Nabíjení hermetických NiMH akumulátorů

Nabíjení NiMH akumulátorů je poněkud odlišné od nabíjení NiCd akumulátorů. Hlavním rozdílem je průběh teploty při nabíjení. U NiCd akumulátorů teplota většinou v průběhu nabíjení zůstává konstantní nebo nepatrně roste a prudce stoupá až při přebíjení. U NiMH akumulátorů teplota článků od začátku nabíjení neustále stoupá a při přebíjení je tento vzrůst prudší. Dále platí, že čím větší nabíjecí proud, tím rychlejší nárůst teploty. Nárůst teploty od začátku nabíjení je druhým důvodem, proč by se neměly zaměňovat při výměnách nebo repasích baterií typy NiMH za NiCd.

Dalším specifikem je pokles napětí akumulátoru na konci nabíjení. I když je pokles menší než u NiCd akumulátorů, a to 5 mV, objevuje se tento pokles i při normálním nabíjení, tzn. proudem o velikosti desetiny kapacity (0,1 It), ale pouze při teplotách do +25 °C. Takže při tomto nabíjení lze použít i metodu „–ΔV“. Toto je další důvod proč nezaměňovat NiCd akumulátory za NiMH. U NiCd akumulátorů je tento pokles jen u rychlého nebo zrychleného nabíjení. Při vyšších teplotách než +25 °C není pokles u NiMH vždy indikovatelný, takže ji nelze použít.

Další metody používané pro NiMH akumulátory jsou obě metody s teplotním ukončením: metoda ΔT/Δt a metoda TCO a dále samozřejmě metoda hlídání času. Nevhodnou metodou je PKV a VCO. U metody ΔT/Δt se doporučuje nabíjecí proud alespoň 0,2 It, aby nárůst teploty byl zřetelný.

5.9.png
Nabíjení NiMH akumulátorů

Diskuze ke stránce Nabíjení hermetických NiMH akumulátorů

Nicole: Cyklování nových NiMH a NiCd akumulátorů

Dobrý den,
jak nejlépe uvést do provozu nové NiMH a NiCd baterie aby měly co nejdelší životnost? Předem děkuji za odpověď.

reagovat 22. 8. 2018  13:10:04 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: Cyklování nových NiMH a NiCd akumulátorů

Přeji dobrý den,
toto je velice obecný dotaz. Na který se špatné odpovídá. Neznám bližší podrobnosti, zda se jesná o jednočlánkové baterie nebo o vícečlánkové baterie a hlavně jakého typu.
Obecně platí, že NiCd články se mohou skladovat v jakémkoliv stavu nabití. Takže po nákupu překontrolovat napětí a dokud je nebudete používat, skladovat "tak jak jsou". Pro nejdelší životnost je lepší články nijak nerozcyklovávat (ze 100% vybití), ale je jen třeba v prvních cyklech použití počítat, že akumulátor nedá 100% kapacity, ale že se na 100% hodnotu dostane po nějakých 3-5 cyklech.
U NiMH baterií (pokud se nejedná o RTU) je třeba po nákupu ihned baterie vždy nabít. Pokud se budou déle skladovat, tak je dobíjet každých dalších 6 mesíců. A opět není nutné baterie nijak rozcyklovávat, ale jen počítat, že na plnou kapacitu se dostane po nějakých 3-5 cyklech. Každé cklování ze 100% kapacity vybití snižuje životnost.

reagovat 22. 8. 2018  13:46:41 p# vote+ vote- report +3

Jiří: Nabíjení NI-MH

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zakoupil jsem tuto nabíječku www.kostkamodelcentrum.cz a toto pouzdro www.tme.eu k nabíjení tužkových baterií. Zajímá mě jak nejlépe baterie nabíjet, jakým proudem, jak propojit aby jsem mohl nabíjet buď 1 nebo 4ks najednou pouze vždy jen změnit údaje na nabíječce v závislosti kolik ks baterií právě budu dobíjet a připojit + a - k držáku baterií. Baterie budou stejné značky,kapacity i stáří a to baterie-nabijeci.heureka.cz#. Jsem v tomto směru lajk. Děkuji

reagovat 2. 1. 2019  22:44:40 p# vote+ vote- report +76

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení NI-MH

Přeji dobrý den, 

v držáku baterie je třeba propojit plus a mínus.
A při nabíjení je třeba vždy propojit k nabíječi jen akumulátory, které máte propojené. Nabíjecí proud může být od 200 mA po dobu 16 hodin až po 2000 mA, kde ukončení nabíjení bude hlídat nabíječ.

reagovat 3. 1. 2019  15:29:29 p# vote+ vote- report +89

Kraus: Batery pack NiMh 3,6V 80mAh (3 knoflíky)-nabíjení

Zdravím,
Koupil jsem nový batery pack NiMh 3,6V 80mAh(do dynamo baterky).
Píše se na tom nabíjet proudem 8mA pod dobu 14 hodin.
Čím? Existuje na to nabíječka?Jak zjstím, na kolik je nabitá a jak dlouho ji můžu nabíjet v závislosti na nezjištěném stavu nabití? Co když je plně nabitá a já ji budu trápit 14h nabíjením/přebíjením. 

Klasické nabíječky to vezmou fofrem, mám obavy, že mi tu baterii zničí.
Mám Opus BT-C3100, bohužel nabíjí od 200mA.Když jsem v něm zkusil tu starou 3,6V baterii, sice snížil nab.proud na 40mA(asi jen vzhledem k velkému vnitřnímu odporu), ale stále se jedná o I=1/2C, což je moc.

