Volné sestavy

Tyto baterie jsou vytvářeny sériovým propojováním akumulátorových článků pomocí bodově přivařených kovových pásků nebo misek. Méně často se využívá pérových kontaktů, které mohou časem oxidovat, tím se stávají zdrojem přechodových odporů a častých poruch akumulátorových baterií.

7.3.jpg
7.3.Příklady prostorového uspořádání válcových akumulátorů

Různé možnosti prostorového uspořádání článků v bateriích sestavených z válcových článků jsou na obr. 7.3. V horní části obrázku jsou dva nejčastější druhy sestav: SBS (z anglického Side-By-Side) a Flanges. Uprostřed jsou příklady zákaznických sestav, které jsou vyráběny přímo pro dané aplikace odběratele. Dole pak vidíme propojování akumulátorů pomocí misek nad sebe do válečků, často se toto zapojení označuje „Stick“.

Příklady baterií sestavených z diskových článků jsou na obr. 7.4. Vlevo nahoře je 12 V akumulátor (10 NiMH 300) určený do starších radiostanic Tesla PR 21. Ostatní tři zapojení jsou určená do bezšňůrových telefonů.

K sestavě baterií musí být použity články zcela shodné, vždy z jedné výrobní série. Mechanická pevnost baterií je zajištěna pomocí propojovacích prvků. Jednotlivé články mohou být mezi sebou spojeny vteřinovým lepidlem, tavným lepidlem nebo tmelem, povrch baterie bývá chráněn plastovou teplem smrštitelnou fólií nebo hadicí. Některé typy baterií jsou opatřeny plastovými čely, které umožňují pevnější mechanické spojení s přístrojem. Často je tomu např. u baterií pro medicínskou techniku (obr. 7.5). Baterie jsou opatřeny vývody ve formě kovových pásků, kablíků nebo různých typů konektorů. Uvnitř baterií také nalezneme bezpečnostní prvky, o kterých se zmiňujeme v kapitole Typická zapojení ochranných a řídících obvodů akumulátorových baterií.

7.4.jpg
7.4.Příklady prostorového uspořádání knoflíkových akumulátorů
7.5.jpg
7.5.Baterie s plastovými víky

Vždy je třeba dbát polarity, protože existují zdánlivě zcela shodné výrobky, které se liší pouze zapojením kontaktů konektoru, zvláště u baterií pro hračky, ale i pro bezšňůrové telefony. Bohužel v této oblasti nedošlo k unifikaci a tak stále přetrvává anarchie. Připojením baterie s opačnou polaritou může být zničen spotřebič nebo nabíječ. Typickým příkladem je tzv. Jack konektor. Ve většině aplikací se setkáváme s tím, že uvnitř konektoru je kladný pól a po obvodu je záporný pól (kostra), ale u mnoha německých výrobků je tomu přesně naopak. Podobným příkladem by mohl být konektor k 9 V baterii (tzv. patent). Nesmíme zapomenout, že ke koupi jsou tyto konektory ve dvou provedení, prvním je zdrojový konektor, který se pájí na zdroj proudu, který má zařízení napájet (např. náhrada za 9 V baterii) a druhým typem je přístrojový konektor, který má být ke zdrojovému konektoru protikusem a umisťuje se do daného zařízení (měřící přístroje, dálkové ovladače, hračky). Na pohled jsou oba typy shodné, protože není vidět, na který kontakt jde červený kablík a na který kontakt jde černý nebo modrý kablík. Podobné problémy nám může způsobit i akumulátorová baterie, kde výrobce k zápornému pólu akumulátoru přivedl červený kablík konektoru. S tímto se setkáváme hlavně u bezšňůrových telefonů. Pokud se tato skutečnost včas nezaregistruje, často se stane, že automaticky, trochu vzdělaný člověk, začne pájet červený kablík na plus akumulátoru.


Diskuze ke stránce Volné sestavy

Veselý Jan: Kamera Panasonic NV-R10E-náhrada baterie 4,8V Ni-Cd tužkovými NiMh

Připojil jsem 4 ks NiMh,/2,5Ah/ do serie ,další 4ks v serii paralelně k první sadě /smíšené zapojení/. Kamera se na chvíli zapne a pak vypadne. Můžete mi prosím poradit, kde dělám chybu? Děkuji bVeselý

reagovat 21. 3. 2011  17:53:33 p# vote+ vote- report -20

Luděk Stehlík: Re: Kamera Panasonic NV-R10E-náhrada baterie 4,8V Ni-Cd tužkovými NiMH

Přeji dobrý den,
v serio-paralením zapojení asi problém nebude, ani v záměně NiCd za NiMH. Baterie pro NV-R10E má však tři vývody. Máte zapojené všechny tři vývody? Je zde zapojen termostat oproti mínusu. Pro nabíječ jsou důležité všechny tři vývody, ale u konkrétní kamery nevím, zda potřebuje tři vývody nebo stačí jen dva. A máte nějaké měření, jak se chová napětí baterie při zatížení?
L.Stehlík

reagovat 22. 3. 2011  15:54:22 p# vote+ vote- report -30

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík