Tipy a rady

V modelářské literatuře nebo přímo od modelářů je možno se dozvědět spoustu zajímavých rad nebo zaručených postupů, jak provozovat akumulátory za hranicí výrobcem povolených parametrů, jak donutit akumulátory k odevzdání větších kapacit apod. Některé rady jsou alchymistické a není je možno doložit ověřenými pokusy. Uvedeme alespoň ty, které mají fyzikální opodstatnění.

Přeprava akumulátorů na závody (hlavně v létě) je lepší pomocí isotermických přepravek

Toto je pravda, protože za zvýšených teplot dochází k většímu samovybíjení akumulátorů. Udržování akumulátoru ve snížené teplotě zabrání zbytečnému, sice jen malému, samovybíjení.

Skladování akumulátorů v ledničkách

Zabrání to opět samovybíjení akumulátoru, ale musí se dodržet určité zásady. Hlavně než se do lednice umístí, musí se uzavřít do nádoby nebo umísti do igelitového sáčku, který je nutno uzavřít tak, aby byl vyloučen přístup vzduchu. Tím se zabrání korozi akumulátorů díky vlhkosti vzduchu v ledničce. Ještě lépe je do nádoby nebo do sáčku umístit látku (např. silikagel), která pohlcuje okolní vlhkost. Po vyjmutí z lednic se musí zajistit dostatečná doba na aklimatizaci akumulátoru. Po takovéto hibernaci a aklimatizaci potřebuje akumulátor méně nabíjecích a vybíjecích cyklů k dosažení plné kapacity.

Při nabíjení ofukovat akumulátory ventilátorem

Odvádění tepla při nabíjení proudem vzduchu zvyšuje schopnost akumulátoru nabít se na větší kapacitu.

Když rychlé vybíjení, tak i rychlé nabíjení

Z testů životnosti akumulátorů lze dojít k závěru, že pro akumulátor je nejlepší nabíjení takovým proudem, kterým se i vybíjí. Ale pozor, zde by bylo na místě srovnání se špičkovým sportovcem. Hlavně po zimní přestávce (po delším skladování) se musí akumulátor dostat do formy. Takže než se použije rychlé nabíjení, tak je nutno ho rozběhat při menších nabíjecích i vybíjecích proudech.


Předchozí rady jsou sice dobré, ale většinou by měly sloužit jen pro špičkové modeláře. Sváteční modelář nebo jiný uživatel akumulátoru si většinou takto s akumulátory nepohrává. Předchozími odstavci hlavně nechceme spustit lavinu nákupů lednic a ventilátorů do firem, kde skladují a udržují běžné akumulátory.


Diskuze ke stránce Tipy a rady

Vondra: propojení ni-mh baterií

Dobrý den,
poradíte mi jak ( čím )se mechanicky propojí baterie AAA k sobě?
Předem děkuji za radu
Vondra

reagovat 9. 11. 2010  21:23:33 p# vote+ vote- report -102

Luděk Stehlík: Re: propojení ni-mh baterií

Přeji dobrý den,
baterie se spojují páskovými propojkami (z poniklované oceli nebo niklové slitiny) pomocí mikrobodového sváření. V žádném případě bych nedoporučoval propojovat tyto akumulátory pájením. Pod plusovým vývodem akumulátoru je bezpečnostní ventil (podobný jako u NiCd aku: www.battex.info), který se při pájení (zahřátí na vysokou teplotu) může zdeformovat a tím může dojít k úniku elektrolytu nebo vodíku z akumulátoru a dojde ke snížení kapacity nebo spíše ke zničení celého článku.
Sice ve spoustě "odborných" článků jsem se dočetl, jak propojovat články pomocí pájení. Vím, že se toto používá, ale většinou pouze pro modelářské články o velikosti Cs (SC). Sice to nedoporučuji, ale u této velikosti to lze ještě pochopit, protože velikost plusového vývodu je poměrně velký a tím i teplotní šok pro bezpečnostní ventil je menší a při použití pájek s velkým výkonem k deformacím ventilu nedochází tak často. V žádném případě bych však toto nedoporučoval pro články o velikosti AAA.
Pokud potřebujete spojit akumulátory do bateriové sestavy, můžeme Vám ji vyrobit. To platí pro akumulátory zakoupené u nás, ale i pro akumulátory nakoupené od jiných firem.

reagovat 12. 11. 2010  15:29:51 p# vote+ vote- report -46

Vondra: Re: Re: propojení ni-mh baterií

Dobrý den pane Stehlíku.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Prosím o zaslání kontaktu abych mohl poslat poptávku.
Díky a přeji pěkný den
Vondra
honzavondra@seznam.cz

reagovat 15. 11. 2010  08:16:46 p# vote+ vote- report -44

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: propojení ni-mh baterií

Přeji dobrý den, 

poptávku můžete poslat na e-mail battex@battex.cz nebo můžete využít jakýkoliv kontakt na těchto stránkách (www.battex.info).

reagovat 15. 11. 2010  11:04:43 p# vote+ vote- report -71

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.