Obecně:
Přes stabilizovaný adaptér, kde nastavím 4,5V a přidám odpor 560 Ohm, to proudem 8mA snad za 14h nabiju(za předpokladu, že je baterie zcela vybitá). Co se ale stane po 14h nabíjení, pokud je vybitá jen třeba z 1/4? Nastane velký třesk? Každopádné očekávám, že to nevěstí pro baterii nic dobrého.
Chybí mi zde kontrola stavu nabití. 

Jak zjistit, kdy bude plně nabitá?
- rukou? (podle toho, že bude teplá?-těžko, teplá bude po celou
dobu nabíjení)
- tepl. čidlem(pomocí MM - a po hodině to kontrolovat. Kolik stupňů
je max?
- podle Voltů to zjistit taky nejde. 

Díky za radu
Přeji hezký den

reagovat 27. 1. 2019  08:35:42 p# vote+ vote- report +39

Luděk Stehlík: Re: Batery pack NiMh 3,6V 80mAh (3 knoflíky)-nabíjení

Přeji dobrý den, 

není mi zcela jasné proč řešíte nabíjení. Pokud do svítilny s dynamem vložíte baterii, tak se bude nabíjet podle konstrukce svítilny.
Normální nabíjení, tedy 8mA po dobu 14-16 hodin je nabíjení, které baterii nepoškodí, ať je v jakémkoliv stupni nabití. Nabíjení daným proudem 8mA musí baterie snést bez poškození po dobu 72 hodin.
Proudem 8mA by se bneměla baterie ani zahřívat, takže nepomůže sledování termistorem nebo sledováním teploty rukou.

reagovat 28. 1. 2019  16:29:35 p# vote+ vote- report +86

Kraus: Re: Re: Batery pack NiMh 3,6V 80mAh (3 knoflíky)-nabíjení

Zdravím.
Aha, takže to je vlastně něco jako udržovací proud.Asi jako když nechám baterii v nabíječce, kde se již plně nabila a zapomenu ji vyndat.Nabíječka ji potom malým proudem udržuje v plně nabitém stavu. 

Řeším to proto, že svítilna nemá volbu sekundárního nabíjení pomocí adaptéru, nepoužívám ji často a chci mít baterii před výměnou plně nabitou(abych ji nemusel kdovíjak dlouho dobíjet klikou dynama). 

Škoda, že v té svítilně není pro kontrolu nějaký indikátor stavu nabití baterie. 

Každopádně moc díky za upřesnění.
Přeji hezký den

reagovat 29. 1. 2019  03:12:47 p# vote+ vote- report +87

lukina: Nouzové dobiti AA

!!! TOHLE NIKDY NEDĚLEJTE Z NABÍJECÍMI BATERIEMI !!!!
nabíječku jsem kdysi měl ale jelikož už dnes nemám pro AA bat. žádný spotřebič není divu že že jsem bez nabíječky doma mi zůstaly ještě tři aa tužky SANYO jsou staré asi 8 let dlouho jsem je nenabíjel i když multimetr ukazoval 1.2v a já nutně potřeboval dvě aa ale ne vybité :D nic lepšího mě nenapadlo než ty dvě aa šoupnout do držáku na bat. a připojit k ATX zdroji od PC na 5V větev samozřejmě bez rezistoru abych omezil proud PC jelo bez problému řek jsem si že je tam nechám na krátkou dobu dokud než začnou hřát ale jak už to bývá zvykem na PC se zabavíte a zapomenete že máte vedle sebe časovanou bombu dokonce i poté co jsem již něco jako plastový smrad cítil uplynulo 20 minut poté mi skolabovalo PC BSOD když jsem se na něj podíval nejenom že jsem zjistil že se mě z držáku na bat kouří ale packy na kterém byly připájené dva dráty byly roztavené veškerý cín na nich O_o !!!!!
pokud se nepletu cín se taví při min teplotě 180celsia omg nevím jak je to možné ale baterie mi neexplodovaly !! krom BSOD pač exnul HDD protože zareagoval ATX zdroj zřejmě přepětí nebo příliš velká zátěž na 5V větví asi by to dopladlo hůř :-/  

zajímalo by mě jaka je teda nejviši možna teplota pro NiMH bat a zda by mohly explodovat při tak šíleném nabíjeni  

oba články mám po vychlazení se daly použít drobec se nafoukly obal z popisem je upečený a rozpraskaný nevím zda by je teď bylo bezpečné zkoušet nabíjet znejvětši pravděpodobnosti je vyhodím
přeci jen posloužily MAXIMALNĚ :D

reagovat 21. 3. 2019  03:44:41 p# vote+ vote- report +60

Luděk Stehlík: Re: Nouzové dobiti AA

Přeji dobrý den,
dlouho jsem přemýšlel, zda na tento příspěvek mám regovat, či ne.
V tuto chvíli přemýšlím, zda mělo smysl tento informační portál vůbec vytvářet. Informace, že niklové baterie se nabíjí zdrojem proudu, nikoliv zdrojem napětí, se asi ztratily v kontextu.
Informace o tom, že baterie jsou vždy nejdražší, nejporuchovější, nejnáchylnější a nejtěžší, jsou asi zbytečné.
Popisovaný příklad mi evokuje dvě zkušenosti, s kterými jsem se seznámil od našich zákázníků.
První byla, že se zkouší fáze v zásuvce pomocí hřebíku. To je asi dobrá hračka pro děti. To asi nezměním.
Druhá moje zkušenost byla, že zákazník, který se poprvé vybral NiCd akumulátory jako náhrady za nenabíjcí články, se mne ptal, kam se při nabíjení dává fáze a kam nulák.

reagovat 26. 3. 2019  16:05:55 p# vote+ vote- report +8

Tomáš: Nabíječka IPC-5 a hodnota mR

Dobrý den. Koupil jsem si nabíječku IPC-5, která ukazuje hodnotu vnitřního odporu mR, ale nic se k tomu dále v návodu nepíše. Co tato hodnota říká a jaká by měla být, respektive jak se bude lišit u dobré a u již špatné baterie?
děkuji

reagovat 2. 6. 2019  14:48:55 p# vote+ vote- report +3

Luděk Stehlík: Re: Nabíječka IPC-5 a hodnota mR

Přeji dobrý den, 

více o vnitřním odporu se dozvíte v našem slovníčku:
www.battex.info+vnit%C5%99n%C3%AD+odpor. Každý článek nebo baterie má rozdílný vnitřní odpor. Hodnoty, které má článek nebo baterie má mít, se dozvíte vždy z technické specifikace daného článku nebo baterie. Pokud má článek vnitřní odpor 20mOhmů, tak baterie složená z 10 článků by měla mít hodnotu 200 mOhmů.
Pokud chcete pracovat s hodnotami vnitřního odporu, zda článek nebo baterie je dobrá, je nutné si vést evidenci daných udajů, aby jste mohl porovnat, jak se vnitřní odpor zvyšuje a podle toho stanovit, při jakém vnitřním odporu je článek nebo baterie již nevyhovující. Toto lze stanovit při dlouhodobém měření a statistikách daných článků nebo baterií. Důležité je, aby se vnitřní odpor měřil vždy u nabitého článku nebo baterii a pokud možno i při stejné teplotě. Jinak hodnoty jsou velice zkreslující, pokud nevíte, s čím je porovnat. Další zkreslení je třeba, když jde o lithiový akumulátor, který je opatřen bezpečnostní elektronikou, ta také hodně zkresluje toto měření.

reagovat 3. 6. 2019  15:53:15 p# vote+ vote- report +22

Luděk Stehlík: Re: Re: Nabíječka IPC-5 a hodnota mR

Teď jsem zjiystil, že odkaz nefunguje, ale stačí si ve slovníku zadat heslo: vnitřní odpor.

reagovat 3. 6. 2019  15:58:00 p# vote+ vote- report +72

Václav: Jak dlouho nabíjet baterie PANASONIC enelop pro 2500mAh

Dobrý den.
Koupil jsem tyto baterie a mám nabíječku GP na NIMH baterie,což je ok.
nabíječka se sama nevzpíná
na nabíječce se udává 2x(2.8V --- 200mA)AA
nabíječka je na 4ks bat.
baterie 2500mAh
Jaká je doba nabíjení?
A je první nabití časově rozdílné,než potom opětovné nabíjení?
Není lepší nejprve vybít před nabití od výrobce? Těch 40%
Díky!!! 

reagovat 20. 7. 2019  19:25:23 p# vote+ vote- report +47

Luděk Stehlík: Re: Jak dlouho nabíjet baterie PANASONIC enelop pro 2500mAh

Přeji dobrý den,
baterie Eneloop Pro 2500 mAh nemusíte před použitím vybíjet. Nové baterie by měly mít více než 40% kapacity, jak píšete. Tyto baterie můžete ihned použít, a to i bez nabíjení.
Nabíječ, který jste si zakoupil má malý nabíjecí proud, takže akumulátory tam budete muset nabíjet cca 20 hodin.
Určitě před nabíjením akumulátory nevybíjejte.

reagovat 22. 7. 2019  10:18:04 p# vote+ vote- report +126

Jirka Mikula: Nabíjení článků NiMH na nabíječce pro články Li-Ion

Dobrý den,
měl bych prosím dotaz,v aku-nářadí mám baterii s Li-Ion články,chtěl bych prořídit novou náhradní,ale je s články NiMH.Lze použít původní nabíječku pro Li-Ion a nabíjet s ní NiMH.Samozřejmě hodnota napětí je stejná.
Děkuji za odpověd.

reagovat 8. 8. 2019  07:38:33 p# vote+ vote- report +42

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení článků NiMH na nabíječce pro články Li-Ion

Přeji dobrý den,
nabíječku pro Li-Ion nelze použít pro nabíjení NiMH. Oba systémy mají odlišné nabíjení. Li-Ion se nabíjí konstantním napětím (CCCV), NiMH baterie se nabíjí konstantním proudem. Viz výše v dané kapitole.

reagovat 13. 8. 2019  13:28:08 p# vote+ vote- report +8

Pavel: Nabíjeni PAN Eneloop v akupacku

Zdravím,
mám stříhač vlasů BaByLiss E696E. Je v něm akupack - 2x NiMh baterie GP 1,2V/600mAh, zapojeny sériově(takže 2,4V/600mAh celkem). Nabíjecí adaptér (SW-056008EU-S) má na výstupu podle štítku DC 5,6V/80mA.
Minimotorek je v tom MABUCHI FC-280SA-3055 (2,4-3V/1-1,5A)
Nabíjet se to má 16h, fungovat to má potom 30min... - tomu se říká vrchol neefektivity :( 

Strojek již nevydrží po nabití příliš,je nespolehlivý, baterie jsem tedy z akupaku oddělil a v nabíječce Opus BT-C3100 změřil vnitřní odpor - u jedné 600 a u druhé 300mOhm. Krom toho, 600mAh se mi zdá tak jako tak katastrofálně málo a chci víc :) 

Nahradím je 2x Panasonic Eneloop AA/1900mAh. 

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem ty Enelopy v akupaku nabíjet? 

1/ideální je vložit je do klece na 2 AA a používat je externě (na + - v přístroji napájím dráty, vyvedu je z přístroje a napojím je na klec)
-nebude to sice příliš estetické, ale nabíjet je můžu každou zvlášť normálním způsobem v normální nabíječce-podstatně rychlej než přes orig. adaptér.

nebo
2/Zapojím je do série, tak jak byly původní(udělám z nich akupack) a dám je na stejné místo v přístroji.
-bude to sice estetické jako dříve, ale nabíjet je originál adaptérem bude asi trvat příliš dlouho(3800/80=47,5h??. Každopádně do přístroje budou vloženy plnně nabité, takže je budu příležitostně jen dobíjet.
Bude jim vadit 5,6V, co do nich bude "sypat" adaptér?
Nebude vadit, ře vzhledem k vysoké kapacitě můžou být dlouhodobě podbité(třeba na 1/2 jejich kapacity-nebudu mít možnost si ověřit při nabíjení přes adaptér jejich voltáž ani kapacitu) 

Diky za odpověď
Přeji hezký den
Pavel  

 


reagovat 5. 10. 2019  11:14:07 p# vote+ vote- report +61

Luděk Stehlík: Re: Nabíjeni PAN Eneloop v akupacku

Přeji dobrý den, pokud jsou v přístroji NiMH články s kapacitou 600 mAh, tak určitě nejsou velikosti AA. Ani GP nevyrábělo takovou malou kapacitu. Podle mne se jedná o velikost AAA. Tak malý proud je tam proto, aby zastřihávač mohl být neustále na nabíječi. 5,6V jim nevadí, články si napětí sami stáhnou, není to totiž zdroj napětí, ale zdroj proudu, takže důležitý je ten nabíjecí proud 80 mA. 

Eneloopy AA se Vám tam nevejdou, jedině, že by jste si je vyvedl mimo strojek, jak navrhujete.
Nevím, zda by jste vůbec články s kapacitou 1900 mAh (nikoliv 3800 mAh - jsou tam sice dva, ale zapojené v sérii) s tak malým proudem nabil, protože účinnost při tomto proudu a tak vysoké kapacitě je malá.
Ale i Eneloop vyrábí v rozměru AAA, kapacita je 750 mAh. 

reagovat 7. 10. 2019  16:05:22 p# vote+ vote- report +30

Pavel: Re: Nabíjeni PAN Eneloop v akupacku

Zdravím,
jsou to opravdu AA 1,2V/600mAh - asi nějaký speciál.(viz odkaz)
Výměna baterií je již provedena a funkční(výkon je o poznání lepší). AA se tam vešly normálně, stejně jako původní ;)
Jasně -je to sice zapojeno sériově,výstup bude 2,4/1900mAh ale dobít se musí přece oba dva - tzn 2*1900. 

img18124.imagevenue.com

reagovat 8. 10. 2019  21:01:18 p# vote+ vote- report +57

Luděk Stehlík: Re: Re: Nabíjeni PAN Eneloop v akupacku

Přeji dobrý den,
měl jste pravdu, opravdu GP vyrábělo v rozměru AA i kapacitu 600 mAh.
Pokud by baterie byly paralelně, tak by měly napětí 1,2V a kapacitu 3800 mAh a nabíjení by trvalo hodně dlouho. Ale baterie jsou sériově, takže je napětí 2,4V a kapacita jen 1900 mAh, takže se nabíjí tím proudem 80 mA a nabíjí se obě najednou. Teoreticky by se mohly nabít za 24 hodin, ale účinnost při takto malém proudu, u akumulátorů s kapacitou 1900 mAh, není ani 25%. Tedy měly by se nabíjet minimálně 4 dny. Doporučení je, zastřhávač nechávat stále na nabíječí - nikdy ho od nabíjení neodpojovat.

reagovat 9. 10. 2019  16:30:12 p# vote+ vote- report +124

Pavel: Re: Re: Re: Nabíjeni PAN Eneloop v akupacku

Zdravím,
Než abych to měl stále na nabíječce, je lepší baterky vydělat, předělat to na bezbateriový strojek a použít silnější adaptér, který by utáhnul mototek. Tohle v plánu určitě nemám - když to budu nutně potřebovat, zrovna vypnou proud.. :) 

Přemýšlel jsem o tom a myslím, že jsem to vyřešil elegantně :)
A/
Od baterií (vešla se tam klec na 2xAA a místa je tam ještě dost) vyvedu 4 dráty na povrch strojku, kde udělám 4 dírky, do kterých vložím 4 trubičkové konektory(samice)(nebo si přizpůsobím mini DIN 4-konektor), nakrimpuju na ně 4 dráty od baterky.
"Akupack" bude spojen/rozpojen přepínačem, aby šly baterie nabíjet každá zvlášť v normální nabíječce, tzn rychle. Seženu si tedy 2x adaptér AAA->AA,připojím tam 2x2 dráty, na které nakrimpuji kolíky((nebo mini DIN samec), které při nabíjení zastrčím do děr ve strojku(nebo mini DINu) a budu už pro nabíjení používat jen normální stolní nabíječku. 

