Zapojení akubaterie do notebooků

Dalším příkladem, který zde chceme zmínit, je schéma klasického zapojení akumulátorových baterií pro složitější přístroje a zařízení jako jsou notebooky nebo například v předchozích kapitolách zmiňované baterie do radiostanic Matra G2. Toto schéma je velice zjednodušené (obr. 7.13). Vlastně se jedná o zapojení s integrovanými obvody, které jsou určeny právě pro řízení nabíjení akumulátorových baterií. Často jsou používány zákaznické, širší veřejnosti nepřístupné, jednoúčelové integrované obvody. Někdy se využívají obvody značek Dalas Semiconductor, Texas Instruments nebo ON Semiconductor, které jsou i k dostání běžné veřejnosti. Jedná se o paměti typu EPROM nebo EEPROM.

7.13.png
7.13.Schéma typického zapojení akubaterie do notebooků

 


Diskuze ke stránce Zapojení akubaterie do notebooků

Dolezal: repase akubaterie li-on

u ntb panasonic CF-T2 mi dožívala baterie - trochu zbrkle jsem vyměnil články 18650 Li-Ion. teprve později - po neúspěšném nabíjení jsem zjistil že baterie obsahuje IO TC4066, který je nutno resetovat... 

-lze napájet notebook přímo z baterie - bez tohoto obvodu? (baterie má 7,4V (externí zdroj má 18V) - i za cenu že baterie nepůjde v ntb nabíjet. Doležal

reagovat 3. 2. 2011  21:43:40 p# vote+ vote- report +11

Luděk Stehlík: Re: repase akubaterie li-on

Přeji dobrý den,
musím se přiznat, že správnou odpověď nevím. U většiny notebooků, pokud nefunguje čip, tak baterii lze sice používat, ale neindikuje stav baterie a určitě se nedá přes notebook nabíjet. Pokud chcete podstoupit to, že budete nabíjet baterii mimo notebook, tak určitě musím upozornit, že nelze používat původní nabíjecí zdroj (jak píšete 18 V). Pokud je baterie se jmenovitým napětím 7,4V, tak se musí pro nabíjení používat zdroj s konečným napětím 8,4 V. Jinak může dojít i k explozi akumulátorů.
L.Stehlík

reagovat 10. 2. 2011  14:11:52 p# vote+ vote- report -29

František: kapacita baterie

Dobrý den
U notebooku jsem změnil operační program z windows7 na windows xp.Po této změně nemůžu navýšit kapacitu baterie která je nyní 48%.Je chyba v baterii nebo v nastavení?
Děkuji za odpověď

reagovat 23. 4. 2013  17:41:52 p# vote+ vote- report -123

Luděk Stehlík: Re: kapacita baterie

Přeji dobrý den, změnou operačního systému určitě nedošlo ke skokovému poklesu kapacity. Pravděpodobně stačí jen nakalibrovat měřič kapacity v počítači. V nastavení baterie vypněte příkazy k vypnutí počítače při poklesu kapacity (např. při 10% upozornění, při 5% přepnout do režimu spánku atd.). Pak plně vybijte baterii (dokud se sám notebook nevypne). Po dalším plném nabití by indikátor stavu měl ukazovat správně.

reagovat 24. 4. 2013  07:28:05 p# vote+ vote- report -16

František: Baterie v notebooku

Dobrý den
Dostal jsem od Vás radu jak nastavit měřič kapacity baterie v notebooku.Po této aplikaci se stav kapacity baterie v notebooku ještě zhoršil.Domnívám se že měřič je v pořádku,proto že notebook pracuje
pouze hodinu a pak vypne.
S pozdravem
František

reagovat 27. 4. 2013  17:29:51 p# vote+ vote- report -8

Luděk Stehlík: Re: Baterie v notebooku

Přeji dobrý den, nenapsal jste kolik ukazuje nově měřič kapacity. Pokud ukazuje 100% kapacity a vypne se po hodině, je chyba opravdu v baterii. Pokud ukazuje menší hodnotu než předtím uváděnou (48%) je chyba v operačním systému nebo v měřiči kapacity. Pokud máte zájem, zašlete baterii na naši adresu, provedeme zkoušku kapacity, abyste věděl jaké informace je relevantní a kde chybu hledat.

reagovat 29. 4. 2013  16:08:04 p# vote+ vote- report -5

Frant. Štefanovič: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Přeji hezký den, mám závadu v NB, díky ní nelze nabíjet baterii klasicky.V opravně mi zdělili, že je chyba na desce a pomohla by jen její výměna ale oprava je nerentabilní. Nechci se jej kvůli této závadě zbavit. Na baterii funguje bezchybně, a zdroj je v pořádku.Baterii jsem nabil v jiném NB u známého./jedná se o Asus/Je možné postavit externí nabíječku, či lépe rovnou zdroj, ale jak ho zapojit? Díky za radu, pokud nějaká bude. S pozdrave František

reagovat 23. 5. 2013  16:45:43 p# vote+ vote- report +13

Luděk Stehlík: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Přeji dobrý den, baterie se samozřejmě dá nabíjet externě. Pokud máte k dispozici laboratorní zdroj, může se baterie nabíjet přes něj. Pokud máte baterii s napětím 10,8V, tak by se nastavovalo konečné nabíjecí napětí 12,6V. Pokud máte baterii 14,4V, tak by konečné nabíjecí napětí bylo 16,8V. Pokud nemáte k dispozici nabíjecí zdroj, tak bych doporučoval zakoupit nabíječku na Li-Ion baterie, opět buď na zapojení 3S (10,8V) nebo na zapojení 4S (14,4V). Možný problém vidím v protikusu konektoru pro baterii, nevím, zda Vám ho budou v opravně schopni, resp. ochotni, dodat. Pokud ne, šlo by to řešit nějakými kontakty, které byste si naletoval na kabel nabíječe.

reagovat 24. 5. 2013  12:05:59 p# vote+ vote- report -55

Frant. Štefanovič: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Děkuji za velice rychlou odpověď,V původním dotazu jsem neuvedl, že NB na síť nefunguje, pouze na baterii, z toho důvodu nelze dobíjet baterii. Zdroj je v pořádku. Takže bych ještě potřeboval jednu radu,zda by šlo napájet NB přímo externím zdrojem /ne co je k NB/ připojeným na propojovacích konektorech mezi baterií a NB, Kontakty na propojení by se mohly použít z nefunkční vykuchané baterie. Na jiném místě je znázorněno zapojení baterie, kde je uvedeno, že krajní kontakty jsou napájení, ale co ty ostatní, nebudou mít vliv na funkčnost napájení? Ptám se proto, jestli se mám pustit do schánění, či stavbě potřebného zdroje, který by zároveň mohl sloužit jako nabíječka funkčí baterie.Ještě jednou moc díky za odpověď a přeji hezký den. František Š.

reagovat 24. 5. 2013  20:11:00 p# vote+ vote- report -56

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Přeji dobrý den, že NB na síť nefunguje, to mi došlo. Nabíjet baterii externím zdrojem by šlo, ale musí to být jiný zdroj než je základní zdroj pro nabíjení k notebooku. Tak jak jsem psal v předchozím článku, nabíjet by se baterie dala např. laboratorním zdrojem nebo nabíječem pro Li-Iony, s nastavením podle počtu článků v baterii. Krajní kontakty konektoru bývají napájecí. Pro nabíjení jiné kontakty nepotřebujete. Je pravděpodobné, že indikátor stavu nabití uvnitř notebooku ale nebude ukazovat správné hodnoty. Konektor z jiné baterie Vám nepomůže, vy potřebujete protikus k tomuto konektorou, tzn. konektor, který je umístěn na desce.

reagovat 27. 5. 2013  08:01:31 p# vote+ vote- report -11

Erní: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Pana Františka zajímá stejně jako mě jestli by se nedala baterie nahradit laboratorním zdrojem. Že by prostě notebook běžel pouze na ten laboratorní zdroj. Že by se vyvedly kabely ze zroje a natvrdo by se připájeli na desku/kontakty na baterii.

reagovat 15. 9. 2015  07:28:49 p# vote+ vote- report -39

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Přeji dobrý den,
pokud notebook připojíte přímo na laboratorní zdroj (prostřednictvím kontaktů pro baterii), tak fungovat bude. Nebude fungovat interní indikátor stavu nabití a u většiny notebooků se zobrazí "neznámá baterie".

reagovat 21. 9. 2015  13:26:16 p# vote+ vote- report -15

Josef Vohanka: Notebook při napájení ze sítě nenabíjí

Dobrý den, notebook při napájení ze zdroje normálně funguje, baterie ukazuje 1% a u indikace napájení píše "nenabíjím". Na desce elektroniky uvnitř akumulátoru je přerušená pojistka, přes kterou je připojen plusový kontakt baterie (pojistka v provedení SMD se čtyřmi vývody, proud 12A).Akumulátory,3x2 články mají na prázdno napětí 11V, žádný není zkratovaný. Proč se přerušila pojistka v akumulátoru ? Není chyba ve zdroji počítače, bojím se do počítače koupit nový akumulátor, aby taky neodešel. Díky za jakoukoli radu. J.Vohanka

reagovat 12. 9. 2013  23:02:36 p# vote+ vote- report -40

Luděk Stehlík: Re: Notebook při napájení ze sítě nenabíjí

Přeji dobrý den, pokud jste již baterii rozebral a vite, že závada je v pojistce, tak vyměňte pojistku a uvidíte, zda je chyba ve zdroji nebo je ještě další závada na elektronice baterie.
Asi jste si našel podle čísla, že se jedná o pojistku, ale musím se přiznat, že čtyřvývodovou SMD pojistku jsem asi ještě neviděl. Většinou u plusu bývají výkonové SMD tranzistory.

reagovat 13. 9. 2013  08:03:10 p# vote+ vote- report -12

Josef Vohanka: Re: Re: Notebook při napájení ze sítě nenabíjí

Dobrý den, pojistku v tomto provedení jsem zatím taky neviděl, je to tento díl: www.scribd.com Výkonové spínací prvky jsou připojené až za ní. Zkusím pojistku nahradit podle vnitřního zapojení pojistky.
Děkuji J.Vohanka

reagovat 13. 9. 2013  09:50:08 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Notebook při napájení ze sítě nenabíjí

Přeji dobrý den, jedná se o proudovou a tepelnou pojistku. Takže mohlo dojít k odepnutí také přehřátím.

reagovat 13. 9. 2013  10:06:37 p# vote+ vote- report -15

B. Donát: jakým proudem nabíjet baterii

Dobrý den, nabíjím baterii laboratorním zdrojem s nastavených napětím 12,6V, a omezeným proudem 0,5A. To z opatrnosti, ale nevím jaký proud mohu povolit. Děkuji

reagovat 9. 4. 2015  16:58:38 p# vote+ vote- report -9

Luděk Stehlík: Re: jakým proudem nabíjet baterii

Přeji dobrý den, nenapsal jste kapacitu baterie ani do čeho baterie je. Podle napětí předpokládám, že se jedná o baterii 10,8V. Proud u většiny baterií můžete nastavit až na jednonásobek kapacity (1It), pokud to však dovoluje elektronika.

reagovat 10. 4. 2015  08:00:14 p# vote+ vote- report -2

B. Donát: Re: Re: jakým proudem nabíjet baterii

Dobrý den, baterie VGP-BPS21A, 10.8V, 7800mAh/84Wh. Pro notebook Sony Vaio. Nabíjím na 12,6V proudem s omezením na 1,2A. Mám to nastavit jinak ? Mockrát děkuji.

reagovat 26. 4. 2015  11:43:48 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: jakým proudem nabíjet baterii

Přeji dobrý den, napětí 12,6V je správné. Proud bez problémů může být i 2A.

reagovat 27. 4. 2015  08:17:59 p# vote+ vote- report -87

Peter Barančík: Lenovo nenabija resp. divne...

Zdravím Vás, môžem sa spýtať, notebook nabíja batériu len vtedy ak ho najskôr spustím bez nej a po nabehnutí systému ju za chodu notebooku zasuniem, vtedy sa chytí a nabíja inak nič. Nabíjačku som vymenil za novú, lebo po tom ako som spustil nabíjanie pri rozbehnutí notebooku aj so zapojenou baterkou tak sa nenabíjala resp. keby som vybral bateriu za chodu tak sa notebook vypne a keď som bezprostredne po vytiahnutí zo zariadenia meral na nabíjačke napätie tak ukazovala 3V. Po opätovnom výpnutí nabíjačky zo siete a odpojení od notebooku dáva opäť 19,5V... a platí, že bez zapojenej batérie ide OK. Je to celé divné, lebo neviem či je zrada v baterii alebo v notebooku... ako keby to celé malo klopný obvod, ktorý sa preklopí len vtedy keď dostane ranu... Ďakujem za pomoc

reagovat 3. 9. 2015  14:36:59 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Lenovo nenabija resp. divne...

Přeji dobrý den,
váš popis závady spíše odpovídá tomu, že vadná je baterie, nikoliv nabíječ. Pokud jste použil již nový nabíječ, a závada přetrvává, doporučil bych navštívit asi servis.
Nenapsal jste, zda notebook funguje bez problémů na samotnou baterii, tedy bez použití nabíjecího adaptéru. Popisovaná závada, kterou uvádíte, mi spíše připomíná situaci, kde pro notebook patří baterie, např. s napětím 10,8V, a je použita baterie 14,4 V, nebo opačně. Existuje mnoho notebooků, kde se ve stejném typu (typovém označení) notebooku používá baterie 10,8V i 14,4 V, ale vzájemně jsou tyto baterie nezamněnitelné. Takže pokud jste měl baterii 10,8V a pro stejný typ notebooku se používají i baterie 14,4V, tak musíte opět použít baterii 10,8 V. A samozřejmě to platí i naopak. Pokud jste měl 14,4V, tak pro svůj notebook nemůžete použít baterii 10,8 V, i když baterie je ve stejném plastovém pouzdře a vypadá stejně.
Pokud notebook nepracuje na baterii vůbec, tak problém může být sice v baterii, ale také i např. v nastavení BIOSu nebo v notebooku. A na tuto odpověď Vám odpoví vždy servis.

reagovat 3. 9. 2015  15:18:49 p# vote+ vote- report -3

Peter Barančík: Re: Re: Lenovo nenabija resp. divne...

Ďakujem za odpoveď, inak batériu som nemenil, len nabíjačku a to za tú istú... trochu laborujem s tým, že raz to nabíja a raz nie a tá kombinácia s baterkou to nenabíja, len vtedy keď ju zasuniem do notebooku pri už spustenom PC...??? Divné... ale pozriem ešte bios a objednám new batériu...

reagovat 3. 9. 2015  15:34:49 p# vote+ vote- report -30

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Lenovo nenabija resp. divne...

Přeji dobrý den,
omlouvám se, ale nedokáži odpovědět, protože neodpovídáte na položené otázky. Z odpovědi vím, že jste baterii nevyměnil, ale neodpověděl jste na to, zda notebook pracuje na Vaši baterii bez nabíjecího adaptéru, i když máte problém s nabíjením. Pokud je baterie vadná, může se jevit, že baterie se nabíjí, ale ve skutečnosti se nabíjet nedokáže, a po odpojení nabíjení odepne notebook.
Pokud dokážete analyzovat funkci BIOSu. tak tam by odpověď měla být.

reagovat 3. 9. 2015  16:15:13 p# vote+ vote- report -20

Peter Barančík: Re: Re: Re: Re: Lenovo nenabija resp. divne...

...a skúsim upresniť, notebook je funkčný aj s batériou aj bez nej, tu je to v pohode avšak pokiaľ batériu osadím pri vypnutom notebooku a začnem s ním pracovať čím ho zbavím energie a chcem ho nabiť tak nabíjanie nefunguje, len keď celý notebook vypnem, vytiahnem batériu, zapnem notebook a až následne vložím batériu až vtedy sa nabíjanie chytí... priznávam inak to popísať neviem... alebo, nabíjanie funguje len vtedy, keď baterku zasuniem do spusteného notebooku

reagovat 3. 9. 2015  16:56:16 p# vote+ vote- report +27

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Lenovo nenabija resp. divne...

Přeji dobrý den, asi bych to viděl na servis, aby se na to podíval. Problém, který popisujete, se spíše vyskytuje u zákazníků, kteří při práci na notebooku střídají dvě baterie. Tam bych to pochopil. Ale pokud již jednou se baterie "rozjede" a nabíjí se, a při příštím zapnutí se musí opět opakovat procedura s vyjmutím baterie, bude nějaká závada na hardware.

reagovat 4. 9. 2015  09:00:48 p# vote+ vote- report -126

cestmir poul: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

chtel bych se zeptat zda li by tedy jako primý zdroj mohl slouzit dfakto adapter so notebook napaji. ale zarayi mne ze ma vystumi napetí 19v tak se radsi zeptat zda li kdyz bych tohle pouzil misto baterie tak zda li by to slo

reagovat 19. 12. 2015  18:26:08 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Přeji dobrý den, u notebooků se používá, jak správně píšete, 19V adaptér, nikoliv Li-Ion nabíječ. Teprve elektronika uvnitř notebooku řídí nabíjení akumulátorové baterie. Ale většina notebooků funguje na tento adaptér, i když je baterie vyndaná.

reagovat 23. 12. 2015  11:53:16 p# vote+ vote- report -11

Smrček: nefunguje baterie

Zdravím,
mám problem s baterií v aceru AS10D81 10,8V.. zedne na den přestala fungovat.. (asi tomu napomohl menší pád noťasu) se zdrojem jede normalně, indikuje 100% nabití, ale po odpojení ze sitě ihned zdechne.. baterku jsem rozdělal. članky jsou všechny ok a naprazdno maji 12,3V, jenže, konektor a vše na desce je opticky v pořadku, ,, - " pól koresponduje, ale ,, + " na konektoru není, jestli to blokuje Epromka ? jinač hlavní ic jest bq20z955, díky za rady.

reagovat 20. 1. 2016  23:41:16 p# vote+ vote- report -23

jhr: Re: nefunguje baterie

Zdravím a připojuji se k dotazu p. Smrčka. Mám totiž hodně podobný problém s čtyřčlánkovou baterií AP13B8K (notebooky Acer), která také používá bq20Z955. 

Po pádu mi notebook Acer Aspire V7-582PG přestal fungovat na baterii, funguje jen s nabíječkou. Po připojení nabíječky svítí sice kontrolka nabíjení baterie, ale baterie se nenabíjí, ani není schopná do počítače dodávat proud. Windows hlásí "72 % k dispozici (napájen ze sítě, nenabíjí se)", uváděné procento se pomalu snižuje zřejmě díky samovybíjení baterie. Baterie tedy s notebookem nějak komunikuje. 

Na konektoru baterie není žádné napětí, a to ani ani po připojení nabíječky k notebooku. Uvnitř baterie je ale 15,8 V.
Prosím o jakoukoliv radu, především kde hledat závadu - zda v baterii (zablokovaný řídicí obvod) či v nabíjecím obvodu notebooku.

reagovat 21. 2. 2016  10:22:54 p# vote+ vote- report -25

Jiří Němeček: Re: Re: nefunguje baterie

Dobrý den,
povedlo se vám problém tehdy vyřešit? má stejný NTB a chová se stejně nová baterie, funkční zdroj a přesto nenabíjí.
Němeček

reagovat 3. 2. 2019  08:36:16 p# vote+ vote- report -7

jhr: Re: Re: Re: nefunguje baterie

Dobrý den,
tak můj problém nakonec vyřešil nákup nové baterie.
Starou baterii jsem nechal samovolně vybít, zda se nějak nevyresetuje, ale nijak to nepomohlo.

reagovat 3. 2. 2019  09:42:48 p# vote+ vote- report +8

Jiří Němeček: Re: Re: Re: Re: nefunguje baterie

Zdravím,
tak to gratuluji....já už dal druhou novou ...první se nafoukla a ta druhá Patona...se cca týden nabíjela...a teď je 0 procentech ..žřejmě závada základní desky :(  

Němeček

reagovat 3. 2. 2019  13:11:31 p# vote+ vote- report -6

jhr: Re: nefunguje baterie

Ještě jsem před chvílí objevil tento návod:
www.youtube.com 

Jde o reinstalaci ACPI driveru, která některým uživatelům pomohla problém vyřešit. Zatím jsem ale neměl možnost postup vyzkoušet.

reagovat 21. 2. 2016  12:23:48 p# vote+ vote- report -3

Martin Horňák: taky jsem chyboval

Taky jsem dnes na dožívají baterii v notebooku (esprimo mobile V5505) vyměnil články za nové 18650 Panasonic 3350 mAh a s hrůzou zjistil, že se chovají stejně jako dožívající baterie. Jaký mám čip na desce ke článkům nevím, mám to složený, ale jak to tak vypadá, čip mi řídí baterii podle starých parametrů, tzn očekávaný výsledek zvýšení kapacity se nedostavil :). Zjišťuju jak dál, jestli to někdo umí resetovat, nebo si mám koupit zcela novou baterii do notebooku. Je to škoda, myslel jsem že je to prosté jako u aku nářadí.

reagovat 10. 1. 2017  19:11:45 p# vote+ vote- report -8

Luděk Stehlík: Re: taky jsem chyboval

Přeji dobý den,
pokud baterie funguje bez nabíječe,jen na baterii, není problém neřešitelný. Problém je v tom, nastavit nové parametry v daném čipu. V notebooku zastavit parametry typu, "baterie je vybita ze 100%, vypnout vybíjení" Pokud odpojíte hlášky o vybjíení, můře se stát, že indikátor stavu nabítí bude indikovat 0% nabití, ale ještě nekolik minut nebo i hodin bude fungovat.Poté se indikátor vrátí k pravdivým údajům.

reagovat 11. 1. 2017  16:02:26 p# vote+ vote- report -23

Martin Horňák: Re: Re: taky jsem chyboval

Ano, pročetl jsem to tu a postupuju tak. Zrušil jsem aktivity WINDOWS ke stavu baterie (hlášky a pod) a postupně baterii nabíjím a vybijím. Z původní kapacity 24% jsem nyní po dni a několika cyklech na 53%. Tak snad v mém případě bude baterie řídit čip a ne obráceně. Nicméně příště si baterii koupím už hotovou :)

reagovat 11. 1. 2017  17:11:51 p# vote+ vote- report -19

Martin Horňák: Re: Re: Re: taky jsem chyboval

po pár dnech provozu je baterie na 100%, otázkou je, jestli bere 100% výrobních tj 5,7Ah nebo podle nové kapacity tj 6,7Ah - po tom už nepátrám, stroj běhá a vydrží až 4h provozu, takže lepší než originál

reagovat 18. 1. 2017  11:58:25 p# vote+ vote- report +16

Jarda: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Také mne zajímá připojení externího zdroje místo baterie. Konkrétně u Lenovo G770. Ta má baterii 10,5V.
Použil jsem ext zdroj 10,5V připojený přímo na kontakty NTB. Nejde. Napadá mne jestli není potřeba ošetřit alespoň kontakt tepelného čidla.
Uvnitř NTB je kontakt č. 5 napájen přes 6,49k odpor z nap asi 3V a dále vede přes odpor 10K ... asi do vyhodnocovacího obvodu. Napadlo mne to nakrmit z +10,5V přes něco, ale nevím jaké napětí by tam mělo být, aby si NTb myslel, že je teplota OK. Napovíte?
jarda

reagovat 18. 1. 2017  11:38:42 p# vote+ vote- report +16

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Přeji dobrý den,
nejjednoduší by samozřejmě bylo, kdyby notebook fungoval alespoň s původní nabíječkou. Pokud tomu tak není, tak však nestačí jen do konektoru přivést napájecí napětí. Musíte si vypomoci celou elektronikou z původní baterie. Ale nevím, zda to funguje i u tohoto Lenova.

reagovat 7. 2. 2017  13:54:53 p# vote+ vote- report -7

Jarda Králík: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Také hezký den, 

s elektronikou jsem to vuzkoušel, použil jsme starší baterii, funkční ale bez kapacity. Vykuchal články a připojl místi ní zdroj 12Vss a dělič ze tří odporů s vývody do elektroniky, simulval tak napětí článků.
Fngovalo to, nicméně indikátor ve WIN ukazoval, že se jakoby vybíjí, pracovalo to asi 2h a pak se to rázem vyplo a už nelze znovu nahodit .... 

???
Jarda

reagovat 8. 2. 2017  07:19:23 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nelze nabíjet baterii v notebooku, pravděpobně chyba na desce

Přeji dobrý den,
z popisovaného problému je vidět, že elektronika v baterii nekomunikuje s notebookem na základě "napětí" baterie, ale že elektronika baterie má v sobě čítač prošlého proudu a na základě toho dává informace notebooku. V notebooku jste asi nechal zapnutý soft, který při poklesu kapacity baterie, notebook vypíná. Pokud se do notebooku ještě dostanete, je nutno tyto příkazy zrušit. Jsou to příkazy, co dělat, když baterie má např. 20% kapacity, co dělat při 10% kapacity apod. Je nutné tam nastavit: "nedělat nic". Indikátor Vám potom bude ukazovat kapacitu 0%, ale dál by notebook měl fungovat.

reagovat 9. 2. 2017  15:05:19 p# vote+ vote- report -13

Otto Scheufler: Splnění notebooku HP

Na desce vadné elektronika, se zdrojem přestalo fungovat (měl jsem rozdělané viditelně 2 vadné IO. Na aku funguje. Mám ještě jeden aku, ale s tím nelze notebook zapnout (plně nabitý 12,6V). Rozkuchal jsem jej a zjistil, že pálí ten větší IO, Přerušil jsem napájení IO - odpojení diody přes kterou obvod napájení. Stejně však nešel notebook s touto baterií zapnout. Usoudil jsem, že sepnuti je zajištěno zřejmě přes IO řídící elektroniky (výstupy označené na blokové schéma jako DATA). Kdo o tom něco ví nebo má podobné zkušenosti. Baterie, s kterou pořídil notebook zapnout je však vadna, aku téměř bez kapacity. Po zapnutí se také hned zobrazí upozornění o tom, že baterie je už špatně. Tak jsem udělal menší pokus. Přímo Na + a - jsem připojil 12V od velkého externího pevného disku (výstupní U=12,5V) a ejhle, baterie bez kapacity (fungovala normálně pár minut) díky připojeného externího zdroje 12,5V pracovala několik hodin a ukazatel stále na 100%, ale předpokládaný čas provozu 0 min!!!. Teď bych potřeboval zprovoznit druhou baterií, která dobré aku články tj. Jak obejít vadný IO na datové sbernici.

reagovat 26. 5. 2019  00:37:34 p# vote+ vote- report +3

Otto Scheufler: Spinani notebooku

Odeslat reakci na můj předešlý příspěvek na můj mail, děkuji.

reagovat 26. 5. 2019  00:40:01 p# vote+ vote- report -28

umo: Ochranné obvody baterie notebooku

Prosím o uvedení zapojení konektoru baterie notebooku. Ctí toto zapojení nějakou normu (počty pinů jsou různé), nebo si zapojení řeší jednotlivé firmy podle libosti? Dále bych poprosil uvést jaké všechny funkce plní elektronika, která je součástí baterie. Konstantní napětí (dle počtu článků)zajišťuje MB notebooku. Plní MB pro baterii i nějaké jiné fce?

reagovat 13. 4. 2020  21:45:45 p# vote+ vote- report +1

Luděk Stehlík: Re: Ochranné obvody baterie notebooku

Přeji dobrý den, 

neexistuje jednotné zapojení, neexistuje nějaká závazná norma. Jedinné, co firmy dodržují, je to, aby plus a mínus byly na opačných stranách konektoru.

reagovat 16. 4. 2020  18:03:04 p# vote+ vote- report -17

Marek Laube: Neúměrná spotřeba notebooku z baterie

Dobrý den, již při používání staré baterie v ntb Dell jsem pozoroval abnormální spotřebu. Při podezření na špatnou baterii byla dodána baterie úplně nová a problém je stále stejný. Notebook byl nabitý na 100%, poté zůstal zapnutý pouze s plochou Windows 10 a po pár minutách již byla kapacita na 86%. V té době byl přepnut do úsporného režimu a dále do režimu hybernace. Cca po dvou hodinách už nešel ani spustit. 

Baterie byla totálně vybitá. Mám podezření na nějakou elektroniku v notebooku, ale nevím jak dál.

reagovat 21. 8. 2020  09:28:52 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Neúměrná spotřeba notebooku z baterie

Přeji dobrý den, to je spíše otázka na servis. Nová baterie by se sice dala reklamovat, ale podle popsaných informací, je to spíše notebookem.

reagovat 23. 8. 2020  11:40:55 p# vote+ vote- report +2

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.