Alkalické baterie

Alkalické baterie jsou baterie systému oxid manganičitý zinek (MnO2-Zn) s alkalickým elektrolytem.

Jmenovité napětí — vhodná přibližná hodnota napětí používaná k označení nebo identifikaci článku, baterie nebo elektrochemického systémuJmenovité napětí je 1,5V.

Konstrukční uspořádání těchto baterií se liší od baterií s kyselým elektrolytem. Válcový článek je tvořen poniklovanou nádobkou, do níž je zalisována směs elektrolytického MnO2 a grafitu tak, že v katodové hmotě je vytvořena dutina pro založení separátoru a nadávkování práškového zinku a elektrolytu. Aby zinek v tomto elektrolytu nesedimentoval, přidávají se různá zahušťovadla (gelovací látky), jako např. karboxymetylcelulóza, škrob, polyvinylalkohol apod. Jako proudový kolektor se používá mosazný nebo ocelový drát či plech spojený s víčkem, kterým je spolu plastovým těsněním článek uzavřen.

10.3.jpg
10.3 Zjednodušená konstrukce článku MnO2-Zn s alkalickým elektrolytem

Na elektrodách článku probíhají složité následné reakce, které je možno velice zjednodušeně vyjádřit sumární reakcí:

(13)Zn + MnO2 + 2 H2O  →  2 Mn(OH)2 +  2 Zn(OH)2


Z porovnání rovnic 11, 12 a 13 vyplývá, že předností alkalických burelových článků je vyšší využití MnO2, neboť redukce Mn4+ u nich probíhá až na Mn2+, kdežto u baterií s mírně kyselým elektrolytem se proces zastavuje na Mn3+.

Ocelová nádobka článku je kladným pólem, neslouží jako elektrochemicky aktivní materiál a nezúčastňuje se tedy elektrochemické reakce, což prakticky zamezuje možnosti vytékání elektrolytu způsobenému její korozí.

Oproti bateriím s chloridovým elektrolytem jsou alkalické baterie schopné poskytovat mnohem větší proudy při malém poklesu napětí, proto jsou vhodné pro aplikace, kde je vyžadována velká proudová zátěž. Samozřejmě jsou používány i v zařízeních s malými proudovými odběry, a to hlavně tam, kde je kladen důraz na ochranu zařízení před únikem elektrolytu.

Přehled označování nejběžnějších typů alkalických baterií různými výrobci je uveden v následující tabulce:

Vžité označeníMikrotužkaTužková baterieMalý monočlánekVelký monočlánek9 V bateriePlochá baterie

Značení dle IEC

LR03

LR6

LR14

LR20

6LR61

3LR12

Energizer

AAA

AA

C

D

9V

4,5V

Duracell

MN 2400

MN 1500

MN 1400

MN 1300

MN 1604

MN 1203

Kodak

K3A

KAA

KC

KD

K9V

 

Panasonic

LR03/S

LR6/M

LR14/L

LR20/XL

6LR61/9V

 

Philips

LR03

LR6

LR14

LR20

6LR61


Sony

AM-4

AM-3

AM-2

AM-1

6AM-6


Varta

4003

4006

4014

4020

4022

4012

Další značení

Micro/ AM4/ E92/ Mini Stilo

Mignon/ AM3/ E91/ L91/ 15A/

Baby/ AM2/ E93/ HP11/ Mezza Torcia

Mono/ AM1/ E95/ Torcia

E-Block/ 6AM6/ 522

Normal/ 1203

I když konstrukce alkalických baterií je u všech výrobců shodná (nebo velice podobná), nelze ovšem řící, že všechny alkalické baterie jsou stejné. I u jednoho výrobce se můžeme setkat s různými výrobními řadami alkalických baterií (podobně jako u NiCd nebo NiMH akumulátorů). Takže například u firmy Energizer se setkáváme s řadou "Economy", "Standard" a "Premium", u jiných výrobců jsou tyto řady označeny například barevnými etiketami (černá řada, stříbrná řada, zlatá řada) nebo jinými názvy "Super" , "Super Plus" a podobně. Proto při výběru alkalických baterií nelze hledět jen na cenu nebo na výrobce, ale podle piktogramů uvedených většinou na blistrech s bateriemi si vybrat, zda je baterie vhodná například pouze do hodin, nebo zda se dá použít i do blesků nebo fotoaparátů a podobně.

10.4.jpg
10.4 Závislost kapacity na vybíjecím proudu

Z grafu 10.4 je vidět, že jmenovitá kapacita (zaručená kapacita — hodnota kapacity baterie určená za stanovených podmínek a deklarovaná výrobcemzaručená kapacita) je velice závislá na vybíjecím proudu. Proto se u primárních článků musí uvádět u hodnoty kapacity též vybíjecí proud — elektrický proud dodávaný baterií během jejího vybíjenívybíjecí proud nebo hodnota odporu, při kterém je kapacita měřena. Pokud bychom chtěli srovnávat kapacitu NiCd nebo NiMH baterie s primární alkalickou baterií a použili bychom k tomu stanovení kapacity jako pro akumulátory - tedy proudem odpovídající 5-ti hodinovému vybíjení (0,2It), z předchozího grafu bychom mohli určit, že kapacita by byla kolem 1600 - 1700 mAh (při vybíjecím proudu 320- 340 mA).

10.5.jpg
10.5 Porovnání kapacity v režimu trvalého vybíjení a v režimu pulzního vybíjení

Z grafu 10.5 můžeme vyčíst takovou zajímavost jako, že když použijeme alkalickou baterii v režimu trvalého vybíjení a ještě velkým proudem, zůstává v baterii ještě spousta energie, která by se dala využít třeba ve spotřebičích s nizkým odběrovým proudem, jako jsou dálkové ovladače nebo hodiny a podobně.

10.6.jpg
10.6 Porovnání kapacit pro různé vybíjecí proudy v závislosti na teplotě okolí

Graf 10.6 nám ilustruje, že záporné teploty nejsou pro alkalické baterie hlavně pro velké proudové odběry vhodné, ale vysoké teploty jejich kapacitu ještě zvyšují. Podobné vyjádření najdete i v grafu 10.7.

10.7.jpg
10.7 Vliv teploty na vybíjení při proudu 250 mA
10.8.jpg
10.8 Vliv teploty skladování na samovybíjení

Naopak obrázek 10.8 ukazuje, že pro skladování alkalických baterií nejsou vysoké teploty nejvhodnější.


Diskuze ke stránce Alkalické baterie

Robert Koblížek: nabíjení alkalických baterií

Zdravím,
víte, že jdou alkalické baterie (tedy co na nich je napsáno Alkaline), nabíjet? 

Prvně jsem na to viděl někde nabíječku (u Conrada nebo GM), podruhé to dělá známý mého známého a potřetí to sám zkouším. 

Zkouším to teprv 3 měsíce, ale s dobrými výsledky:
- nabíjím nabíječkou na NiCd baterie s indikací napětí; nejdřív nabíjím 200mA, ale to do hodiny vypne a dobíjí se pak 20mA, těmi to nabíjím den až dva do 1,7V. Pak je vyndávám. Jedna mi trochu vytekla, spíš si trochy učůrla, ale funguje normálně (nicméně to bude asi nějaká kyselina, takže té nabíječce to moc neprospívá, to je fakt).
- nabité alkalické baterie mají dost velký vnitřní odpor, takže se hodí na aplikace s nízkou spotřebou - třeba do hodin, hrajícího nočníku, či v dětském počítači fungují bezvadně. Do baterky se nehodí.
- nemají skoro žádné samovybíjení, vydrží dlouho nabité
- ze zkušenosti známého mého známého takhle vydrží jen pár cyklů; ale protože je používáme v nízkospotřebových aplikacích, tak to je klidně na několik let 

Vůbec - prodlužovat životnosti věcí na vyhození je obecně nejekologičtější chování - pokud 1 baterii použiji na to, na co jiný použije 2, pak jsem ušetřil přírodu o dopad a) výroby té druhé baterie b) likvidace té první baterie. Uvažujme prosím podobně i jinde - o autech, mobilech, počítačích atd.

reagovat 24. 5. 2012  10:26:30 p# vote+ vote- report -19

Luděk Stehlík: Re: nabíjení alkalických baterií

Přeji dobrý den, na principu, který popisujete jsou založeny nabíjecí alkalické baterie na bázi MnO2: www.battex.info Problém je ale s vytékáním elektrolytu. Nabíječky na NiCd akumulátory nejsou vždy nejvhodnější. Lepší jsou nabíječky, které mají omezené konečné nabíjecí napětí (určené pro nabíjecí alkaliku - RAM) - např. shop.battex.cz

reagovat 12. 6. 2012  15:12:20 p# vote+ vote- report -22

Vaclav: Prosim o radu.

Spadla me baterka se dvema monoclanky alkalickymi tipu Warta 1,5V do nadrze na destovou vodu. Mohu z tou vodou zalevat zahradu nadrz ma 20 m3. Vycerpat ji mohu az v na podzim. DIKY za radu.

reagovat 28. 4. 2013  17:56:06 p# vote+ vote- report +17

Robert Koblížek: Re: Prosim o radu.

Zdravím, mám tu zrovna vedle studovaného chemika a on by se toho rozhodně nebál. Je v tom zinek, ten je třeba v pozinkovaných vodovodních trubkách, pak mangan, ten se používá k dezifekci. Alkalický znamená zásaditý, ale ve 20m3 ty dvě baterie nemohou kvalitu ovlivnit a na zalévání už vůbec ne, kdy si rostliny z toho vezmou jen malý díl.

reagovat 28. 4. 2013  18:59:38 p# vote+ vote- report +36

Luděk Stehlík: Re: Prosim o radu.

Přeji dobrý den, určitě nemějte žádné obavy. Zahradě to určitě neublíží. A pokud na podzim budete odčerpávat nádrž, určitě baterie ve svítilně budou držet ještě "pohromadě" a do okolní nádrže se dostane jen minimum látek z baterií. V těchto bateriích nejsou žádné škodlivé látky, které by mohly ovlivnit složení stopových prvků zalévané zeleniny nebo ovoce. Objem nádrže je tak velký, že uvedenou "havárii" by Vám nezjistili ani při anylýze.

reagovat 29. 4. 2013  15:55:45 p# vote+ vote- report -18

Zdenek: AA baterie v aute za prednim sklem

Dobry den, mam v aute za prednim sklem na palubove desce malinky pristroj napajeny turkovymi bateriemi GP. Chtel bych se zeptat co si myslite o letnim pocasi a primem slunci? Snazim se nejak dopatrat zda baterie nemohou vybuchnout a nebo neco takoveho. Prece jenom pres leto muze byt za prednim sklem v parnem dni v aute 80-90°C. Ja osobne si myslim, ze snad ne, jako prospivat jim to nebude, ale snad by se nemelo stat neco horsiho, nerad bych nasel auto v plamenech. Dekuji za jakykoliv nazor.

reagovat 9. 5. 2013  12:36:52 p# vote+ vote- report -22

Luděk Stehlík: Re: AA baterie v aute za prednim sklem

Přeji dobrý den, určitě články nezpůsobí požár a ani výbuch nebo jejich deformaci. Ale teplota uvnitř auta v letních měsících může být daleko vyšší než uvádíte, zvláště když je přístroj černé nebo tmavé barvy. Teploty se pohybují až kolem 130 - 150 °C. Vlivem vysoké teploty se zvyšuje samovybíjení a zároveň hrozí tzv. "tečení" baterií, které by mohlo způsobit poškození přístroje. Určitě bych nedoporučoval zanechávat přístroj v letních měsících na palubní desce, nejen že Vám to zničí primární články a přístroj bude k nepoužití, ale může to hlavně poškodit Váš přístroj.

reagovat 9. 5. 2013  15:52:20 p# vote+ vote- report +2

Petr Kaválek: tužkové baterie AA,AAA

rád bych věděl,jak dle označení poznám baterie,které lze dobíjet.poradte,děkuji.

reagovat 1. 9. 2014  08:02:02 p# vote+ vote- report -10

Luděk Stehlík: Re: tužkové baterie AA,AAA

Přeji dobrý den, nabíjecí baterie by měly být označeny nápisem "rechargeable" nebo na nich musí být zkratka nabíjecího systému, např.: NiCd, NiMH, NiZn, Li-Ion apod.. Další způsob značení je KR6 a KR03 pro NiCd baterie. HR6 a HR03 pro NiMH baterie. Pro Li-Ionové články to může být ICR14500, ICR14/50, INR14500, INR14/50 nebo ICR10440 apod. Více o značení článků najdete v této kapitole: www.battex.info .

reagovat 1. 9. 2014  08:15:39 p# vote+ vote- report -2

Irena Jašová: Alkalická baterie AAA

Dobrý den,
mám dotaz ohledně alkalické baterie Maxell. Vypadla mi dnes do polévky z mlýnku na pepř, když jsem chtěla polévku okořenit. Nevšimla jsem si toho a nechala jsem baterii v polévce ještě malinkou chvilku vařit a pak i chladnout. Vím, že je to jen polévka, ale přeci jen je mi líto ji vylít. Měla být zítra k obědu. Prosím, poraďte? Můžeme tu polévku konzumovat nebo to raději nemám riskovat?
Předem moc děkuji za odpověď.
S pozdravem Irena Jašová.

reagovat 10. 9. 2014  23:55:39 p# vote+ vote- report -13

Luděk Stehlík: Re: Alkalická baterie AAA

Přeji dobrý den, sice nepředpokládám, že baterie se nějak deformovala, ale je možné, že varem se poničilo plastové těsnění a mohlo dojít ke kontaminaci polévky alkalickým elektrolytem. Z bezpečnostních důvodů bych nedoporučoval konzumaci.

reagovat 11. 9. 2014  08:30:33 p# vote+ vote- report -42

Mirda Trávníček: Alkalické akumulátory

Dobrý den, na nouzovém osvětlení s centrálním napájením máme nikl-kadmiové KPM120P a slouží výborně. V normě ČSN 33 2420 ed.2 jsem se dočetl, že "Pro nouzový zdroj lze použít pouze alkalických akumulátorů" a tak jsem na rozpacích, zda budeme muset při nadcházející rekonstrukci namísto revitalizace ty akumulátory vyměnit za nějaké alkalické a nebo je všechno v pořádku a já mám jenom zmatek v názvosloví? Myslím tím, zda i ty nikl-kadmiové nespadají do nějakého druhu alkalických akumulátorů. A jaký je váš odborný názor na toto nařízení normy?
Děkuji a přeji hezký den!

reagovat 22. 1. 2015  08:02:34 p# vote+ vote- report +25

Luděk Stehlík: Re: Alkalické akumulátory

Přeji dobrý den, musím Vás uklidnit. I když jste na stránce o primárních, tedy nenabíjecích, alkalických baterií, tak NiCd akumulátory patří do skupiny alkalických akumulátorových baterií. Rozdělení baterií a akumulátorů najdete zde: www.battex.info .

reagovat 22. 1. 2015  09:20:08 p# vote+ vote- report +30

Petr Pejřil: Staniční alkaické baterie

Dobrý den, bylo by možné získat podklady pro nabíjení alkalických staničních (trakčních) akumulátorů ? Děkuji, Pejřil

reagovat 17. 6. 2015  09:51:44 p# vote+ vote- report +23

Luděk Stehlík: Re: Staniční alkaické baterie

Přeji dobrý den, tento portál i naše firma se zabývá přenosnými akumulátory a bateriemi. Staniční baterie v sortimentu nemáme. Doporučuji si o tyto údaje napsat přímo Vašemu dodavateli baterií. Ten Vám určitě pro daný systém a typ baterie zašle technické specifikace.

reagovat 17. 6. 2015  10:06:34 p# vote+ vote- report -26

Tereza Rulcová: Prosím o radu

Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu s podobným problém, co už někdo řešil.
Syn dostal od babičky na hraní do našeho bazénu lodičku (už nefunkční), ve které ale byly zapomenuté dvě tužkové baterie. Lodičku jsme rozšroubovali až po delší době, baterie už byly dost zkorodované, i když drží pohromadě. Pokud elektrolyt vytekl do bazénu, měli bychom to nějak řešit? Voda v bazénu je slaná a má objem 20m3.
Děkuji předem za odpověď,
Tereza Rulcová

reagovat 11. 8. 2015  21:44:44 p# vote+ vote- report +52

Luděk Stehlík: Re: Prosím o radu

Dobrý den,
odpověď je stejná jako na předchozí dotaz. V alkalických baterií nejsou žádné škodlivé látky, které by se mohly narušit vlastnosti vody v bazénu, který má 20m3.

reagovat 17. 8. 2015  15:46:43 p# vote+ vote- report +9

milan Záruba: Skladování alkalických baterií

Alkalické baterie mají velmi dlouhou dobu, kdy se dají použít. Prosím, v jakém rozmezí teplot mají být optimálně skladovány, aby i po několika letch (v rámci uvedené doby) byly použitelné?

reagovat 9. 12. 2015  21:40:58 p# vote+ vote- report +26

Luděk Stehlík: Re: Skladování alkalických baterií

Přeji dobrý den, tak jak se píše výše v této kapitole, čím vyšší teplota tím vyšší samovybíjení (Obr. 10.8). Ideální by bylo skladovat baterie v 0°C, ale to je ve většině případů nemožné. Takže se doporučuje zabránit skladování ve vyšších teplotách a v blízkosti zdrojů tepla.

reagovat 10. 12. 2015  17:02:46 p# vote+ vote- report +1

Jiří Lejdar: Náhrada 2x AAA síťovým adaptérem.

Termostat (1038 s osvitem) je napájen 2xAAA sériově, ale vždy při výměně je nutné opakovaně programovat ... :-(
zdroj 3V ale kolik mA ? Nechci zbytečně předimenzovat, měkký zdroj dá podle potřeby? Děkuji.

reagovat 30. 1. 2016  11:26:38 p# vote+ vote- report +22

Luděk Stehlík: Re: Náhrada 2x AAA síťovým adaptérem.

Přeji dobrý den, k tomu by stačil zdroj, který bude dávat 5-10 mA. Pokud to bude stabilizovaný zdroj napětí 3V.
Ale nevím, zda je to šťastné řešení. Výměnu v termostatu provádíte podle mne cca 1x ročně. Ale pokud to předěláte na stabilizovaný zdroj, tak budete programovat vždy, když vypadne elektřina. Možná si řeknete, že výpadky nejsou tak časté, ale může se stát, že Vám vypadne jistič například, když Vám praskne žárovka a budete programovat znova. A kromě toho výpadek (třeba chvilkový) může nastat v době, kdy nebudete doma a termostat Vám pak nenaběhne.

reagovat 1. 2. 2016  11:24:39 p# vote+ vote- report +8

Jiří Lejdar: Re: Re: Náhrada 2x AAA síťovým adaptérem.

Děkuji za radu, ale více za otevření očí ... tento pohled na věc mi tedy unikl.
Díky.

reagovat 1. 2. 2016  20:29:55 p# vote+ vote- report -17

Pavlis: Nabíjecí a normální baterie

Dobrý den,mohu do jednoho přístroje vložit 2 nabíjecí baterie a doplnit je jednou normální baterii? díky za odpověď

reagovat 25. 2. 2016  08:42:04 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: Nabíjecí a normální baterie

Přeji dobrý den,
takto kombinovat články nelze. Určitě to nedoporučuji.

reagovat 25. 2. 2016  09:33:24 p# vote+ vote- report +18

Petr Mladý: Prosím o radu

Dobrý den.
Zkusil jsem orientačně(asi 1sek.) změřit multimetrem na rozsahu 10A přímo proud tužkové alkalické barerie AAA. Multimetr ukázal hodnotu cca 2A. Jaké chemické reakce probíhají při tomto (téměř)zkratu na elektrodách baterie? Dá se procentuelně vyjádřit úbytek životnosti baterie, způsobené tímto krátkým "měřením"?
Předem děkuji za odpověď.

reagovat 6. 4. 2016  12:54:59 p# vote+ vote- report -36

Luděk Stehlík: Re: Prosím o radu

Přeji dobrý den, 

běžně jsou alkalické články velikosti AAA stavěny na proudy do 1A. Zkratový proud je maximálně 3A, samozřejmě záleží na daném typu baterie. Za 1 s se baterie asi nestačila ani zahřát, takže předpokládám, že úbytek kapacity je v řádech procent. Při delším zkratu se baterie bude zahřívat a vlastně vyschne (zmizí voda).

reagovat 7. 4. 2016  11:27:56 p# vote+ vote- report +1

Marcela: Prosím o radu

Dobrý večer,
Zajímalo by mě, jak moc jsou škodlivé vyteklé baterky. Protože nám vytekly v ovladači, tak by mě zajímalo, když to vyteče v hračce pro děti a já bych si toho nevšimla a dítě by to olizovalo, tak co by se stalo? Protože u toho ovladače to bylo vyteklý kolem toho krytu ven. Právě vím, že když dítě spolkne baterii, tak je z toho velký pozdvižení. A taky by mě zajímalo, že všude čtu, že baterky v dnešní době už netečou, ale nám za rok vytekly už 4x a to to byly Duracell, tak jak je to možné? Děkuji za odpověď.

reagovat 14. 4. 2016  22:22:00 p# vote+ vote- report +24

Luděk Stehlík: Re: Prosím o radu

Přji dobrý den,
tak teď nevím, zda se odpověď ode mne k Vám dotsala nebo ne.
Systém mi napsal, že odpověď neodešla.
Tak znovu, nejnebezpečnější jsou opravdu bateri typu CR (3V), které v nabité stavu mohou způsobit, (hlavně u dětí) při spolknutí popálení sliznice a zástavu dýchání, ale i smrt.
U primárních baterií s alkalickým eletrolytem může dojít k tečení, ale hlavně se to stává u zinko-uhlíkových baterií nebo zinko-chloridových baterií. U alkalickýc baterií se toto moc nestává, protože dýnko (obal) baterie nevstupuje do chemické reakce. Pokudk tečení dojde, tak vetšinou docházi k podvybíjení baterie.
Vyteklý elektroly je alkalického rázu, sice není v provedení, které by způsoboval přímé ohrožení života, ale může způsobit trvalé následky. Určitě malé děti by neměly přijít s těmito přístroji do styku.

reagovat 18. 4. 2016  18:01:08 p# vote+ vote- report +3

Helena Neduchalová: Vytečená baterie

Dobrý den, ráda bych se informovala ...dnes se mi podařilo z ovladače vytahnout vyteklou baterii..elektrolyt mi zustat na dlani..šla jsem si ruce umyt, samozřejme mýdlem. Pak jsem šla uspávat syna (10m) a utřela mu dlaní oslintanou pusinku...tou dlaní na které byl elektrolyt...při uspávávní ve mě začal hlodat červík, jestli jsem si ruce umyla dostatečně a zda mýdlo ten elektrolyt dokonale odstraní...co když ne a malému se dostalo něco do pusinky? je to možné? co by to mohlo způsobit? co případně hlídat... děkuji za dopověd Helena

reagovat 31. 5. 2016  21:46:52 p# vote+ vote- report -6

Luděk Stehlík: Re: Vytečená baterie

Přeji dobrý den, nemějte strach. Vyteklý elektrolyt nemůže způsobit žádné problémy, vzláště když jste si umyla ruce. To by dítě muselo baterii vyloženě cucat, aby to způsobilo třeba zažívací potíže.

reagovat 1. 6. 2016  08:09:42 p# vote+ vote- report -49

Jitka: vyteklé baterie

Dobrý den, prosím o radu - asi před 14 dny jsem vyklízela šuplík v komodě a našla čtyři úplně vyteklé baterie, nevím, jak dlouho tam byly, typ AA a AAA, tuším, že GP, Varta a Panasonic, ale jejich bližší specifikaci nevím. Odnesla jsem je do sběrného dvora a šuplík vyklidila, teď mám ale obavy - jak píšete výše, vyteklý elektrolyt může způsobit trvalé následky... V šuplíku pod tím s baterkami je prádlo a hračky, máme dvě malé děti, částečky elektrolytu už mohou být "rozneseny" po celém bytě, dítěti často spadne na zem dudlík, který má pak v puse... Můžete mi prosím poradit, jestli a jak situaci řešit? předem moc děkuji, Jitka

reagovat 10. 7. 2016  08:40:30 p# vote+ vote- report -28

Luděk Stehlík: Re: vyteklé baterie

Přeji dobrý den,
psal jsem, že elektrolyt může způsobit trvalé následky, ale jednalo se o odpověď na to, že dítě olizovalo vyteklé baterie, resp. ovladač, v kterém byl vyteklý elektrolyt. Trvalé následky jsem myslel dermatologického rázu.
Jinak elektrolyt se nešíří vzduchem, jako viry a bakterie. Takže pokud vytekl někde v šuplíku, tak se jen odpařila voda a zůstala tam maximálně nějaká sůl. Určitě se nemohl dostat ani do šuplíku níže.

reagovat 11. 7. 2016  09:18:40 p# vote+ vote- report +2

Jitka: Re: Re: vyteklé baterie

Dobrý den, děkuji za odpověď a omlouvám se za neznalost věci. Jitka

reagovat 12. 7. 2016  15:26:30 p# vote+ vote- report +11

Zima: Zkusil jsem následující:

Přeštípl jsem baterii AA (Jysk) a část jsem dal do květináče s cca 4 letou Klášterní chvojkou. Chvojka začala najednou růst jako z vody. Od té doby (r. 2013) alkalické baterie přeštipuji a házím mezi chvojky, cedry, borovice, modříny a je evidentní, že růstů dřevin pomáhají. Píší na nich 0%Cd, 0%Hg, tak co. Mn i ZN jsou pro rostliny prospěšné.

reagovat 27. 5. 2017  18:17:17 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Zkusil jsem následující:

Přeji dobrý den, 

není to nic nového. Pokud máte baterie od seriozních výrobců, tak škodlivé látky jako olovo, kadmium a hlavně rtuť tam nenajdete, takže by se mohlo jednat o ekologické hnojivo.
Problém je však v tom, že všichni dovozci uvádí, že ve svých výrobcích nemají tyto stopové prvky, ale většinou se nepřihlásí k normám, které tyto prvky zakazují.

reagovat 13. 6. 2017  16:00:39 p# vote+ vote- report -16

Hana: Baterie

Já tedy nevím, ale staré baterie na jedno použití jsou dnes už tabu. Podle mého názoru je rozhodně lepší investovat do kvalitních nabíjecích baterií, které kdykoliv nabijete.

reagovat 14. 7. 2017  09:42:59 p# vote+ vote- report -30

Darek Král: GP Alkaline

Dobrý den.
Mám dotaz - při výměně počítače za nový jsem uschoval myš (při pokojové teplotě) do krabice a cca 3 roky jsem ji nepoužil Baterie GP Alkaline vyteklé nebyly, tedy jejich povrch byl jako nový, vnitřek myši nebyl nijak narušen. Přesto se mi zdálo, jako by vnější okraje myši byly nějak "lepkavé". Chci se tedy zeptat, jestli se třeba baterie mohly nějak "vypařovat"? Ovšem zaráží mě, že by nebyl poleptán vnitřek myši, ale vnějšek - tam, kde se drží při manipulaci ...
Jde mi o to, jestli mám nějak čistit další věci v šupleti, pokud se něco vypařovalo ...
Děkuju za radu!
DK.

reagovat 8. 11. 2017  02:31:50 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: GP Alkaline

Přeji dobrý den,
nechávat baterie v přístroji, který nepoužíváte je hazard. Doba 3 roky je ještě větší hazard. 

Pokud jste nenašel korozi na kontaktech baterie, tak předpokládám, že k tečení baterie nedošlo. Pokud by došlo k úniku elektrolytu, tak se to projeví na kontaktech baterie. Ale k tomu nedošlo.
Podle popisu předpokládám, že myš byla vyrobena z pevných (tvrdých) plastů a část byla vyrobena z měkkých plastů (z hlediska ergonomie a dobrého pocitu ovládání). Tzv. měkké plasty mají životnost daleko menší a po několika letech se chovají jako "žvýkačka". K urychlení této reakce (lepkavosti) pomáhá např. cigaretový kouř, přítomnost akrylátových lepidel (vteřinových lepidel) a pod.
Samozřejmě neznám Vaše podmínky skladování, protože jste je neuvedl. Ale předpokládám, že se jedná o rozklad plastů, které vůbec nesouvisí s poučitím alkalických baterií.
Pokud by došlo k úniku elektrolytu z akumulátoru, určitě by to mělo za následek i poškození kontaktů přístroje.

reagovat 8. 11. 2017  14:51:10 p# vote+ vote- report -5

Darek Král: Re: Re: GP Alkaline

Dobrý den, pane Stehlíku.
Moc díky za reakci, pomohla. :-)
Hezký den!
Král

reagovat 9. 11. 2017  11:46:45 p# vote+ vote- report -16

Jakub: Re: Re: Re: GP Alkaline

Dobrý deň čo znamená alkalické baterky.Že sa dajú nabiť.

reagovat 1. 1. 2018  20:34:50 p# vote+ vote- report -23

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: GP Alkaline

Přeji dobrý den, alkalické baterie jsou baterie primární, tedy nenabíjecí. Viz výše.

reagovat 2. 1. 2018  09:17:08 p# vote+ vote- report -13

Vlastík: Měření

Dobrý den,
můžete mi prosím poradit, jak se dá jednoduše změřit stav alkalické baterky obyčejným multimetrem? Kterou hodnotu měřit a jak ji vyhodnotit? Mám plno baterií např. z hraček, které v nich již nefungují, ale v TV ovladači vydrží ještě třeba rok a chtěl bych mít přehled, které už jsou na vyhození a které ještě můžu využít v nějakých nenáročných spotřebičích, aniž bych je nemusel neustále zkoušet a různě kombinovat...
Děkuji

reagovat 3. 12. 2017  21:04:33 p# vote+ vote- report +24

Luděk Stehlík: Re: Měření

Přeji dobrý den,
jednoduše voltmetrem nelze zjistit stav baterie. Vadnou baterii s napětím menším než 1,1V zjistíte. Ale nezatížená baterie, která má ještě nějakou kapacitu, tak u ní napětí se stále pohybuje kolem 1,5V.
Dělají se jednoduché testery, které mají uvnitř alespoň nějakou zátěž, jako např.: shop.battex.cz .

reagovat 5. 12. 2017  10:36:43 p# vote+ vote- report -11

Jana Pruchova: Smazena baterie

Dobry den, chtela jsem testovat teplotni hlasic pozaru, ktery reaguje alarmem na teplotu 54 stupnu C. Na radiatoru nereagoval, tak jsem ho dala na studenou plotynku sporaku a zapalila. Priblizne na pet minut, teplota pomalu rostla, nevim ale, kolika stupnu dosahla: voda striknuta uz sycela, umelohmotny povrch hlasice dotykajici se plotynky uz zacal trochu tat, ale hlasic ani nepipnul. Na vas mam dotaz: v hlasici je alkalicka baterie 9 V "hranata". Tim, ze byla kratce takto hodne zahrata, nemuze byt nebezpecna? Napr. pokud doslo k poskozeni jejiho umelohmotneho obalu, nebude se z ni ted pri pokojove teplote neco odparovat? Treba hydroxid nebo nepriznane tezke kovy nebo neco jineho? Dekuji

reagovat 25. 2. 2018  18:41:47 p# vote+ vote- report -23

Luděk Stehlík: Re: Smazena baterie

Přeji dobrý den,
u těchto hlásičů se nastavuje teplota na sálavé teplo. Píšete, že jste sporák zapálila, tak doufám, že se nejednalo o sporák s přímým plamenem, ale o induktivní sporák nebo o varnou desku.
Pokud hlásič nereagoval, tak se mohlo jednat i o vybitou baterii.
Primární baterie neobsahují hydroxidy draselné nebo hydroxid sodíku, které by mohly být nebezpečné okolí. Hydroxidy manganu nebo zinku nebezpečné nejsou. Nepřiznané těžké kovy jsou možné, pokud používáte neznačkové baterie. Značkové baterie již tyto přísady nemají.
Pro hlásiče požárů jsou doporučené tyto 9V baterie: shop.battex.cz .

reagovat 5. 3. 2018  14:53:02 p# vote+ vote- report +55

Mirka: Rozdíl mezi 23a a 23ae baterií

Dobrý den, chtěla bych se zaptat, jaký je rozdíl mezi 23a (12V) a 23ae (12V) bateriemi - pokud vůbec nějaký je.
Mám na domovním zvonku napsané, že tam patří 23a, mohu tam dát i 23ae? Nemůže to ten zvonek nějak poškodit?
Děkuji

reagovat 1. 4. 2018  18:10:39 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: Rozdíl mezi 23a a 23ae baterií

Přeji dobrý den,
rozdíl žádný není, jedná se je o interní značení různých výrobců.
Tato baterie se označuje také V23GA, LRV08, MN21,...
Správné označení podle platných norem by mělo být 8LR93, ale to skoro nikdo nepoužívá.

reagovat 4. 4. 2018  10:05:27 p# vote+ vote- report +12

Karel: velikosti a značení článků

Dobrý den,
zajímá mě, když existují baterie ve velikostech AA, AAA, C, D, F... proč nejsou baterie také s označením velikosti A a B. Nikde jsem o tom nic nenašel. Bylo v historii něco takového? Nebo takové značení výrobci z nějakého přeskočili?
Děkuji.

reagovat 28. 7. 2018  21:22:29 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: velikosti a značení článků

Přeji dobrý den, 

na této stránce v tabulce nahoře jsou uvedeny nejběžnější typy komerčních primárních baterií, tedy baterií, které by jste měl asi najít v každém elektru nebo i marketu.
Více rozměrů je třeba u sekundárních baterií (akumulátorů). V NiCd je to stránka: www.battex.info .
Takže tam vidíte, že rozměr A existuje (R17/50) a v průmyslových aplikací je to docela rozšířený model. Jak třeba mezi sekundárními bateriemi (HR17/50 a KR17/50), tak tento rozměr najdeme i u primárních baterií s napětím 3V nebo 3,6V (CR17500; ER17500; LS17500).
Značení baterií A, AA, AAA, AAAA, C, D, Cs, F, .. a jejich násobků, je značení podle americké mormy. V předchozích českých normách a nyní v evropských normách se to značí jinak a myslím i lépe. Ale toto značení se i v Česku docela rozšířilo (hlavně AA a AAA). Ale podle jednopísmenných názvů se to internetu špatně hledá. Když si do vyhledavače zadáte jen "A", tak Vám určitě vyjede milióny odkazů, ale žádný nebude na článek HR17/50. To je ta nevýhoda.
Co se týče označení "B", tak nevím, zda ho jen přeskočili nebo někdy existovala tato velikost. Nejsem odborník na americké elektrotechnické normy. S bateriemi dělám jen něco přes 30 let a stále se učím nebo musím učit.

reagovat 30. 7. 2018  12:41:49 p# vote+ vote- report +5

Karel: Re: Re: velikosti a značení článků

Děkuji velice za odpověď. Ani nevím, proč mě nenapadlo to hledat taky v angličtině.
Něco jsem tedy našel, zajímalo to už více lidí. Velikost A i B původně běžně (pro spotřebitele) existovala. Velikostí zapadají do řady mezi AA a C, jak lze očekávat. Ale pro větší spotřebiče (rádia, svítilny atd.) bylo výhodnější C s větší kapacitou a naopak pro menší a drobnější spotřebiče malý článek AA. Takže pro A a B nebylo využití, nebyly spotřebiče a přestaly se vyrábět (kromě průmyslových aplikacích, jak píšete). 

Více na:
en.wikipedia.org
www.todayifoundout.com
www.youtube.com

reagovat 15. 8. 2018  19:34:20 p# vote+ vote- report +9

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: velikosti a značení článků

Přeji dobrý den,
díky za doplnění užitečných odkazů. Tak jak jsem psal, člověk se stále učí. Pokud velikost "B" je rozměr R12, tak je to docela v Evropě rozšířený typ, resp. baterie vyrobená ze třech těchto článků, typ 3R12 nebo 3LR12, u nás známá jako "plochá" baterie s napětím 4,5V.

reagovat 16. 8. 2018  09:34:31 p# vote+ vote- report +5

Pavel: vyteklé Li-Ion baterie

Dobry den,
vytekly mi Li-Ion baterie (baterie jsou na zalohu pristroje ve kterem jsou dobijeny), vidim to prvne,cim to?
dekuji

reagovat 9. 8. 2018  06:05:38 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: vyteklé Li-Ion baterie

Přeji dobrý den,
Li-Ion baterie mají bezpečnostní ventil, takže k tečení může dojít. Nejčastější příčiny jsou tři:
- vyšší nabíjecí napětí
- nabíjení při teplotě nad 45°C
- vybíjení pod stanovenou mezí (2,5V).

reagovat 9. 8. 2018  09:10:01 p# vote+ vote- report -30

Pavel: Re: Re: vyteklé Li-Ion baterie

aha, tak to bude ta teplota (ted je fakt teplo) :) 

dekuji

reagovat 9. 8. 2018  09:47:41 p# vote+ vote- report +21

Zuzana: Obsah škodlivin u baterie

Dobrý den, můžete mi, prosím, vysvětlit, jaký je rozdíl mezi vyteklým elektrolytem a korozí tužkové baterie? Jestli chápu správně, elektrolyt obsahuje hydroxid draselný.. Je možné, aby obsahoval i těžké kovy, které jsou uvnitř baterie? A jak je to v případě zkorodování baterie, kdy je na povrchu možno vidět drobné částečky prášku? Jedná se taktéž o elektrolyt a případně jaké látky jsou v korozi obsaženy? Jsem laik a zajímalo by mně případné vystavení se v těhotenství, zda je nutné se obávat těžkých kovů či jen poleptání. Moc děkuji za odpověď.

reagovat 17. 4. 2019  11:48:54 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: Obsah škodlivin u baterie

Přeji dobrý den,
rozdíl mezi korozí a vyteklým elektrolytem? Ke korozi dochází u zinko-uhlíkových nebo zinko-chlotidových baterií. Zde je nádobka ze zinku a tento zinek vstupuje do elektrochemické reakce při vybíjení. Takže se může stát, že se zinková nádobka v některých místech "spotřebuje" a materiál uvnitř baterie se dostane na povrch nádobky.
U alkalických baterií se to stát nemůže, protože je nádobka ocelová a vůbec nevstupuje do chemické reakce.
U alkalických baterií může docházet jen k tečení, a to v případě porušení těsnění. Ale u baterií od značkových dodavatelů to není tak časté.
Co se týče těžkých kovů, tak ty se již přes 10 let do alkalických baterií nepřidávají a jsou zakázané. Opět tím myslím známé a značkové dodavatele. Samozřejmě se najdou ještě výrobci z východu, které předpisy nedodržují a na náš trh dodávají stále baterie s těžkými kovy. Ale pokud baterie nenakupujete někde na trhu, kde tužková stojí 2-3 Kč, tak se toho obávat nemusíte.

reagovat 17. 4. 2019  12:45:47 p# vote+ vote- report +21

Zdenek : clanek 18650 kontakt s vodou

Zdravím je bezpecne pouzivat tyto lithiove clanky kdyz se mi na cca minutu dostaly do kontaku s vodou? clanky sem nechal poradne vysusit..dekuji za reakce

reagovat 21. 5. 2019  17:19:05 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: clanek 18650 kontakt s vodou

Přeji dobrý den, pokud to bylo jen minutu, tak s články se nic stát nemůže. Pokud by tam byly déle, tak se elektrolýzou vybijí pod stanovenou mez a zničí se.

reagovat 22. 5. 2019  08:27:55 p# vote+ vote- report +16

Zdenek : Re: Re: clanek 18650 kontakt s vodou

Dobry den mockrat dekuji za odpoved, ja sem nevedel jak je clanek konstruovany a zda se nemuze voda dostat nejak dovnitr a pri pouziti clanku nevnizkne nejake riziko vybuchu

reagovat 22. 5. 2019  11:37:32 p# vote+ vote- report +15

Dan: poskozene baterie

Dobry den, o vikendu jsme pri vyklizeni pozustalosti po pribuznem objevili nekolik tuzkovych baterii (bezne Alcaline a rechargable Sony) v supleti, ve kterem byly i dokumenty a stare rodinne fotografie. Nektere baterie byly hodne popraskane a kolem bylo mnozstvi bileho prasku, musely tam lezet vic nez deset let, majitel byl dlouhodobe v LDN. Dokoncit vyklizeni pojedeme zase prespristi vikend a chci se radsi ujistit, jak nejlepe s poskozenymi bateriemi nalozit. Zda pri jejich odklizeni pouzit nejake ochranne pomucky, zda se mohly nejake skodlive latky uvolnit do vzduchu, a taky, zda nejak nebudou kontaminovane doklady, ktere pod bateriemi lezely. Chteli bysme si par fotografii ponechat na pamatku. A pro jistotu, mohou se i takto hodne poskozene, rozpraskane baterie vyhodit do cerveneho kontejneru, nebo vyzaduji nejake specialni zachazeni (zabalit ap)?

reagovat 16. 7. 2019  12:45:53 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: poskozene baterie

Přeji dobrý den, ničeho se obávat nemusíte. Baterie dejte do PET sáčku a vyhoďte do červeného kontejneru Asekolu nebo do kontejneru Ecobatu.
K žádné kontaminaci nedojde. Stačí si pak jen umýt ruce.

reagovat 17. 7. 2019  08:15:59 p# vote+ vote- report -11

Adéla: Vyteklá baterie

Dobrý den, v LED světýlkách jsem našla vyteklou baterku AA, kolem ní byl bílý prášek. Nevím jak dlouho to tam bylo naposledy jsem je používala na Vánoce. Chtěla bych se zeptat jak bych to měla očistit, popřípadě jestli se to dá ještě používat a jestli to může být nějak zdraví škodlivé.

reagovat 18. 8. 2019  12:54:14 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Vyteklá baterie

Přeji dobrý den, 

tak jak doporučujeme v předchozích diskusích. Baterii ekologicky zlikvidovat ve sběrných nádobách. Bílý prášek očistí zvlhčený hadřík nebo mírně kyselý roztok (třeba zředěný ocet). V případě, že kontakty již korodují, tak je mechanicky mírně obrousit.
Pokud taková světýlka používáte jen jednou ročně, určitě by se neměla skladovat i s bateriemi, ty by se měly vždy vyjmout.

reagovat 19. 8. 2019  17:05:57 p# vote+ vote- report +4

Radka: Vyteklá plochá baterie

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat čím to je, že mně vytekla plochá baterie. Nebyla v přístroji, ale byla použitá. Je tekutina z ní vyteklá nebezpečná? Může něco poleptat (PVC, ruce). Jednalo se o baterii GP.
Kam ji vyhodit a kam vyhodit od ní zapatlanou krabici?
Děkuji a zdravím.

reagovat 1. 11. 2019  20:43:59 p# vote+ vote- report +3

Luděk Stehlík: Re: Vyteklá plochá baterie

Přeji dobrý den, 

baterie se odevzdávají do kontejnerů Ecobat nebo Ekosol, které jsou běžně v každém nákupní středisku nebo u prodejen elektro, ve sběrných dvorech nebo i na většině městských nebo obecních úřadů. Klidně tam můžete baterii vyhodit i s krabicí. Vyteklá tekutina nepatří do skupiny nebezpečných látek, takže stačí jen dodržovat základní hygienické návyky.

reagovat 13. 11. 2019  16:11:09 p# vote+ vote- report -18

Hana: Vytekla baterie v TV ovladaci

Dobry den,
bohuzel mi do v tv ovladaci vytekli GP male tuzkove baterky. Hned jsem si to toho nevsimla a rocni syn si s nim samozrejme hral a olizoval.... nevim jak dlouho. Bile krystalky se zrejme dostaly v nepatrnem mnozstvi i mimo ovladac. Jake hrozi nepezpeci, co se muze stat, pokud by nejakou olizl, spolkl.... ji, pije normalne.
omlouvam se za uzkostnou otazku matky, ktera uz opravdu ovladac diteti do ruky neda!
Moc dekuji za odpoved.

reagovat 21. 11. 2019  11:53:21 p# vote+ vote- report -25

Luděk Stehlík: Re: Vytekla baterie v TV ovladaci

Přeji dobrý den, 

ta jak píšeme ve výše uvedných příspěvcích, k ohrožení života nemůže dojít.

reagovat 21. 11. 2019  17:20:26 p# vote+ vote- report +8

Marek: Vytekla baterie v baterce

Dobry den vyteka baterie AA ve svitilne jak osetrit kontakty dela se tam furt oxidace takova ta plisen nevim cim se toho zbavit.

reagovat 25. 11. 2019  10:15:22 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: Vytekla baterie v baterce

P5eji dobrý den, 

vše svedčí o porušení kovové vrstvy kontaktu s baterií. 100% řešení není. Kontakt je nutno mechanicky očistit. Pokud je oxidace výrazná, tak je třeba si pomoci očištěním octem nebo citronem. Pak je nutné v pravidelných intervalech čistit tyto kontakty suchým hadříkem, třeba 1x měsíčně.

reagovat 25. 11. 2019  15:10:50 p# vote+ vote- report +7

Markéta: Vyteklá baterie

Dobrý den,
dnes se bohužel dostala synovi do ruky poděděná hračka, ve které jsem posléze nalezla vyteklé baterie. Baterie byly v hračce mnoho let, možná až 13. Pravděpodobně jednalo o zinko-uhlíkové. Mám dvě otázky. 

1. Na bateriích byly české bezpečnostní popisky, takže se určitě jedná o naší výrobu. Je možné, že obsahovala těžké kovy?  


2. Je možné hračku dále používat po omytí povrchu kde byl vyteklý elektolyt (měl tmavohnědé zbarvení)? 

Děkuji. Markéta.

reagovat 27. 11. 2019  10:29:16 p# vote+ vote- report +1

Luděk Stehlík: Re: Vyteklá baterie

Přeji dobrý den, 

o této problematice se píše několikrát i ve výše uvedený přízpěvcích.
I když jsou baterie 13 let staré, mělo by se jednat o výrobu již bez těžkých kovů.
Hračku můžete určitě nadále používat.

reagovat 27. 11. 2019  13:41:14 p# vote+ vote- report +22

Katka Jurcsiková: Baterie

Dobrý den,  

měla bych prosím dotaz. Dnes jsem si všimla, že na tužkové baterii, kterou máme v ovladači chybí takový plíšek, nachází se na koncích baterie. Na obrázku z netu jsem našla, že by to mělo být na místě kladného a záporného pólu baterky. Vepředu je ten plíšek s takovým čudlíkem, vzadu je to jen plíšek. Oba jsou sundat. A teď k věci. Jsem matka hysterická, přiznávám, a tak mě samozřejmě napadlo, jestli to nemohl slupnout můj dvouletý syn. A pokud ano, z čeho to je a jestli mu to neublíží. Moc děkuji za odpověď a omlouvám se za dlouhý a nejspíš velmi zmatečný dotaz.

reagovat 2. 12. 2019  17:10:31 p# vote+ vote- report -9

Luděk Stehlík: Re: Baterie

Přeji dobrý den, 

pokud se jednalo o alkalickou baterii, tak na plusu i mínusu by měla být niklová čepička nebo mínusu nikové dýnko. Nevím, jak Vám pomoci, jak dvouletému děcku může být tato baterie přístupná. Osobně to chápu, jako velký problém.Určitě to není, jak Vy píšete, možný problém. Takový problém se musí hlídat a při jakémkoliv podezření, navštívit pohotovost.

reagovat 4. 12. 2019  13:53:04 p# vote+ vote- report +33

Katka Jurcsiková: Re: Re: Baterie

Dobrý den, děkuji za odpověď. Byla jsem na záchodě a malý byl s manželem. Přiběhl za mnou s baterkou v puse, musel bouchnout s ovladačem a baterky vylétly. Jela jsem s ním na pohotovost, ukázala ten plíšek i baterku a tam mne zabezpečili, že nic nehrozí... Druhý den jsem volala své pediatre a ta mi též řekla,že nic nehrozí. Nevím, jestli to spolknul, hned jsem mu baterku vyndala z pusy a dala jí zpět do ovladače, při tom jsem si všimla,že něco chybí...a jeli jsme.

reagovat 4. 12. 2019  14:17:55 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Baterie

Přeji dobrý den, asi vše dopadlo dobře, Asi i kdyby niklový plíšek spolknul, tak se v žaludku rozloží. Trochu mi překvapilo, že malé dítě si může hrát s ovladačem. Pokud by se jednalo o ovladač nebo hračku, kde jsou 3V knoflíkové články, tak by následky byly daleko horší, zde hrozí i udušení. Prostě nechápu, jak si dítě může hrát s ovladačem.

reagovat 11. 12. 2019  16:49:29 p# vote+ vote- report -8

Jiří: Napětí alkalických baterií

Dobrý den, koupil jsem sadu 10ks alkalických baterií AAA 1,5V, Energizer MAX, rok výroby 2019. Uvedena skladovatelnost 10 let. Všechny mají napětí pouze 1,3V. Je to v pořádku? Jaká je přípustná tolerance poklesu napětí u prodávaných baterií? Děkuji Jiří

reagovat 17. 1. 2020  20:35:36 p# vote+ vote- report -23

Luděk Stehlík: Re: Napětí alkalických baterií

Přeji dobrý den,
pokud jste napětí na prázdno měřil v pokojové teplotě, tak musí být minimálně 1,5V. Napětí 1,3V by odpovídalo okolní teplotě kolem -20°C.
Ještě se podívejte na datumy přímo na jednotlivých článcích. Energizer vždy uvádí měsíc a rok doporučené spotřeby. Pokud jste tedy koupil články z roku 2019, někde by tam měl být datum s nějakým měsícem a rokem 2029. Buď je to v rámečku pod čepičkou (plusem) nebo v textu pod nápisem typu baterie.
Pokud je na článku rok 2019, tak se jedná o baterie vyrobené v roce 2009.

reagovat 20. 1. 2020  08:34:43 p# vote+ vote- report -7

Alexandra: biely prasok z alkalickych baterii

Dobry den prajem, velmi prosim o radu. Dnes som z hornej policky vyberala alkalicke baterie (z krabicky v ktorej ich mame ulozene) a zrazu som uvidela ako sa zhora sypal nejaky biely prasok. Nevedela som ze ide o prasok z baterii nakolko v policke mame rozne veci a automaticky (podvedome) som si prasok dala na prst, rozotrela medzi prstami a privonala. Potom som krabicku s bateriami dala dole a zistila ze ide o prasok z baterii. Nakolko mam male dieta ktore som mnou v tom case bolo v miestnosti rychlo som si umyla ruky a prasok povysavala. Nebolo ho vela padlo iba na spodnu policku. Baterie som dala do sacku a vsetko preventivne povysavala a vydezinfikovala. Prosim mohla som si nejak ublizit ked som prasok na prste ovonala? Mam teraz velke obavy. Moze nieco hrozit mojmu dietatu, ktore sa hrava na zemi v blizkosti miesta, kde sa prasok vysypal? Je tam aj koberec ale ten som vysala. Prosim o radu. Velmi dakujem.

reagovat 23. 1. 2020  12:44:51 p# vote+ vote- report -25

Luděk Stehlík: Re: biely prasok z alkalickych baterii

Přeji dobrý den, životu nebezpečné to není, to Vás musím uklidnit. Bílý prášek je hydroxid zinku, tak jak je uvedeno v rovnici v úvodu článku.
Použité a nefunkční baterie by se měly odevzdat do nádob k tomu určených nebo do sběrného dvora. Je nesmysl tyto baterie skladovat doma.

reagovat 23. 1. 2020  17:00:14 p# vote+ vote- report -20

Alexandra: Re: Re: biely prasok z alkalickych baterii

Dakujem Vam krasne za odpoved, samozrejme vybite baterie davame do triedeneho zberu, len tieto sme mali odlozene, lebo sme mysleli ze este budu neskor vyuzite, kedze vybite neboli. Uz som sa dostatocne pouzila a nebudeme taketo baterie odkladat.

reagovat 23. 1. 2020  17:08:23 p# vote+ vote- report +13

Alexandra: Re: Re: Re: biely prasok z alkalickych baterii

*poucila

reagovat 23. 1. 2020  17:09:18 p# vote+ vote- report -17

Hana: Vyteklé baterie u foťáku

Dobrý den
Dnes jsem si všimla,že mi u foťáku vytekly baterie,přesný typ nevím ale byly to klasické tužkové. Okolo to vypadalo zrezlé, hnědé. Kousky mi z toho padly na zem, utřela jsem to ze země vlhkým hadrem a ještě vytřela. Všude čtu jak je to toxické a nebezpečné a protože mám doma malé dítě tak tu hysterčím jestli jsem to uklidila dostatečně nebo ještě roznesla po celém bytě tím vytíráním a neměla to spíš vyluxovat. Děkuji

reagovat 14. 2. 2020  15:50:24 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Vyteklé baterie u foťáku

Přeji dobrý den,
odpověď jste si asi na našich stránkách již našla. Alkalické baterie určitě nejsou toxické, nevím, kde jste to mohla číst. Vaše opatření jsou dostačující, není třeba dělat další opatření.

reagovat 17. 2. 2020  12:27:31 p# vote+ vote- report +10

Hana: Baterie v obrazu

Dobrý den. Mám obraz na zdi a do toho obrazu se dávají baterie. Nevim teď jestli klasické tužkové nebo ty tenčí. Problém je, že se teď k obrazu nedostanu abych se podívala jestli tam baterie jsou. Myslím,že tam jsou a určitě už vyteklé. Chci se zeptat. Když by byly vyteklé a třeba se tam ještě půl roku nechaly může se něco stát? Neodpařuje se něco do vzduchu nebo nemůže to téct po zdi nebo něco? Děkuji

reagovat 21. 3. 2020  11:59:53 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: Baterie v obrazu

Přeji dobrý den,
z hlediska bezpečnosti zdraví se stát nic nemůže. Nevypařuje se nic škodlivého. Ale pokud by došlo k tečení, tak se samozřejmě může asi něco dostat na zeď a hlavně Vám zkorodují kontakty, kam se baterie vkládají a tím pádem budou kontakty nepoužitelné.

reagovat 27. 3. 2020  11:48:09 p# vote+ vote- report -22

Honza: Vyteklá AAA baterie do nerozebíratelného prostoru - neutralizace

Dobrý den, vytekla mi AAA do drahé nerozebíratelné zkoušečky,přemýšlím jak jí vypláchnout aby mi to v ní nekorodovalo a neutralizoval hydroxid draselný šetrným způsobem kvůli integrovaným obvodům, aby se časem nerozpadly. Padl nápad kvůli agresivitě octa, lihu atd. ve vodě rozpustit aspirin (Kyselina acetylsalicylová) a pak vypláchnout horkou vodou popřípadě destilkou. Zajimal by mě váš názor. Děkuji

reagovat 6. 6. 2020  19:32:30 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Vyteklá AAA baterie do nerozebíratelného prostoru - neutralizace

Přeji dobrý den,
určitě bych nedoporučoval ten nepřístupný prostor ničím vyplachovat. Zneutralizovat potřebujete pouze místa, která byla od louhu. Většinou se louh dostane jen na kontakty pro akumulátor a nejbližší okolí. Ty místa bych otřel vatičkou namočenou ve slabém roztoku octa (kuchyňského) nebo v citronu a pak ošetřil vlhkým hadříkem.

reagovat 2. 7. 2020  17:14:36 p# vote+ vote- report

Michal: zdroj místo baterií

Dobrý den,prosím o radu jak silným zdrojem nahradit 4 ks seriově zap. baterie 1,5 V typ "C".Trafo z 230V na 6V stejnosměrné vím ,ale nevím kolik mA .Pohání to dětskou autodráhu.Moc děkuji za pomoc.

reagovat 9. 12. 2020  13:33:23 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: zdroj místo baterií

Přeji dobrý den, průměrná alkalická baterie velikosti C má 6 Ah. Takže pokud autodráha dokáže na baterie jezdit třeba 6 hodin, tak potřebujete zdroj 6V / 1A, pokud vydrží jezdit 3 hodiny, tak potřebujete zdroj 6V/2A, pokud třeba jednu hodinu, tak potřebujete zdroj 6V/6A. Lépe odpovědět neumím.

reagovat 23. 12. 2020  09:52:38 p# vote+ vote- report +5

Víťa: Potenciál na pólech baterie

Narazil jsem na tento "problém". Když změřím napětí mezi póly určité baterie, naměřím očekávaných cca 9 voltů.
Ale když změřím napětí mezi kladným polem a zemí (připojil jsem to k radiátoru a pak i ke kolíku v zásuvce), voltmetr ukáže 0 V. Stejně když změřím napětí mezi záporným pólem a zemí, taky 0 V.
Když propojím kladný pol jedné baterie se záporným polem druhé baterie, tak mezi těmito poly je 0 V.
Když připojím záporný pol jedné baterie k zemi, kladný pol druhé baterie k zemi a propojím zbývající poly baterie mezi sebou, tak naměřím očekávaných 18 V (sériové spojení dvou stejných zdrojů).
Vypadá to, jako by póly baterie byly „aktivní“ jen tehdy, jsou-li propojeny mezi sebou v rámci jedné baterie! Proč? Jako kdyby poločlánek uvolňoval náboj jen tehdy, je-li propojen s druhým poločlánkem v téže baterii.
Můžete mi to vysvětlit? Děkuji

reagovat 5. 2. 2021  20:59:39 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: Potenciál na pólech baterie

Přeji dobrý den,
tak jak je uvedeno nahoře, aby zniklo napětí, potřebujete anodu, katodu a elektrolyt. A radiátor není není žádná anoda a mezi plus pólem a radiátorem není žádný elektrolyt.
Oproti radiátoru můžete měřit maximálně nějaké střídavé napětí ze sítě.

reagovat 9. 2. 2021  09:02:08 p# vote+ vote- report -1

Tamara: AAA baterie v pračce

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co se může stát s AAA bateriemi v pračce? Omylem jsem vyprala plyšovou hračku i s elektronickým vnitřkem vydávajícím zvuky. Všimla jsem si toho až po čase, hračka kupodivu normálně funguje, mohlo se něco z baterií dostat do vody? Co nyní s bateriemi? Prala jsem různé dětské věci a teď mám obavy, jestli nemůže být várka prádla něčím 'kontaminovaná.' Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

reagovat 4. 7. 2021  22:26:54 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: AAA baterie v pračce

Přeji dobrý den, pokud jste si přečetla příspěvky výše, tak už víte, že nic nebezpečnoého se nestalo. Určitě vyprané baterie vyndejte z původního držáku a nechte držák baterií pořádně vyschnout. Baterie již nepoužívejte, dejte je do sběrných kontejnerů pro baterie.

reagovat 7. 7. 2021  09:19:01 p# vote+ vote- report

Zuzana Sekyrova: Vytekle baterie Varta Superlife

Dobrý den,
Předem se omlouvám pokud to tu již bylo, vím že odborníkům se některé dotazy mohou zdat opakující, ale nám smrtelnikum (neodbornikum) je to treba vysvětlit polopate.
Měli jsme houpačku pro dítě ke které byl strojek na baterky díky kterému houpačka vibrovala, hrála, atd. Už to bylo podedene po 2 dětech a kdzy jsme ji přestali používat, vyhodili jsme ji. Strojek jsme nepoužívali, protože jsme nějak nekoupili do něj nové baterky, nepotřebovali jsme jeho funkce. Ovšem se nějak stalo že strojek se s houpačkou nevyhodil. Ležel pod postýlkou. A teď k věci.. Dnes si manžel všiml že z toho vytekla hnědá tekutina, skoro roční dcera to asi bohužel vydolovala a hrála si s tím, našli jsme stopy na dveřích i stěně takže to musela mít na ruce a otřít se. Máme teď strach zda se jí nemohlo něco stát v případě že by to olizla, předpokládám že by se tím neladovala, když ji něco nechutna, tak to nejí. Šlo o baterky větší Varta superlife. Neviděla jsem že by byla od toho na obličeji, jen ručka byla cítit kovove. To se stalo asi před 2 dny a nevěnovala jsem tomu pozornost protože mě to ůbec nenapadlo že by s tím přišla do kontaktu. Moc děkuji za odpověď.

reagovat 10. 8. 2021  21:10:32 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Vytekle baterie Varta Superlife

Přeji dobrý den,
stát se jí nemohlo nic. Žádné toxické látky v těchto bateriích nejsou.

reagovat 11. 8. 2021  12:52:18 p# vote+ vote- report -5

Eva: Vyteklá baterie

Dobrý den, ve světílku jsem našla vyteklo baterii… měla jsem tam u ni důležité dokumenty na kterých byl bílý prášek je to jedovaté??? Mám ty dokumenty vyhodit??? A celkové byly v pokojicku, kde spaly deti neuvolňovalo se z toho něco??? Baterky jsem zavalila a vyhodila do sberneho dvora dekuji za odpoved

reagovat 29. 11. 2021  20:44:57 p# vote+ vote- report -3

Karolína Stehlíková: Re: Vyteklá baterie

Přeji dobrý den,
z hlediska bezpečnosti zdraví se nic stát nemůže, vzduchem se nic nešíří, jelikož se nic nevypařuje. Jediný problém by byl, kdyby baterii někdo olizoval, mohlo by dojít maximálně k zažívacím potížím. Dokumenty bych otřela, pokud někde ulpěl prášek tak ho setřít, a pak si jen důkladně umyjte ruce.

reagovat 30. 11. 2021  09:43:39 p# vote+ vote- report -6

Eva Šalátová: Jaký druh baterie použít

Dobrý den, poradíte mi jaký druh baterií mám použít na vánoční světýlka, ať venkovní či vnitřní???Děkuji za odpověď Eva

reagovat 7. 12. 2021  15:43:12 p# vote+ vote- report

Karolína Stehlíková: Re: Jaký druh baterie použít

Přeji dobrý den, nejlépe nějaké kvalitní alkalické baterie, ve světýlkách asi není příliš co řešit. Jak dlouho vydrží svítit, pak spíše záleží na tom jak světýlka moc odebírají během svícení. Každopádně pak určitě doporučuji před uskladněním po Vánocích baterie vyndat. Baterie by mohly vytéct právě spíše tím, že jsou v zařízení ponechány po uskladnění.

reagovat 29. 12. 2021  17:59:42 p# vote+ vote- report -3

Zuzana: Výbuch batérie.

Dobrý deň. Vybrali sme striebornú - guľatú batériu z nefungujúcej hračky, aby maňzel kúpil takú istú. Položil ju na stôl kde mal
Položené aj kľúče. V noci ta baterka buchla… biely prášok bol na stolíku ale aj na stoličke A tiez take tenké guľate akoby papieriky. V jedna časť baterky letela až na posteľ. Neriešili sme to hneď, lebo sme najskôr nevedeli ze to bola tá baterka. Spali s nami v izbe aj deti. Asi po hodine, keď sme to zistili, našli časť baterky aj v posteli som všetkých vysťahovala zo spálni a zvliekla postelne prádlo, povysavala a poutierala prášok. Ráno som to urobila ešteraz a dôkladnejšie. Samozrejme ze som pootvarala okna a vetrala. Prosim vás ako je nebezpečný ten biely pŕašok a celkovo - mám sa báť o deti? Či sa nejaká časť z toho prášku nedostala až k nim? V izbe máme koberec a mám strach aby nejaké čiastočky aj po povysavani nezostali v koberci a deti ked sa budú hrať s nimi neprišli do kontaktu: ďakujem za odpoveď.

reagovat 6. 10. 2022  11:34:00 p# vote+ vote- report


Stránky: 1 2

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.