Zinkochloridová baterie

Zinkochloridová baterie je baterie systému oxid manganičitý zinek (MnO2-Zn) s mírně kyselým elektrolytem s převahou ZnCl2 (chlorid zinečnatý). Její konstrukční uspořádání je shodné s baterií Leclanché ( Obr.10.2 ).

Jmenovité napětí — vhodná přibližná hodnota napětí používaná k označení nebo identifikaci článku, baterie nebo elektrochemického systémuJmenovité napětí je 1,5V.

Elektrochemický děj probíhající při vybíjení je možné vyjádřit následující rovnicí:

(12)Zn + 2 MnO2 + ZnCl2 + 2 H2O → 2 MnO(OH) + 2 Zn(OH)Cl

Z porovnání rovnic (11) a (12) vyplývá, že při vybíjení baterií s chloridem amonným voda vzniká, při vybíjení zinkochloridových baterií se  naopak voda spotřebovává. Proto jsou zinkochloridové baterie mnohem méně náchylné na vytékání elektrolytu. Dalším krokem ke snížení koroze zinkových kalíšků je používání vysoce čistých chemikálií a přídavek organických inhibitorů koroze při výrobě baterií, což vedle snížení možnosti vytékání elektrolytu umožnilo i výrazné prodloužení povolené doby skladování baterií.

Technické parametry baterií systému oxid manganičitý zinek s mírně kyselým elektrolytem závisí především na složení katodové směsi, zejména na typu použitého MnO2. Náhrada přírodního MnO2 elektrolyticky připraveným výrazně zvyšuje užitné vlastnosti baterií, ale bohužel i jejich cenu.

Povrch válcových baterií bývá opatřen papírovým, plastovým nebo kovovým pláštěm, jehož účelem je jednak elektrická izolace, jednak snížení možnosti průsaku elektrolytu, současně slouží pro barevný potisk a uvedení údajů předepsaných příslušnými normami. V současné době preferuje většina výrobců k provádění této povrchové úpravy plastové samolepící fólie.

Zinkochloridové i Leclanché baterie jsou vyráběny převážně jako válcové baterie velikosti R03 (AAA), R6 (AA), R14 (C) a R20 (D), prizmatické 9 V (6F22) a 3R12 - 4,5 V (ploché) baterie a jsou určené pro všeobecné použití.
Základní technické parametry:
Jmenovité napětí — vhodná přibližná hodnota napětí používaná k označení nebo identifikaci článku, baterie nebo elektrochemického systémuJmenovité napětí:            1,5  V
Skladovatelnost — doba skladování za stanovených podmínek, po jejímž uplynutí udrží baterie schopnost plnit stanovenou funkciSkladovatelnost:             až 3 roky (dle údajů výrobce různá)
Rozsah pracovních teplot:   0° - 55 °C  ( v některých případech od -10 °C)



Diskuze ke stránce Zinkochloridová baterie

Miroslav: Zinkochloridová baterie

Je to teda baterie na jedno nabití?

reagovat 16. 6. 2016  23:07:05 p# vote+ vote- report +31

Luděk Stehlík: Re: Zinkochloridová baterie

Přeji dobrý den, jedná se o primární baterie, tedy nenabíjecí. Takže jsou to baterie na jedno vybití. Nabíjet se nemohou.

reagovat 17. 6. 2016  12:35:07 p# vote+ vote- report +21

Martin Vojtěch: primární článek

jaký napájecí článek používal megmet PU371? Je zde označení 5081 .
děkuji Vojtěch

reagovat 20. 2. 2020  18:49:09 p# vote+ vote- report -17

Luděk Stehlík: Re: primární článek

Přeji dobrý den, typ 5081 byla obyčejná tužková baterie, tedy R6.

reagovat 21. 2. 2020  08:44:30 p# vote+ vote- report +11

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Martin Vojtěch