Nabíjení lithiových akumulátorů

Při nabíjení lithiových akumulátorů se používá napěťové nabíjení, respektive metoda, která se v zahraniční literatuře označuje jako CCCV (Constant Current followed by Constant Voltage). Je to nabíjení konstantním proudem, dokud akumulátor nedosáhne předem stanoveného napětí a poté nabíjení konstantním napětím. Ukončení nabíjení se provádí pokud nabíjecí proud klesne na předem stanovenou hodnotu, ve většině případů se doporučuje hodnota proudu odpovídající 1,5 ÷ 2 % jmenovité kapacity, samozřejmě vyjádřená v jednotkách proudu.

V některých nabíječích se setkáváme i s časovým ukončením. Nabíjí například proudem odpovídajícím 0,5 It, dokud se nedosáhne předem stanoveného napětí, a potom ještě třeba 2 hodiny, samozřejmě s omezením konstantního napětí. V katalozích pak najdeme výrazy pro takovéto nabíjení C/3 + 2 hodiny nebo C/2 + 1 hodinu apod. Správně by mělo být samozřejmě podle nové normy označení 0,33 It + 2 hodiny, resp. 0,5 It + 1 hodina. Toto použití je vhodné v jednoúčelových zařízeních, kde se nepředpokládá nabíjení akumulátorů různých kapacit. Tato metoda by například nebyla vhodná pro nabíjení akumulátorů k videokamerám, kde se můžeme setkat kromě akumulátorů v základní velikosti i s paralelně řazenými akumulátory s dvojnásobnou nebo i trojnásobnou kapacitou, vhodnými do stejné videokamery a tedy i do stejného nabíječe.

Jak již bylo řečeno v kapitole o Li-Ionových akumulátorech, při stanovení konečného nabíjecího napětí je nutno dbát na katalogové údaje výrobce, protože doposud se vyrábějí akumulátory v různých druzích kladných elektrod a podle toho se konečné nabíjecí napětí pohybuje nejčastěji od 3,6 V do 4,3 V. Nejběžnějším typem, který se vyskytuje v aplikacích na trhu, je akumulátor s kladnou kobaltovou elektrodou, která má konečné nabíjecí napětí 4,2 V. Ale jsou i knoflíkové lithiové akumulátory, které mají konečné nabíjecí napětí např. od 1,3 do 2,0 V.

Při nabíjení Li-Ionových článků, pokud je správně nastaveno konečné nabíjecí napětí, nedochází k přebíjení akumulátorů tak, jako tomu je u NiCd a NiMH akumulátorů.

5.10.png
Nabíjení lithiových akumulátorů

Diskuze ke stránce Nabíjení lithiových akumulátorů

michal: nabijanie

nabijanie clanku 18650 prebiehalo nasledovne: cez darlingtonove zapojenie dvoch tranzistorov som na zaciatku nabijania a nastavil na zdroji 4,2 V a pripojil bateriu prud 0,71 A na 2600mah baterii , po 3 hodinach napetie 4,36 V a 0,36 A , bateria je uplne nova prve nabijanie , kedy to mam vypnut ? respektive tie hodnoty su v poriadku alebo to mam nejak znizovat alebo zvysovat ?

reagovat 16. 12. 2014  17:03:55 p# vote+ vote- report +48

Luděk Stehlík: Re: nabijanie

Přeji dobrý den,
nabíjecí napětí u Li-Ion článků klasického systému (ICR, NCR,..) má konečné nabíjecí napětí 4,2 V. Ještě se uvádí tolerance +/- 0,05 V, tedy musí být maximálně 4,25V. Není možné, aby nabíjecí napětí bylo 4,36V, to už je asi článek zničený. Jak je uvedeno na této stránce, musí se použít nabíjení metodou CCCV, tzn. omezení nabíjecího napětí na 4,2 V a omezení nabíjecího proudu na maximální možný povolený proud pro použitý lithiový článek, pokud napětí nedosáhne hodnoty 4,2V. Pokud Váš článek neobsahuje bezpečnostní elektroniku, může se stát, že článek i exploduje, bude odhermetizován nebo dojde k tečení.
Při nabíjení nikdy nesmí napětí výše uvedených článků překročit napětí 4,2 V +/- 0,05 V.

reagovat 16. 12. 2014  17:18:52 p# vote+ vote- report -12

tomas: Teplota

Dobry den 

Jak je to s nabijenim pod bodem mrazu? Je vůbec mozne bez rizika poskozeni clanku? 

Dekuji

reagovat 8. 2. 2017  06:50:59 p# vote+ vote- report +13

Luděk Stehlík: Re: Teplota

Přeji dobrý den,
běžné lithiové akumulátory mají doporučené teploty pro nabíjení buď nad 0° C nebo některé až nad +5°C. Sice existují články, které se dají nabíjet i v záporných teplotách, ale jedná se o speciály, většinou pro armádu.
Značkové lithiové baterie např. pro akumulátorové nářadí mají teplotní čidla, které nedovolí nabíjet "promrzlou baterii". Ale není to standard, na který by se dalo spolehnout.
Jedním nabitím lithiové baterie, která je promrzlá, se dá celá baterie zničit. A k promrznutí dojde velice snadno, stačí zapomenout akumulátorové nářadí, videokameru nebo foťák v zimě v autě. U mobilních telefonů se to většinou nestává, protože telefon většinou nosíme u sebe "pod bundou". Aby se baterie aklimatizovala na teplotu, při které, je již možno baterii nabít, je cca 2 hodiny v pokojové teplotě. Není důležitá teplota okolí, ale teplota baterie uvnitř článků. Takže nestačí přemístit baterii na nabíječ, který je v pokojové teplotě, je nutné vyčkat, až baterie se také "zahřeje".

reagovat 9. 2. 2017  14:51:24 p# vote+ vote- report +29

Jonny: Re: Re: Teplota

Dobrý den, zajímá mne jak se s tímto faktem - nemožnost nabíjení pod 0°C - vypořádali výrobci elektromobilů. Konkrétně u vozu Tesla, který právě lithiové články používá. Nemáte takovou informaci? Děkuji za info.

reagovat 5. 5. 2017  14:19:57 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Teplota

Přeji dobrý den,
díky za reakci. Ale v předchozí diskuzi bylo uvedeno, že se jedná o diskuzi o běžných akumulátorech. Tedy o akumulátorech, s kterými může přijít do styku běžný uživatel. Samozřejmě se vyrábí i speciální akumulátory pro extrémní teploty nebo extrémní proudy. Baterie s kladnou elektrodou, kde převládá nikl, se dají používat v teplotách až -50°C a lze je nabíjet v teplotách od -20°C. Ale na e-shopech se těžko hledají. Jsou i akumulátory, které pracují v teplotách do +125°C.

reagovat 5. 5. 2017  14:55:56 p# vote+ vote- report +11

Jindra: Nabíjení akumulátorů SONY

Dobrý den.
Prosím o informaci, jestli je NUTNÉ používat na nabíjení akumulátorů SONY Li-Ion-US18650VTC5A--4ks-14,4V nabíječku s balancérem.
Platí to i pro ostatní Li-Ion akumulátory?
Děkuji za odpověď.

reagovat 15. 2. 2017  12:52:51 p# vote+ vote- report +17

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení akumulátorů SONY

Přeji dobrý den,
pokud má daná baterie i elektroniku, není nutné používat nabíječ s balancérem. Uvedené akumulátory VTC5A se většinou používají do akunářadí, kde elektronika je. Tyto články jsou určeny pro vysoké vybíjecí proudy a jsou opravdu hodně odolné a bezpečné, takže se dají provozovat i bez elektroniky a nabíječ bez balancéru, ale samozřejmě to má za následek snížení životnosti. Pokud se používají v dronech nebo jiných RC modelech, tak se elektronika na baterie nedává, aby nezapříčinila pád modelu, ale při nabíjení se zase balancér používá.
Tyto informace platí pro články SONY řady US18650V... Pro ostatní Li-Iony to obecně neplatí. Zde by kromě zničení článků, mohlo dojít i k tečení, explozi nebo k ohni.

reagovat 15. 2. 2017  13:47:05 p# vote+ vote- report +17

Jindra: Re: Re: Nabíjení akumulátorů SONY

Děkuji za rychlou odpověď.
Uvedené baterky chci používat v akuvrtačce, ale i k pohonu RC modelů a používat k nabíjení rychlonabíječ s balancérem(Equilibrum 3,5-50W pro 1-6 čl. Li-po/Li-Ion). Baterky si chci objednat u Vás. Ty budou asi bez elektroniky(jen jednotlivé články, popř. s nabodovanými vývody). Děkuji Jindra

reagovat 15. 2. 2017  14:56:46 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabíjení akumulátorů SONY

Přeji dobrý den, základní články jsou bez elektroniky, vývody můžeme nabodovat nebo sestavit baterii podle toho, jak si ji zadáte. Samozřejmě máme v nabídce i elektroniky, ale ve vrtačce je asi elektronika vlastní a pro pohon elektromobilů se elektronika moc nedává. Ale můžeme z baterií vyvést balanční konektory.

reagovat 16. 2. 2017  08:52:14 p# vote+ vote- report +14

Kamil: Nabíjení Li-lon aku nabíječkou na NiMH aku

Dobrý den,
rád bych se zeptal, zda lze nabíjet aku Li-lon 10,8V nabíječkou původně určenou k nabíjení aku NiMH 12V.
Konkrétně se jedná o výměnu aku vysavače za novější typ, ale bohužel bez nabíječky.
Dekuji, Kamil

reagovat 17. 8. 2017  00:56:13 p# vote+ vote- report +5

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení Li-lon aku nabíječkou na NiMH aku

Přeji dobrý den, 

Li-Ion baterie mají zcela odlišný způsob nabíjení než NiMH. NiMH se nabíjí konstantním proudem, ale Li-Ion baterie se nabíjí do konstantního napětí (metoda CCCV). U tříčlánkové baterie je toto napětí 12,6 V +/-0,03V. Napětí musí být velice přesné. Nabíječky ve vysavačích pro 12V baterie mají napětí většinou 15-20V, ale je zde omezen proud. Takže pro Li-Ion baterie zcela nepoužitelné. Li-Ion baterie by se zničila při prvním nabíjení.
Vhodný nabíječ by byl např.: shop.battex.cz

reagovat 17. 8. 2017  10:38:03 p# vote+ vote- report +2

Josef malchar: Nabijení Lion aku zdrojem 12,0 V

Přeji dobrý den,
spojil jsem 3 články do serie , a chtel bych je nabíjet obyčejným zdrojem 12,0 Volt . Uvádite konečné nabíjecí napětí 4,2 V/ks t.j. 12,6 Volt na 3 članky. je to mozné takhle nabíjet, pokud netrvám na dosažení max nabití , stačí mi i méne. pokud ano , ja dlouho mám nabíjet , prípadne jakým proudem. Mohu zvolit zdroj 12 Volt slabší 1A (adapter)nebo silnejší 5A (zdroj od monitoru) nebo 20A (zdroj z PC). Napetí si dovedu ohlídat multimetrem , aby to nebylo více než 12,6V. je to možné takhle jednoduše rešit ?

reagovat 23. 8. 2017  19:42:59 p# vote+ vote- report +15

Luděk Stehlík: Re: Nabijení Lion aku zdrojem 12,0 V

Přeji dobrý den,
i z napětí 12V se Li-Ion baterie v zapojení 3S nabije. Nabití bude na kapacitu cca 70-80%.
Doporučený proud Vám nemohu doporučit, protože nepíšete jaké články používáte. Většina článků snese nabíjení proudem 1It až 2It.
Jen bych chtěl upozornit, že je třeba se řídit napětím na zdroji a ne napětím, které je uvedeno na štítku zdroje. Některé nestabilizované zdroje mohou mít na štítku 12V, ale napětí na prázdno může být i 15 - 20 V.
Doba nabíjení závisí na kapacitě akumulátoru. Akumulátory se nabíjí metodou CCCV do poklesu proudu kolem 1-2 % It. Příklad: kapacita baterie je 2600 mAh, takže pokud klesne nabíjecí proud na rozmezí 52-26 mA, tak se bere baterie jako nabitá.

reagovat 24. 8. 2017  16:35:13 p# vote+ vote- report +7

vašo: nabíjanie li-ion batérie do akčnej kamery niceboy vega 4K

parametre označené na batérii 3,7V Li-ion Battery 1050mAh 3,8Wh

ku kamere bol aj adaptér na nabíjanie baterky priamo v kamere
parametre adaptéra output 5VDC 1000mA
je správne toto nap. a výst. prúd ? tento adaptér púšťa
nabíjací prúd iba ked je pod záťažov min.cca 5ohm. 

ak nie aký by mal byť počiatočný nabíjací prúd a potom
konštantné nabíjacie napätie a nabíjací prúd pri ukončení
nabíjania ? 

K týmto kamerám sa dá dokúpiť externá duálna nabíjačka pre
batérie pre kamery niceboy a scjam tieto nabíjačky sú len držiaky pre tieto batérie treba k nim
aj adaptér teda nabíjací zdroj videl som tú nabíjačku len na
stránke podla mňa nemá ani chladenie a o regulačnej
elektronike priamo v tej nabíjačke tiež neviem oplatí sa ju
kúpiť ?

reagovat 24. 7. 2018  12:46:26 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: nabíjanie li-ion batérie do akčnej kamery niceboy vega 4K

Přeji dobrý den, 

uvedené proudové parametry adaptéru (1A) jsou maximální možné, které adaptér může dát. Ale předpokládám, že se jedná o nějaký USB výstup a kamera si pak řídí nabíjení sama, tzn. regulaci napětí na 4,2V. Počáteční nabíjecí proud 1 A není pro baterii, která má kapacitu 1050 mAh, žádný problém. U běžných Li-Ion se může počáteční nabíjecí proud pohybovat až do 2It (2C), tedy v tomto případě 2,1A. Tak jak jsem psal konečné nabíjecí napětí je 4,2V +/- 0,05V a indikace nabití probíhá většinou kolem proudu 50-70 mA. Vše samozřejmě závisí na nastavení kamery.
Odkaz na stránky je bohužel jen na základní stránky, tedy nikoliv na daný nabíječ, o kterém píšete. Takže tento odkaz musím smazat, protože by se jednalo o reklamu. Nevím, proč by měl mít nabíječ nějaké chlazení, nepředpokládám, že tento neabíječ by měl být na extrémně rychlé nabíjení (tedy do 10 - 15 minut). Nabíječe s chlazením (řízeným odfukem tepla) se používají většinou u akunářadí, kde dobíjení probíhá kolem 15-20 minut. 

reagovat 24. 7. 2018  13:27:31 p# vote+ vote- report +2

vašo: Re: Re: nabíjanie li-ion batérie do akčnej kamery niceboy vega 4K

dakujem za odpoved ano adapter má usb výstup ako je to nastavené v kamere by sa dalo zistiť , ale chcem si ujasniť čo je to konečné nabíjacie napätie tu /4,2V je to napätie ktorý dáva zdroj na batériu pri nabíjaní, ale napetie batérie pri používaní bude 3,7V ako je uvedené na batérii? alebo 4,2V nameriam na baterke ked ju budem merať bez zaťaženia vybratú z kamery? alebo bez zaťaženia vybratá z kamery bude mať 3,7V uvedenú duálnu nabíjačku som už objednal tak som zvedavý čo to bude zač
s pozdravom vašo

reagovat 24. 7. 2018  17:24:59 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: nabíjanie li-ion batérie do akčnej kamery niceboy vega 4K

Přeji dobrý den,
napětí 3,7V (3,6V) uváděné na lithiových akumulátorech je napětí jmenovité. Tedy střední hodnota napětí při vybíjení. Pracovní napětí se pohybuje od 2,5V do 4,2V podle stavu nabití.
Pokud nabíječ nabijí baterii přímo, tak musí být jeho napětí 4,2V na článek. Pokud se baterie nabíjí přes USB adaptér v nějakém spotřebiči, tak adaptér má sice 5V, ale úprava napětí z 5V na 4,2V se děje v daném spotřebiči. Pokud by se baterie nabíjela přímo z 5V, tak by se zničila.
Nabíjecí metoda CCCV je blíže rozepsaná v záhlaví této kapitoly.

reagovat 25. 7. 2018  09:20:02 p# vote+ vote- report -4

Karel Přibyl: Paralelní zapojení LiFePo4 o nestejné kapacitě

Dobrý den pane Stehlíku, mám dotaz, spíše teoretický, ale mohlo by se to hodit. V karavanu mám 2x GWL Winston LiFePo4 12V/40Ah(žluté) paralelně spojené(nemají vestavěnou elektroniku, nabíjení obstarává speciální nabíječka pro LiFePo4 Xenteq LBC 512-10) s odpojovačem při podbití (Victron 100A)+ soláry a příslušné měření a zobrazení na displejích(ale to není důležité). Odběry v karavanu jsou průměrně do 5A, občas nárazově až 50A pro měnič, jinak pohoda. Mám doma ještě 2 LiFePo4 od stejného výrobce 12V/7,5Ah, ale už s příslušnými vestavěnými ochranami. Zkoušel jsem je paralelně připojit, vyrovnávací proud byl nejprve 20mA a pak do hodiny mezi 0 a 2mA (napětí všech zúčastněných baterií bylo kolen 13,2 - 13,3V). Ty malé baterie jsou doma nevyužité. Přemýšlel jsem, co bych získal trvalým paralelním zapojením na ty stávající 80Ah? Dostanu 15Ah navíc (každá Ah dobrá)? a co to bude dělat při větších odběrech? A také dobíjení za jízdy (jde o obytné auto), tam alternátor občas posílá i 40A ? Jak se to vůbec bude chovat? Jako akupack? Děkuji předem. Přibyl

reagovat 23. 9. 2018  21:40:41 p# vote+ vote- report -8

Luděk Stehlík: Re: Paralelní zapojení LiFePo4 o nestejné kapacitě

Přeji dobrý den, 

Li-FePO4 akumulátory se řídí napětím, takže toto zapojení je možné.Problém by mohl nastat při nabíjení, aby nebyl překročen povolený nabíjecí proud při nabíjení té mwenší baterie.

reagovat 11. 10. 2018  16:28:24 p# vote+ vote- report -15

Miroslav Štangl: Průběh nabíjecího napětí

Přeji dobrý den,
zatím se mi nikde nepodařilo najít, jaký průběh napětí je k nabíjení Li-ion baterií výhodnější - zda hladký či pulsující. A jde-li o druhý případ, je zde uváděným nabíjecím napětím 4,2 V míněno napětí střední či špičkové?
Moc děkuji za odpověď.

reagovat 4. 9. 2019  20:37:32 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: Průběh nabíjecího napětí

Přeji dobrý den,
konečným nabíjecím napětím 4,2 +/- 0,05V se myslí maximální hodnota, nikoliv střední hodnota.

reagovat 5. 9. 2019  10:38:54 p# vote+ vote- report -5

petr: Konečné nab. nap.

Dobrý den,jak prosím poznám na baterii (NCR 18650B 3400mah 3.7V) jaké má konečné nabíjecí napětí.
děkuji.

reagovat 10. 10. 2019  15:22:43 p# vote+ vote- report +31

Luděk Stehlík: Re: Konečné nab. nap.

Přeji dobrý den, 

konečné nabíjecí napětí pro Li-Ion baterie je jasné, musí být 4,2V +/- 0,05V.

reagovat 10. 10. 2019  15:35:45 p# vote+ vote- report -1

Luděk Stehlík: Re: Re: Konečné nab. nap.

Ted jsem zjistil, že jsem nereagoval asi adekvátně. Jednotlivé konečné nabíjecí napětí vždy vycházejí z technické specifikace pro daný akumulátor. Pro NCR18650B je to sice 4,2V +/- 0,05V, tak jak jsem psal, ale pro jiné typy to může být i 4,1V */+ 0,05V. Vždy je třeba kontrolovat technickou specifikaci daného akumulátoru. Omlouvám se.

reagovat 10. 10. 2019  15:44:24 p# vote+ vote- report +4

Petr: Re: Re: Re: Konečné nab. nap.

Děkuji.

reagovat 10. 10. 2019  17:35:51 p# vote+ vote- report +24

Michal: Nicd výměna za li ion

Dobrý den chtěl bych vyměnit baterky Nicd v akunaradi za li ion mám 3S a 4s balancery a chtěl bych se zeptat jestli by se musel nak upravit nabijecka abych mohl nabízet baterie li ion nebo rovnou vykuchat nabijecku a dat do ni 12V stabilizovaný zdroj ? Dalo by se použit stejně trafo jen ho poradně usměrnit a vyhladit ?

reagovat 24. 10. 2019  21:59:45 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: Nicd výměna za li ion

Přeji dobrý den,
Niklové akumulátory se nabíjí proudem, kdežto lithiové akumulátory se nabíjí napětím.
Takže použití stejné nabíječky je nemožné.
Při zapojení 3S musí mít nabíjec napští 12,6V a při nabíjení baterie 4S musí být nabíjecí napětí 16,8V. Vše je to v toleranci +/- 0,05V na článek.
Niklové akumulátory potřebují zdroj proudu, ale lithiové akumulátory zdroj napětí pro nabíjení.
Elektronika i když je s balancéry potřebuje být dimenzovaná na rozběhové proudy daného zařízení.

reagovat 29. 10. 2019  16:22:15 p# vote+ vote- report +6

Michal: Re: Re: Nicd výměna za li ion

Dobrý den
Tak ze pro nabíjení stačí jakýkoli zdroj 12,6V ? Tak ze pokud by se nabíječka stabilizovala na 12,6V tak by to bylo OK ? Balancery neumí omezit napětí a ukončit nabíjení ? Dá se balancer použit jako ochrana baterii proti prebití nebo jen rozděluje nabíjecí napětí mezi články a čím by se to dalo ideálně omezit ? Existují přímo nějaké moduly pro ochranu nabíjení ali ion baterii ? Děkuji

reagovat 1. 11. 2019  22:17:06 p# vote+ vote- report +21

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nicd výměna za li ion

Přeji dobrý den, 

pro zapojení 3S stačí zdroj napětí 12,6V. Balancéry regulují napětí na jednotlivých větvích. Větev, která má větší napětí, tak balancér vyrovnává tak, že tuto větev připojí do odporu. Ale vyrovnávací proud je v řádech desítek miliampér. Pokud již balancér nestačí napětí vyrovnávat, tak zasáhne bezpečnostní elektronika a baterii od nabíjení odepne. Ale to stává až konci životnosti akumulátorů.
Moduly na ochranu proti přebíjení existují, jsou to bezpečnostní elektroniky, ale fungují tak, že při vyšším nabíjecím napětí, nabíjení odepnou, nikoliv, že je začnou nějak regulovat.

reagovat 12. 11. 2019  13:48:07 p# vote+ vote- report +7

Vašek: Dlouhodobé udržování li-on a li-pol baterií

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jestli při delším nepoužívání akumulátoru li-ion, např do fotoaparátů, je lepší mít akumulátor nabitý, vybitý, nebo je také nějaké skladovací napětí, jako je u akumulátorů li-pol, tzn. cca 3,8V.
Děkuji.

reagovat 13. 11. 2019  10:14:11 p# vote+ vote- report +1

Luděk Stehlík: Re: Dlouhodobé udržování li-on a li-pol baterií

Přeji dobrý den,
podle položeného dotazu předpokládám, že jste tak trochu modelář. V tomto odvětví se doporučuje skladovat Li-Pol při napětí 3,8V. Ale toto skladování je doporučeno proto, že modelářské baterie nemají žádnou elektroniku, zde je toto skladování možné.
Ale Li-Ion, nebo jejich podkategorie Li-Pol, které jsou určeny pro běžné použití (fotoaparát) se musí skladovat vždy ve skladu nabitém. Elektronika, kterou tyto baterie obsahují, odebírá z článku nebo z baterie stálý, sice malý, proud. U vybité baterie by se mohlo stát, že elektronika odebere zbytek energie a baterie již nepůjde nabít, respektive elektronika tomu nevratně zabrání.

reagovat 13. 11. 2019  15:57:22 p# vote+ vote- report +18

Lukas Vorech: Jak nabit uplne vybitou Li-on baterii ?

Dobry den, koupil jsem baterii Ultrabatt multiMighty 12V do motocyklu. Baterii jsem poprve nabijel normalni nabijeckou. Po te dal do rozdelaneho motocyklu a zacal zkouset motocykl ozivit. Startovanim se uplne vybila a podle meho soudu uplne "podbila" ted ma jen 6 V a nedari se mi ji nabit. Je stale "mrtva" . Poradite prosim co s tim ? nekde jsem cetl o paralernim nabijeni pomoci jeste jedne baterky .

reagovat 2. 1. 2020  15:54:22 p# vote+ vote- report +3

Luděk Stehlík: Re: Jak nabit uplne vybitou Li-on baterii ?

Přeji dobrý den, předpokládám, že jste si baterii úplně zničil. 6V na baterii znamená 1,5V na článek, a to je myslím nevratný stav. Když nepomáhá nabíječka, tak nepomůže ani žádné experimentování s paralelním propojováním. To pomáhá při startování, nikoliv při oživování baterie. Nedokáži takto na dálku říci, zda zapracovala elektronika uvnitř akumulátoru nebo zda se již plně jedná o nevratný stav. Obraťte se na prodejce Vašeho akumulátoru, popište mu problém a on Vám nejlépe odpoví, zda je ještě nějaká možnost oživení akumulátoru. Já bych řekl, že již ne.

reagovat 3. 1. 2020  13:34:32 p# vote+ vote- report +25

Dalibor Šaman: použití powerbanky při dobíjení Li-ion akumulátorů videokamery a fotoaparátu

Dobrý den, pane Stehlíku,
jsem laik a běžný uživatel spotřební elektroniky a potřeboval bych se zorientovat v možnostech použití záložních zdrojů (powerbank) při dobíjení digitální videokamery SONY FDR-AX53 (baterie Li-ion 7,3 V, 1900 mAh, druhá dokoupená baterie má 6,8 V a 1960mAh) a fotoaparátu SONY DSC-HX60 (baterie Li-ion 3,6 V, 1240 mAh). K oběma zařízením jsou originální nabíječky pro napájení za sítě, u nabíječky pro kameru je na ní napsaný output 8,4 V a 1,7 A (nabíječka je v celku, výstupní kabel nemá ze strany pro zasunutí do nabíječky USB), u nabíječky pro fotoaparát je na nabíječce output 5 V a 0,5 A, výstupní kabel z nabíječky má na jedné straně (výstup z nabíječky) klasické USB-A a na druhé má pro zasunutí do fotoaparátu konektor microUSB.
Obě zařízení podporují nabíjení přes počítač, kamera má pro ten případ ještě samostatný víceúčelový konektor microUSB (je to tedy druhý konektor určený pro toto další nabíjení), na fotoaparátu běží toto nabíjení do stejného konektoru microUSB jako při napájení přes síťový adapter.
U kamery se v uživatelské příručce píše, že pro „Nabíjení USB: 5 V DC, 1500 mA“ , pro nabíjení je dále psáno „maximální nabíjecí napětí 8,4 V DC a maximální nabíjecí proud 3 A“. U fotoaparátu se udává pro akumulátor „max. nabíjecí napětí 4,2 V DC a max. nabíjecí proud 1,89 A“.
Mám k dispozici dvě powerbanky, obě pracují na všech výstupech vždy jen s outputy na 5 V, tady asi předpokládám nějaký problém při napájení fotoaparátu (jeho akumulátor má max. nabíjecí napětí 4,2 V), mám pravdu? Nevím, jaké napětí je na výstupu u standardního notebooku nebo PC, vím jen, že proud na USB má 500mA, takže tam by to bylo asi, pokud jde o proud, vždy v pořádku. Ale u powerbanky má na USB output 2,4 A a na druhém 3 A (to bude asi problém pro obě zařízení ???), druhá powerbanka má na jednom USB výstupu 2,1 A nebo na druhém USB 1 A. Můj dotaz tedy zní, jestli lze obě powerbanky při výše uvedených parametrech bezpečně a bez rizika poškození videokamery/fotoaparátu, resp. v nich užívaných akumulátorů, použít, resp. do jaké míry může být překročení hodnot např. u kamery – místo 1500mA a u fotoaparátu – místo uváděných max. 1,89A tam pustím z powerbanky přes USB zmíněné 2,4 A). Za zmínku ještě stojí, že ta jedna z powerbank je typ VIKING s 20000mAh, s mikroprocesorem, kde třetí USB výstup je QC 3.0 s parametry 4,6V - 12 V a 3 A – 1,5 A. Pak se chci ještě zeptat, jak souvisí resp. jestli je pro tyto účely a zvážení výběru zdroje pro dobíjení nějaký vztah či úměra mezi proudem a napětím. Předem moc děkuji za Vaši odpověď, DŠ

reagovat 4. 1. 2020  23:25:43 p# vote+ vote- report +32

Marián: 18650

Dobrý den, lze nabíjet baterie 3,7v v jedné nabíječče s různou kapacitou?

reagovat 2. 2. 2020  15:55:55 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: 18650

Přeji dobrý den,
u většiny profesionálních nabíječek asi ano. U nabíječek, které mají samostatné sloty to problém není. A většina nabíječek, která má sice zdvojené sloty, tak jsou oddělené diodami. To by se muselo jednat o nějakou domácí výrobu nabíječky, aby to problém dělalo. Li-Ion akumulátory se nabíjí napětím, nikolv proudem.

reagovat 17. 2. 2020  12:35:28 p# vote+ vote- report +9

Tomáš: nabíjení lithiové baterie vyšším napětím

Dobrý den. Mám na Vás dotaz.
Má-li standartně dodávaná nabíječka parametry.
60V 2A 67.2V, Baterie je lithiová 60V25Ah
Co se stane když se pokusím nabíjet nabíječkou s těmito parametry?
60V 5A Ebike Li-ion LiPo Lithium Iron Phosphate Battery Charger 67.2V 16S Cell

reagovat 15. 4. 2020  21:40:55 p# vote+ vote- report +29

Luděk Stehlík: Re: nabíjení lithiové baterie vyšším napětím

Přeji dobrý den,
nabíječka s proudem 2A tuto baterii bude nabíjet cca 16 hodin.
Alternativní nabíječka by to zvládla určítě rychleji.
Jen podle popisu se jedná o nabíječku pro Li-Ion i Li-FePO4, takže se hlavně musí dbát na to, aby byla nabíječka přepnuta na ten správný režim, v tomto případě na Li-Ion články.

reagovat 16. 4. 2020  17:57:53 p# vote+ vote- report -14

Jan: Re: Re: nabíjení lithiové baterie vyšším napětím

Dobrý den,co se stane kdž připojím dvě nabíječky 60V 2A na lithiovou baterii 60V 25Ah? Baterie má tož dva konektory a sou funkční jeden má být záložní. Bude se nabíjet rychleji nebo hrozí že ji zničím. Děkuji

reagovat 26. 4. 2020  11:40:32 p# vote+ vote- report -9

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: nabíjení lithiové baterie vyšším napětím

Přeji dobrý den, nedokáži reagovat, když neznám to technické řešení.

reagovat 14. 5. 2020  16:56:23 p# vote+ vote- report +32

Patrik: Aku motocykl

Dobrý den,
hledám důvod, proč bych nemohl nabíjet LiFoPo akumulátor motocyklu klasickou nabíječkou (mám c-tek5). Dočetl jsem se, že jsou na to speciální nabíječky (jak c-tek, tak třeba Optimate), ale nějak mně uniká pravý důvod. Pokud je aku v motorce, je dobíjena stejným alternátorem a stejným řízením, jako když bude v motocyklu klasický olověný/gelový akumulátor. Proč teda nabíječka musí být jiná a proč to jde v motocyklu nabíjet stejným alternátorem.
Děkuji za vysvětlení.

reagovat 10. 11. 2020  15:14:05 p# vote+ vote- report +13

Luděk Stehlík: Re: Aku motocykl

Přeji dobrý den,
startovací Li-FePO4 baterie jsou konstruované trochu jinak než klasické Li-FePO4 baterie. Elektronika u startovacích Li-FePO4 baterií řídí i proces nabíjení, nikoliv jen hlídá. Proto nevadí i vysoké napětí z alternátoru. Nevidím důvod, proč by nabíječka nešla použít. Jedině, že by byla řízena střídou nikoliv napětím. Ale to je spíše otázka pro dodavatele této nabíječky.

reagovat 23. 12. 2020  10:18:56 p# vote+ vote- report +7

dostál: Nabíječka na mobily - úprava

Potřeboval bych upravit běžnou nabíječku pro mobily aby mohla nabíjet baterii 3 V. cz.farnell.com 

Bude to složité ?
Postačí zařadit odpovídající rezistor ? 

Děkuji

reagovat 26. 2. 2021  10:19:27 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: Nabíječka na mobily - úprava

Přeji dobrý den, takto jednoduché to nebude. Nabíječ od mobilu je většinou zdroj 5V. Vy potřebujete nabíječ, který bude umět CCCV, tedy určeným povoleným proudem do daného napětí a pak proud snižovat.
Jsou to vanadové akumulátory, mají sice velký rozsah pro nabíjení (3,25 - 3,55 V), ale nabíjecí proudy jsou velmi malé (mikroampéry).

reagovat 26. 2. 2021  13:28:26 p# vote+ vote- report -1

jiri sobotka: nabijeni 48v baterie

dobry den pri nabijeni 48v baterie /lithiova/ pri nabiti se musi baterie odpojit a od nabijecky nebo muze byt nabijecka zapnuta sviti zelena kontrolka dekuji j.sobotka

reagovat 27. 3. 2021  18:30:08 p# vote+ vote- report +3

Luděk Stehlík: Re: nabijeni 48v baterie

Přeji dobrý den, baterie se nemohou přebít, takže se baterie nemusí ihned odpojovat z nabíječky, zakmile začne svítit zelená kontrolka.

reagovat 29. 3. 2021  14:06:49 p# vote+ vote- report -4

Ondřej Míchal: Doporučené úplné vybíjení Li-ion

Dobrý den,
vyzbrojen informacemi z Vašich stránek jsem se obrátil na výrobce ručního vysavače Concept (model VP4370 s Li-ion akumulátorem), který má v manuálu s vykřičníkem uvedeno: "Chcete-li udržet životnost akumulátoru co nejdelší, nabíjejte jej až po úplném vybití". Dostal jsem tuto odpověď: "Informace v manuálu je správná, ověřeno. Každá baterie je dělaná pro jiné účely a jiný způsob používání." Myslíte, že se tomu dá věřit? Děkuji za Váš názor.

reagovat 4. 5. 2021  14:39:08 p# vote+ vote- report

Ondřej Míchal: Re: Doporučené úplné vybíjení Li-ion

... a rovnou se zeptám i na Váš názor na druhý pokyn: "Po dokončení nabíjení se spotřebič automaticky přepne na dobíjení. Aby ale nedošlo k možnému poškození baterie nebo ztráty její kapacity, nenechávejte vysavač trvale připojen k nabíjecímu adaptéru." Ta první věta mi nedává příliš smysl - co myslí tím nabíjením vs. dobíjením. A hlídat stav nabití by bylo dost nepraktické, protože nabíjecí konektor je součástí držáku na vysavač. Kupoval jsem to s tím, že by mělo jít o poměrně kvalitní produkt, toto dost kazí výsledný dojem.

reagovat 5. 5. 2021  10:03:33 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Re: Doporučené úplné vybíjení Li-ion

Přeji dobrý den,
nejdříve k tomu druhému pokynu. Pravděpodobně tato věta je opsaná z původních manuálů, které sloužily pro NiMH baterie. Zde se baterie nabíjí a po ukončení nabíjení se přepne na tzv. konzervační dobíjení, které slouží k dorovnávání ztráty kapacity samovybíjením a zahřátím baterie při nabíjení.
U Li-ion baterie žádné "přepínání" není. Zde při nabíjení nabíjecí proud klesá až do nuly. Při poklesu proudu na nějaký předem stanovený proud, se většinou přepne barva LED, třeba z červené na zelenou, ale to je všechno.
A k tomu pokynu s vykřičníky nemám asi, co dodat. Jen se zeptám, zda Vám dali na akumulátory záruku podle zákona, tedy 24 měsíců. Pokud Vám dali jen 6 nebo 12 měsíců, tak to by ten pokyn vysvětlovalo.
Když se Vám baterie vybije ve chvíli, kdy začnete vysávat, tak budete 5 hodin čekat, až bude znovu nabitý.

reagovat 5. 5. 2021  16:34:03 p# vote+ vote- report +1

Ondřej Míchal: Re: Re: Re: Doporučené úplné vybíjení Li-ion

Mnohokrát děkuji za vysvětlení, velice si toho vážím. 

V záručních podmínkách je uvedeno: "Záruka se nevztahuje na případy, kdy (zejména) uplyne životnost některých součástí výrobku, např. akumulátorů, žárovek atd." Jestli tomu dobře rozumím, tak nefunkční akumulátor = konec jeho životnosti a prakticky tedy na akumulátor není záruka žádná. 

No, budu doufat, že v ostatních ohledech je stroj navržen, vyroben a popsán lépe. Příště se této značce raději vyhnu.

reagovat 5. 5. 2021  17:13:58 p# vote+ vote- report +1

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Doporučené úplné vybíjení Li-ion

Přeji dobrý den, tak vidíte. My musíme dávat na naše produkty záruku 24 měsíců, tak musíme zákazníkům říkat pravdu, jak se k akumulátorům mají chovat.

reagovat 7. 5. 2021  16:07:58 p# vote+ vote- report

jiri sobotka: nabijeni 48v baterie

dobry den
48v lithium ion battery 48v 15Ah 500w
jak nabijet tuto baterii zabudovanou v kolobezce mam ji v garazi muzu ji nechat na nabijecce i nekolik dni nebo ji musim po nabiti asi 8hod vypnout od proudu//garaz mam z ruky//koupil jsem casovy spinac na 12 cyklus nabijeni takze po 12hod nabijeni se automaticky vypne presto mam pocit ze se baterie vybiji zpet pres nabijecku kdyz zapnu nabijecku opet sviti nabijeni dekuji za radu jak se zachovat

reagovat 8. 5. 2021  10:13:51 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: nabijeni 48v baterie

Přeji dobrý den,
lithiové akumulátory se nabíjí metodou CCCV. Takže nikdy nedochází k přebití akumulátoru. Bez problémů můžete nechat na nabíječce několik dnů nebo týdnů.

reagovat 11. 5. 2021  16:21:47 p# vote+ vote- report -3

Milan Sovicek: Lipo aku a nabijecka na lion?

Dobry den,stavim budu mit akumulator lipo 22s,tedy 92,4V pri nabitem stavu.
Koupil jsem nabijec ale na lion akumulatory,bude to nejak vadit?
Lion a lipo maji stejne napeti.
Akumulator jeste nemam fyzicky v ruce ale nabijecku ano a pri zapnuti na prazdno dava 91V.....neni to malo?Neni vadna?
Diky za odpoved

reagovat 21. 6. 2021  21:39:58 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Lipo aku a nabijecka na lion?

Přeji dobrý den,
Li-Pol je podřád Li-Ionů, takže se nabíjejí stejně.
Napětí nabíječky 91 V odpovídá nabíjecímu napětí 4,15 V na článek, což je velice vhodné. Je to lepší než kdyby tolerance byla do plusových hodnot. Zvláště, když je v sérii 22 článků.

reagovat 22. 6. 2021  10:53:32 p# vote+ vote- report -1

Jiří Krupka: Oživení Li akumulátoru po delšim skladování ve vybitém stavu

Je možné alespoň částečně oživit špatně skladovaný nový akumumulátor v radiostanici?

reagovat 21. 12. 2021  18:48:52 p# vote+ vote- report -1

Lukáš Motyčka: RE: Oživení Li akumulátoru po delšim skladování ve vybitém stavu

Vše záleží, jak moc jsou pod vybité jednotlivé články,jaké měří napětí. 


1) Napětí 2,75V až 2,00V - pokusit oživit pomocí laboratorního zdroje - jednotlivé články. Záleží také na druhu,typu,výrobci co uvádí v datasheetu pro daný článek,který chceme oživovat.  

2) Napětí pod 2,00V - článek nenávratně poškozen

reagovat 3. 1. 2022  08:28:12 p# vote+ vote- report +5

Jirka: Jsou všechny lithiové články nabíjecí

Dobrý den,
v hlásiči kouře je použit článek FUJI NOVEL LITHIUM CR2/3 8.L 3V, nyní má napětí 3,1V. Je zde uvedena životnost v provozu 10let.
Lze tento článek (k jiným účelům) nabíjet, jaké má být nabíjecí napětí?
Děkuji za odpověď.

reagovat 26. 1. 2022  18:44:57 p# vote+ vote- report -2

Karolína Stehlíková: Re: Jsou všechny lithiové články nabíjecí

Přeji dobrý den,
jedná se o nenabíjecí lithiový článek s nominálním napětím 3V, může se dostat i na 3,1V, ale nomínální je 3V. Životnost v provozu až 10 let, je myšlena ve smyslu, že nedojde ke spuštění hlásiče při kouři, ale pouze je v té kontrolní fázi, kdy má malý odběr. Při kouři a spuštění hlásiče se článek vybije rychleji.
Určitě se nedá tento článek nabíjet, a rozhodně to ani nedoporučujeme. Mohlo by dojít k vysušení baterie, a tím jejímu zničení, případně by při konstantním dobíjení mohla i bouchnout.
V telefonickém rozhovoru jste ještě doplnil, že byste ji chtěl mít jako zálohu v zařízení a fungovala by pouze v případě, že by vypadl proud. I v tomto případě, kdyby sloužila jako záloha toho nabíjení ze zdroje, je nutné mít nabíjecí typ tohoto článku. Což by byl typ IFR17335 (RCR123A) v Li-Ion aku systému Li-FePO4 s napětím 3,2V. Je to opět z toho důvodu, že při použití lithiové CR2/38L by došlo k vysušení baterie, a při výpadku proudu by hlásič nefungoval.

reagovat 1. 2. 2022  10:06:57 p# vote+ vote- report -1

Jan Jakubec: Náhrada nenabíjecich, respektive LiPol 3,7V 1800 mAh bateerií za výkonnější.

Dobrý den.
Prosím o radu.
Jsem lodní modelář se 70ti letou praxí ve skupinových závodech (12 lodí 20 resp. 30 minut). Letos jsem ukončil svoji dlouholetou činnost s lodičkami a pro zábavu jsem si opatřil dron Visuo XS818 ZEN Mini.
Vysílač je osazen 4mi AAA suchými 1,5V články - životnost cca 60 minut.
V dronu je LiPol baterie 3,7 V 1800 mAh s použitelností 12 - 15 min.
Zde mám představu baterií 1,7 V 3500-4000 mAh, aby to dalo těch cca 30 minut.
Je mě jasné, že to bude asi něco rozměrnějšího. U vysílače to nehraje roli, ale u dronu bych potřeboval co nejmenší rozměry. Dronová baterie v sobě má nějakou destičkovou elektroniku a nabíjí se USB kabelem z PC, takže nabíjím na čas a nevím, zda je baterie plně nabitá. Po 4 hodinách nabíjení má 4,35 V
Prosím o Vaše odborné doporučení, jaká náhrada by na oba druhy baterií pro zvýšení doby letů byla vhodná.
S nabíjením čehokoliv bych neměl problém, mám nabíječku EQUILIBRIUM 3,5, která umí LiPO, LiFe, LiIon, NiCd, NiMh a PB.
Děkuji za Vaše info.

reagovat 31. 10. 2022  09:14:09 p# vote+ vote- report -3

Karolína Stehlíková: Re: Náhrada nenabíjecich, respektive LiPol 3,7V 1800 mAh bateerií za výkonnější.

Přeji dobrý den, můžeme Vám nabídnout Li-Ion články 18650 - pro vysoké proudy, ale je potřeba upřesnit jaký je tam prostor. Zaslat fotku původní baterie, zda ji máte s PCM nebo bez a jen vyvedený konektor, a případně jaký. A jaké proudy by měla elektronika zvládat. Prosím bližší info s fotkami zaslat na vyroba@battex.cz

reagovat 8. 11. 2022  10:55:56 p# vote+ vote- report +5

Petr : dotaz na zapojení balanceru

Dobrý den, prosím o radu, uvažuji o zapojení baterií LiFePo4 3,2V 8Ah (cca28Wh) paralelně, tak abych vytvořil akupack po 40ks 3,2V 320Ah(pro PV 24Volt ostrovní systém na chalupě ), úvaha je spojit těchto 8 akupacku do serie a vytvořit aku-pole o celkovém napětím 24V /320Ah. Otázkou je jaký použit balancer mezi čtyřmi akupacky (8x3,2V 320Ah)?
jelikož jsem četl, že balancery se prodávají dle proudu, které omezují, nevím jaký typ - model balanceru použít...? děkujiza odpověď s pozdravem Petr

reagovat 10. 6. 2023  21:10:50 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: dotaz na zapojení balanceru

Přeji dobrý den,
spojovat 320 článků pro dosažení 8 kWh se mi zdá trochu moc. To znamená, že budete mít více než 600 propojek mezi články. To je zdroj poruch a přechodových napětí.
Napište mi z jakých článků jste baterii chtěl skládat. Pokusím se Vám nabídnout nějaké řešení, kde nebude tolik paralelně zapojených baterií.
Balancér by měl být mezi osmi akupacky nikoliv čtyřmi.
Můj e-mail: stehlik@battex.cz

reagovat 12. 6. 2023  15:59:21 p# vote+ vote- report +4

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.