Termostat

Jedná se o teplotní bezpečnostní prvek. Jedná se vlastně o vratnou tepelnou pojistku. Termostaty vypínají proudový okruh při překročení určité teploty. Existují termostaty, které vypínají při 30°C, ale i termostaty, které vypínají při 150 °C nebo třeba i při vyšších teplotách (pro použití například v žehličkách, ale ty mají jiný vzhled než ukazujeme na obrázku 7.21.).

Pro sériové zapojení mezi jednotlivé akumulátory baterie se používají termostaty s hodnotymi od 65° do 85°C. Opět připomínám, že se jedná o bezpečnostní prvek, nikoliv prvek regulující nabíjení.

U starších typů baterii do akumulátorového nářadí se termostat (s hodnotou 45° C) používal jako regulační prvek pro nabíjení  viz odkaz typická zapojení akumulátorů pro aku nářadí.

Většina termostatů jsou rozpínací (při zvýšené teplotě se rozepnou). Existují však i termostaty spínací (při překročení teploty se sepnou). Tyto se v aplikacích s akumulátory skoro již nevyskytují. Před x-lety se do některých baterií do videokamer tyto termostaty dostaly, byly vyvedeny na jeden z dalších kontaktů baterie. Sloužily jako indikace přehřívající se baterie a ukončovaly nabíjecí proces, ale v těchto nabíječích byly většinou jako druhá ochrana, když selhalo nabíjení metodou -dV.

7.21.jpg
7.21.Ukázka termostatů

Nejčastěji se vyskytující značky termostatů u akumulátorových baterii jsou: PEPI, Texas Instruments, Klixon a TB02.


Diskuze ke stránce Termostat

Igor: Kde mozno dane termostaty zakupit

Dobry den,
Je mozne zdelit, kde dane termostaty možno zakupit? 

Dakujem

reagovat 17. 4. 2019  16:44:51 p# vote+ vote- report +27

Luděk Stehlík: Re: Kde mozno dane termostaty zakupit

Přeji dobrý den,
termostaty máme i na e-shopu: shop.battex.cz . Je tam jenom 1 typ volně k prodeji, ale pokud požadujete jiné parametry, klidně napište do poradna@battex.cz, uděláme Vám nabídku nebo pošleme odkazy na dodavatele. Ve výrobě se používá několik desítek druhů termostatů nebo polyswitchů.

reagovat 18. 4. 2019  13:17:04 p# vote+ vote- report +31

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.