B/
Dalším řešením je použít silnější adaptér, co místo 80mA nabíjí proudem minimálně 200mA a budu potom baterie nabíjet klasicky po dobu aspoň 13h (koef 1,4). Každopádně ale v tomhle případě budu muset hlídat dobíjecí čas nebo použít spolu s časovým spínačem do zásuvky, jelikož 200mA není udržovací proud.  

Lepší ale bude pro baterie i pro mne určitě za A/ 

Nicméně, do budoucna si budu dávat při výběru bateriových přístrojů velký pozor na to, zda má přístroj možnost rychlého vyjmutí baterií, zda baterie nejsou zapojené(nabodované) v akupaku a hlavně jestli mají vlastní elektroniku, která řídí nabíjení. S těmi akupaky je evidentně víc problémů (dlouhý čas nabíjení, skokové vybíjení, nutnost stejné kvality článků, problémy při nahrazení článků vyšší kapacitou atd.) než užitku.

reagovat 9. 10. 2019  23:18:01 p# vote+ vote- report +64

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Nabíjeni PAN Eneloop v akupacku

Reagovat nemohu, jakékoli úpravy jsou již ve Vaší režii.

reagovat 10. 10. 2019  15:38:18 p# vote+ vote- report +70

Dawe: Ni-Mh AA

Dobrý den, koupil jsem si 4 články NI-Mh AA a nabíječku. Nabíječka sama hlídá nabití akumulátorů. Když jsem články nabíjel, nabíječka zahlásila nabití akumulátorů a když jsem je vyndal, byly velmi horké a tak nevím, jestli je to správně. Články 1300mAh, nábíjel jsem cca 1,5 až 2h

reagovat 27. 12. 2019  20:43:29 p# vote+ vote- report -8

Luděk Stehlík: Re: Ni-Mh AA

Přeji dobrý den, NiMh akumulátory se nabíjením zahřívají, ale teplota by neměla být vyšší než 40° C (měl by jste na nich udržet ruku). Pokud je teplota vyšší, tak je možné, že akumulátory nejsou určené na tak velké proudy, které nabíječka dává. Kapacita 1300 mAh se mi zdá dost malá, pokud se jedná tedy o nové články. Pokud máte technickou specifikaci k článkům, podívelte se na povolené nabíjecí proudy a porovnejte je s nabíjecími proudy nabíječky.

reagovat 30. 12. 2019  10:55:26 p# vote+ vote- report +63

František Daněk: Svítilna

Našel jsem v Rakousku v elektroodpadu akumulátorovou svítilnu která se mi líbila a byla tam k ní i originál nabíječka. Akumulátory byly špatné (pochopitelně) tak jsem si koupil č nové články Nimh 8000 mAh čínsko Tinko a dotaz zní: Je vhodné umísťovat svítilnu stále do nabíječky a udržovat baterky stále "plnéů nebo je vybít a teprve potom nabíjet? S původními bateriemi se svítilna dávala do nabíječky jako do držáku a byla neustále v pohotovosti.
Děkuji a jsem s pozdravem František Daněk

reagovat 4. 1. 2020  18:31:58 p# vote+ vote- report +6

Vojta: Rychlý pokles napětí Ni-MH akumulátorů

Dobrý den,
pro turistickou GPS Garmin používám řadu let Ni-MH Aku Panasonic 2700. Nabíjím je v nabíječce IPC-1L, kvůli paměťovému efektu v režimu dovybít-nabít. Od začátku GPS (nastavená na režim napájení z Ni Aku) využívala cca 1/3 kapacity baterií, které pak v IPC-1 ještě odevzdaly cca 1,5Ah při napětí od 1,1V do 1,0V.
Nyní jsou už Ni-MH akumulátory staré, nicméně stále vykazují v IPC-1 kapacitu kolem 2Ah (nabíjím proudem 0,5A, při tom je vybíjecí proud 0,25A, IPC-1L ukončuje vybíjení při 0,90V). V žádném "chytrém" spotřebiči je ale nemohu použít, protože jejich napětí téměř okamžitě klesne na 0,97-0,99V a v průběhu vybíjení postupně pozvolna narůstá do 1,02-1,05V (než přijde rychlý pokles k 0,9V).
Pro fotoaparát jsem si pořídil Aku s malým samovybíjením Panasonic eneloop pro BK3-HCDE, ale i u nich zbývá poté, co je přístroj označí za vybité, ještě cca polovina kapacity, kterou odevzdají při napětí od 1,1V níž.
Je to běžná vlastnost Ni-MH akumulátorů, nebo lze najít takový typ, u kterého by napětí pod 1,1V klesalo až po odevzdání větší části kapacity?
Děkuji a přeji hezký den, Vojta

reagovat 11. 8. 2020  07:47:18 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: Rychlý pokles napětí Ni-MH akumulátorů

Přeji dobrý den,
režim plného vybití nedělá akumulátorům dobře. Pokud máte nabíječku IPC-1L, tak ta je "inteligentní" a není nutné akumulátory zbytečně vybíjet. A hlavně ne kvůli paměťovému efektu, který se vyskytuje pouze u NiCd akumulátorů na kadmiové elektrodě. U NiMH není ani možný.
V současné chvíli na trhu je BK3-HCDE to nejlepší pro vysoké vybíjecí proudy jaké jsou ve fotoaparátech a blescích. Že po odpojení v nich zůstává ještě část kapacity je způsobeno tím, že zátěž na články není rovnoměrná, ale jedná se o špičkové proudy. Takže pokles je tam v řádu milisekund a fotoaparát to vyhodnotí jako slabou baterii. Pokud by jste do stejného aparátu dal ty akumulátory 2700, tak věřím, že udělají jen pár snímků, protože tyto akumulátory jsou určeny naopak pro malé proudy.
Stále je lepší, když se akumulátory bude vybíjet z 50-ti %, protože dá několikrát více cyklů než pokud budete stále akumulátor vybíjet ze 100%.

reagovat 11. 8. 2020  17:00:44 p# vote+ vote- report +13

Přemek : Nabíjení akumulátoru do Aku vrtačky

Dobrý den, vlastním starší Aku šroubovák Narex ASV 12E, rv 2007. Poháněný je NiCd akumulátorem AP-ASV 12E s kapacitou 1,5 Ah/ 12V. Nabíjení originální nabíječkou AN 12E. Akumulátor ale za ty roky už hodně zeslábl, a tak jsem do něj pořídil nový 12V battery pack ale Ni-MH s kapacitou 3,0 Ah. Typ 541 242 643 od AEB.CZ. Prý je ho možné nabíjet původní nabíječkou na NiCd akumulátory. Při přestavbě jsem objevil v původním akupacku zapojený termistor. 

Chci se tedy zeptat, zda původní nabíječka ukončuje nabíjení na principu deltaV a ne jen vlivem nárůstu teploty akupacku. Nikde se mě tuto informaci nepodařilo najít. Na nabiječce je ještě nějaký proudový údaj 1.7A/ 40-60mA. Děkuji.

reagovat 16. 11. 2020  12:32:00 p# vote+ vote- report +61

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení akumulátoru do Aku vrtačky

Přeji dobrý den, nabíječka je řízena termistorem, tedy deltaT. Pokud by byla řízena mínus deltaV, tak by se nedala použít i pro NiMH.

reagovat 23. 12. 2020  09:57:40 p# vote+ vote- report +7

Přemek : Re: Re: Nabíjení akumulátoru do Aku vrtačky

Dobrý den, děkuji za odpověď. Můžu tedy nabíječku použít i pro NiMh baterku bez toho abych ji poškodil / zkrátil její životnost?

reagovat 23. 12. 2020  10:16:30 p# vote+ vote- report +58

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabíjení akumulátoru do Aku vrtačky

Ano.

reagovat 23. 12. 2020  10:20:01 p# vote+ vote- report +53

Rob: Maximální napětí v průběhu nabíjení

Dobrý den, používám modelářskou nabíječku ImaxB6 s upraveným firmware github.com 

Pro nabíjení NiMH Jsem se rozhodl používat metodu T/t zároveň s Tco nastavenou na 45°C (nabíječka má externí teplotní čidlo). Jen nevím na jakou hodnotu nastavit maximální napětí na článku v průběhu nabíjení. Někde jsem četl že by napětí na NiHH nemělo překročit 1,4.  

Pokouším se oživit monočlánek AA Conrad energy 1800mAh, článke jsem vybil na 0,95V při zatěži 50mA. Pokud nastavím nabíjecí proud na 180mA a max. napětí na 1,4V tak se článek nenabije protože napětí na vybitém článku okamžitě vyskočí na 1,4V. Nabíjení článku probíhá až při napětí cca 1,6V. Předpokládám že článek má již vysoký vnitřní odpor, taky nedokáže dodat více jak 150mA při napětí 1V. Jaké maximální napětí mohu nastavit při nabíjení NiMH metodou T/t?

reagovat 4. 5. 2021  07:10:41 p# vote+ vote- report +55

Luděk Stehlík: Re: Maximální napětí v průběhu nabíjení

Přeji dobrý den,
napětí se omezuje jen v případě nabíjecí metody Vco. Důležité pro nabíjení metodou dT/dt je konstantní nabíjecí proud. Omezovat napětí nemusíte, může být třeba 2V nebo i 5V, článek je tvrdý zdroj, který si napětí "sundá".
Ale při zvolených metodách a při článku, který je asi na hranici své životnosti, bych doporučil, aby nabíjecí proud nebyl menší než 0,1 It (tedy 180 mA). U menších proudů by se nemuselo dosáhnout požadovaného zahřátí baterie.

reagovat 5. 5. 2021  16:13:19 p# vote+ vote- report +103

Jarda: imax B6

Dobrý den
koupil jsem si pro nabíjení baterií do RC nabíječku imax B6. v některých případech mi při vybíjení a při cyklování hlásí DRY a zastaví se.Co to prosím znamená pro baterii?

reagovat 22. 11. 2021  23:18:34 p# vote+ vote- report +2

Lukáš Motyčka: Nabíječ Imax B6

Nabíječ Imax B6 a jiné jeho varianty mají nastavení zbytečného "waste" času. Tato doba „waste“ umožňuje období klidu/ochlazení baterie mezi cykly nabíjení/vybíjení. Dobu „waste“ lze upravit v nabídce nastavení nabíječky a prodlevu odpočinku/ochlazení lze zcela deaktivovat nastavením této hodnoty na 0. 

Když nabíječka zobrazí „DRY“, provádí jedno z těchto zpoždění odpočinku/chlazení. Zdá se, že nikdo neví, proč tomu říkají "SUCHÉ"...

reagovat 24. 11. 2021  15:39:28 p# vote+ vote- report +1

Attila Papp: AKU PACK 4000mAh 7,2V

Dobrý den pořídil jsem si RC auto s baterii Ni-MH S1800mAh 7.2V a je k tomu dodaná nabíječka originál. Otázka zní že sem si pořídil tu samou baterii 7.2V ale 4000mAh bude ta nabíječka originál co mám k tomu stačit na dobíjení té nové baterky. Děkuji za odpověď.

reagovat 10. 3. 2022  15:32:48 p# vote+ vote- report +2

Lukáš Motyčka: AKU PACK 4000mAh 7,2V

Dobrý den,
mohl bych parametry(napětí,proud) originální nabíječky.
Děkuji moc.

reagovat 10. 3. 2022  16:03:22 p# vote+ vote- report +2

Attila Papp: Re: AKU PACK 4000mAh 7,2V

Dobry den Input 100-240V 50/60Hz 0.2A Output 9V 500mA

reagovat 10. 3. 2022  17:31:34 p# vote+ vote- report +1

Lukáš Motyčka: AKU PACK 4000mAh 7,2V - nabíječ

Aku pack proudem 500mAh by jste měl nabít, ale bude se nabíjet minimálně přes 8 hodin , pokud aku pack bude vybitý.

reagovat 11. 3. 2022  14:25:16 p# vote+ vote- report +1

Attila Papp: Re: AKU PACK 4000mAh 7,2V - nabíječ

Dobře tak děkuji za odpověď. Přeji hezký zbytek dne.

reagovat 11. 3. 2022  14:42:06 p# vote+ vote- report

Libor: NiMh AAA 1,5V

Baterie NiMh 1,5V jak prosím nabíjet? Klasická nabíječka na NiMh 1,2V je považuje za nabité po jednotkách minut....Děkuji
ps. koupeno z číny kde mě upoutalo napětí 1,5v místo klasicky 1,2V

reagovat 8. 11. 2022  09:47:00 p# vote+ vote- report

Karolína Stehlíková: Re: NiMh AAA 1,5V

Přeji dobrý den, články NiMH mají napětí 1,2V nikoliv 1,5V. Dle Vašeho popisu bych si dovolila tvrdit, že se jedná o nabíjecí alkaliku. Nemáte na bateriích nebo v detailu objednávky uvedené Rechargeable Alkaline? Pokud ano, odkázala bych Vás na článek o RAM bateriích, kde se dočtete jaké jsou jejich vlastnosti, přednosti i nevýhody www.battex.info /> Na čínských stránkách často přidávájí označení NiMH, aby Vám tyto články vyhledávání ukázalo, či používají toto značení pro zjednodušení svých přepravních podmínek. Jedná se však pouze o substitut článků NiMH, NiCd.
Tyto baterie nelze nabíjet na klasické nabíječce na NiMH, jelikož se tyto články nabíjí napětím 1,65V a nikoliv proudem, jak je tomu u NiMH. Je tedy nutné, nabíjet na nabíječce určené pro tyto články.

reagovat 9. 11. 2022  09:46:51 p# vote+ vote- report +1

Martin Klíma: náhrada NiCd baterií ve starém notebooku bateriemi NiMH

Dobrý den,
u starého notebooku, jehož baterie měly téměř nulovou kapacitu poté, co ležel nepoužívaný více jak 20let, jsem provedl náhradu původních NiCd článků novými NiMH. Jedna baterie byla vestavěná přímo v notebooku, druhá přístupná přes dvířka nad klávesnicí, obě po 6 válcových článcích s kapacitou 2000mAh a rozměry článku 15x65mm. Náhradu jsem provedl NiMH články rozměru AA s kapacitou 2100mAh, zapojení baterie bylo zachováno stejné sestávající jen z článků sériově spojených s havarijním termostatem 70C. Zde je pozurohodné, že původní baterie skutečně neměly vyjma tohoto termostatu žádný snímací prvek.
Po výměně se vyskytly problémy s přebíjením baterií. Dle měření (jen u vyjímatelné baterie) probíhá nabíjení ve vypnutém stavu proudem přibližně 1,5A a správně se ukončí. Problém nastává ve stavu zapnutém, kdy je nezávisle na předchozím nabití baterie dobíjena proudem 200 až 300mA a nabíjení není nijak ukončeno. To vede k citelnému ohřevu baterií, kdy ještě díky poměrně nízkému proudu teplota nedosáhne hodnoty nutné pro rozpojení termostatu. Pokud je však poté notebook vypnut a ponechán připojený ke zdroji, započne opět nabíjení vyšším proudem a baterie se již ohřeje tak, že sepne havarijní termostat.
Chtěl bych se zeptat, zdali zde popsané přebíjení je pravděpodobně důsledek záměny systémů NiCd a NiMH a nebo jde spíše o závadu nabíjecí elektroniky. Dále by mě zajímalo, jak mohlo být u původních baterií ukončeno nabíjení v zapnutém stavu, když dle zde uváděných údajů se u NiCD článků při nabíjení proudem okolo 0,1C nevyskytuje pokles napětí a ukončení teplotní není vzhledem k absenci snímacích prvků možné. Nabízí se, že byly dobíjeny trvale, avšak v takovém případě mi přijde proud 0,1 až 0,15C příliš velký.
Děkuji.

reagovat 30. 9. 2023  21:11:16 p# vote+ vote- report +1

Luděk Stehlík: Re: náhrada NiCd baterií ve starém notebooku bateriemi NiMH

Přeji dobrý den, pokud v notebooku byly články velikosti 15x65 mm, tak v NiCd provedení se vyráběly v kapacitě maximálně 1200 mAh. Takže proud velikosti 250-300 mA je dostačující k indikaci poklesu napětí na konci nabíjení (-dV). A -dV u NiCD je kolem 10 mV. Pokud jste vyměnil za články NiMH, tak ty mají -dV kolem 5 mV. Takže pokud elektronika má nastaven souhrnný pokles > 30 mV, tak u NiMH článků nepozná ukončení nabíjení. To je možná tento problém.
Pokud se články zahřejí tak, že vypíná temostat na 70°C, tak je to pro články zničující.

reagovat 9. 10. 2023  13:45:38 p# vote+ vote- report +1

Michal R.: Jak se liší NiMH AA baterie pro velký proud, kde je asi hranice kapacity – nutná nižší kapacita?

Dobrý den,
Prosím info ohledně NiMH baterií AA.
Když pomineme nekvalitní baterie tak ty nejlepší mají kapacitu až kolem 2700 Ah – nebo existují ještě silnější?  

Je pravda, že baterie s nejvyšší kapacitou jsou určeny spíše pro malé proudy? Jak velké (nejvíce asi?) 

Pokud jsme měřil kvalitní baterie AA BP, kapacita 2200 mAh, mají reálně až 2400 mAh. V návodu mají až 3C a proud až 6A...  

Jak moc se bude lišit životnost při dobíjení 500 ampéry s tím, že běžná proudová zátěž vysavače ETA MONETO je 4-6 A? (Nechápu, proč výrobce udává 90 W (bez turbokartáče snad kolem 84 W...)

reagovat 22. 1. 2024  04:28:14 p# vote+ vote- report -1

Luděk Stehlík: Re: Jak se liší NiMH AA baterie pro velký proud, kde je asi hranice kapacity – nutná nižší kapacita?

Přeji dobrý den,
nejprve je nutno říci, že akumulátory velikosti AA se rozdělují na komerční a průmyslové akumulátory.
Komerční akumulátory kromě hezčího obalu mají hlavně čepičku, která je nutná při nabíjení v klasických nabíječkách. Komerční akumulátory většinou bývají o nějakou desetinu milimetru tlustější než průmyslové akumulátory, většina má maximální povolený průměr 14,5 mm. Kapacita těchto článků je od 950 mAh až do 3000 mAh. Články s kapacitou kolem 1000 mAh jsou většinou určeny pro trvalé dobíjení, třeba v bezšňůrových telefonech. Pokud jsou akumulátory určeny pro vysoké proudy, měly by to mít uvedeny na blistru nebo v technické specifikaci- jedná se o symbol "fotoblesku". Na obalu komerčních akumulátoru se většinou uvádí kapacita typická, nikoliv jmenovitá. Například články XCell-AA-2900 (www.battex.cz) mají typickou kapacitu 2850 mAh a jmenovitou (zaručenou) mají 2650 mAh. Podobně to uvádí i Panasonic u speciálních baterií do fotoblesků BK-3HCDE (www.battex.cz) typická kapacita je 2550 mAh a jmenovitá kapacita je jen 2450 mAh. Jsou i akumulátory, kde je uvedena kapacita 3000 mAh, ale jmenovitá kapacita bývá cca 2700 mAh. Nelze obecně říci, že podle kapacity se dá poznat povolený vybíjecí proud, vždy je třeba se dívat na technickou specifikaci daného článku.
A druhou skupinou jaou průmyslové akumulátory AA, které se používají pro výrobu baterií. Nemají zvýšenou čepičku proto, aby se dalo na ně bodovat, většinou mají i menší průměr (14,1-14,3 mm) někdy jsou i na výšku o milimetr nižší. Ale opět se vyrábí pro několik různých použití, například pro trvalé dobíjení, pro zvýšené teploty, pro vysoké proudy nebo s vysokou spolehlivostí. Opět je nutné se dívat do technických specifikací.
Omlouvám se, že jsem se tak rozepsal. Teď asi to nejdůležitější. NiMH baterie pro ETA Moneto má opravdu odběr ve vysavači kolem 5,5 A. Tuto baterii máme také v nabídce (www.battex.cz), a to v kapacitě 1800 mAh. Teoreticky by se daly baterie vyrábět i s vyšší kapacitou. Ale komerční akumulátory se tam nevejdou, protože jsou prostorově větší. Aby se baterie vešla do daného prostoru a zároveň byly akumulátory určeny pro vysoké odběrové proudy a zároveň byly cenově přijatelné, tak jsme zvolili články GP180AAH (www.battex.cz).
V případě dalších dotazů mne kontaktujte. Můžete psát sem na informační portál nebo můžete přímo na můj e-mail stehlik@battex.cz

reagovat 23. 1. 2024  15:10:27 p# vote+ vote- report -2


Stránky: 1 2 3

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík