Nabíječe s neustálým dobíjením trvalým proudem

Nabíječe s neustálým dobíjením trvalým proudem se dále dělí podle velikosti tohoto dobíjecího proudu.

První skupinou jsou spotřebiče s NiCd nebo s NiMH akumulátory, které se neustále dobíjejí malým trvalým proudem. Tento proud je tak malý, že v žádném případě nepoškozuje použité akumulátory a plného nabití akumulátoru od předchozího vybití trvá minimálně 24 hodin, ale většinou i déle. Možná se to nezdá, ale použití je dosti časté. Příkladem jsou profesionální svítilny pro bezpečnostní služby, které jsou neustále zavěšeny v nabíječích (Německá firma zabývající se hlavně výrobou zdrojů a nabíječů. Friwo, Ansmann, …). Dalším příkladem jsou malé domácí vysavače, které se ukládají také do nabíječů přímo na zeď, strojky na stříhání vlasů a na holení nebo elektrické zubní kartáčky.

Zajímavý je způsob nabíjení právě u většiny zubních kartáčků. Kartáček má stojánek, do kterého ho vložíme, když ho chceme nabít, ale pokud si pozorně všimneme, tak ani kartáček ani stojánek nemají žádné nabíjecí kontakty. Nabíjení probíhá tak, že ve stojánku je umístěn primár a v kartáčku sekundár malého transformátoru a přenos energie je vlastně „bezkontaktní“ pomocí magnetického pole. Důvodem pro toto řešení je požadavek na bezpečnost obsluhy (užití převážně v koupelně). Tímto způsobem bezkontaktního nabíjení je snaha řešit i nabíjení elektromobilů, ale velkým problémem u elektromobilů jsou ztráty a právě rychlost nabíjení. Pokud bychom chtěli elektromobily nabíjet dostatečně rychle, musely by být na straně primáru transformátoru malé elektrárny. Ale nabíjení elektromobilů není obsahem našich stránek. Vraťme se k nabíjení trvalým proudem. Další příklad můžeme hledat u nabíjení bezšňůrových telefonů, tam je také předpoklad, že telefon je většinu času ve stojánku, který telefon nabíjí a také zde se pro nabíjení používá malých proudů.

Druhou skupinou jsou spotřebiče také využívající trvalý dobíjecí proud, ale který se již blíží normálnímu nabíjení (0,1 It) a používají akumulátory pro trvalé dobíjení a do vyšších teplot. Jedná se většinou o nouzová osvětlení a záložní zdroje UPS.

Zatímco do vysavačů, holících strojků, bezšňůrových telefonů se používají akumulátory (NiCd, NiMH) pro normální použití nebo se zvýšenou kapacitou (viz rozdělení NiCd a NiMH podle použití), pro nouzová osvětlení nebo UPS se používají baterie pro trvalé dobíjení (jak NiCd tak NiMH). Rozdíl je v tom, že holící strojky nebo telefony občas cyklují (používají se), kdežto nouzová osvětlení nebo UPS pracují 1-2 krát do roka, proto se používají tyto speciální články, které dle norem mají předepsánu životnost jen 50 cyklů.


Diskuze ke stránce Nabíječe s neustálým dobíjením trvalým proudem

Lukáš: nabíjení aku vysavače

Dobrý den, není mě to prostě jasný.

Aku vysavač Typ BOSCH BKS4043

Akumulátor 12čl. NIMH 14.4V 1300 mAh
Nabíječ - výstupní napětí 22V a proud 0.2 A

Jak je možné, že se to může tímto nabíjet. Vždyť max. nabitý NIMH článek má nějakých 1.43V, to znamená v mém případě 17.16V. Navíc doporučuje se nabíjet max. desetinou kapacity. Co vůbec nechápu, že v návodu jasně píšou, že vysavač se má nechávat trvale v nabíječi. Že jeho zahřívání je normální. Říkal jsem si, že výrobce chce, aby to celé nevydrželo dlouho, ale v recenzích uživatelé tento typ vysavačku doporučujou pro jeho bezporuchovost a mimo jiné i vysokou trvanlivost aku.

V diskuzi tam nějaký podobný šťoura jako já píše, že trvalé zapojení na nabíječi vadí. Odpověďi se mu dostalo, že pokud chce vysavač skladovat v nabitém odpojeném stavu, rychlo mu zkrátí životnost. NECHÁPU. Takto se přece chovám už řadu let ke všem NIMH aku, které mám a v pohodě.

Skutečné mnou změřené napětí napájecího zdroje je 21.6V.

Možná je ale nějaká "chytrost" ve vysavači, protože když chci změřit napětí na napájecím konektoru vysavače, není tam napětí aku, ale nějakých 2V.

Prosím poraďte.
Lukáš

reagovat 27. 12. 2016  11:37:26 p# vote+ vote- report -29

Luděk Stehlík: Re: nabíjení aku vysavače

Přeji dobrý den, 

pro nabíjení NiCd nebo NiMH článků i baterií je důležitý proud nikoliv napětí. Napětí je důležité u olověných nebo lithiových akumulátorů, tam při překročením napětí, by došlo ke zničení článku nebo baterie.
NiCd nebo NiMH články a baterie si napětí přizpůsobí. Zde je důležité omezení nabíjecího proudu. Nabíječe NiCd nebo NiMH jsou konstruovány jako zdroje proudu nikoliv jako zdroje napětí. Takže i kdyby Váš nabíječ měl 30V, důležité je to proudové omezení. Napětí na celé baterii ve Vašem případě bude kolem 18V (1,5V na článek). Články při nabíjení mohou mít napětí v rozsahu 1,4 - 1,6 V. Vše záleží na proudu nabíjení, dále na teplotě článků a také stáří článků. Čím je vyšší nabíjecí proud, tím je vyšší i nabíjecí napětí. Při zahřátí baterie, zase napětí klesá (nabíjecí metoda -dV) a čím jsou baterie starší, tím potřebují vyšší nabíjecí napětí (zvyšuje se u nich vnitřní odpor). U některých 12-ti článkových vysavačů se používají nabíječe s výstupním napětím 18V, a těmi již není možno plně nabít starší články, které potřebují k nabití až 1,6V na článek. Proto u Bosche je tak dlouhá životnost baterií, protože používají nabíječ s vyšším napětím.
Nabíjecí zdroj má sice nabíjecí proud 200 mAh, ale elektronika ve vysavači tento proud ještě omezuje. Skutečný nabíjecí proud se pohybuje od 80 do 130 mA. A to je již proud, kterým může být baterie trvale nabíjena, aniž by se poškodila. Je dost malý na to, aby baterii nepoškodila a dost velký na to, aby baterii do 24 hodin nabila. 

K další Vaší poznámce. Nabíjení desetinou kapacity je tzv. normální nabíjení, ale to neznamená, že článek se nemůže nabíjet vyšším proudem. Nabíjení desetinou kapacity se používá při měření jmenovité kapacity a dále pak je to údaj, který se musí uvádět na akumulátorech. Jsou články, které mají povolený nabíjecí proud nižší než je desetina kapacity, ale jsou články, které se mohou nabíjet i proudy odpovídající kapacitě nebo i několika násobku své kapacity (akumulátory pro rychlé nabíjení). 

Vysavače jsou opravdu stavěny pro trvalé dobíjení (umístění v nabíječi). I elektronika vysavače má trvalý odběr a mohlo by se stát, že tato elektronika vybije jeden z článků baterie pod povolenou mez, pokud by vysavač nebyl v nabíječi. Pokud chce někdo vysavač dlouhodobě skladovat, tak opravdu je třeba ho plně nabít a baterii vyndat z vysavače nebo alespoň rozpojit obvod. Pokud je skladování delší jak 6 měsíců, tak po této době je ho třeba znovu dobít, jinak se baterie postupně ničí. To je prostě následek chemického procesu, který v bateriich probíhá. Ale nepředpokládám, že si tento vysavač někdo koupí, aby ho doma skladoval. Cena baterie tvoří u tohoto typu více než 50% ceny celého vysavače. Takže nějaká výměna nebo repase baterie se většinou nevyplatí. 

Tato základní pravidla platí pro všechny NiMH akumulátory. Skladovat v nabitém stavu a po 6-ti měsících skladování akumulátory nabít.

reagovat 27. 12. 2016  13:06:25 p# vote+ vote- report -1

Lukáš: Re: Re: nabíjení aku vysavače

Děkuji

reagovat 29. 12. 2016  22:24:41 p# vote+ vote- report -13

Konrád Kopečný: Repase akumulátoru do měřícího přístroje

Dobrý den,
nechal jsem si udělat (ne u vás) repase akumulátoru s 28 kusy HHR-380A do měřícího přístroje (typ vyměněných článků souhlasí s tím co tam byl). Přístroj ukazuje dobíjení a zastaví se na 50%. Podle servisního manuálu jsou v pouzdře dva samostatné akumulátory, takže to vypadá, že jedna část nejede vůbec a druhá šlape perfektně. Jenže když přeměřím každou část zvlášť jsou obě plně nabité na 19.6 V, takže zřejmě pracují obě. Firma reklamaci odmítla. Je tedy možné, že byly použity akumulátory s přesně poloviční kapacitou? Nebo mám chybu hledat jinde. Dochází také k velmi rychlému samovybíjení - během několika dnů.
Bylo by možné zaslat Vám akumulátor k revizi - neumím kapacitu změřit. Případně bych i souhlasil s novými kvalitními akumulátory, protože s tím co mám, se nedá moc pracovat.
Děkuji,
K.Kopečný

reagovat 13. 12. 2020  15:20:37 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Repase akumulátoru do měřícího přístroje

Přeji dobrý den, baterii můžete zaslat, kapacitu můžeme změřit. Kde hledat chybu se takhle nadálku špatně radí. Baterie je pravděpodobně vyrobena ze dvou paralelních větví o 14 článcích. Jde o to, zda se obě větve zapojují i do vybíjení.
Píšete, že kapacitu změřit nemůžete, ale zároveň píšete, že baterie má rychlé samovybíjení. Takže předpokládám, že baterie je plně vybita běhm několika dní, ale to by spíše vypadalo na chybu elektroniku nebo vadné články v sestavě.

reagovat 23. 12. 2020  09:39:29 p# vote+ vote- report -4

Konrád Kopečný: Re: Re: Repase akumulátoru do měřícího přístroje

Děkuji za odpověď.

reagovat 23. 12. 2020  23:59:07 p# vote+ vote- report

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík