Skladování NiMH plynotěsných akumulátorů

Optimální podmínky pro skladování hermetických NiMH akumulátorů jsou +5° až + 25° C teploty a 65 ± 20 % relativní vlhkosti.

NiMH akumulátory a baterie se musí skladovat v nabitém stavu, každých 6 měsíců je třeba je nabít asi 50-ti % jmenovité kapacity (50-ti % jmenovité kapacity neznamená nabít na 50% kapacity, ale dodat 50% kapacity - pokud má akumulátor kapacitu 2 Ah, je nutno dodat 1Ah do akumulátoru). Při nedodržení tohoto doporučení by mohlo dojít k pasivaci elektrod.

Pokud nakoupíme od prodejce NiMH akumulátor nebo baterii, kterou nebudeme ihned používat, je třeba ji ihned nabít a pak teprve uložit ke skladování. Toto doporučení neplatí pro akumulátory typu RTU baterie — Označení RTU vychází z anglického názvu Ready To Use - připraveno k použití. Jedná se o speciální řady NiMH akumulátorů s nizkým samovybíjením. Někde se v literatuře vyskytuje pojem přednabité NiMH akumulátory nebo anglický název LOW SELF DISCHARGE.RTU, které mají nízké samovybíjení a mohou se nové skladovat bez nabíjení déle než 2 roky.

Při plném vybití NiMH akumulátoru se doporučuje, co nejdříve je nabít. Co nejdříve, znamená maximálně do 24 hodin od vybití. Pokud necháme vybité NiMH akumulátory déle bez nabití, dochází k nevratným reakcím a tím ke snížení životnosti a zvýšení samovybíjení NiMH akumulátoru.

Skladovat baterie by se měly v rozpojeném stavu od spotřebiče. Protože i spotřebič, který se jeví jako nezapnutý, může odebírat z baterie, třeba jen minimální, proud.

Viz také


Diskuze ke stránce Skladování NiMH plynotěsných akumulátorů

Honza: Zivotnost akumulatoru

Dobry den. Dostaly se ke mne uplne nove a nepouzite akumulatory AA, Ni-MH Varta 2500mAh. Problem techto akumulatoru je bohuzel to ze lezely temer 4 roky a jejich napeti naprazdno było cca 0,3V. Pro jejich prvni nabiti jsem pouzil nabijecku Voltcraft IPC 1l a program REFRESH a pokusil se o jejich revitalizaci. Nabijeci proud byl 200mA a vybijeci 100mA. Program trval cca 50 hodin a na jeho konci byla nabijeckou zobrazena hodnota napeti 1,39V a kapacita 400mAh. Rad bych se zeptal zda si myslite ze je nejaka sance ze se kapacita akumulatoru pri standardnim pouzivani a naslednem nabijeni casem zlepsi a priblizi se zpet kapacite 2500mAh nebo zda se akumulatory timto 4 letym lezenim nenavratne poskodily. Jeste doplnim ze se nejadna o akumulatory Ready-to-use.
Velice dekuji za odbornou radu.

reagovat 8. 12. 2013  23:03:03 p# vote+ vote- report +27

Luděk Stehlík: Re: Zivotnost akumulatoru

Přeji dobrý den, po tak dlouhém skladování určitě již došlo k nevratné pasivaci elektrod. Takže i po dalším cyklování se kapacita zvýší již jen o několik procent.

reagovat 9. 12. 2013  09:12:30 p# vote+ vote- report -7

josef mach: nimh akku 8x1,2v kap. 2000mah

zapomnel jsem vypnout rc vysilacku a po 24 hodinach se uplne vybil akkupack. prosim o sdeleni zda se jeste vzpamatuje, budu-li jej nabijet nab. pr. 100ma po dobu 24hod. zdravi a za odpoved dekuje j. mach.

reagovat 9. 2. 2014  17:14:21 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: nimh akku 8x1,2v kap. 2000mah

Přeji dobrý den, nabíjení malým proudem je dobré řešení. Proudem 100 mA by to mělo být po dobu 30-36 hodin. Pokud baterie byla nová, tak by se měla zpamatovat, pokud však se jednalo o pack 1-2 roky starý, tak tam je vysoká pravděpodobnost, že jeden nebo více článků se přepólovaly. Pokud to nastalo, zjistíte to tím, že sice baterie bude po nabití fungovat, ale do druhého dne bude vybitá.

reagovat 10. 2. 2014  08:44:32 p# vote+ vote- report +72

Nicole: Nové NiMH RTU

Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak postupovat po zakoupení jednočlánkových akumulátorů NiMH RTU. Někdy kupuji tyto akumulátory ve výprodeji a tudíž předpokládám, že byly skladovány delší dobu. Je dobré je před použitím nabít nebo je lépe je před prvním nabíjením vybít na maximální vybíjecí napětí? Zátěžový tester mi odešel, mám teď jen obyšejný multimetr, jaké je napětí nezatíženého vybitého článku? Moc děkuji za odpověď.

reagovat 19. 12. 2017  22:33:16 p# vote+ vote- report +21

Luděk Stehlík: Re: Nové NiMH RTU

Přeji dobrý den, pokud se jedná o starší články, určitě bych doporučoval je nejdříve nabít.
Pokud vybíjíte článek do 1 V, tak po odpojení zátěže by se měl "zdravý" článek vrátit na hodnotu kolem 1,20V.

reagovat 20. 12. 2017  09:58:53 p# vote+ vote- report +3

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík