Hluboké vybíjení akumulátorových baterií

U jednočlánkových NiCd nebo NiMH akumulátorů můžeme akumulátor vybíjet až do 0,0 V, aniž by došlo k poškození akumulátoru. Avšak, kapacita dodaná akumulátorem při běžných proudech mezi napětím 1,0 V a 0,0 V je minimální (viz vybíjecí charakteristiky). U lithiových akumulátorů je však dolní mez konečného vybíjecího napětí kritická a při překročení dané hodnoty dochází ke zničení akumulátoru.

Při vybíjení více než jednočlánkových baterií je nutno dodržovat povolenou mez, která je při malých a středních vybíjecích proudech obvykle 1,0 V na 1 článek u NiCd a NiMH hermetických akumulátorů a kolem 2,5–3,0 V na 1 článek u Li – akumulátorů. Při velmi velkých proudových odběrech, jako např. u akumulátorového nářadí, může být konečné vybíjecí napětí u NiCd a NiMH akumulátorů stanoveno na nižší hodnotu např. na 0.8 V na 1 článek. Je třeba znovu zdůraznit, že ve všech těchto případech se jedná o napětí měřené při zatížení, tedy při protékajícím vybíjecím proudu. Při hlubokém vybíjení baterií může být některý článek přepólován a tím zcela zničen. Přepólování článku, který není opatřen pojistným ventilem, může zapříčinit až jeho výbuch, zvláště nebezpečné je hluboké vybíjení velmi malými proudy, při kterém dochází k náhlému poklesu napětí akumulátorového článku po vyčerpání jeho kapacity. Takto jsou často poškozovány akumulátorové baterie sloužící jako náhrada primární 9V baterie 6F22, které jsou sestaveny z diskových hermetických akumulátorů (viz kapitola Knoflíkové akumulátory). Nesmí se zapomenout ani na to, že vybíjení akumulátoru ze 100 % snižuje jeho životnost (viz kapitola Vybíjení akumulátoru před jeho nabíjením).

Z praxe je možno uvést několik případů. Akumulátor v telefonu se nám při volání vypne (elektronické hlídání konečného napětí v telefonu) a my přesto ještě telefon zapneme a chceme si ještě jednou zavolat nebo poslat ještě jednu SMS. Pokud máme NiMH akumulátor, tak by přepólování článku sice hrozit nemělo, protože dnes se používají v baterii většinou 3 – 4 články a telefon vypíná v hodnotách, kdy k přepólování ještě nemůže nastat, ale ve starších NMT telefonech k tomu docházelo, protože obsahovaly i 10 - 12 článků. V případě lithiového akumulátoru se může stát, že neustálým zapínáním telefonu s vybitou baterií zareaguje bezpečnostní elektronika a baterii již nelze běžným nabíječem nabít, protože díky elektronice se baterie chová jako rozpojený obvod a nabíječe, pokud nezaregistrují minimální napětí na svorkách baterie nabíjet nezačnou. Dalším příkladem, kdy dochází k hlubokému vybíjení, je akumulátorové nářadí nebo hračky. Vrtačka nám již nechce utáhnout ani jeden šroub nebo vyvrtat díru, ale po chvíli odpočinku ještě jeden utáhne. Nebo autíčko na akumulátory se již zastaví, ale znovu a znovu se pokoušíme popojet. Tyto situace nejvíce poškozují sériově zapojené akumulátory.

Velkými ničiteli NiCd nebo NiMH akumulátorů jsou spotřebiče, které neumožňují indikovat konečné vybíjecí napětí. Hračky a akumulátorové nářadí také nevypínají při určitém napětí, ale poznáme, že akumulátor je vybitý, protože vrtačka nevrtá nebo autíčko nejezdí, ale nejhorším příkladem jsou svítilny. Ne že by zákazník nepoznal, že svítilna přestala svítit, často se stává, že svítilnu prostě nevypnou a vybíjecí proud pouze žhaví vlákno nebo se jenom do vlákna žárovky vybíjí aniž by to bylo na vlákně vidět. Pro svítilny, protože mají velký proudový odběr jsou akumulátory velice výhodné, ale problém spočívá v tom, že dochází na konci vybíjení k rychlému poklesu napětí a často uživatel neví, jestli došlo k vybití akumulátorů nebo jen k nějakému „studenému spoji“ uvnitř svítilny. Hlavně u svítilen, které mají kolébkový vypínač a nemají označené pozice vypnuto – zapnuto, se samozřejmě zapomene, jestli je svítilna zapnuta nebo ne, a podle zákona, který praví, že krajíc padá na zem vždy namazanou stranou, se nechá svítilna v poloze zapnuto. Podobně jsou na tom i svítilny, které dlouho nepoužíváme, a v době, kdy ji použít chceme, ztratil akumulátor již kapacitu samovybíjením a pak nevíme, jestli svítilna byla zapnuta či nikoliv. Stejné problémy mohou nastat i u zapnutých radiopřijímačů nebo walkmanů ponechaných bez dozoru.

I při vybíjení NiCd a NiMH akumulátorů malými proudy je přepólování akumulátorů velice nebezpečné. Zde totiž dochází k tomu, že napětí akumulátoru na konci nabíjení velice rychle klesá na nulu. Sice se doporučuje hlídat napětí 1,0 V na článek, ale u proudů velmi malých (menších 0,05 It) a v bateriích, kde je 6 nebo více článků, se tato hranice musí upravit směrem nahoru. Proč? Máme-li 6článkovou baterii a konečné vybíjecí napětí je stanoveno na 6,0 V, může se stát, že 5 akumulátorů bude mít napětí větší než 1,2 V (a při malém proudu toto není problém) a jeden článek se již bude pohybovat na hranici 0,0 V nebo pod ní. Čím je více článků v baterii, tak je tato pravděpodobnost vyšší. O typickém problému akumulátoru, který je náhradou za 9V baterii jsme již psali, dalším příkladem mohou být svítilny, které používají LED-diody nebo jsme se s tímto jevem setkali u dávkovačů inzulínu, kde jsou také malé vybíjecí proudy. Východiskem je, buď zvýšit hranici konečného vybíjecí napětí, ale to jde jen v omezené míře (u 6 až 10 článků). Elektronické hlídání konečného vybíjecího napětí jednotlivých článků bývá ekonomicky nákladné. Vhodnější je baterii rozdělit do dvou shodných částí a porovnávat jejich napětí. Při zjištění rozdílu napětí, které se blíží k 1 V, se vybíjení přeruší. Nejlevnější ale nejméně spolehlivé řešení je poučení obsluhy zaškolením, nebo zdůrazněním v návodu k používání, že nesmí docházet k vybití akumulátorové baterie ze 100 %. Tomu lze zabránit např. tím, že bude akumulátorová baterie dobíjena každý den.


Diskuze ke stránce Hluboké vybíjení akumulátorových baterií

Radko Borský: Zastřihávač vousů Braun EP 100

Ve zmíněném výrobku je použit jednočlánkový NiMH akumulátor s pájecími páskovými vývody s označením HR-AA EEH s neznámou kapacitou, odhadl bych na 1400 - 1600 mAh. Údaje se mi nepodařilo u výrobce či servisu sehnat. Na rozdíl od holicího strojku je zastřihávač používán zřídka, asi po 3 měsících. To je patrně důvod, proč samovybíjením došlo ke ztrátě kapacity (zkrácení životnosti). Síťový nabíječ v přístroji nabíjí konstantním proudem 0,67 A až do napětí asi 1,7 V a potom přepne na udržovací proud. Při napětí 1,46 V se tento nabíjecí cyklus opakuje a to rychle. Odběr motorku činí 0,51 až 0,75 A při 1,2 V.
Jaký typ a kapacitu byste doporučil k náhradě? Děkuji

reagovat 5. 11. 2011  22:42:00 p# vote+ vote- report +36

Luděk Stehlík: Re: Zastřihávač vousů Braun EP 100

Přeji dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď. V těchto přístrojích se používají průmyslové akumulátory s kapacitou 1200 - 1700 mAh. Takže bych doporučoval např. tento akumulátor: shop.battex.cz - 1500 mAh nebo shop.battex.cz - 1700 mAh. V odkazech je možno si vybrat i články s nabodovanými vývody pro pájení.

reagovat 10. 11. 2011  07:09:48 p# vote+ vote- report -3

Kašpar Rudolf: vybíjení NiCd baterií k vrtačce

Dobrý den. Prosím o radu: v manuálu pro užívání malé bateriové vrtačky Bosch výrobce uvádí, že plná kapacita materie nastává až po pětinásobném úplném vybití a nabití baterie. Její hodnoty jsou 12V 1,2 Ah 4/5Cs.
Co to znamená "úplné vybití"? Tak dlouho baterií otáčet motorkem vrtačky, až ani po opakovaném vyčerpávání zbytků napětí se neroztočí? Nebo začít nabíjet, jakmile např. nezašroubuje vrut?
Díky za pomoc. R. Kašpar Praha 10

reagovat 4. 12. 2011  21:35:50 p# vote+ vote- report -34

Luděk Stehlík: Re: vybíjení NiCd baterií k vrtačce

Přeji dobrý den, tak jak píšeme v této kapitole, úplné vybití baterie nastává již, když baterie již nemá takový výkon, jako když šroubujete ten první šroub, nikoliv že už šroub nezašroubuje, natož že se vrtačka neroztočí. Tak se baterie velice ničí.
A k té první části otázky; že plná kapacita nastane až po 5-ti cyklech. Když to řeknu hrubě, tak tím se výrobce chrání, aby po prvním nabití baterie, neběžel zákazník zpět do prodejny baterii reklamovat, že v návodu je, že vydrží např. 2 hodiny a ve zkutečnosti po prvním nabití to bylo hodinu a půl. Vybíjení nové baterie nemusíte dělat "na prázdno", můžete s ní normálně pracovat, ale je třeba počítat s tím, že bude pracovat trochu kratší dobu (třeba tu hodinu a půl), po druhém nabití budete již pracovat 1:45 hodiny a po třetím nabití již ty zaručované 2 hodiny. Počet cyklů než baterie začne pracovat na 100%, zavisí na stáří baterie od výroby a na skladování baterie. Ve většině případů ji však stačí 2-3 cykly.

reagovat 5. 12. 2011  08:36:47 p# vote+ vote- report -2

rak: Re: Re: vybíjení NiCd baterií k vrtačce

dobry vecer,mam NiCd v aku vrtacce a nechal jsem ji novou vybit pres svitilnu ktera byla soucasti sady v kufru.Az zhasla zarovka tak jeste hodinu nesvitila a dal jsem ji nabit.Ty cikly u nove aku musi byt 3po sobe?Nebo to staci otocit behem mesice?Moc s ni nedelam...Dekuji

reagovat 18. 5. 2013  00:47:48 p# vote+ vote- report -29

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: vybíjení NiCd baterií k vrtačce

Přeji dobrý den, tak jak píšeme v hlavním článku na této stránce, je třeba články vybít, nikoliv podvybít. Vybítí přes svítilnu je možné, ale musí se svítilna vypnout jakmile klesne intenzita svícení a ne ji ještě nechat hodinu v zapnutém stavu, protože svítilna sice nesvítí, ale proud stále prochází přes vlákno žárovky. Je velká pravděpodobnost, že u jednoho nebo více článků došlo k otočení polarity a k jeho poškození.
Rozcyklování na 2-3 cykly se doporučuje proto, že plné kapacity baterie dosáhne až například po třetím nabití. Ale doporučuje se toto cyklování dělat normálně v provozu. Tzn. baterii nabít a normálně ve vrtačce používat, ale počítat s tím, že ještě baterie neodevzdá 100% kapacity, ale třeba jen 70%. Viz předvhozí článek.

reagovat 21. 5. 2013  07:17:51 p# vote+ vote- report -30

ms: Re: Re: Re: Re: vybíjení NiCd baterií k vrtačce

Dobrý den,
Pakliže u sériově zapojené baterie NiCd hrozí přepólování jednotlivého článku, nestačilo by každý článek ochránit paralelně zapojenou diodou (správně dimenzovanou a v závěrném směru) zapojenou ke každému článku?

reagovat 24. 5. 2014  23:50:08 p# vote+ vote- report +11

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: vybíjení NiCd baterií k vrtačce

Přeji dobrý den, paralelní diody se sice používají, ale hlavně u baterií, které jsou používané v prostředí s nebezpečí výbuchu. Dioda sice nezabrání přepólování (protože většinou pracují až od napětí -0,3 až -0,4 V), ale zabrání vývinu vodíku přes bezpečnostní ventil a tím vzniku třaskavé směsi. Pro použití v bateriích pro akunářadí by de facto k ničemu neposloužily (článek by byl stejně zničený a znamenalo by to vícenáklady při výrobě). Proto výrobci značkového akunářadí věnují více pozornosti elektronice, která odpojuje baterii při poklesu napětí pod danou mez.

reagovat 28. 5. 2014  15:21:41 p# vote+ vote- report +16

Ivan K.: Lze regenerovat hermetické PB akumulátory?

Dobrý den, lze nějak regenerovat hermetické akumulátor z UPS zn APC 12V 9Ah pokud došlo k odpojení zařízení z provozu v důsledku stěhování.
Zapoměl jsem odpojit vnitřní akumulátor a ten se vybil díky provozu
vnitřní elektroniky na 0 po zapnutí již nemá předešlou kapacitu.
Dále mne zajímá pokud budu mít tento PB akumulátor jako náhradní díl
jaké jsou meze pro jeho skladování díky samovybíjení?

reagovat 11. 3. 2013  15:47:35 p# vote+ vote- report -28

Luděk Stehlík: Re: Lze regenerovat hermetické PB akumulátory?

Přeji dobrý den, VRLA baterie jsou velice náchylné na hluboké vybití. Pokud napětí baterií je již nulové, tak žádná regenerace nepomůže. Při dlouhodobém skladování VRLA baterií se doporučuje skladování v nabitém stavu a minimálně jednou za 6 měsíců provést plné dobíjení, pokud nakupujete baterie jako náhradní díl, tak ihned po zakoupení je nutno je dát na nabíjení a pak každých 6 měsíců provést dobití baterií. V žádném případě nelze předpokládat, že baterie "nově" zakoupené jsou plně nabité a schopné 6-ti měsíčního skladování. Pokud od prodejce požadujete baterie pro delší skladování, je nutné toto uvádět do objednávky nebo kupní smlouvy, aby Vám baterie takto připravili.
V zařízení, kde jsou použíté VRLA baterie, které jsou v zapojeném obvodu se doporučuje nabíjení minimálně každé 3 měsíce.

reagovat 11. 3. 2013  16:34:06 p# vote+ vote- report -34

šajtar jaromír: Vrtačka Amitech


Vážení - mám vrtačku AMITECH, už asi 5 roků, velmi často jsem ji nepoužíval. Blíží se jaro, a určitě bude potřeba, ale nemohu už články nabít....jedná se o 15 článků Liang ye SC 1,2V12OOmAh Ni-Cd.. Co je třeba udělat pro obnovu? Je možno sehnat akumulator nebo výměna článků - za kvalitnější? Li-ion? A kde se provádí takováto výměna? Případně- co byste doporučili? a v neposlední řadě - cena? Děkuji šaj.

reagovat 25. 2. 2016  18:30:17 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Vrtačka Amitech

Přeji dobrý den,
podle kapacity se jedná o nějaké hobby nářadí. Nahrazovat baterii baterií Li-Ion bych určitě nedoporučoval. Musela by se baterie ještě doplnit o bezpečnostní elektroniku a k nabíjení by se musela používat určitě jiná nabíječka. Takže se to cenově nevyplatí.
Je ale možná repase akumulátorové baterie, tj. výměna všech článků uvnitř plastového pouzdra. 15-ti článková baterie (s kapacitou 1300 mAh) vyjde v současné chvíli na 900,-Kč bez DPH, tj.: 1089,-Kč s DPH (21% DPH). Pokud toto nářadí moc často nepoužíváte, určitě by se vyplatilo koupit novou akuvrtačku v nějaké akci v hobby-marketech, kde cena za celou soupravu může být nižší než repasováná baterie. Repase se většinou vyplatí pouze u profesionálního nářadí, kde pořizovací cena je o řád vyšší.
V případě zájmu o repasi můžete baterii zaslat na adresu: BATTEX, spol. s r.o., Politických vězňů 1337, 274 01 Slaný.

reagovat 29. 2. 2016  13:05:56 p# vote+ vote- report +5

Helena: Aku svítilna

Dobrý den,kupovali jsme v Lidlu akumulátorovou svítilnu .. 6V/4Ah
Manžel ji nechal uplně vybit a ještě asi tak měsíc ležet v dílně. nejde nabít. Je to úplně konečná téhle svítilny, nebo to půjde nějak řešit? :-( Děkuji..

reagovat 3. 5. 2016  07:36:53 p# vote+ vote- report -23

Luděk Stehlík: Re: Aku svítilna

Přeji dobrý den, 

dle mého názoru je baterie již zničena.

reagovat 24. 5. 2016  08:29:32 p# vote+ vote- report -25

MP: Svítilna MagCharger

Dobrý den,
Po vice než roce jsem vylovil svítilnu MagCharger a rád bych ji zprovoznil. 6V/2,5AH NiCd baterie je vybitá na 0V. Inteligentní nabíječ je ještě ochotný ji nabíjet, při 300mA napětí narostlo po 4 hod na 0,45V, baterie ani jednotlivé články se nazahřívají. Má smysl se pokoušet baterii vzkřísit, nebo mám rovnou vyrazit do vašeho e-shopu?
Děkuji, MP

reagovat 26. 2. 2017  23:10:52 p# vote+ vote- report +15

Luděk Stehlík: Re: Svítilna MagCharger

Přeji dobrý den, 

podle uvedených parametrů, které uvádíte, bych odhadoval, že baterie byla umístěna ve svítilně, která ještě k tomu byla zapnutá. Jinak tato situace by nemohla nastat. Jinak by u NiCd baterií napětí po roce nemohlo být 0,00 V. Pravděpodobně tomu tak je, a baterie je zničená. Proto vždy uvádíme, že baterie, která bude skladována, je u ní nutné ji skladovat v rozpojeném stavu, tedy v tomto případě odděleně od svítilny.
Pro MagCharger máme v nabídce baterie NiCd i NiMH:
shop.battex.cz
shop.battex.cz
V případě dotazů se na mne obraťte.

reagovat 28. 2. 2017  16:48:13 p# vote+ vote- report +13

Maly: hlboke vybitie

Dobry den,
chcem sa opytat, problem vibitia viacclankovych akumulatorov , kde moze dojt k prepolovaniu plati pri seriovom alebo paralelnom spojeni clankov?
Mam 3 x 1,2V do serie obcas ho vybijem na 1 V tj 0,3 V na clanok.Vdaka

reagovat 15. 11. 2017  21:16:44 p# vote+ vote- report +13

Luděk Stehlík: Re: hlboke vybitie

Přeji dobrý den,
k přepólování může dojít u sériově zapojených baterií. V sériovém zapojení by se mělo hlídat napětí 1,0 V na článek, ve Vašem případě tedy 3,0 V.

reagovat 16. 11. 2017  08:23:51 p# vote+ vote- report +9

Tomas Duffek: Rychlé vybití zastřihávače vousů Wahl

Dobrý den,
děkuji za přínosný článek, ale i já Vás poprosím o radu. Vlastním zastřihávač vousů Wahl Retro T-Cut. Byla v něm NiMH baterie typu 220SCH 1.2V 2200mAh, bohužel strojek vydržel být v provozu cca 1.5 minuty. Pak výrazně klesal výkon až do zastavení (Objednáno z USA - nelze reklamovat). Pořídil jsem tedy úplně novou baterii také typu NiMH 1.2V asi 2000mAh s úplně stejným výsledkem. Nabíjí se napětím 1.2V a proudem 1A. Můžete mi prosím poradit čím to může být, co udělat, nebo jaký typ baterie pořídit aby strojek fungoval déle? Děkuji...

reagovat 21. 1. 2019  20:32:38 p# vote+ vote- report -17

Luděk Stehlík: Re: Rychlé vybití zastřihávače vousů Wahl

Přeji dobrý den, 

popis mi nedává smysl, Pokud má baterie kapacitu 2 nebo 2,2 Ah, tak by vybíjecí proud musel být přes 120 Ampér, aby baterie vydrřela jen 1,5 min. A to je asi nesmysl.
Ani uvedené nabíjení 1,2V proudem 1A není adekvátní. Konečné nabíjecí napětí se pohybuje kolem 1,5 až 1,6V.
Problém samozřejmě může být v použitém akumulátoru, který není pro rychlé nabíjení nebo pro rychlé vybíjení. Může se jednat třeba o akumulátory pro základní pužití. Napište mi více podrobností. Nebo pošlete celá zařízení na přezkoušení.

reagovat 22. 1. 2019  14:29:29 p# vote+ vote- report -1

Petr Nikodem: Nabiti prepolovaneho NiMH akumulatoru

Dobry den,
rad bych se zeptal. Povedlo se mi prepolovat rtu nimh akumulator Sanyo Eneloop AA, stari cca 15 let. Zmerene napeti -0,04 V, po cca pul hodine uz merim standardni napeti, pres 1,1V. Muzu jej zkusit nabit? Nehrozi vybuch nebo jina neprijemnost? Dekuji vam za odpoved.

reagovat 31. 3. 2021  02:45:41 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: Nabiti prepolovaneho NiMH akumulatoru

Přeji dobrý en, 

výbuch nehrozí. Tyto články mají bezpečnostní ventil. Maximálně dojde k tečení elektrolytu.

reagovat 19. 4. 2021  16:38:28 p# vote+ vote- report +4

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.