Lithiové akumulátorové baterie

Jak bylo vysvětleno v kapitole Li - akumulátory, do rukou běžného uživatele se většinou samostatné Li-Ion nebo Li-Pol články nedostanou, ale pouze baterie složené z elektroniky a jednoho nebo více článků, určené již pro určitou aplikaci, respektive i určené pro určitý nabíječ. Na obrázku 7.8 jsou vyobrazeny lithiové baterie před montáží do plastové krabičky. Vpravo u akumulátoru do GSM telefonu jsou vidět čtyři kontakty, které slouží ke komunikaci pro nabíjení s daným telefonem. U akumulátoru pro videokameru jsou vývody pouze dva, protože řízení nabíjení probíhá díky řídící elektronice, která je umístěna uvnitř baterie. U Li-Pol baterie je vidět také řídící elektronika a dva vývody, které se přímo letují dovnitř palmtopu. Tento typ akumulátoru včetně řídící elektroniky, lze u výrobců nebo odborných prodejnách zakoupit přímo, tak jak je na obrázku vyobrazen.

7.8.jpg
7.8.Příklady lithiových akumulátorů

Diskuze ke stránce Lithiové akumulátorové baterie

Konrčný: Jak zapojit sestavu

Dobrý den, rád bych se dověděl jak propojit 10ks tužkových monočlánků o napětí 1,2V tak abycch na výstupu měl 6V, prosím o schema. děkuji a jsem s pozdravem Konečný j.

reagovat 21. 5. 2015  07:21:08 p# vote+ vote- report -6

Luděk Stehlík: Re: Jak zapojit sestavu

Přeji dobrý den, baterie se dá zapojit buď sérioparalelně 5S2P nebo paralelně sériově v provedení 2P5S. Pro niklové akumulátory se spíše doporučuje sérioparalelní zapojení. Více je v odkazu na stránce: www.battex.info je zde i obrázek zapojení.

reagovat 21. 5. 2015  10:00:13 p# vote+ vote- report +4

R. Schejbal: Je možné zaměňovat nabíječe různých výrobců mobilů (pro Li-ion)

Dobrý den, pokud mohu, chtěl bych se zeptat na následující:
Nedaří se mi nabít baterii v chytrém mobilu. Mobil signalizuje nabíjení, ale úroveň nabití se nezvětšuje,zůstává někde kolem 10% (dle indikace na mobilu). Jedná se o baterii LI-ion 3,8V se čtyřmi póly (naprázdno, při 10% indikovaném nabití, mezi plus a minus 3,8V).
Řídí proces nabíjení pouze nabíječ a mobil pouze indikuje velikost
napětí na baterii nebo umí mobil přečíst z baterie i stav nabití, případně nabíjení přerušit?
Co se stane, použiji-li neoriginální nabíječ, případně nabíjím přes USB počítače. Jsou všechny dnes používané nabíječe pro baterie mobilů (Li-ion) identické z hlediska zapojení?
Děkuji za odpověď, R. Schejbal.

reagovat 7. 12. 2015  21:07:22 p# vote+ vote- report -12

Luděk Stehlík: Re: Je možné zaměňovat nabíječe různých výrobců mobilů (pro Li-ion)

Přeji dobrý den,
dnešní nabíjení mobilů funguje většinou na nabíječe o napětí 5V. Je jedno, zda se jedná o nabíjení přímo z USB počítače (nebo powerBanku) nebo z adaptéru, který má 5V. Řízení nabíjení provádí mobilní telefon, nikoliv nabíjecí adaptér, ten slouží pouze jako zdroj napětí a proudu.
Baterie, která má 4 vývody, tak dva vývody jsou pro provozní napětí a ostatní slouží k idikaci použité baterie, tzn. že se tím řídí nabíjecí proud.
Pokud Vám indikátor hlásí pouze 10% nabití může být problém ve dvou věcech. Ta první je v tom, že baterie je opravdu vadná a druhá, že indikátor stavu napětí ukazuje nesprávné hodnoty. Druhou variantu odstranite tím, že baterii necháte vybíjet i když Vám bude ukazovat, že kapacita je cca 1% nebo 0%, dokud telefon se sám od sebe nevypne. Pokud se po dalším nabíjení indikovaná kapacita nezvedne, pak je problém již v baterii.

reagovat 14. 12. 2015  15:53:52 p# vote+ vote- report +15

Antonín: Nabíjení lithiových článků AA

Po ujištění prodavače, že se jedná o nabíjecí baterie jsem zakoupil 4 ks baterií typ AA, s potiskem VARTA lithium, Mignon 6106/1,5V.
Po vybití na 1,1V má snaha je dobít, v nabíječce Hama 1-FOR-ALL-MULTI, byla marná. Po cca 30 sec. se trvale rosvítí zelená ledka a nabíjení se automaticky ukončí, avšak baterie má nadále jen 1,1V. Prodavač mě "napálil" nebo je někde chyba. Antonín

reagovat 10. 4. 2016  14:45:50 p# vote+ vote- report -21

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení lithiových článků AA

Přeji dobrý den,
baterie Varta 6106 jsou primární, tedy nenabíjecí baterie, systému FR6. Tedy určené pro vysoké vybíjecí proudy a určené i pro velmi nízké provozní teploty.
Běžné nabíjecí lithiové bateri, jsou o napětí 3,6V, a ty se zase nedostávají běžně do obchodní sítě. Jsou sice i nabíjecí lithiové baterie 1,5 V, ale ty se zase nevyrábí v rozměru tužkových baterií (AA).

reagovat 11. 4. 2016  18:44:50 p# vote+ vote- report -7

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík