Nevhodné aplikace akumulátorů

Existují některé případy, kdy k napájení spotřebičů je lépe použít primární články nežli akumulátory.

Je to všude tam, kde jsou velmi malé proudové odběry (srovnatelné nebo menší nežli je samovybíjení akumulátorů), což jsou např. zdroje pro hodiny, dálkové ovládání audio a video techniky a pod. Běžný primární článek v hodinách nebo v dálkových ovladačích vydrží rok nebo i několik let. Při použití NiCd nebo NiMH akumulátoru bychom museli nabíjení provádět díky samovybíjení přibližně za tři až čtyři měsíce. Jsou sice NiMH akumulátory (RTU baterie — Označení RTU vychází z anglického názvu Ready To Use - připraveno k použití. Jedná se o speciální řady NiMH akumulátorů s nizkým samovybíjením. Někde se v literatuře vyskytuje pojem přednabité NiMH akumulátory nebo anglický název LOW SELF DISCHARGE.RTU baterie) s nízkým samovybíjením, ale toto asi není jejich určená aplikace.

Kromě častého nabíjení, při použití několika sériově řazených akumulátorů při malých proudových odběrech nám hrozí nebezpečí hlubokého vybití jednoho z akumulátorů, jak jsme se zmiňovali v kapitole Hluboké vybíjení akumulátorů. Dalším problémem tohoto případu je i to, že u přístrojů s malými proudovými odběry a konstruovanými na primární články bývá hranice konečného vybíjecího napětí nastavována na hodnotu 0,7 V na článek (plně vybitý primární článek). Takže už i při tříčlánkové aplikaci (konečné vybíjecí napětí 2,1 V) je možné, že dva akumulátory budou mít napětí větší než 1,05 V a jeden již bude na hodnotě 0,0 V a samozřejmě čím více článků v sérii, tím větší pravděpodobnost přepólování.

Rovněž nelze použít akumulátory tam, kde vadí jejich malý vnitřní odpor, např. ve starých typech fotoblesků s germaniovými tranzistory, kde hrozí nebezpečí poškození elektroniky velkým proudem. Další příklad, kdy není možné použít akumulátorové napájení je uveden v následujícím odstavci NiCd a NiMH akumulátory jako náhrada za primární baterie


Diskuze ke stránce Nevhodné aplikace akumulátorů

DB-47: NiMH ve všem

Dobrý den,
Minulý rok jsem se na dobro rozloučil s používáním alkalických článků ve všech zařízeních. Výčet zařízení: Meteostanice + teplotní čidlo, stolní LCD hodiny, minutka, nástěnné hodiny, dálkové ovladače, záložní baterie do paměti budíku a taky dekorativní LED osvětlení. 

Používám výhradně NiMH články s nízkým samovybíjením. V případě LED světel se snažím nabíjet většinou jednou týdně (na jedno nabití vydrží až 2 týdny) a zhruba každých 10 cyklů provedu úplné vybití v nabíječce. V případě těch hodin, budíků, minutek, apod. nabíjím při změně zimního času na letní a vice versa. V obou případech pak nabíjecí proud volím 0,2 - 0,25 It 

Můj dotaz je tedy, chovám se k článkům dobře? Anebo byste mi doporučili jiné postupy?

reagovat 14. 4. 2016  09:49:52 p# vote+ vote- report +41

Luděk Stehlík: Re: NiMH ve všem

Přeji dobrý den, 

pokud máte automatickou nabíječku, která detekuje konec nabíjení, tak musím říci, že k článkům se dobře nechováte. Není nutné každý 10 cykl baterie vybíjet. Vybíjení je vhodné (nutné) jen u nabíječů, které je nutno hlídat časově a které nerozpoznají konec nabíjení. Pkud máte automatický nabíječ (procesorem řízený), tak v žádném případě nedoporučiji články vybíjet, snižuje se jejich životnost.

reagovat 14. 4. 2016  17:21:59 p# vote+ vote- report -35

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.