Používání Li-Ion akumulátorů v praxi

Historie Li-Ionových akumulátorů je velice krátká. V této době se udělalo mnohé pro zdokonalení tohoto systému, ale je třeba znát nebo se poučit z chyb, a to i velkých firem, které se za dobu používání Li-Ionových akumulátorů objevily.

Nejprve si je třeba uvědomit, že i když je na jednotlivých Li-Ion akumulátorech napsané jmenovité napětí 3,6 V a i rozměrově jsou shodné, není možné je vždy v aplikacích zaměňovat. Celý problém spočívá v tom, že výrobci používají různé druhy elektrod, separátorů i elektrolytů a pracovní rozpětí napětí je různé. Konečné nabíjecí napětí se pohybuje od 4,0 V do 4,3 V, objevují se však Li-Ion akumulátory, které potřebují k plnému nabití 4,5 V. Podobně je tomu i u konečného vybíjecího napětí, kde se hodnoty pohybují od 2,5 do 3,0 V. Proto je třeba při konstrukci nových zařízení znát katalogové údaje výrobce daného typu lithiového akumulátoru. Tyto hodnoty nenajdete totiž ani v normě pro lithiové akumulátory Akumulátorové články a baterie obsahující alkalické nebo jiné nekyselé elektrolyty – Akumulátorové lithiové články a baterie pro přenosné použití ČSN EN 61960 ed.2. Překročením předepsaných mezních hodnot, byť by se jednalo o pouhé desetiny či setiny voltu, dochází k rozpadu elektrod a tím i k úplnému znehodnocení akumulátoru. Na trhu se již objevily testery lithiových akumulátorů, které ve většině případů mají přednastaveny hodnoty nabíjecího napětí 4,2 V na článek a vybíjecího napětí 2,5 V na článek. To jsou hodnoty, které odpovídají akumulátoru s kobaltovou kladnou elektrodou. Je sice pravda, že toto složení akumulátoru se vyskytuje na našem trhu v komerčních aplikacích nejčastěji, ale je třeba si uvědomit, že to není pravidlem a takový tester může poškodit vaši akumulátorovou baterii, pokud je jiného složení.

Ve všech aplikacích vždy doprovází Li-Ionový akumulátor nějaká elektronika. Její význam spočívá ve vyrovnávání napětí jednotlivých lithiových akumulátorů v baterii při nabíjení i vybíjení, většinou je tam ještě proudová pojistka proti zkratu a teplotní čidla. Nesmíme však přeceňovat význam této elektroniky, která většinou řídí i konečné nabíjecí a konečné vybíjecí napětí, ale někdy je to pouze jen z hlediska bezpečnosti (podobně jako termostat s hodnotou 70 °C v NiCd nebo NiMH bateriích). To znamená, že např. pokud je konečné nabíjecí napětí 4,2 V, tak elektronika vypíná třeba až na hodnotě 4,3 V a tato hodnota již může akumulátor znehodnocovat a mítnegativní vliv na životnost akumulátoru. Podobně je tomu i při vybíjení. Viz obr. 4.9.

Také je třeba zamyslet se nad rozdílem mezi pracovním napětím Li-Ionového akumulátoru a jeho doporučeným provozním napětím. Pracovní napětí slouží k zjišťování jmenovité kapacity, ale doporučené provozní napětí je rozsah, kdy akumulátor dosahuje daleko větší životnosti. Pokud máme akumulátor s pracovním napětím 2,5–4,2 V, pak v tomto režimu je schopen dát přibližně 500 cyklů. Ale pokud je vybíjení ukončeno na 3,0 V, pak se jeho životnost pohybuje už i přes 1500 cyklů (podobně jako u NiCd a NiMH akumulátorů, pokud využijete pouze 10 % jejich kapacity, životnost těchto baterií je i 10 000 cyklů. Viz obr. 6.2).

Tento příklad je v rozporu s podvědomím většiny uživatelů Li-Ionových akumulátorů, kteří podle dřívějších návodů k použití prezentovaných dovozci souprav mobilních telefonů nechávají své zdroje úplně vybít (komerčním zájmem výrobců a prodejců bylo pokud možno životností zdrojů příliš nepřekročit tehdy zákonem stanovenou garanční lhůtu 6 měsíců). Po roce 2003, kdy došlo k tomu, že i záruky na akumulátorové zdroje do mobilních telefonů byly zvýšeny na dva roky, došlo k přehodnocení těchto návodů a zvítězil zdravý rozum nad komerční politikou. Neustále však někteří dodavatelé náhradních akumulátorů pro mobilní telefony nebo dokonce i prodejci mobilních telefonů deklarují záruku na akumulátor pouze 6měsíční. Proto je jen na vás, zda si vyberete dodavatele, který vám nabídne sice nižší cenu a záruku pouze 6 měsíců nebo zda zaplatíte o několik procent více a vyberete si dodavatele, který vám poskytne zákonem stanovenou dvouletou záruku .

4.9.png
4.9. Napěťové rozsahy Li-Ion akumulátoru a jeho příslušenství

Diskuze ke stránce Používání Li-Ion akumulátorů v praxi

Martin Koláček: nabíjení Li-Ion baterií 18V 5,2 Ah

Dobrý den,
v rámci pojízdné servisní dílny používáme AKU nářadí s bateriemi Li-Ion 18V 5,2 Ah.
Chtěl bych dodávku vybavit měničem napětí a připojit 2 nabíječky pro uvedené akumulátory. Akumulátory by se dobíjely AKU nabíječkou při jízdě dodávky z nainstalovaného měniče.
Nikde však nemůžu zjistit příkon AKU nabíječky a z toho odvodit nutnou velikost měniče.
Můžete prosím poradit, jaký cca příkon má AKU nabíječka.
Děkuji za radu.

reagovat 2. 9. 2015  19:14:19 p# vote+ vote- report -36

Luděk Stehlík: Re: nabíjení Li-Ion baterií 18V 5,2 Ah

Přeji dobrý den, každý nabíječ by měl mít na spodu energetický štítek, kde je příkon uveden. Obecně se to říci nedá, záleží na nabíjecím proudu, kterým nabíječ tyto baterie nabíjí. Pokud bude nabíjecí proud kolem 3A, tak bych to odhadoval na 70-90W, pokud se bude jednat o rychlonabíječ s proudem kolem 9A, tak příkon bude kolem 250W.

reagovat 3. 9. 2015  08:45:46 p# vote+ vote- report +51

Karel: Re: Re: Re: Re: Re: Vyndávání baterie z notebooku

Dobry den, 

Jak psal pan Stehlik, vypnete vsechny automaticke akce, baterii nabijte a bez adapteru nechte vybit. To zopakujte dvakrat - trikrat a budete vedet jak na tom Vase nova baterie je. Jen se musite smirit s "nahlou smrti" a moznymi nasledky pro system v notebooku. Z tohoto duvodu jsem pri kalibraci baterie nechaval najet notebook pouze do biosu - tam nenadale vypnuti nevadilo.
Muj IBM notebook provozuji jiz asi 8 let a baterie stale jede pres dve hodiny. I kdyz uz je jiste starnuti u baterie patrne. Ta baterie z Toshiby se mi ozivit nepodarila, zrejme uz byly clanky prilis opotreboovane. 

PS: pro zaznam prednasek na VS se mi vyborne osvedcil diktafon, dnes bych volil jeste digitalni fotak, mozna videokameru. Jestli planujete psani poznamek do NTB, tak to se prilis neosvedcilo, ale prepisovani poznamek do NTB po prednasce je vyborna vec v ramci uceni. 

Zdravi Karel

reagovat 21. 9. 2015  22:36:42 p# vote+ vote- report -29

Jiri Vojacek: litionove baterie bosch

Dobrý den . Chtel bych se zeptat na to , zda múžu nechat litionovou baterii stale pripojenou v originálni nabijěčce, kde je pripravená k okamzitemu použití. Jedná se o ruční vysavač bosch 18V. PAS. Mám tyčový vysavač elektrolux který má také litionovou bateriji a v návodu se písě že vysavač musí být stále pripojen na nabijející základnu. Dekuji za odpověd. S přáním hodně zdraví do roku 2016 přeje Vojáček.

reagovat 3. 1. 2016  09:10:46 p# vote+ vote- report -9

Luděk Stehlík: Re: litionove baterie bosch

Přeji dobrý den, 

akumulátorový vysavač je přizpůsoben k trvalému dobíjení. Takže má být neustále v nabíjecí zákldaně.

reagovat 20. 1. 2016  16:39:26 p# vote+ vote- report -26

Jiri Vojacek: doplňujicí otázka

Ještě k předchozí otásce : ten ruční vysavač má odnímatelný akumulátor a dá se použít i na jiné akunářadí zn. Bosch. Dekuji Vojáček.

reagovat 3. 1. 2016  10:05:25 p# vote+ vote- report -16

Luděk Stehlík: Re: doplňujicí otázka

Přeji dobrý den, přesně nevím, o jaký akumulátor se Vám jedná. Bosch vyrábí baterie, které jsou záměnné v akumulátorovém nářadí nebo baterie z akumulátorévého nářadí se dá použít například ve svítilnách nebo rádiech značky Bosch. Ale musím se přiznat, že nevím o baterii do vysavče, která by se mohla použít i pro jiný přístroj.

reagovat 20. 1. 2016  16:45:26 p# vote+ vote- report -31

Pavel: Re: Re: doplňujicí otázka

Taková řada BOSCH aku nářadí, které používá jednotný akumulátor, je nyní běžně i na CZ trhu - např. Bauhaus. Tato řada zahrnuje vedle běžného nářadí (vrtačky, pily...) např. i multimedia radio a právě také třeba i vysavač. Podobně jako Ryobi.

reagovat 29. 12. 2018  09:53:32 p# vote+ vote- report -5

petr mejstrik: baterie irc18650

Dobrý den mam batery pack 7,4V složeny ze dvou bateriji icr18650 3,7V 1500mah kde došlo ke zničení jednoho článku koupil jsem dva nové články 3,7V 3800mah a nabil je nabíječem zd 3s10 a po nabití nedosáhne ani max. otáček(model vrtulníku). Potřebuje baterie s vyšší kapacitou i vyšší nabíjecí napětí nabo mi jen poslali vadné baterie?

reagovat 8. 2. 2016  20:08:01 p# vote+ vote- report +18

Luděk Stehlík: Re: baterie irc18650

Přeji dobrý den,
pokud původní baterie měla sloužit k napájení vrtulníku, tak určitě nemůžete hledat, ten rozměrově samý článek s co nejvyšší kapacitou, ale článek s odpovídajícími odběrovými proudy.
Kapacitu, kterou uvádíte (3800 mAh), spíše odpovídá nákupu na nějakém čínském serveru, kde Vám prodali dvojici článků 18650 s touto kapacitou. Tedy jeden článek má kapacitu pouze 1900 mAh a není vhodný pro vysoké vybíjecí proudy. Největší výrobce Li-Ion článků (Pansonic) má v tomto rozměru kapacitu 3450 mAh a nějaký čínský výrobce nabízí 3800 mAh? To je nesmysl. Na čínských serverech dostanete v tomto rozměru i kapacitu 7800 mAh, ale je to za sestavu 4 článků - tedy jeden článek má 1950 mAh, ale protože to prodávají po 4 kusech, píší i na jednotlivé články kapacitu 7800 mAh, ale to je holý nesmysl.
Pro provoz vrtulníčku nepotřebujete baterie s vysokou kapacitou, ale baterie, která Vám dají vysoký vybíjecí proud (podobné je tomu i u akumulátorového nářadí).
Koukněte se třeba na tyto odkazy: Samsung 1500 mAh: shop.battex.cz ; SONY 1600 mAh: shop.battex.cz; SONY 2100 mAh: shop.battex.cz ; Panasonic 3450 mAh: shop.battex.cz .

reagovat 23. 2. 2016  16:45:54 p# vote+ vote- report +15

Zdeněk: žádost o radu.

dobrý den. Prosím o radu. Mám aku vysavač kde je zdroj LI-ION 18650 1300 Mah 7,4 V.Ještě je v záruce, stratil jsem učtenku, tak že Lidl neuzvá. Po nabití než se rozběhne tak pomalonku a pak se rozběhne.Ale při vysávání dlouho nevidrží. Nebo se zapne také sám od sebe.Použíný je jen tak na 20°/. Děkuji za radu. Výrobce je Německo. Zdeněk. 2310

reagovat 11. 2. 2016  00:44:02 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: žádost o radu.

Přeji dobrý den,
podle popisu, to odpovídá tomu, že články jsou již vadné. Doporučoval bych články vyměnit. Do akumulátorového vysavače jsou určeny články pro vysoké vybíjecí proudy.
Koukněte se třeba na tyto odkazy: Samsung 1500 mAh: shop.battex.cz ; SONY 1600 mAh: shop.battex.cz; SONY 2100 mAh: shop.battex.cz ; Panasonic 3450 mAh: shop.battex.cz .

reagovat 23. 2. 2016  16:49:59 p# vote+ vote- report +35

JOSEF: Re: žádost o radu.

Pardon..to jsem se zasmál...vyrobeno v Německu!!! :-))))....Já jsem nářadí nebo jinou elektroniku..z Lidlu..Nakoupil už hafo..kvalita odpovídá ceně a třeba rozbrusky už několik a super...ale že by to bylo z Němec???..Tomu nemůže věřit ani největší pitomec..Tak asi tak...P.

reagovat 22. 7. 2016  17:40:05 p# vote+ vote- report -26

Luděk Stehlík: Re: Re: žádost o radu.

Přeji dobrý den, i německé firmy firmy si nechávají vyrábět zboží v Číně, a pokud třeba vkládají do výrobku návod k použití nebo si nalepí na výrobek svůj štítek, již mohou označit výrobek Made in Germany. Ne všechno, co se vyrobí v Německu musí být kvalitní, třeba Trabant nebo nerozbitné plastové kelímky,...

reagovat 1. 8. 2016  11:55:54 p# vote+ vote- report -12

Lukas : NICD bateri

Dobrý den, chci se prosim Vas zeptat na NICD baterie k aku vrtackam. Baterie by se mely nabijet cca 3-5 hodin. Na nabijecce mam kontrolku pro ukoncene nabijeni.Ani po 8 hodinach nabijeni se kontrolka stale nerozsviti. Baterka je vsak castecne nabita. Baterie byly delsi dobu vybite. Muzete mi prosim poradit,zda je to baterii nevo nabijeckou? Mel jsem za to ze i kdyz je spatna baterie, tak by ji nabijecka mela nabit. Pouze uz nevydrzi tak dlouho. Dekuji za odpoved

reagovat 20. 2. 2016  15:12:19 p# vote+ vote- report +25

Luděk Stehlík: Re: NICD bateri

Přeji dobrý den, 

neuvedl jste jaké parametry má nabíječka. Zda opravdu nabíječka má sama vypnout nebo zda nabíječku za uvedenou dobu máte vypnou sám.
Pokud se jedná o automatickou nabíječku, která má sama vypínat, odpovídá to tomu, že akumulátory v baterii jsou již nefunkční a je třeba baterii vyměnit nebo zrepasovat.
Pokud baterie ležely nějakou dobu bez provozu, může se jednat jen o anomálii při nabíjení. Zkuste baterie při běžném provozu vybít a pak znovu dát na nabíječ. Pokud budou stejné symptomy, doporučoval bych výměnu baterie.

reagovat 23. 2. 2016  16:59:18 p# vote+ vote- report +7

Jiří: Připojení nabíječky.

Dobrý den, prosím Vás tímto o odpověď. Mám nově tablet Acer a používám ho stále na jednom místě. Nemám tedy potřebu po nabití a vyjmutí (originální) nabíječky ze sítě vytahovat konektor usb z tabletu. Tedy v podstatě by mohla být nabíječka trvale vč. kabelu k tabletu i mimo dobu nabíjení připojena. Je to možné, nebo může docházet ke zpětnému vybíjení baterie, poškození nabíječky, či je to jinak škodlivé, nevhodné nebo nemožné? Děkuji za odpověď.

reagovat 24. 2. 2016  23:44:55 p# vote+ vote- report -33

Luděk Stehlík: Re: Připojení nabíječky.

Přeji dobrý den, 

k žádnému zpětnému vybíjení docházet nemůže ani k poškození nabíječky. Váš postup je správný.

reagovat 25. 2. 2016  16:03:15 p# vote+ vote- report -16

aleš: baterie Parkside

dobry den.chtěl jsem se zeptat,jestli jde sehnat baterie do aku šroubovaku - PARKSIDE ICR 18650 P 1500mah DC 3,7V (nominal 3,7V max 4,0V 20131228 Li-ion)nebo něco podobneho co by fungovalo,jsem v tomhle laik,tak nevim jestli to rovnou vyhodit.děkuji za odpověd

reagovat 8. 3. 2016  18:04:20 p# vote+ vote- report -72

Luděk Stehlík: Re: baterie Parkside

Přeji dobrý den, tyto články jsou k dospozici, Levnější varianta je Samsung: shop.battex.cz , nebo v nabídce jsou i varianty s vyšší kapcitou od firmy SONY: shop.battex.cz ; shop.battex.cz U všech typů je možnost zadat si při objednávce i nabodování vývodů.

reagovat 8. 3. 2016  18:23:20 p# vote+ vote- report -7

marisler: extrémně rychlé vybíjení baterie notebooku

Dobrý den,
mám přebytečnou baterii do notebooku IBM Thinkpad. Chtěl bych ji použít jako zdroj k lodnímu motoru Varimax s plynulou regulací při napětí 12V-13V.(tedy mohu regulovat i odběr proudu) Vím, že to je nesprávné a .baterii zničím mnohem dříve. Jde mi spíše o to, jestli je to reálné a bezpečné? Důvod je ten, že při jízdě na kraťounké vzdálenosti nechci tahat originál 22kg vážící Pb baterii.

reagovat 9. 3. 2016  10:56:16 p# vote+ vote- report +9

Luděk Stehlík: Re: extrémně rychlé vybíjení baterie notebooku

Přeji dobrý den, 

elektronika notebooku nedovolí větší zátěž než 2-3 A. Při větším proudu elektronika edepne, popřípadě se přepálí tavná pojistka.

reagovat 7. 4. 2016  11:32:12 p# vote+ vote- report -40

Zdeněěk: vysavač Silver Crest IAN 89291 LI-ION

Dobrý den. Vsavač při zapnutí nenaskočí ale točí se naprásno klepe. Asi po 1až 2vou minutách se sám rozběhne na tři minuty a pak se vypne. je ještě v záruce ale stratil jusem učtenku. Prosím o radu. Děkuji.

reagovat 14. 3. 2016  00:13:34 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: vysavač Silver Crest IAN 89291 LI-ION

Přeji dobrý den, 

zkuste vyměnit baterii.

reagovat 7. 4. 2016  11:32:59 p# vote+ vote- report -14

Patrik: Nabíjení sério-paralélně řazených akumulátorů

Dobrý den, jak bych mohl nabíjet sério-paralélně řazené např. 3,7V články?
Děkuji

reagovat 7. 4. 2016  22:46:43 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení sério-paralélně řazených akumulátorů

Přeji dobrý den,
nabíjení je závislé na počtu článků v sériovém zapojení. Nabíjecí napětí je 4,2 V na článek v zapojení 1S. Tedy pokud se bude jednat o zapojení 2S - tak 8,4V, pokud 3S, tak 12,6V, 4S 16,8V, .....
A nezávisí na tom, zda je to 2S1P, 2S2P, 3S3P ,... atd., stále to bude 8,4V na setstavu 2S ,atd.

reagovat 8. 4. 2016  16:28:58 p# vote+ vote- report -6

Patrik: Re: Re: Nabíjení sério-paralélně řazených akumulátorů

Jo a proud je závislý na celkové kapacitě (0,1 kapacity). Ale spíš by mě zajímala nabíječka, jestli nějakou modelářskou u které se dá tento proud a napětí nastavit. To je kvůli tomu kdybych si postavil vlastní sestavu článků.
Děkuji

reagovat 8. 4. 2016  20:37:31 p# vote+ vote- report +16

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabíjení sério-paralélně řazených akumulátorů

Přeji dobrý den,
nabíjecí proud je závislý na možném nabíjecím proudu jednotlivých článků a i na případné elektorinice, která je v tomto zapojení přidána. Váš dotaz popisujete dosti nekonkrétně. Modelářeských nabíječů je mnoho. Teoreticky, pokud máte článek, který snese nabíjení 2It (2C), tak nabíjecí proud může být 2It x počet baterií zařzených paralelně. Samozřejmě jen v tom případě, pokud to dovolí bezpečnostní elektronika. Pokud máte baterii bez bezpečnostní elektroniky, tak nabíjecí proud může být až: počet paraelních řazení krát povolený nabíjecí proud.

reagovat 11. 4. 2016  18:22:22 p# vote+ vote- report -5

Boris Solčány: Baterie k elektrokolu SCOTT E-SUB 10

¨Dobrý den,
kolo je osazeno Baterií BOSCH Li-ion 101NR18/65-4 36V-8,0Ah 288Wh.Po 23měsícním provozu nemá 50% kapacitu.je možné a kde tuto baterii repasovat? Mám naději tuto baterii úspěšně reklamovat? Již mi zbývají jen tři týdny!
děkuji za rychlou odpověď. Solčány

reagovat 11. 4. 2016  12:00:02 p# vote+ vote- report -18

Luděk Stehlík: Re: Baterie k elektrokolu SCOTT E-SUB 10

Přeji dobrý den,
běžně tyto repase neprovádíme, protože problém kromě článků býva hlavně v poruše bezpečnostní elektroniky. Nevím jakou záruku jste obdržel od prodávajícího. Běžná baterie určená pro tento provoz musí mít 40% kapacity po 18 měsících a minimálně 20% kapacity po 24 měsících. Ale vše záleží na podepsaných záručních podmínkách k této baterii.

reagovat 11. 4. 2016  18:27:48 p# vote+ vote- report -67

Karel S.: Nabíjení li-Ion

Dobrý den.
Máme doma robotický vysavač,ve kterém byla sestava baterií NiMh 14,4V,2200mah.Chtěl bych tam dát sestavu 2x7,2v li-Ion,4000mah.Moje otazka je,zda můžu nabíjet baterie li-Ion nabíječkou pro NiMh.Jedna se o dokovací stanici.Děkuji.

reagovat 28. 4. 2016  11:52:55 p# vote+ vote- report +23

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení li-Ion

Přeji dobrý den,
určitě bych tento zásah nedoporučoval. NiMH akumulátory se nabíjení konstantním proudem a LiIon baterie kontantním napětím. Takže se jedná o dva rozdílné typy. Pro nabíjení Li-Ion baterie 14,4 V potřebujete přesné napětí 16,8V +/- 0,05V, a to dokovací stanice určitě nemá, tam se bude jednat onapětí v rozmězí 18-25 V.
A samozřejmě Li-Ion baterie by měla být doplněna i o bezpečnostní elektroniku.

reagovat 28. 4. 2016  12:13:47 p# vote+ vote- report -54

Karel: Li-on a zima

Nedávno jsem vybíral aku-vrtačku v Bauhausu. Prodavač mě upozorňoval, že akumulátory Li-On nesnášejí zimu a varoval mě, abych nenechával aku-vrtačku přes zimní období v nevytápěné garáži, kde teplota může klesnout o pod -15 stupňů. Podle něj by to akumulátory Li-on nepřežili. Proto mě překvapily rady výše, aby se naopak skladovaly v chladničce.
Můžete se k tomu vyjádřit? Díky.

reagovat 28. 4. 2016  21:20:59 p# vote+ vote- report +24

Luděk Stehlík: Re: Li-on a zima

Přeji dobrý den,
skladování v chlůadničce je spíše záležitost modelářská, kvůli samovybíjení. V chladničce však nejsou mínusové teploty, ale teploty kolem +5° C.
Ale informace je z Bauhausu je milná. Skladování v teplotách -15°C nevadí. Důležité je, aby se při těchto teplotách baterie nepoužívala. Před použitím by se měla aklimatizovat na teploty větší než 0°C a pokud chcete baterii nabíjet, tak by se měla aklimatizovat minimálně na teplotu +5° C (doporučené je spíše až +10°C).
Upozorňuji, že se jedná o teploty baterií, nikoliv teploty okolí. Baterie se chovají jako termosky, takže změna teploty je velice pozvolná. Pokud je baterie v -15° C a odnesete ji do místnosti, kde je +20° C, tak aklimatizace na teplotu kolem 5° C probíhá cca 4-5 hodin.

reagovat 24. 5. 2016  08:23:47 p# vote+ vote- report -14

Radek: Power banka

Mám novou power banku (20800mAh) a chtěl bych vědět, jak dosáhnout nejvyšší životnosti  

Děkuji za odpověď

reagovat 8. 5. 2016  18:44:19 p# vote+ vote- report +28

Luděk Stehlík: Re: Power banka

Přeji dobrý den,
asi tyto základní věci:
- nevybíjet PowerBank ze 100%.
- pokud ho již vybijete ze 100%, tak co nejdříve nabít (v řádu hodin).
- co nejčastěji nabíjet.
- nenabíjet, pokud je PowerBank podchlazený nebo přehřátý.

reagovat 24. 5. 2016  08:28:21 p# vote+ vote- report +11

Stefan: aku srobovacka aku elektroniku pouzit pre 5S1P 3,7V Li-on

Dobry den aku elektroniku odporucate pouzit pre domace prerobenie Aku skutkovaca s NiCD bateii na Li-on
vrtacka je 18V s niCD bateriami ktore chcem vymenit za li-on 

Nove pouzite baterie 3,7V 2600 mAh zapojene 5S1P 3,7V Li-on baterie co znamena ze mame 18,5V a 2600 mAh. staci taketo nieco alebo ako dosiahnut ze by mi bateria hlasila ze je ju treba dat nabit ako aj ochrana by bola proti prebitiu a vybitiu. 

g03.a.alicdn.com 

toplegotoys.com 

Dakujem za info.
Stefan

reagovat 25. 5. 2016  16:42:03 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: aku srobovacka aku elektroniku pouzit pre 5S1P 3,7V Li-on

Přeji dobrý den,
změnu z niklových akumulátorů na lithiové moc nedoporučujeme. A nevím, zda se to cenově vyplatí, protože kromě akumulátorů a elektroniky, se musí vyměnit i nabíječka.
Pro akumulátorové nářadí se musí použít články, které jsou určeny pro vysoké vybíjecí proudy (až 30A). Rozběhové proudy v motorku nářadí se pohybují kolem 20A. Jedná se sice o malou chvilku, ale články, které k tomu nejsou určeny by to mohlo zničit. Nevím, jaké články máte, ale podle kapacity 2600 mAh, bych to odhadoval na články pro běžné použití (např. pro notebooky apod.), které mají povolené proudy kolem 5A.
Měly by se použít např. tyto články: shop.battex.cz .
Co se týká vybrané elektroniky, tak ta vhodná není, má povoleny proudy pouze 5A (pro vybíjení i nabíjení). Musí to být elektronika, která má pro vybíjení povoleny proudy kolem 20A, pro nabíjení většinou stačí proud 2-5 A.
I ten indikátor bych asi nedoporučil. Sice použít se dá. Ale prioritně je určen do modelů letadel. Při poklesu napětí na článcích se rozezní sirény, aby ten dotyčný s letadlem přistál. Nevím, zda by bylo příjemné při práci s akunářadím, aby Vám najednou začala hvízdat siréna. Většinou se používají indikátory stavu nabití, jako např: shop.battex.cz , v odkazu je sice indikátor pro 2S zapojení, ale ve stejném provedení se dělají i pro 5S zapojení. Otázka znovu je, kam na baterii tento indikátor umístíte. Mechanicky by se musela baterie upravit.

reagovat 26. 5. 2016  12:15:08 p# vote+ vote- report -9

Stefan: Re: Re: aku srobovacka aku elektroniku pouzit pre 5S1P 3,7V Li-on

Dakujem za vycerpavacuju odpoved velmi pomohlo.

reagovat 26. 5. 2016  19:44:57 p# vote+ vote- report -4

Robert: Baterie

Zdravým, chtěl bych se zeptat vyrobil jsem si vlastní power banku s výstupním napětím 3,7V až 5V a až 10 ampéry nezničí se mi baterie v telefonu když jí budu nabíjet 10 ampéry? Děkuji

reagovat 18. 6. 2016  15:07:40 p# vote+ vote- report -26

Luděk Stehlík: Re: Baterie

Přeji dobrý den, v bateriích je ochranná elektronika na 1,5-2 A, takže proud 10A je moc. Myslím si, že by to zničilo i telefon. Většina telefonů má předepsanou nabíječku (1-2A) a dále možnost nabíjení přes USB, což je max. 2,1A. Netuším, zda mají telefony omezovač proudu, ale pochybuji o tom.

reagovat 20. 6. 2016  08:16:58 p# vote+ vote- report +10

RayeR: Nabijeci obvod

Snad kazdy smartphone obsahuje pomerne sofistikovany PMIC (napr. v Galaxy S2 je to MAX8922L), ktery ridi nabijeni Li-Ion baterie sam podle moznosti (rychlonabijeni z adapteru, pomalejsi nabijeni z USB portu PC), takze logicky musi umet nabijeci proud omezit sam. Cili to ze da powerbanka az 10A je uplne v pohode, mobil si vic jak cca 2A nevezme.

reagovat 22. 6. 2016  15:48:16 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: Nabijeci obvod

Přeji dobrý den,
MAX8922L dokáže řídit nabíjení z docela velkého rozsahu napětí, ale nejsem si 100% jist, zda také dokáže omezovat proud, zda nemá předepsán proudový rozsah, to by se muselo vyčíst z technické specifikace.
Adaptéry dodávané s telefonem nejsou většinou rychlonabíječky, zde se proud pohybuje max. 1,5 - 2A. To USB dokáží dát až 2A, nové typy až 3A.
U některých typů telefonů jsou doporučeny maximální nabíjecí proudy přes USB, proto se dělají například PowerBanky s více USB výstupy, kde některé mají výstup omezen na např. 1A a další mají 2,1A. Pokud by každý telefon mohl být nabíjen z USB 2,1A, tak by se tato opatření nedělala a zbytečně by neprodražovala PowerBank.

reagovat 22. 6. 2016  16:49:39 p# vote+ vote- report +8

Jiřík: Dotaz na Baterii s Outdoorové kamery

Dobrý den mám takový dotaz ohledně Outdoroové kamery. Má baterii 3,7V 1000mAh max charging 4,2V můžu ji nabíjet nabiječkou Output 5V 1,0A
děkuji za odpoveď. Nestane se nic a baterie se zahřívá jeto normalní jev?

reagovat 21. 7. 2016  13:05:02 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: Dotaz na Baterii s Outdoorové kamery

Přeji dobrý den, pokud budete nabíjet samostatně baterii, tak se musí jednat o nabíječku, která má 4,2V +/- 0,05V. Ale pokud nabíjíte baterii, která je přímo v kameře a kamera má povolené nabíjení přes 5V vstup (tzn, že má regulaci uvnitř, tak jako třeba telefony), tak je možno nabíjet přes 5V zdroj. Ale opravdu vše záleží na funkci kamery. Více se určitě dozvíte z návodu k použití. Každá kamera to má jinak.

reagovat 21. 7. 2016  16:52:41 p# vote+ vote- report +14

Petr Vostrý: Baterie Lidl

Dobrý den. Vlastním akumulátorovou sekačku Florabest z Lidlu. Používal jsem ji cca 2 roky bez problémů, ale najednou po nabití začaly problémy s baterií. Sekačka chvilku funguje a po chvilce se sama vypne. Baterie se ale tváří, že je nabitá (svítí tři diody). Pokud ji nechám chvilku "odpočinou", zase chvilku funguje. Takto to jde stále dokola..... Zkoušel jsem ji postupně zcela vybít a znovu nabít, ale je sto stále stejné. Může být chyba v elektronice baterie, nebo vadný článek? Jediné co mě napadá, jestli nebyla déle na nabíječce.

reagovat 17. 8. 2016  13:48:31 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Baterie Lidl

Přeji dobrý den, po 2 letech bude pravděpodobně již problém v akumulátorech, nikoliv v elektronice. Ještě by mohl být problém v nabíječi, ale to nepředpokládám, pokud baterie indikuje plné nabití. Tento indikátor ukazuje stav nabití (poměr k momentální "možné" kapacitě) nikoliv stav kapacity (poměr k původní jmenovité kapacitě nového akumulátoru), to si lidé často pletou.
Zacházení s akumulátorem tak, že ho necháte chvíli "odpočinout" a pak zase použijete, je to nejhorší, co pro akumulátor můžete udělat. Je to jedna z nejčastějších poškození akumulátorů, jak často píšeme na tomto informačním portálu. Druhou nejčastější chybou u lithiových akumulátorů je, že se po použití (i částečném) nedají akumulátory nabít a skladují se ve vybitém nebo částečně vybitém stavu.

reagovat 17. 8. 2016  15:13:32 p# vote+ vote- report -11

Petr Vostrý: Re: Re: Baterie Lidl

Děkuji za odpověď. Asi jsem to nenapsal jasně. Akumulátor se "tváří" nabitě i po několikaterém použití. Sekačka přestane sekat, ale na akumulátoru stále svítí tři diody. Pokud počkám pár minut, tak zase chvilku seká a tak stále dokola. Stalo se to ze dne na den, po nabíjení. Akumulátor samozřejmě skladuji pouze nabitý.

reagovat 17. 8. 2016  16:12:46 p# vote+ vote- report -6

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Baterie Lidl

Přeji dobrý den,
tak jak jsem psal, podle té indikace bych předpokládal, že jsou články zničeny nebo alespoň jeden z článků z baterie. Vadná baterie se chová tak, že na jednom z článků je 0,0 V a chová se jako rozpojený obvod nebo se zničí při nabíjení tak, že na článku je vysoké napětí, ale při zatížení napětí rychle klesne a odepne sekačku a ihned se napětí vrátí na původní hodnotu. Indikátor stavu nabití vychází pouze z hodnot napětí celé baterie. Takže napětí může být O.K., ale zatížitelnost baterie již není možná.

reagovat 17. 8. 2016  16:44:45 p# vote+ vote- report -14

Pavla: Nabíječka 4.2V/3V

Dobrý den, potřebuji nabíjet články Efest 18650 3000mAh, 35A, 3.7V. Mám nabíječku Trustfire, kde lze na boku přepnou mezi 4.2V a 3V. Kterou polohu mám zvolit? Díky za odpověď.

reagovat 28. 8. 2016  16:05:00 p# vote+ vote- report -29

Luděk Stehlík: Re: Nabíječka 4.2V/3V

Přeji dobrý den,
pokud máte Li-Ion 3,7V, tak by se měl nabíjet na 4,2V.

reagovat 31. 8. 2016  11:42:53 p# vote+ vote- report -26

Ivo Neubauer: Cyklické nabíjení LiIon

Dobrý den.
Mám elektronické zařízení, které obsahuje integrovaný obvod, který je přímo určen k nabíjení LiIon 3.7V (s proudovým omezením 2A) který má na svém výstupu 4.2V. Kromě tohoto obvodu je tam ještě další obvod, který periodicky odpojí baterii na krátký čas (100ms) během nějž meří a průměruje změřené napětí naprázdno (z tohoto napětí se vypočítá přibližně úroveň nabití). Poté opět připojí baterii k nabíjecímu obvodu na několik sekund. Chtěl jsem se zeptat zda může toto cyklování nějak snížit životnost baterie? Ještě doplním, že baterie má vlastní ochannou elektroniku.
Děkuji za odpověď 

reagovat 15. 9. 2016  17:07:52 p# vote+ vote- report +5

Luděk Stehlík: Re: Cyklické nabíjení LiIon

Přeji dobrý den, spíše bych to nazval pulzním nabíjením. Baterii to nijak nepoškozuje. Problém by bylo, kdyby se měřilo napětí při nějaké větší zátěži, tam by mohlo docházet k zahřívání článku. Měření naprázdno není pro baterii zátěž. Většina nabíječů je v pulzním režinu nebo alespoň vždy s nějakých zvlněním.

reagovat 16. 9. 2016  09:23:39 p# vote+ vote- report +20

Mirek: Lithium Titanate Oxide (LTO) aku články

Dobrý den pane Stehlíku, jistě si udržujete přehled o nových technologiích a LTO články vám nejsou neznámé (byť technologie nová cca 1-2 roky a pěkně drahá).
Otázka: paralelní spojování těchto článků o vysokých kapacitách (40Ah,55Ah), které jsou v současné době na trhu. Čeho se zádadně vyvyrovat, resp. platí elektrické a fyzikální principy stejně jako u LiPo/LiIon/LiFeYPo4 ?
Bude LTO články BATTEX Slaný též vyrábět?

reagovat 16. 9. 2016  12:29:48 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: Lithium Titanate Oxide (LTO) aku články

Přeji dobrý den,
baterie lithium-titan, respektive oxidy titanu, nejsou žádnou novinkou. O těchto akumulátorech jsme psali v knize, která vyšla v roce 2004. A tyto informace jsou i na tomto portálu na adrese: www.battex.info . V odkazu se sice jedná o akumulátory s napětím 1,5V, ale napětí záleží na použitých elektrodách.
Vy máte asi na mysli technologii, která se týká napětí 2,4V, tedy technologii Li-Ti5O12. Nejedná se o novinku starou 1-2 roky. Vyrábí se trochu déle, ale jde hlavně o její využití.
Naše společnost se zabývá hlavně přenosnými bateriemi a aplikacemi, takže kapacity, jak píšete 40 - 55 Ah, jsou trochu mimo náš obor. Spolupracujeme například s firmou Huahui, která již několik let nabízí Li-Ion akumulátory, které vypadají jako "kondenzátory" (shop.battex.cz) a jsou určeny pro vysoké vybíjecí proudy (barervné odlišení je v zelené barvě). Ve stejném provedení (jako kondenzátory) nabízí tato společnost i akumulátory systému Li-FePO4 (v červené barvě) a nabízí i baterie LTO v žluté nebo žlutozelené barvě s napětím 2,4 V. Kdyby jste to nemohl najít, napište mi, zašlu odkazy. Problém je v tom, že existují tyto baterie, ale neexistují aplikace, nebo nejsou tak rozšířené. V provedení 3,6V (3,7V) baterie držíme skladem, protože na našem trhu se objevují hračky a další modelářské aplikace s těmito bateriemi. U aplikace 3,2V nebo 2,4V jsme ještě zařízení na našem trhu nenašli, respektive je nikdo nepoptával.
Výhodou LTO baterií je velký rozah pracovních teplot i velké proudové zátěže. Věřím, že i tento systém si najde uplatnění v daném režimu. Bohužel tento systém nemá tak výrazný poměr gravimetrické kapacity nebo objemové kapacity, aby zastínil ostatní elektrochemické systémy. Respektive, jeho cena v těchto porovnání je vysoká.
Předpokládám, že LTO najde uplatnění v aplikacích jako jsou solární a větrné elektrárny, ale ještě to trochu potrvá. Pro naši společnost je to však trochu jiný šálek kávy než nyní provozujeme, pravděpodobně se této oblasti vyhneme.
Aby baterie měly rozumný nebo výhodný poměr mezi cenou a kapacitou, musí se pro ně najít mimořádně výhodné použití. Tak aby výrobci byli donuceni v této oblasti soupeřit. Zatím výrobců LTO 2,4V na trhu moc není, není ani moc aplikací. Probléme je i to, že když není moc výrobců baterií, není ani mnoho výrobců nabíječů a tím se vše zdražuje.
Pro extrémně nízké teploty, které využívá pro své zařízení armáda, je v této chvíli obsazeno bateriemi systému lithium-nikl, které dodává francouzská firma SAFT. Dostat se do této oblasti je velice obtížné a baterie LTO nevyykazují lepší výsledky a proto si myslím, že rozšíření těchto baterií bude trvat velice dlouho. 

Co se týče Vašich dalších dotazů, nevidím problém, proč by nešlo používat paralelního zapojení. Nevím o informacích, které by to zakazovaly nebo by to nějak ovlivńovaly. Ale určitě je lepší tuto problematiku řešit s výrobcem baterií, které chcete paralelně zapojovat. Moc těchto baterií jsem na trhu neviděl a musím se přiznat, že žádná baterie kapacit 40-55 Ah, v provedení LTO, nám zkušebnou ještě neproběhla. Takže nemohu dát adekvátní odpověď. 

Články LTO naše firma vyrábět určitě nebude. Nevyrábíme články, ale vyrábíme baterie, ať již primární nebo akumulátorové. To znamená, že jednotlivé články nakupujeme a z nich teprve vyrábíme baterie podle požadavků zákazníka. V Evropě je již málo výrobců jednotlivých článků, největším výrobcem článků jde francouzská firma SAFT a pak v Evropě je to ještě německá Varta, která však v Evropě vyrábí minumum, ostatní je od jejich dceřiných společností v Asii a pak je to ještě Duracell a Panasonic, která vyrábí nenabíjecí články v malých závodech v Evropě. 

K Vašemu prvnímu dotazu musím říci, že se snažíme udržovat přehled o nových technologiích na tomto portálu. Možná se to nezdá, že informace máme vždy nejnovější na našem portálu BATTEX.info, ale to neznamená, že to, co není na našem portálu, nevíme. Ale to musí posoudit naši zákazníci, tak jako Vy. Náš portál je přístupný všem, jak naším zákazníkům, tak i konkurenci. Je přístupný zdarma, bez jakýchkoliv poplatků. Sice se snažíme poskytovat nejnovější informace, ale na druhou stranu tyto informace konkureční firmy zneužívají. Ať již se jedná o nějaké grafy, vysvětlení problematiky nebo návody na provozování baterií a copyright je nezajíímá. Mnoho citací na českých webových stránkách obsahuje naše texty, a dané firmy je nijak neřeší.

reagovat 16. 9. 2016  17:49:31 p# vote+ vote- report -33

M. Racek: Životnost LiPol při dlouhodobém skladování

Jaká je odhadovaná životnost (v letech) LiPol při dlouhodobém skladování za optimálních podmínek, tj. stupeň nabití cca 40%, teplota mezi 0 a 25st.C, pouze skladování, tj. žádné cyklování? Našel jsem údaj o poklesu na cca 96-98% původní kapacity po roce skladování, ale také jsem se v servisu MT dozvěděl od technika, že i nepoužívaná LiPol mi během 2 let "odejde".

reagovat 14. 10. 2016  11:17:50 p# vote+ vote- report -10

Luděk Stehlík: Re: Životnost LiPol při dlouhodobém skladování

Přeji dobrý den,
na Vaši otázku není jednoduché odpovědět.
Na vícero místech tohoto portálu zdůrazňujeme, že je třeba rozlišovat lithiové akumulátory a lithiové baterie (složené třeba i z jednoho akumulátorového článku). Běžný uživatel se nesetkává s lithiovým článkem, s tím se většinou setkává jen výrobci baterií, který z těchto článků vyrábí baterie.
Lithiový nabíjecí článek nemá bezpečnostní elektroniku, takže opravdu se doporučuje ho skladovat ve stavu 40-60% nabití a jeho samovybíjení je kolem 3 % ročně. V tomto případě se dá říci, že se dá skladovat po dobu i 3-5 let, ale záleží na vntřním elektrodovém systému a specifikaci daného článku. Jsou Li-Pol články, které je možno zničit po 1 roce skladování (nepoužívání) a jsou články, které mohopu být použity ještě po 3 letech.
Ale jakmile máte lithiový článek, který je opatřený elektronikou, tak se jedná již o lithiovou baterii.
Většina uživatelů se setkává s lithiovou baterií, která se může skládat sice jen z jednoho článku, ale má elektroniku (bezpečnostní). Jedná se o baterie do telefonu, foto nebo video a pod. A zde je již situace trochu jiná.
Zde se doporučuje uchovávat baterii v nabitém stavu, protože elektronika, která musí být součástí baterie, má stálý odběr. V případě baterie jsou daná přímá doporučení. Po zakoupení baterie je nutné baterii ihned nabít. Pokud se baterie nepoužívá a je jen skladována, musí být každých 6 měsíců nabita. Při běžném používání baterie, musí být baterie, která byla plně vybita, minimálně do 24 hodin po vybití dána na nabíječku (musí být plně nabita).
Nevím, zda jste z těch, kteří vlastní lithiové články (bez elektroniky). Pokud je tomu tak, tak základní informace pro skladování, ať již článků nebo celých baterií by Vám měla být jasná.
Na tomto portále se snažíme sdělovat informace běžným uživatelům, tedy těm, kteří se setkávají pouze s Lithiovou baterií (tedy ne s lithiovým článkem bez elektroniky).

reagovat 14. 10. 2016  18:20:58 p# vote+ vote- report +18

Ernest: Zamena baterii Lilon

Dobry den,mam otazku ohladom zameny baterie v aku vrtacke parkside 20V, mozem pouzit namiesto baterie Lilon 20V 2Ah bateriu Lilon 18V 2Ah? Nabijacky su original ku kazdej baterii. A aka bude reakcia pri opacnej vymene ked nahradim 18V bateriu za bateriu s napetim 20V? Dakujem za odpoved.

reagovat 28. 10. 2016  15:38:30 p# vote+ vote- report -51

Luděk Stehlík: Re: Zamena baterii Lilon

Přeji dobrý den,
tento dotaz by měl spíše být směrovám k výrobci, a to k firmě Parkside, respektive k dodavateli tohoto nářadí. Ale zákazníci se obracejí vždy jinam, protože prvotní dodavatel nespolupracuje.
Osobně si myslím, že se jedná o totožnou bateriii. Výrobce má možnost udat parametry dle jeho zvážení. Pokud baterie obsahuje 5 článků, tak rozsah provozního napětí je 15V až 21 V. Pokud neuvede na baterii, že se jedná o jmenovité napětí, tak může jakýkoli údaj v tomto rozsahu uvést. Bude se jednat o baterii složenou z 5-ti článků, základního typu Li-Ion.

reagovat 2. 11. 2016  16:26:30 p# vote+ vote- report -31

J.Čihák: Re: Re: baterie Parkside

Dobrý den, mám stejný problém, Chtěl bych použít baterii s vyšší kapacitou, Vámi doporučený odkaz na baterii od firmy SONY hlásí, že tato baterie již není. Existuje ještě jiná možnost? Děkuji.

reagovat 2. 11. 2016  12:34:52 p# vote+ vote- report +15

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: baterie Parkside

Přeji dobrý den, 

zjistil jsem, že v jednom z odkazů je o "tečku" navíc. Pokud si zadáte do vyhledávače na shop.batex.cz indicii US18650, určitě se Vám vždy zobrazí akumulátory, které nabízíme pro vysoké proudy. Trochu problém je v tom, že nabídky se stále mění.

reagovat 2. 11. 2016  16:10:00 p# vote+ vote- report +56

Petr: Špatné fungování baterie

Dobrý den
Mám baterii Li-ion Battery 3.7v 650mah 852540 kterou používam v kvadrokoptéře. Několik měsíců jsem ji nepoužíval (asi 5). Když jsem ji vyzkoušel tak "nefungovala". Ona fungovala, ale ve smyslu že když jsem ji nabyl na cca 4,1V a vložil do vrtulníku tak on letěl (kousek nad zemí) , a to pouze 20s a po změření měla baterie skoro stejně jen asi o necelou desetinu V méně. Nevím si s tím rady. Předem děkuji za odpověď.

reagovat 8. 11. 2016  17:44:20 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: Špatné fungování baterie

Přeji dobrý den,
baterie pro modelářské aplikace nemají takovou životnost jako baterie např. pro mobilní telefony. Důvody jsou jasné, modelářské baterie jsou bez bezpečnostní elektroniky a jsou určeny pro velké proudové odběry. Běžná životnost takovýchto baterií je kolem 6 měsíců. Samozřejmě může to být déle, ale záleží na zacházení s danou baterií.
Nejdůležitější podmínky pro delší životnost jsou asi tyto:
1) po použití baterii co nejdříve nabít (max. do 24 hodin po vybití).
2) skladovat baterii vždy v plně nabitém stavu.
3) nevybíjet v žádném případě baterii ze 100%.
Měřením napětí naprázdno nezískáte žádné relavantní údaje. Toto napětí neodpovídá jmenovité kapacitě nové baterie, ale kapacitě reálné (momentální), tedy kapacitě, na kterou je baterie v tu chvíli schopna se nabít.

reagovat 22. 11. 2016  16:21:09 p# vote+ vote- report +27

Zdenek: Vhodná nabíječka?

Dobrý den.
Mám nabíječku, (original koupený s fotoaparátem) na baterii Panasonic CGR-S006E - 710mAh,7.2V. Nabíječka má "output 8,4V= 0,43A". Lze nabíječku použít na baterii Panasonic CGR-S006 - 1400mAh,7.2V?
Delší doba nabíjení by mně nevadila, pokud nehrozí jiné "nebezpečí". Mockrát děkuji za odpověď! 

reagovat 9. 11. 2016  22:12:49 p# vote+ vote- report -114

Luděk Stehlík: Re: Vhodná nabíječka?

Přeji dobrý den, nabíječku lze použít. Nabíjení bude trvat déle, ale za to, Vám i baterie bude fungovat v kameře déle. Žádné nebezpečí nehrozí, Li-Ion baterie se nabíjí konstantním napětím, tedy baterie s vyšší kapacitou se bude nabíjet déle. Ve Vašem případě asi dvojnásobný čas oproti původní baterii.

reagovat 22. 11. 2016  16:06:07 p# vote+ vote- report +5

Petr Král: Nabíjení Li-Ion baterií

Dobrý den,měl bych dotaz zda ovlivňuje životnost Li-Ion baterií,když je nechám na nabíječce i po nabití(mobil přes noc),baterie do aku vrtačky Sharks SH 1830 u které jsem se v jednom komentáři dočetl,že má rychlonabíječku,která po nabití neodpojí baterku od nabíječky.Za odpověď předem děkuji.

reagovat 25. 11. 2016  15:31:16 p# vote+ vote- report +14

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení Li-Ion baterií

Přeji dobrý den,
Li-Ion baterie se nabíjí konstatním napětím (4,2V / na článek), takže k přebíjení nemůže dojít.

reagovat 25. 11. 2016  15:49:11 p# vote+ vote- report +13

Robin: První nabití

Dobrý den :) Mám nový telefon a nechal jsem ho ze začátku zcela vybít do vypnutí je to špatně?

reagovat 26. 11. 2016  19:13:09 p# vote+ vote- report -6

Luděk Stehlík: Re: První nabití

Dobrý den,
určitě je pro baterii lepší, když se před prvním použití nejdříve nabije. Pokud chcete delší životnost baterie, nikdy ji nenechávejte vybít ze 100%.

reagovat 30. 11. 2016  10:38:59 p# vote+ vote- report +2

Pepa: Baterie li-on v aku vrtačkách

Dobrý den chci se zeptat jestli vadí že nechávám aku vrtačky s li-on bateriemi v zimě v autě nebo je lepší když venku mrzne je brát domu do tepla?Děkuji za odpověd.

reagovat 4. 12. 2016  09:21:54 p# vote+ vote- report -34

Luděk Stehlík: Re: Baterie li-on v aku vrtačkách

Přeji dobrý den,
na Váš dotaz jsou dvě odpovědi na Váš pracovní postup.
1) Baterie může být v autě, pokud před použitím, necháte baterie aklimatizovat na teplotu nad +0°C. (aklimatizace z -10°C na nulu probíhá cca 2 hodiny). 

2) Nebo baerie budete skladovat a nabíjet v teplotách nad 0° C. 

Z hlediska životnosti celé baterie, je nutné, aby baterie byla udržována stále v nabitém stavu.

reagovat 12. 12. 2016  18:40:36 p# vote+ vote- report -7

Šafránek: Luďku Stehlíku, díky

Super stránky, tady si neználek udělá přehled ... právě jsem si donesl Li-pol baterii .... nevzal jsem si účet a doma zjistil, že dle štítku je datována srpen 2014 ... částečně nabitá byla, dobít jde, ale podle toho, co jsem vyčetl ztrácí kapacitu i nepoužívaná? Je možné vůbec prodávat takto starou baterii? Díky za stránky, díky za odpověď

reagovat 9. 12. 2016  21:50:28 p# vote+ vote- report +47

Šafránek: Re: Luďku Stehlíku, díky

Pardon, odvolávám, co jsem odvolal.....NE LI-POL, ALE KOUPIL JSEM LI-ION

reagovat 9. 12. 2016  22:03:49 p# vote+ vote- report -10

Luděk Stehlík: Re: Re: Luďku Stehlíku, díky

Přeji dobrý den,
zda Li-ION nebo Li-POL je jedno. Oba systémy jsou z hlediska systému shodné. Liší se jen obalem.
Nevím, jak to napsat zkráceně a aby to bylo srozumitelné,
Pokud to byl akumulátor bez elektroniky, tak jeho životnost je delší, protože ho "nezatěžuje" elektronika, V tom případě je bez problémů možné, že akumulátor bude dále fungovat. Sice je lepší, když dodavatel akumulátorů akumulátor nabije.
Pokud to byla baterie složená s akumulátoru a bezpečnostní elektroniky je náchylnost na podvybití vyšší, ale pokud prodejce dodržoval Základní pravidla pro skladování těchto bateri, asi nebude problém s životností těchto baterií a dodržení záruky.
Pokud prodejce dodržuje podmínky pro skladování baterii, není problém se skladováním.
Systémy Li-akumulátorů si neustále zvyšujím svoji žívotnost. Je to podobné jako u NiMH akumulátorů, kde životnost a počty nových typů v počtu cyklů narůstají.
Napište mi více podrobností o vašem akumulátoru nebo baterii, abychom se nebavili jen v obecné rovině. 

reagovat 12. 12. 2016  18:28:06 p# vote+ vote- report -8

Safranek: Re: Re: Re: Luďku Stehlíku, díky

zdravím, je vidět, že vás tato problematika baví a že v ní "plavete" jak Phelps :-) ale už vás nebudu okupovat. Pro případ nějakého podrazu jsem chtěl zachránit další "pytlíky" Ale: baterie vypadá dost dobře ... je zatím držák ... je to neznačková Čína pro Nokii za typ BP 6M, takže tipuji, že na elektronice šetřili a to mě možná pomůže Mně (a nejen mě) jste pomohl hlavně s tím nabíjením. Mněl jsem za to, že ji musím nechat 3x zcela vybít a nabít ... Je to napsáno i v návodu .. stejně tak skutečnost "nenabíjet nevybíjet na max" přináší vyšší životnost je překvapivá.
Takže Luďku Stehlíku, ještě jednou děkuji za sebe i za ostatní a pokud mi skleróza dovolí, ozvu se vám se svými zkušenostmi kolik takováto baterie vydrží.
Prima vánoce i příští rok Š. 

 


reagovat 12. 12. 2016  20:34:42 p# vote+ vote- report +22

Fikeis: AKU nářadí

Dobrý den. Při výběru aku nářadí jsem upozorňován, že baterie Li Lon není vhodné nechávat v zimě v automobilu. Ve větší zimě se prý výrazně zkracuje životnost. Děkuji za odpověď.

reagovat 16. 12. 2016  01:16:20 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: AKU nářadí

Přeji dobrý den, podaná informace je trochu nepřesná. Musí se rozlišovat dvě věci:
1) pokud baterie ponecháte v automobilu v mínusových teplotách, tak s bateriemi se nic nestane, nezkracuje se nijak životnost, pokud ji však ihned po vyndání z auta nezačnete používat. V tom případě by to problém byl.
2) I když baterie leží v automobilu a "podmrazila se", stačí ji ponechat aklimatizovat na pokojovou teplotu a pak ji začít používat. Běžná aklimatizace z -10°C na teplotu, kdy je již akumulátor schopen pracovat bez poničení je cca 2 hodiny. Při teplotách kolem -20°C by měla být aklimatizace kolem 4 hodin. 

Pokud pracujete s nářadím ve venkovním prostředí v mínusových teplotách, tak je lepší baterii z auta na noc vyndavat. Pokud budete mít baterii v noci doma, tak před použitím nestačí prochladnout a používáním se baterie zahřívá, takže ani v tomto případě nemůže dojí ke zničení mrazem. 

Důležité je dodržovat základní pokyny pro údržbu těchto akumulátorů, tzn. aby baterie byla stále v nabitém stavu (po použití nabít).

reagovat 16. 12. 2016  13:59:48 p# vote+ vote- report +28

tomas: Nabijeni Li-ion 3,6V

Dobry den 

Mam několik 18650 3,6V clanku a chci je nabijet pomoci usb nabíječky, která ukoncuje nabijeni při 4,2V. Hrozi clankum mimo snizeni zivotnosti nejaky zasadni problém? (Clany jsou bez ochranne elektroniky)

reagovat 7. 2. 2017  12:05:47 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Nabijeni Li-ion 3,6V

Přeji dobrý den, nabíjecí napětí 4,20 V je správné nabíjecí napětí. Článkům nic nehrozí, ani snížení životnosti.

reagovat 7. 2. 2017  12:52:14 p# vote+ vote- report +17

tomas: Re: Re: Nabijeni Li-ion 3,6V

Dekuji za odpověď. Nebyl jsem si jist neb vyrobci u typu na 3,6V doporucuji max napeti při nabijeni 4,1V. Az u typu 3,7V je max nabijeci napeti 4,2V.

reagovat 7. 2. 2017  12:57:13 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabijeni Li-ion 3,6V

Přeji dobrý den,
není tomu tak. V současné chvíli platí normy, kde se všichni výrobci zavazují k tomu, aby nabíjecí napětí všech běžných lithiových akumulátorů bylo 4,20V. Vím, že na trhu se vyskytují články, které mají označené jmenovitého napětí 3,6V i 3,7V. Ale jedná se jen o rozdílnost značení v normách evropských a v normách amerických, resp. japonských. Skutečné jmenovité napětí (tedy průměrné napětí při vybíjení) je 3,65 V, ale evropské normy to zaokrouhlily na 3,6V a ty japonské a americké normy to zaokrouhlily na 3,7V. Takže stejný článek se může značit dvěma odlišnými napětími, podle toho, na jaký trh jsou určeny.
Asi před 10-ti lety ještě bylo možné vyrábět lithiové akumulátory s různými nabíjecími napětími, bylo to 4,1V, 4,15V, 4,20V i 4,30V. Ale to již není neplatí. Alespoň u akumulátorů, se kterými by se mohl "běžný" uživatel setkat. Tuto poznámku píši z toho důvodu, že ještě existují výjímky, ale jedná se o jednoúčelové baterie pro vojenský průmysl, s kterými se běžný uživatel nesetká. Zde se jedná o speciální akumulátory do extrémních mrazů nebo extremně vysokých teplot. Ale tím bych Vás nerad zatěžoval.

reagovat 7. 2. 2017  13:37:06 p# vote+ vote- report -39

tomas: Re: Re: Re: Re: Nabijeni Li-ion 3,6V

Velmi dekuji za fundovanou odpověď. Jde o originalni CGR 18650 od fy. panasonic s udavanymi 3,6V. Zmatlo me tvrzeni autora zde: www.belza.cz , ze je mezi typy 3,6V a 3,7V technologicky rozdil. Jde tedy asi o zastarale informace. 

Dekuji 

reagovat 7. 2. 2017  14:10:27 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Nabijeni Li-ion 3,6V

Přeji dobrý den,
uvedený odkaz je z roku 2001. V té době se ještě vyskytovalo na trhu velké množství akumulátorů s odlišným konečným nabíjecím napětím.

reagovat 7. 2. 2017  15:09:39 p# vote+ vote- report +3

Michal: Mozem pouzit eu bateriu makita do americkeho stroja makita

Dobry den. Mozem pouzit eu bateriu makita 18 v do americkeho stroja makita 18v ? Dakujem za odpoved.

reagovat 11. 2. 2017  13:48:24 p# vote+ vote- report -41

Luděk Stehlík: Re: Mozem pouzit eu bateriu makita do americkeho stroja makita

Přeji dobrý den, baterie jsou stejné, liší se pouze nabíječky, protože elektrická síť v jednotlivých zemích je odlišná.

reagovat 15. 2. 2017  13:32:41 p# vote+ vote- report -6

Pavel Unger: Li-ion baterie Bosch 500 W pro e-kolo

Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně nabíjecího proudu.Je lepší pro tuto baterii ( hlavně co se životnosti týče ) nabíjecí proud 2A nebo 4A a nebo je to jedno. 4A nabijí 3.5 hod.,2A cca 7.5 hodiny.
Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem.

reagovat 15. 3. 2017  18:22:57 p# vote+ vote- report -22

Luděk Stehlík: Re: Li-ion baterie Bosch 500 W pro e-kolo

Přeji dobrý den,
oba proudy jsou možné, pro 50Wh baterii bezproblémové. Z hlediska životnosti bude určitě lepší proud 2A, ale životnost se zvýší jen v jednotkách procent.

reagovat 16. 3. 2017  10:06:19 p# vote+ vote- report -18

Milan Nový: Oprava baterie elektrokola

Dobrý den, baterii po zatížení klesne napětí,což se projeví poklesem indikátoru baterie na displeji. Po vypnutí baterie se ukazatel vrátí téměř k pûvodním hodnotám. Proměřil jsem jednotlivé články (38 ks) v částečně vybitém stavu a 2 měly napětí o 0,2V nižší,ostatní stejné 3,8V. Podle vnitřního odporu by měly být ty 2 články vadné dle jiného napětí. Koupil jsem 2 nové články 18650, bohužel prodejce mi doporučil s max vybíjecím napětím 5,2A místo 10A u stávajících článků Panasonic. Po zapojení článků se stav zlepšil,ale pouze v nízké zátěži. Větší zátěž BMS vypne baterii a po zapnutí se opět dá jet na elektrický pohon. Nové články mají kapacitu 2500mAh,stávajících je 38 na 9Ah při 36 V. Teď prodejce doporučil vyměnit 2 články za 2100 mAh a 10A vybíjecí proud. Není snadné měnit články v jednotlivém packu, proto se ptám,zda je důležitější vybíjecí proud,než původně doporučená větší kapacita?Děkuji moc za odpověď.M.N.

reagovat 10. 4. 2017  10:02:38 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Oprava baterie elektrokola

Přeji dobrý den, 

vždy platí zásada, že články mají být od stejného výrobce, stejné výrobní řady a také ze stejné výrobní šarže. A také, že by se neměly kombinovat baterie použité s novými bateriemi. Pravděpodobnost, že začnou odcházet další články je vysoká, nejpravděpodobnější je, že první odejdou ty vyměněné články.
Píšete, že baterie má 36V, takže předpokládám, že je zapojena 4P10S. Takže v každé paralelní větvi o 4 článcích musí být stejné napětí. Takže nevím, jak mohly být jen 2 články s nižším napětím. Muselo by se jednat o zapojení 10S4P, tedy zapojení se 4 elektronikami, což je málo pravděpodobné. 

Pokud již se rozhodnete baterii opravovat, určitě musí být jednotlivé články nabity na stejnou úroveň, a to se nepozná z napětí ani z vnitřního odporu. Nejsnazší metoda je, že se články plně nabijí. Jak články nové, tak celá zbývající baterie a pak se teprve provede výměna chybějících článků. Ale určitě bych doporučoval vyměňovat alespoň všechny články v dané paralelní větvi. Pokud jsou tedy oba v jedné větvi, tak vyměnit 4 články, pokud je každý v jiné větvi, vyměnit 8 článků.

reagovat 10. 4. 2017  10:34:15 p# vote+ vote- report

Milan Nový: Re: Re: Oprava baterie elektrokola

Děkuji za rychlou odpověď. Mám z bateriemi nějaké zkušenosti a souhlasím se vším, co jste napsal. Pro úplnnost a zpětnou vazbu doplním, že se jedná o lahvovou baterii s udávanou kapacitou 8,8-9 Ah, napětí 36V. Články Panasonic 18650 12210 s kapacitou na článek 2210mAh. Repase baterie na 13Ah se pohybuje v ceně 7500 korun, nová baterie s 2 letou zárukou 8300 korun. Na baterii jsem najel 7000 km s dobíjením v průměru po 30 km, což dělá 200 plných cyklů. Zpočátku jsem neznal nejvhodnější způsob nabíjení a nabíjel jsem tèměř vybitou baterii, postupně po vybití ze 2/3 a pravidelným dobitím vybitím přes zimu. Myslím si, že je škoda tuto baterii odepsat be zkoušky opravy. Oslovil jsem 2 firmy a obě samozřejmě chtějí repasovat, do opravy a hledání vadného článku se z pochopitelných důvodů nikomu nechce. Měl jsem možnost nechat proměřit ty dva články a jsou skutečně vadné, byly vedle sebe. Prodejce doporučil doplnit za články s kapacitou 2050 mAh, s vybíjecím proudem 10 A. Kapacita ostatních článků klesla, tak proto nové články s nižší kapacitou. Oprava bude stát 320 Kč, plus moje práce, kterou neberu, jako ztrátu, ale jako, že se něco nového naučím. Na repasi mám času dost a tak jdu do výměny 2 vadných článků, teď již výměna za vyměněné s nízkým vybíjecím proudem 5,2 A. Dojezd se vrátil na téměř předchozí hodnoty, zatížení však baterii snesla z asi 50% a odpojila se. Z toho předpokládám, že stav se výrazně zlepší po výměně za 10A. Baterie je tak silná, jak je silný její nejslabší článek. Tak uvidíme. Písnu, jak to dopadlo a ještě jednou děkuji za Váš čas a vysoce kvalifikovanou odpověď.M.N.

reagovat 11. 4. 2017  06:58:34 p# vote+ vote- report -17

Milan Nový: Re: Re: Re: Oprava baterie elektrokola

Přeji pěkný velikonoční večer. Oprava baterie se celkem povedla. Napětí tak rychle neklesá a dojezd se vrátil k 50 km v úspornější pomoci. Nemohu čekat od baterie se 7000 km v kopcovitém terénu zázraky. Jak jsem tak přemýšlel, napadlo mne, že mohu jít ještě jinou cestou, než repasovat baterii. Zůstalo mi 20 ks značkových článků 18650 2500 mAh 10A z akupacku nářadí, kde se pokazil motorek. Články jsem považoval za špatné, kupodivu na testeru ukázaly výborný stav. Udělal jsem pack o 10 ks 41,8V v nabitém stavu. Tento jsem paralelně připojil na výstup baterie. Obě baterie mají stejné napětí, i když rozdílnou kapacitu. Nicméně vybíjení probíhá současně a podvybití je chráněno elektronikou kola. Nabíjel jsem také současně, z důvodu výkonu nabíječky a kapacity packu. A teď to hlavní, dojezd se zvýšil, že jsem ani nedokázal baterie vybít a jel jsem na střední a vyšší pomoc. Malý pack váhově na kole vůbec nepoznám.Baterie se podle předpokladu vybíjejí naprosto stejně. Zatím jsem udělal 4 jízdy s výbornými výsledky. Teď plánuji koupit pouzdra s vyvedenými drátky z dx.com 10 ks po 2 za 152 Kč a udělám 2x 10 ks paralelně s vyjímatelnými články, případně pro vložení 1 sady 10 ks článků, podle plánovaného dojezdu. Celé pouzdro bude mít stejný napájecí konektor, jako nabíječka a připojení na kolo. Pack dávám do brašny po štanglí a vejde do ní i ten z pouzder. Kdyby někdo chtěl využít, tak jsem popsal. S elektrokoly mám dost zkušeností a baterie je častý problém. V paralelním zapojení bude stávající hlavní baterie méně zatížená a bude dále použitelná i přes stáří a dobu použití. Tak zatím M.N.

reagovat 17. 4. 2017  19:51:10 p# vote+ vote- report -3

Zdeněk Jebavý: Lifepol 3,2 v - jak nabíjet ?

Dobrý den pane Stehlíku, nevím, jestli tyto stránky ještě fungují a tak to zkouším s prosím o radu.Nakoupil jsem 2x4 samotné články baterie,
jedny mají označení MD29Z F11701420
DruhéYL03F11701420 a pak čísla se liší na jedn.článkách,třeba 0561
Ještě specifikace při nákupu:
* Napětí: 3.2V 

* Kapacita: 8Ah, (Skutečný výkon více než 8000mah) 

* Vnitřní odpor: méně než 3 MOhm 

* Cell Hmotnost: 190 g 

* Specifikace: Silný * W * H: 11 * 70 * 142 mm (bez délka pájení oko) 

* Pozitivní a negativní velikost pájení oko: šířka x délka: 10 * 10MM 

* Standardní vybíjecí proud: 20A 

* Maximální vybíjecí proud: 40A (5C) 

* Výboj cut-off napětí: 2.50v 

* Výboj teplota: -20 ° C až + 60 ° C 

* Doba nabíjení: 6 hodin (standard); 3 hodiny (rychlé) 

* Superior pracovního životního cyklu (Life Cycle: více než 2000 krát) 

* Aplikace : divoce používají baterie, elektrická vozidla, model letadla, elektrické nářadí, elektrické nářadí, 

* Golfové vozíky, vyhlídkové autobusy, elektrické motocykly, elektrické kola, kutilství akumulátor, solární energie, měniče a další 

Balení seznam: 

4 kusy LiFePO4 3.2V výtlačné 8aH 30A baterie.  

Prosím o radu, jak nabíjet, buď samostatně nebo 3S do dětského vozítka
a jak spojit asi Al vývody. V současné době mají čl. napětí okolo 3V. Děkuji Zdeněk Jebavý, Im Zdenek.Jebavy@seznam.cz

reagovat 19. 4. 2017  13:02:31 p# vote+ vote- report -6

Luděk Stehlík: Re: Lifepol 3,2 v - jak nabíjet ?

Přeji dobrý den, 

stránky stále fungují, nevím, proč by tomu tak nemělo být.
Pravděpodobně jste specifikace zkopíroval z nějakého překladače. Předpokládám, že vnitřní odpor je < než 3 mOhmy, nikoliv < než 3 MOhmy, což je hodnota milionkrát vyšší.
Li-FePO4 články se nabíjí konstantním napětím do 3,6V, tedy sestava 3 článků se bude nabíjet do 10,8V. Pracovní rozsah takové sestavy tedy bude 7,5 - 10,8V.
V dětských vozítkách se většinou používají 12V baterie, tedy baterie 12V v provedení NiCd nebo NiMH, 12 V aplikace v olověném provedení, nebo 3 článkové aplikace v provedení Li-Ion (3,6V) nebo 4 článkové aplikace v provedení Li-FePO4.
3 článková aplikace v provední Li-FePO4 je trochu nestandardní, ale možné je vše.
O nabíjení jsem psal, ale jak je spojit to bude asi na Vás. Podle popisu by se mělo jednat asi o hranolovité (prizmatické) akumulátory, takže by na koncích měly být nabodovány na Al kontakty i Ni kontakty, na které se již dá pájet. Pokud máte jen kontakty hliníkové, tak na ně je těžké (nemožné) pájet. Pokud Vám někdo prodal akumulátory jen s AL kontakty, tak tam již nikdy nenakupujte.

reagovat 19. 4. 2017  16:44:38 p# vote+ vote- report -100

Zdeněk Jebavý: Re: Re: Lifepol 3,2 v - jak nabíjet ?

Děkuji moc za odpověď, "bugina" původně 6V/9Ah olověnný - jede pomalu -do 2let vnoučete, starší 2S6V/9AH, na 12V vyzkoušeno 2roky a motor drží. Letos bych musel koupit nové aku, a tyto LI-Fe
byly velice levné, vyplatí se i za cenu mírných komplikací a jsou lehčí.
Jestli jsem dobře pochopil, je i možnost nenabíjet do plného napětí v případě 4S, tedy 14,4V - mám
k dispozici nabíječku pro vrtačku 10,8V Li-on, nabíjecí napětí 12,2V při nabjení, možná ale za cenu životnosti.Nevím, zda by nebylo lepší vyrobit dvě samostatné dvojice 2S a nabíjet je samostatně nebo společně? Druhou sadu (4ks) jsem plánoval na soutěžní motocykl, tam asi bude problém se stabilizací napětí při dobíjení. Jedna sada článků byla použítá a kontakty byly propojeny asi spec. kleštěmi s mikroperforací., domníval jsem se, že je to běžný způsob orig. propojení čl. v batrii. Zatím jsem neobjevil nabíječky na napětí Li-Fe článků. Jinak moc vzpomínám na krásné město Slaný, asi 5 let jsem pracoval Na hájích jako technik u Geoindustrie (Vrty v okolí) a měl i přátele v Baterii. Děkuji za pomoc a přeji hodně úspěchů Z. Jebavý

reagovat 20. 4. 2017  02:03:05 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Lifepol 3,2 v - jak nabíjet ?

Přeji dobrý den, 

začnu odprostředka. Pokud máte nabíječku na Li-Ion 10,8V, tak nabíječka by měla mít nastaveno konečné nabíjecí napětí na 12,6V. Vy uvádíte 12,2V, ale to není podstatné. S touto nabíječkou ale nenabijete Li-FePO4 baterii v zapojení 4S. Ta potřebuje napětí 14,4V. Napětí Li-FePO4 baterie (4S) naprázdno bude 12,8V, takže ji vůbec nenabijete (ani trochu, spíše se bude ještě vybíjet). A pro nabíjení Li-FePO4 baterie, v zapojení 3S nebo 2S, je již napětí nabíječe moc vysoké. 3S potřebuje 10,8V a 2S potřebuje 7,2V.
Pokud jste měl v autíčku olověnou 12V baterii (resp. 2S-6V), tak ta má většinou nabíječ s konečným nabíjecím napětím 14,4V, takže by se dal použít na zapojení 4S. Ale pozor, u některých dětských autíček se používá obyčejný zdroj (15-20V) a regulace nabíjení je až v autíčku.
A poslední otázka týkající se soutěžního motocyklu. Vyrábí se sice startovací baterie v provedení Li-FePO4, ale uvnitř baterie je elektronika, která reguluje napětí z alternátoru. Bez této regulace se Vám články zničí.
Jinak články do baterií se bodují mikrobodovými svářečkami. K letování by se měly používat pouze články s pájecími praporci, nesmí se přímo pájet na akumulátor.
Nabíječe na Li-FePO4 baterie se běžně dodávají. Např.: shop.battex.cz, shop.battex.cz nebo pro baterie s vysokými kapacitami: shop.battex.cz .
Jinak my také sídlíme Na Hájích, v areálu bývalého dolu a s firmou Bateria nemáme nic společného.

reagovat 20. 4. 2017  12:03:53 p# vote+ vote- report -33

Zdeněk Jebavý: Re: Re: Re: Re: Lifepol 3,2 v - jak nabíjet ?

Děkuji za podrobné vysvětlení, vidím, že to není tak jednoduché, jak jsem si původně představoval, Z. Jebavý

reagovat 21. 4. 2017  21:32:54 p# vote+ vote- report +19

Tomáš Peterka: Baterie 36V versus 18V

Dobrý den, zvažuji nákup AKU křovinořezu a nemohu se rozhodnout mezi systémy 18V a 36V. Konkrétně se mi jedná o nářadí od firmy RYOBI RBC 36X 26B a RYOBI RBC18X20B4. Model s 18V je o něco málo dražší a výrobce uvadí že akumulátor je výkonější, má delší chod a lepší životnost. V některém Vašem předchozím příspěvku jsem četl, že uvádíte, že naopak 36V baterie mají delší živnotnost. Děkuji za odpověď.

reagovat 24. 4. 2017  00:47:17 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Baterie 36V versus 18V

Přeji dobrý den,
omlouvám se, asi jsem Váš dotaz přehlédl.
Kromě napětí se musí také koukat na kapacitu akumulátoru, tedy celkový výkon (energii) baterie a proti tomu na výkon motorku.
Pokud obě baterie mají i stejnou kapacitu a 36V motor nemá více než dvakrát větší výkon než ten 18V, tak je výhodnější 36V provedení.

reagovat 23. 5. 2017  09:33:14 p# vote+ vote- report +3

Jan: nabíjení

Dobrý den.
V návodu na nabíjení baterií do elektrokola Apache je doporučení provést po zakoupení 3 cykly úplného vybití a nabití. Je to opravdu důležité či přímo nezbytné?
Děkuji za radu.

reagovat 22. 5. 2017  18:48:29 p# vote+ vote- report -30

Luděk Stehlík: Re: nabíjení

Přeji dobrý den,
přímo nezbytné to není. Řekl bych spíše, že je to špatně formulované. Mělo by tam být uvedeno, že plnou kapacitu dosáhne akumulátor až po několika cyklech. Mnoho zákazníků si pod pojmen uplné vybití a nabití představuje, že nabije akumulátor a doma ho vybíjí přes žárovku dokud není vybitý. Což je nesmysl, ale setkávám se s tím často.
Nevím, proč to prodejci nepopíší tak, aby to bylo srozumitelné. Pokud má kolo například dojezd 100 km, tak po prvním nabití se může stát, že dojede jen 50 km. Po druhém nabití to bude již 80 km a po třetím nabití již 100 km. Myslím si, že takto by to každý pochopil lépe. Prostě chtějí zabránit tomu, aby po prvním nabití se zákazník nehrnul zpět do prodejny a nereklamoval, že baterie nevydrží to, co je v návodu.
Dokonce se nemusí ani vybíjet ze 100%, stačí aby se baterie "rozhýbaly", stačí ze 30% a po třetím nebo čtvrtém nabití již odevzdají plnou kapacitu.

reagovat 23. 5. 2017  09:23:12 p# vote+ vote- report -24


Stránky: 1 2 3 4

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík