Železný akumulátor, ocelový akumulátor, oceloniklový akumulátor

Toto jsou tradované, ale zcela nesprávné názvy. Bohužel se s nimi čtenář může setkat třeba i v encyklopedii vydané v roce 2003. Oprávněným názvem je akumulátorová baterie oxid nikelnatý-železo — akumulátorová baterie s alkalickým elektrolytem, jejíž kladná elektroda obsahuje oxid nikelnatý a záporná elektroda železonikl-železný akumulátor neboli akumulátor Edisonův. Akumulátory tohoto elektrochemického systému se však nevyrábějí v hermetickém provedení. Jako otevřené akumulátory se vyráběly ve větší míře před 2. světovou válkou, než byly nahrazeny v mnoha parametrech výhodnějšími NiCd akumulátory. Výhodou nikl-železných akumulátorů je to, že neobsahují toxické a nedostatkové kadmium, jsou levnější a v některých ohledech i odolnější. Dnes jsou ve větší míře vyráběny pro trakční účely v zemích, kde se těží vysoce čisté železné rudy (magnetit). V mnoha publikacích je možné se setkat s označováním všech alkalických akumulátorů názvem ocelový nebo nikl-železný akumulátor. Částečně to může být způsobeno i tím, že na některých NiCd akumulátorech je možné se setkat s nápisem NIFE, to však není označení elektrochemického systému, ale je to obchodní značka výrobce. Francouzká firma Francouzská firma SAFT je jedním z největších výrobců akumulátorů a baterií v Evropě. SAFT měla po světě výrobní závody, které se jmenovali "SAFT Nife" nebo "Nife SAFT", ale zde se vyráběli nebo ještě vyrábějí akumulátory systému NiCd.


Diskuze ke stránce Železný akumulátor, ocelový akumulátor, oceloniklový akumulátor

Novák: Nikl železné akumulátory jsou takřka nezničitelné

Nikl železné akumulátory se používaly (a možná stále používají to už nevím) jako zdroje proudu pro lampičky horníků a pro osvětlení železničních vagonů (koncová světla), také se požívaly jako zdroj pro osvětlení ve vlaku. Jejich nejvýznamnější výhodou oproti všem ostatním typům akumulátorů je jejich životnost a takřka nezničitelnost. Kdykoliv se dají vylít a vypláchnout a opět nalít hydroxidem a znovu nabít a používat dále. Tam kde hrozí technologická nekázeň jsou jedinou možnou volbou, pokud nevadí malý poměr hmotnost-výkon.

reagovat 16. 7. 2013  21:25:42 p# vote+ vote- report +17

Luděk Stehlík: Re: Nikl železné akumulátory jsou takřka nezničitelné

Přeji dobrý den, pro hornické lampy a osvětlení železničních vagonů se používaly nebo ještě používají články NiCd. Jednalo se o typy NKDU10 a NKDU11. Tento typ se však přestal již vyrábět (v r. 2012), protože hornické lampy již používají články většinou typu NiMH. Toto je právě typický příklad záměny Ni-Fe článků s obchodní značkou NIFE.

reagovat 26. 7. 2013  15:14:46 p# vote+ vote- report +9

Libor Šebestík: Náhrada NKDU11

Dobrý den, mám dotaz čím je možní nahradit aku NKDU 10 (kapacita, údržba, velikost ? 

Děkuji za odpověd.

reagovat 21. 6. 2016  18:55:13 p# vote+ vote- report +37

Luděk Stehlík: Re: Náhrada NKDU11

Přeji dobrý den, nevím, do čeho baterie používáte, ale pokud je to do svítilen, tak se nejčastěji nahrazují hermetickým NiMH akumulátorem SAFT VH-DL9500 : shop.battex.cz . V odkazu je i technická specifikace, kde jsou i velikosti. Nabíjení je podobné jako u NKDU10, tedy proudem kolem 1A po dobu 16 hodin.
Rozměrově se ještě do této velikosti vejde NiMH baterie SAFT VH-FL16000 s kapacitou 16 Ah: shop.battex.cz . Tyto baterie se také používají, ale je třeba zvýšit nabíjecí proud na cca 1,6A nebo prodloužit nabíjecí čas.
Bohužel cena článků VH-FL je dosti vysoká, takže nejvíce se jako náhrady používají články VH-DL.
Co se týče údržby, je to jednodušší než u NKDU, protože se jedná o hermetické akumulátory, takže se nemusí dolévat a kontrolovat hladiny elektrolytu apod.

reagovat 23. 6. 2016  17:08:40 p# vote+ vote- report +35

Libor Šebestík: Nabíječka

Dobrý den, prosím můžete doporučit vhodnou nabíječku na články VH DL 9500 XP? Máme z toho sestvanou baterii 10x (12)?

reagovat 12. 4. 2017  15:06:46 p# vote+ vote- report +46

Luděk Stehlík: Re: Nabíječka

Přeji dobrý den, 

použitelná je třeba tato nabíječka: shop.battex.cz

reagovat 12. 4. 2017  16:19:43 p# vote+ vote- report +7

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.