako náhradu jsem zakoupil 2 ks GP EkoPower NiMH 1,2V/1300mAh. Ty se dle textu na nich nabíjejí 16 hod.proudem 130mA. Předpokládám, že se tedy v dokovací stanici nabíjejí proudem menším možná jen 70mA. Zatím je tam mám 24 hod. nezahřívají se a telefon funguje.
Vzhledem k rozdílu mezi NiCd a NiMH nehrozí nebezpečí poškození NiMH aku, když budou trvale s telefonem v dokovací stanici?
Děkuji.

reagovat 25. 11. 2014  22:06:52 p# vote+ vote- report +60

Luděk Stehlík: Re: Náhrada NiCd aku v bezdrátovém telefonu za NiMH

Přeji dobrý den,
údaj, který je uveden na baterii se týká tzv. normálního nabíjení (16 hodin proudem odpovídajícím 0,1 jmenovité kapacity). Povinnost výrobce je na baterii uvádět alespoň jeden z druhů možného nabíjení.
Nabíjení u bezdrátových telefonů se dělá většinou tak, aby se mohly baterie nabíjet (být ve stojánku) nepřetržitě. A většinou se používá poloviční proud než je proud normálního nabíjení. Takže předpokládám, že ve Vašem případě je to kolem 30 - 35 mA.
Takže v žádném případě nehrozí poškození NiMH článků, spíše bych se obával toho, zda dokáže dokovací stanice plně články nabít. Proud 30 mA je velmi malý a plného nabití dosáhne teoreticky až po 90 hodinách, tedy skoro pro 4 dnech. Účinnost nabíjení baterie s touto kapacitou takto malým proudem je velice nízká. Takže bych spíše doporučil, co nejčatěji telefon nechávat v dokovací stanici.

reagovat 2. 12. 2014  11:01:37 p# vote+ vote- report -2

stana: gold bateries-japan-lilon-polimer2450mah

Nahradni baterie na mobil N95-nokii-2450mah-Mam nabijecku original nokii-AC-5E-800mah-dc5V-130ma-Mam tam baterii z kapacitou 1500mah nabiji seto 1hodinu apak nabijecka vipne-Muzu tam dat tu gold 2450mah jestli ano jak se bude dlouho nabijet-Stana

reagovat 2. 12. 2014  09:36:58 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: gold bateries-japan-lilon-polimer2450mah

Přeji dobrý den,
nabíječka AC-5E by měla mít nabíjecí proud 800 mA, údaj 130 mA je údaj o maximálním vstupním střídavém proudu. Originál baterie pod značkou Nokia BL-5F se vyráběly a ještě vyrábí s kapacitou 950 mAh. Pokud máte kapacitu Vaší baterie 1500 mAh již se nejedná asi o originál baterii. Plně vybitá baterie by se měla nabít asi za hodinu a půl. Pokud by kapacita Vaší baterie byla opravdu 1500 mAh, musela by se nabíjet cca 2,5 hodiny. Baterie s kapacitou 2450 mAh by se měla nabíjet tou samou nabíječkou cca 4 hodiny.
Nevěřim tomu, že by baterie o stejné velikosti, měla o 150% větší kapacitu než originál. Spíše se mi zdá, že se jedná o obchodní trik. A trochu mi o tom přesvědčuje i jejich popis výrobku, kde pro OEM zákazníky nabízejí jakýkoliv potisk této baterie. Prostě napsat na baterii dokáží cokoliv.

reagovat 2. 12. 2014  10:49:04 p# vote+ vote- report +3

Martin K.: Hama EasyLine Steckerladegerät "SL 2/4" Ni-Cd

Dobrý den, na výše jmenované nabíječce SEC: 2X (2.4 - 60mA 0.14VA) je napsáno poze pro Ni-CD baterie, mohu v ní nabíjet i Ni-MH baterie 2300 mAh? A pokud ano, jak asi dlouho? Zřejmě budu muset i hlídat ručně teplotu baterií. Děkuji za odpověď

reagovat 10. 12. 2014  18:59:36 p# vote+ vote- report +9

Luděk Stehlík: Re: Hama EasyLine Steckerladegerät "SL 2/4" Ni-Cd

Přeji dobrý den,
tento nabíječ má velmi malý nabíjecí proud. Baterie NiMH 2300 mAh by nabíjet šly, ale nabíjecí doba bude velmi dlouhá, ale určitě nebude docházet k zahřívání baterie. K plnému nabití baterie by došlo po cca 60-70 hodinách, tzn.: skoro po 3 dnech. Účinnost nabíjení je tímto malým proudem nízká. Při tak malém proudu nevadí baterie i dlouhodobé přebíjení, takže například pokud baterie zůstanou na nabíječí 5 dní, tak se nic nestane.

reagovat 11. 12. 2014  16:06:41 p# vote+ vote- report +15

Ludmila Krištůfková: Akušroubovák Black+Decker, KC9036, 3,6 V

Akušroubovák Black+Decker, KC9036, 3,6 V
Dobrý den, dostala jsem tento šroubovák spolu s nabíječkou Typ: SA35-73_1B, výstup 9V-300 mA-2,7 VA. Dcera má přesně stejný typ šroubováku s originální nabíječkou, výstup 5,2 V - 115-215 mA. Mohu svoji nabíječku použít, nebo k šroubováku nepatří. Jakou nabíječku,s jakým výstupem bych měla použít? A vůbec jaké parametry pro náhradní nabíječky jsou nejdůležitější. Velmi děkuji za odpověď.

reagovat 30. 12. 2014  18:36:33 p# vote+ vote- report +52

Luděk Stehlík: Re: Akušroubovák Black+Decker, KC9036, 3,6 V

Přeji dobrý den,
přesně tyto nabíječky a šroubováky neznám. Nelze říci obecně, jaký typ nabíječe použít. Některé akumulátorové nářadí má nabíjecí elektroniku uvnitř a lze proto použít nabíječku ve velkém napěťovém rozsahu. Například mají nabíjecí adaptér 9V, ale lze je připojit i na nabíjení z palubní sítě automobilu. A naopak, jsou nářaqdí, které vyžadují jen přesné nabíjecí napětí, které dá předem určený nabíječ. Všechny varianty by měly být popsány vždy v návodu k použití. Pokud tomu tak není, obraťte se přímo na prodejce Vašeho nářadí, ten by Vám měl doporučit typy nabíječů, které se dají pro daný typ použít.

reagovat 6. 1. 2015  18:44:01 p# vote+ vote- report +122

Leoš Stehlík: Vysavač Hoover Handy plus Model SP48WB6

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jakou bych měl použít nabíječku k ručnímu vysavači, bohužel se nám někde ztratila. Jsou tam 4 články s kapacitou 1300mA a baterie jsou typ Ni-Mh. předem děkuji.

reagovat 25. 1. 2015  14:06:12 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: Vysavač Hoover Handy plus Model SP48WB6

Přeji dobrý den, na to nelze jednoznačně odpovědět. Parametry nabíječky (nebo adaptéru) by měly být uvedeny v návodu k použití, tam by jste měl vyčíst, jakou nabíječku potřebujete. Některé vysavače mají jen nabíjecí adaptér a řízení nabíjení je u vnitř vysavače, takže tam může být adaptér například 6 V nebo i 12 V nebo i dovolují nabíjet z cigaretové zásuvky v autě. Další typy mohou mít řízení přímo v nabíječi nebo se může jednat o nabíječe s přesným výstupním napětím, např. 5,9V nebo 6,0 V, které reguluje nabíjení.
Pokud již nemáte návod k použití, doporučil bych obrátit se na prodejce Vašeho vysavače, ten by měl poskytovat i náhradní díly nebo Vám alespoň musí sdělit přesné parametry nabíječe, který potřebujete.

reagovat 26. 1. 2015  16:18:13 p# vote+ vote- report +26

Honza: Správné nabíjení

O dlouhé životnosti NiCd a NiMH akumulátorů rozhoduje nejen kvalita používané nabíječky, ale i správný postup při nabíjeni. Nesprávný návyk může výrazně zkrátit životnost i kapacitu akumulátorů.

reagovat 28. 2. 2015  21:23:52 p# vote+ vote- report +48

Luděk Stehlík: Re: Správné nabíjení

Přeji dobrý den, určitě máte pravdu. Bohužel odkaz, který jste přidal, obsahuje mnoho chyb (technického rázu) a polopravd a hlavně také vulgarismů, takže jsem byl nucen ho vymazat. Omlouvám se.

reagovat 2. 3. 2015  08:50:33 p# vote+ vote- report +14

Janek: Renovace původní Ni-MH baterie a nabíjení

Dobrý den, mám dotaz ohledně Ni-MH baterie do RC modelu auta Nikko Vaporizr. Původní baterie v něm je zdá se již slabá (zakoupili jsme to auto v bazaru), nabíjí se dost krátce a vydrží taky krátce. Na různých diskuzích jsem četl možnost rozdělat ten kryt baterie, ve kterém jsou články a místo nich tam dát AA nabíjecí baterie a sletovat je. Na té původní baterie jsou následující data: 6.0V, 800 mAh. Nabíječka je k tomu s údaji output 7,5V, 1000 mA. Kdybych do ní tedy použil např. dobíjecí baterie Tronic Energy 2300 ECO (mají 1,2V, 2300 mAh, je lepší je po zakoupení nejdříve nabít a pak používat nebo rovnou používat?) a dal bych jich tam 5 ks, mohl bych je v klidu dobíjet tou zmiňovanou nabíječkou? Ta má červenou diodu, která svítí a po nabití bliká (pokud to tedy spíše neznamená, že je baterie již špatná, nemáme k němu manuál). Nebo musím použít pouze dobíjecí baterie 800 mAh? Kdyby tam mohly být ty 2300 mAh, byla by pak celková výdrž vyšší než s origo baterií? Když bych je sletovával, je to tak že vždy drát z plusu z jedné na mínus k druhé atd.? Nebo kdyby měl někdo nákres, předem děkuji. Moc děkuji za případné odpovědi, moc byste mi pomohli...

reagovat 21. 3. 2015  21:08:06 p# vote+ vote- report +94

Luděk Stehlík: Re: Renovace původní Ni-MH baterie a nabíjení

Přeji dobrý den, určitě bych v žádném případě nedoporučoval na akumulátory pájet, pod čepičkou mají bezpečnostní ventil, který by se přehřátím mohl deformovat a baterii zničit. Použijte články s pájecími vývody nebo si nechte sestavit rovnou pětici.
K nabíjení můžete použít původní nabíječku. Baterie se bude déle nabíjet, ale zase déle vydrží.
Z článků bych doporučoval takové, které jsou určeny pro vyšší nebo vysoké vybíjecí proudy, např.: shop.battex.cz nebo shop.battex.cz . Sestavu z 5-ti kusů najdete například v tomto odkazu: shop.battex.cz

reagovat 23. 3. 2015  11:53:19 p# vote+ vote- report +24

Janek: Re: Re: Renovace původní Ni-MH baterie a nabíjení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Místo toho pájení bych tedy raději použil zahnuté plíšky, které bych vždy pro dané dvě baterie připevnil zevnitř na bok té krabičky, ve kterém jsou baterie uložené. Koukal jsem původně na toto video, ale jsou to i jiné typy baterií, tak tam to asi šlo: www.youtube.com
A je lepší ty dobíjecí baterie po zakoupení nejdříve nabít a pak používat nebo rovnou používat a nabíjet je až po jejich vybití?
Děkuji J.

reagovat 25. 3. 2015  10:50:30 p# vote+ vote- report +53

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Renovace původní Ni-MH baterie a nabíjení

Přeji dobrý den, na videu sice články pájeli, ale nejednalo se o články bez bezpečnostního ventilu, ten mají všechny články. Spíše se jedná o amatérské provedení, které může mít za následek krátkou životnost článků. Já bych spíše doporučoval si nechat udělat rovnou sestavu 5-ti článků a jen si dopájet koncové plíšky.
Baterie je lepší po zakoupení nabít.

reagovat 25. 3. 2015  11:19:22 p# vote+ vote- report +118

Janak: Re: Re: Re: Re: Renovace původní Ni-MH baterie a nabíjení

Zdravím Vás a děkuji za Vaše reakce. Ještě malý dotaz,jelikož jsem zjistil, že se do toho krytu nevejde 5 AA baterií, ale 5 AAA baterií. Je nějaký rozdíl ve výdrží a výkonu mezi nabíjecími AA a AAA bateriemi?
Dobré by bylo nechat si vyrobit tu sadu, ale koukal jsem, že je to bohužel dost drahá záležitost. Origo nová baterii do toho RC auta se dá pořídit už od 550 Kč. Děkuji J.

reagovat 27. 3. 2015  18:32:38 p# vote+ vote- report +21

žanek: trojclankova NI-MH baterie

Dostali se ke me baterie z nouzovych svitidel od neznameho vyrobce. (kolega to donesl se slovy oni to vyhazovali a rozdavali) baterie je triclankova NI-MH s napetim 3,6V a 2,0Ah s oznacenim Accu BLK. jde mi o to jakym proudem, napetim a hlavne jak dlouho musim baterie nabijet? dekuji za info

reagovat 21. 4. 2015  04:28:40 p# vote+ vote- report +15

Luděk Stehlík: Re: trojclankova NI-MH baterie

Přeji dobrý den, pokud baterie byly v nouzových světlech bude se jednat o články pro trvalé dobíjení a vysoké teploty. Nabíjecí proud tedy bude maximálně proudem 0,3 It, tedy 600 mA a použít se dá jedna z metod nabíjení uvedená v této kapitole výše. Nebo se dá použít normální nabíjení, tedy 16 hodin proudem 200 mA. Jedná se vždy o proudové nabíjení (nabíjení konstantním proudem), napětí si baterie sama "stáhne", musí být jen větší než 1,6V na článek, v tomto případě je to 4,8V.

reagovat 21. 4. 2015  08:26:20 p# vote+ vote- report +54

Marek: Mini Charger Varta Type 57666

Děkuji za informace uvedené v článku a následné diskuzi. Koupil jsem za dobrou cenu v akci Mini Charger Varta včetně 2 ks baterií Varta 2100 mAh Ni-MH. Nabíječka nemá řízené nabíjení, takže musím sám hlídat čas a po uvedeném čase nabíječku odpojit od el. sítě. Zas mi to tolik nevadí. Pro 2100 mAh je čas v tabulce uveden 18 hodin. (Output pro AA 160-185 mA.) Mám ještě nové baterie Panasonic 1900 mAh Ni-MH. Předpokládám, že je v té nabíječce Varta můžu nabíjet. V návodě se nic neříká o tom, že lze nabíjet pouze baterie Varta. Ale nevím jak dlouho je můžu nabíjet. V tabulce se totiž uvádí 800 mAh - 6 hodin, pak až 1600 mAh - 15 hodin, a pak až zase 2100 mAh - 18 hodin, následně 2300 mAh - 19 hodin. Předpokládám tedy, že když ty Panasonicy budu nabíjet 16 hodin, tak bych je neměl poškodit přebitím. No a hlavně, snad mi to nebouchne. Děkuji za případné potvrzení, že je to správný postup.

reagovat 31. 5. 2015  16:58:12 p# vote+ vote- report +23

Luděk Stehlík: Re: Mini Charger Varta Type 57666

Přeji dobrý den, baterie v nabíječce můžete bez problémů nabíjet. Podle nabíjecího proud, by doba nabíjení měla být cca 16 hodin. Nabíjecí proud je tak malý, že jestli nabíjení překročíte o hodinu, tak se nestane nic baterce a ani se nesníží její životnost. Baterie nebouchnou, jsou opatřeny bezpečnostním ventilem, který by zabránil explozi při nadměrném extrémním nabíjení.

reagovat 1. 6. 2015  11:46:17 p# vote+ vote- report +66


Stránky: 1 2 3

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.