Používání Li-Ion akumulátorů v praxi

Historie Li-Ionových akumulátorů je velice krátká. V této době se udělalo mnohé pro zdokonalení tohoto systému, ale je třeba znát nebo se poučit z chyb, a to i velkých firem, které se za dobu používání Li-Ionových akumulátorů objevily.

Nejprve si je třeba uvědomit, že i když je na jednotlivých Li-Ion akumulátorech napsané jmenovité napětí 3,6 V a i rozměrově jsou shodné, není možné je vždy v aplikacích zaměňovat. Celý problém spočívá v tom, že výrobci používají různé druhy elektrod, separátorů i elektrolytů a pracovní rozpětí napětí je různé. Konečné nabíjecí napětí se pohybuje od 4,0 V do 4,3 V, objevují se však Li-Ion akumulátory, které potřebují k plnému nabití 4,5 V. Podobně je tomu i u konečného vybíjecího napětí, kde se hodnoty pohybují od 2,5 do 3,0 V. Proto je třeba při konstrukci nových zařízení znát katalogové údaje výrobce daného typu lithiového akumulátoru. Tyto hodnoty nenajdete totiž ani v normě pro lithiové akumulátory Akumulátorové články a baterie obsahující alkalické nebo jiné nekyselé elektrolyty – Akumulátorové lithiové články a baterie pro přenosné použití ČSN EN 61960 ed.2. Překročením předepsaných mezních hodnot, byť by se jednalo o pouhé desetiny či setiny voltu, dochází k rozpadu elektrod a tím i k úplnému znehodnocení akumulátoru. Na trhu se již objevily testery lithiových akumulátorů, které ve většině případů mají přednastaveny hodnoty nabíjecího napětí 4,2 V na článek a vybíjecího napětí 2,5 V na článek. To jsou hodnoty, které odpovídají akumulátoru s kobaltovou kladnou elektrodou. Je sice pravda, že toto složení akumulátoru se vyskytuje na našem trhu v komerčních aplikacích nejčastěji, ale je třeba si uvědomit, že to není pravidlem a takový tester může poškodit vaši akumulátorovou baterii, pokud je jiného složení.

Ve všech aplikacích vždy doprovází Li-Ionový akumulátor nějaká elektronika. Její význam spočívá ve vyrovnávání napětí jednotlivých lithiových akumulátorů v baterii při nabíjení i vybíjení, většinou je tam ještě proudová pojistka proti zkratu a teplotní čidla. Nesmíme však přeceňovat význam této elektroniky, která většinou řídí i konečné nabíjecí a konečné vybíjecí napětí, ale někdy je to pouze jen z hlediska bezpečnosti (podobně jako termostat s hodnotou 70 °C v NiCd nebo NiMH bateriích). To znamená, že např. pokud je konečné nabíjecí napětí 4,2 V, tak elektronika vypíná třeba až na hodnotě 4,3 V a tato hodnota již může akumulátor znehodnocovat a mítnegativní vliv na životnost akumulátoru. Podobně je tomu i při vybíjení. Viz obr. 4.9.

Také je třeba zamyslet se nad rozdílem mezi pracovním napětím Li-Ionového akumulátoru a jeho doporučeným provozním napětím. Pracovní napětí slouží k zjišťování jmenovité kapacity, ale doporučené provozní napětí je rozsah, kdy akumulátor dosahuje daleko větší životnosti. Pokud máme akumulátor s pracovním napětím 2,5–4,2 V, pak v tomto režimu je schopen dát přibližně 500 cyklů. Ale pokud je vybíjení ukončeno na 3,0 V, pak se jeho životnost pohybuje už i přes 1500 cyklů (podobně jako u NiCd a NiMH akumulátorů, pokud využijete pouze 10 % jejich kapacity, životnost těchto baterií je i 10 000 cyklů. Viz obr. 6.2).

Tento příklad je v rozporu s podvědomím většiny uživatelů Li-Ionových akumulátorů, kteří podle dřívějších návodů k použití prezentovaných dovozci souprav mobilních telefonů nechávají své zdroje úplně vybít (komerčním zájmem výrobců a prodejců bylo pokud možno životností zdrojů příliš nepřekročit tehdy zákonem stanovenou garanční lhůtu 6 měsíců). Po roce 2003, kdy došlo k tomu, že i záruky na akumulátorové zdroje do mobilních telefonů byly zvýšeny na dva roky, došlo k přehodnocení těchto návodů a zvítězil zdravý rozum nad komerční politikou. Neustále však někteří dodavatelé náhradních akumulátorů pro mobilní telefony nebo dokonce i prodejci mobilních telefonů deklarují záruku na akumulátor pouze 6měsíční. Proto je jen na vás, zda si vyberete dodavatele, který vám nabídne sice nižší cenu a záruku pouze 6 měsíců nebo zda zaplatíte o několik procent více a vyberete si dodavatele, který vám poskytne zákonem stanovenou dvouletou záruku .

4.9.png
4.9. Napěťové rozsahy Li-Ion akumulátoru a jeho příslušenství

Diskuze ke stránce Používání Li-Ion akumulátorů v praxi

Petr: Baterie vs zdroj

Dobry den. Muze vadna Li-Ion baterie v notebooku znicit zdroj? Dekuji za odpoved

reagovat 31. 5. 2017  17:25:57 p# vote+ vote- report +16

Luděk Stehlík: Re: Baterie vs zdroj

Přeji dobrý den, 

myslím si že to není možné. Řízení nabíjení provádí notebook, nikoliv zdroj.

reagovat 13. 6. 2017  15:50:36 p# vote+ vote- report +9

Petr Soukup: Samsung Li-on 2500mAh 2s

Dobrý den, syn dostal RC model auta Monster Truck Across 1/12 2WD. Originál baterie dodávaná s modelem je 6,4V 1000mAh. Doba nabíjení cca 2,5 h. a doba ježdění cca 10 min. Pro delší ježdění prodejce doporučuje baterií Samsung li-on 2500 mAh 2s, včetně nabíječky (590,-). V souvislosti s lithiovymi bateriemi všude narážím na upozornění nebezpečí podvybití baterie. Jak ale v praxi poznám, že je již potřeba baterii nabít? Samozřejmě kromě toho, že autíčko přestane jezdit. Což ale laicky znamená, že baterie je již zcela vybitá. Jak se tedy k dané baterii chovat, aby životnost byla co nejdelší? Děkuji Vám za odpověď a jsem s pozdravem Petr Soukup.

reagovat 9. 7. 2017  13:38:05 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Samsung Li-on 2500mAh 2s

Přeji dobrý den,
neznám uvedený model, ale podle napětí 6,4V by se mělo jednat o lithiovou baterii typu Li-FePO4 složenou ze dvou článků. Konečné vybíjecí napětí Li-FePO4 baterií je 2,5V na článek ( tedy u 2S = 5,0V). Nevím, zda tato hodnota je nastavena i v daném modelu. U klasických lithiových akumulátorů s napětím 3,6V se doporučuje konečné vybíjecí napětí 3,0V, ale je povoleno většinou vybíjení až do 2,5V, ale rozdíl mezi napětím 3,0 a 2,5V odpovídá většinou kapacitě kolem 1-2%. Takže záměna je možná. Jakýkoliv pokles výkonu modelu odpovídá vybité baterii, tak se to nejlépe pozná. Takže při poklesu výkonu baterie, dát ihned nabíjet. Nejhorší stav pro baterii je, baterie již je nefunkční, necháme ji chvíli odpočinout a ona ještě 30 sekund jezdí. To vede k plnému zničení baterie.

reagovat 26. 7. 2017  16:14:05 p# vote+ vote- report +39

Jan S.: Li-Ion články

Dobrý den, chtěl bych předělat 18V Li-Ion baterii do aku nářadí. Baterie je po 2 letech vybitá a rád bych jí předělal z 1300mAh na 2200mAh. Zjistil jsem, že se dají koupit pouze Li-ion články, které bych v baterii vyměnil. Prodávají se v U nebo Z provedení. Ovšem nevím, jak na samotnou výměnu jelikož jsou články mezi sebou provázány nabodovanými konektory do serie. Dají se ony placaté konektory na články pájet?Pokud ne, jakým jiným způsobem je mohu napojit. Děkuji

reagovat 21. 7. 2017  10:43:38 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Li-Ion články

Přeji dobrý den, 

pokud si objednáte články s vývody (U nebo Z) lze je většinou naletovat na původní propojky nebo konektory mezi články. Není vhodné si objednat jen samostatné články a snažit se na ně naletovat původní propojky, zde by mohlo dojít k deformaci pojistného ventilu na plusu.
Pokud máte baterii do nářadí, tak se jedná o články pro vysoké vybíjecí proudy, takže při repasi je nutno je nahradit také články, které jsou učeny pro vysoké proudy. Uváděná kapacita 2200 mAh spíše odpovídá klasickým kobaltovým akumulátorům. Pro vysoné proudy se vyrábí kapacity 1500 mAh, 2100 mAh, 2250 mAh, 2500 mAh, 3000 mAh,...

reagovat 26. 7. 2017  15:57:54 p# vote+ vote- report -5

Daniel: plochá baterie z li-ion článků-

Dobrý den já mám dotaz, zajímalo by mě z kolika li-ion článků bývají složené ploché baterie u tabletů? Ale taky by mě ještě zajímalo mívá v ploché baterii každý tento li-ion článek svůj elektrolyt? Nebo mají všechny li-ion články elektrolyt společný? A taky se chci zeptat jaké napětí mívá kažký tento li-ion článek v ploché baterii? A ještě by mě taky zajímalo, vyrábějí se ty ploché li-ion baterie tak aby se během nabíjení nemohl začít přebíjet ani jeden li-ion článek v ploché baterii? Těším se na vaší odpověď. S pozdravem Daniel Vansa.

reagovat 31. 7. 2017  16:15:12 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: plochá baterie z li-ion článků-

Přeji dobrý den,
v tabletech bývá ve většině případů jen jeden Li-Ion prizmatický (plochý) článek s napětím 3,6V. Zde se používají Li-Ion články typu Li-Pol, kde elektrolyt je nasáklý do polymeru.
Lithiové akumulátory jsou hermeticky uzavřené, takže každý článek má svůj elektrolyt. 

Lithiové akumulátory se nabíjejí metodou CCCV, většinou do napětí 4,2V. Tyto akumulátory jsou velice nachýlné na přebíjení, takže se opatřují bezpečnostní elektronikou. Elektronika se buď dává přímo na baterii nebo bývá součástí elektroniky přístroje. Při zapojování více článků do baterie se pak používá elektronika pro celou baterii, která hlídá jednotlivé články v baterii samostatně.

reagovat 2. 8. 2017  11:29:43 p# vote+ vote- report +10

Kvetak: Paralelni zapojeni

Dobry den, mel bych dva dotazy:
1.) Co je to metoda CCCV (jaky je jeji princip)
2.) V rade prispevku pisete, ze Li-ion clanky lze bezproblemu zapojovat paralelne, ale pokud nebudou ty jednotlive clanky oddeleny nejakou diodou (a to nebudou, protoze by asi nesly nabijet, nehlede na ubytek na diode), tak pri jakemkoliv rozdilu v napeti mezi jednotlivymi clanky, bude protekat 'pricny proud', ktery postupne celou baterii vybije, protoze jeden clanek bude nabijet ten druhej, tim mu poklesne napeti a zase jej bude prozmenu nabijet ten prvni a takhle to pujde az do vybiti. Navic s poklesem kapacity se rozdil v napeti jeste zvetsi a tak tento proces bude probihat stale rychleji. 

Tedy to se domnivam po zkusenostech s jinymi typy baterii, ale je mozne, ze u lithiovych baterii je nejaky 'prah', ktery se musi prekrocit, aby se baterie zacala nabijet, ale to by asi zase nefungovalo to dobijeni 'konecnym napetim', kdy se nastavi jakesi 'saturacni napeti' ktere je rovne maximalnimu napeti a napeti clanku se mu bude asymptoticky blizit... 

Tak nevim, ale urcite by me zajimalo, jak je to mozne... 

Dekuji za pripadnou odpoved, Kvetak

reagovat 4. 10. 2017  09:57:19 p# vote+ vote- report +33

Luděk Stehlík: Re: Paralelni zapojeni

Přeji dobrý den,
1) nabíjecí metoda CCCV je nabíjení konstantním proudem dokud není dosaženo předem stanoveného napětí a potom se jedná o nabíjení konstantním napětím. Viz: www.battex.info , přes tento odkaz se dostanete k celé kapitole o nabíjení metodou CCCV.
2) Jev, který nazýváte příčný proud by mohl nastat pokud by jste paralelně zapojil články, nebo dokonce celé baterie, které mají rozdílný stav nabití. Zde by začalo probíhat vyrovnávání napětí, takže jeden článek (baterie) by se vybíjel a druhý nabíjel. Pokud by byl rozdíl kapacit velký a akumulátor by byl určen na vysoké proudy, tak by se mohlo stát, že i propojky paralelního zapojení vyhoří.
Ale, jak je tu portále několikrát psáno, zapojovat (ať již paralelně nebo sériově) do baterie se musí vždy články od stejného výrobce, ze stejné výrobní šarže a ve stejném stavu nabití. Pak k Vámi popisované stavu nemůže dojít.
U lithiových akumulátorů se používá zapojování paralelně sériové, nikoliv jako třeba u niklových akumulátorů, kde se většinou používá zapojení sérioparalelní.
Takže při paralelně sériovém zapojení mají všechny články v paralelní větvi stejné napětí. Celá paralelní větev se vlastně chová jako jeden "článek".

reagovat 4. 10. 2017  12:02:54 p# vote+ vote- report +20

Kvetak: Re: Re: Paralelni zapojeni

Dekuji za vysvetleni...
(Constant Current Constat Voltage mne take mohlo napadnout...)
Nicmene zapojit ty clanky nejdrive paralelne a pak teprve do serie me asi nepujde, protoze bych musel kazdou tu baterii rozebrat a nekde neco bodovat na hotovou baterku me neprijde rozumne. Radeji kazdou tu vetev (seriove spojenych baterii) budu spinat zvlastnim FETem a ty drobne mV rozdily se vytrati na kabelazi k tomu motoru, kde budou teprve spojeny.
Jeste me napadlo, ze kdybych nesehnal uplne stejne baterie (coz nedoufam), tak jestli by neslo rozdilnou kapacitu tech vetvi (napeti by bylo stejne) doladit zmenou stridy (PWM) u kazdeho toho FETu, cimz by se vybijeli v pomeru stejne, ale nevim, jestli je takove reseni vubec (prakticky) mozne a jestli jste se s tim nekde setkal...
Dekuji za ochotu, Kvetak

reagovat 4. 10. 2017  12:22:08 p# vote+ vote- report -20

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Paralelni zapojeni

Přeji dobrý den,
omlouvám se, ale musím napsat, že se jedná o takové teoretizování. Potřeboval bych vědět, kolik článků je v sériové větvi a kolikrát je větev paralelní. U zapojení 2S2P by asi takový problém nebyl, ale u zapojení 4S2P a výše by k problémům mohlo docházet. Každá sériová větev by musela mít svoji elektroniku s balancérem, která by vyrovnávala napětí větve "alespoň" při nabíjení. A to každou sériovou větev samostatě. A při selhání (vybití) jedné sériové větve by to zničilo celou baterii. Proto se doporučuje zapojení např. ne 4S2P, ale 2P44S.
Píšete, že se jedná o nějaký motor. Takže při vybíjení by musela elektronika odpojovat jednotlivé paralelně zapojené větve v sérii, ale odpojování by muselo být takové, že odpojená větev se nepřipojí, dokud nezačne další nabíjení. Ale taková možnost je velice nákladná z hlediska elektroniky.

reagovat 4. 10. 2017  13:30:34 p# vote+ vote- report -11

Kvetak: Re: Re: Re: Re: Paralelni zapojeni

Dobry den, (mail prisel z No-reply, tak ze musim odpovedet takto)
Baterky by byly akupaky pro rucni naradi, tak ze by se nabijely samostatne, tedy nezapojene do zadneho obvodu.
Zatim pouzivam seriovy, komutatorovy motor na 24V a pouzivam dve Pb startovaci baterie, ale rad bych presel na Li baterky. Tedy pokud by nestacily akupaky na 18V (mozna se delaji i na 24V) tak by byly v serii dva 12V akupaky a paralelne podle potrebneho vykonu (energie).
Vy pisete: "Takže pri vybíjení by musela elektronika odpojovat jednotlivé paralelne zapojené vetve v sérii, ale odpojování by muselo být takové, že odpojená vetev se nepripojí, dokud nezacne další nabíjení. Ale taková možnost je velice nákladná z hlediska elektroniky". 

Ja ale nic odpojovat nezamyslim. Naopak, ty jedotlive vetve budou spojeny v + bode (na tom motoru a ty kabely, (jejich odpor) od jednotlivych vetvi by fungovaly jako vyrovnavace rozdilneho napeti (tlumily by velke pricne proudy, pokud by nebyly vsechny vetve stejne, popripade bych tam mohl dat jeste nejake tlumivky (regulace je PWM)) a bez jizdy maji zaporne konce 'v lufte', tedy netece tudy zadny proud. Ten zacne teci az se sepnou ty FETy, tedy rididlo zacne davat pulzy a pres optrony zacnou spinat. U tech Pb baterek to chodi dobre, akorat ze to 'tlumici vedeni' mam mezi temi FETy a motorem, protoze to spinam tremi 110 A (proto take mam v tech gate ty optrony, aby tam nevznikaly nejake parazitni spicky, ktere by to mohly rozkmitat)...
No uvidime. Jeste zkusim propatrat web...
Hezky den, Kvetak 

Mozna by ale bylo lepsi tu baterku rovnou posklad z clanku, kde by byla jistota, ze budou vsechny stejne, ale zase nevim, jestli by ta nabijeci a ochranna elektronika stacila jedna a nebo by musela byt u kazdeho clanku (predpokladam, ze cele jedno 'patro' (zapojene paralelne) by hlidal jeden obvod (mozna by stacila 431 jako reference, klopak a nejaky tranzistor ktery by to 'prislusnul', kdyby stouplo napeti nad limit (pri nabijeni))).

reagovat 4. 10. 2017  19:53:33 p# vote+ vote- report +20

marek pindroch: nabijanie 7.2V baterie cez usb port.

Je možné dobíjať 7.2V batériu DMW BLC12 v tejto usb nabíjačke 

www.tsbohemia.cz 

ak zdroj je powerbanka s výstupom 5V/1A alebo 5V/2.1A.

reagovat 15. 11. 2017  22:21:55 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: nabijanie 7.2V baterie cez usb port.

Přeji dobrý den,
tento nabíječ je určený pro BLC12. Jako zdroj se dá použít i PowerBanka. Pokud Vás zaráží rozdíl v napětí, tak uvnitř je měnič napětí na 8,4V.
My máme v nabídce podobnou nabíječku: shop.battex.cz .

reagovat 16. 11. 2017  08:29:07 p# vote+ vote- report +28

marek pindroch: Re: Re: nabijanie 7.2V baterie cez usb port.

Áno presne to ma zarazilo. Myslel som, že z powerbanky musí byť výstupné napätie minimálne 7,2V - 8,4V . Tak je to i v popise tej nabíjačky, že napájacie napätie má byť 8.4V. Viď link: 

www.gigastore.sk+23565/patona-nabijecka-foto-dual-quick-panasonic-dmw-blc12-usb/

reagovat 16. 11. 2017  10:28:54 p# vote+ vote- report +35

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: nabijanie 7.2V baterie cez usb port.

Přeji dobrý den, čtete to špatně. Vstupní napětí nabíječe je 5V (to má i PowerBank) a výstupní napětí z nabíječe je 8,4V (to potřebuje akumulátor). Takže nabíječ mění napětí z 5V na 8,4V.

reagovat 16. 11. 2017  10:39:57 p# vote+ vote- report -9

Marek Pindroch: Re: Re: Re: Re: nabijanie 7.2V baterie cez usb port.


ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ. 

TOMU ROZUMIEM: Vstupní napětí: DC 5V / 2,1A
Výstupní napětí: DC 8,4V / 1x700 mAh+1x500mAh 

ALE TOTO JE ČO: Napájecí napětí (V):8,4 ???

reagovat 16. 11. 2017  15:33:03 p# vote+ vote- report +18

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: nabijanie 7.2V baterie cez usb port.

Přeji dobrý den,
vstupní napětí do nabíječe je 5,0 V. Nabíječ z toho dělá napětí 8,4V, kterým se nabíjí daný akumulátor. Akumulátor potřebuje toto napětí, tedy 8,4V. Takže nabíjecí (napájecí) napětí akumulátoru nabíječe je 8,4V. Ale to je již vlastnost nabíječe, nikoliv požadavek pro vstupní napětí.

reagovat 16. 11. 2017  16:07:21 p# vote+ vote- report +7

Marek Pindroch: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nabijanie 7.2V baterie cez usb port.

Óóó vrelá vďaka za podrobné vysvetlenie.
Odľahlo mi.

reagovat 16. 11. 2017  16:46:30 p# vote+ vote- report +13

J. Bachan: Baterie do tabletu - životnost.

Dobrý den, objednal jsem si Li-Pol baterii L13D1P32, k mému překvapení došla ale více než dva roky stará - rok výroby 28.8.2015. Poradíte mi, prosím, jak postupovat dále?  

Děkuji za radu.
J. Bachan

reagovat 17. 11. 2017  11:52:36 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Baterie do tabletu - životnost.

Přeji dobrý den,
že je baterie více než 2 roky stará by nemuselo být na závadu. Jde o to, jak byla baterie skladována a zda při skladování byla baterie dobíjena. To by Vám měl sdělit asi prodávající. Nepředpokládám, že prodávajícím byla naše firma. Pokud Vám prodávající dává plnou zákonnou záruku, vůbec bych se toho nebál.
Pokud jste to nakoupil někde mimo EU, tak stejně baterii k reklamaci poslat nemůžete, protože žádná přepravní společnost Vám neveme vadnou (reklamovanou) baterii k přepravě. K tomu by jste musel mít povolení MŽP.

reagovat 20. 11. 2017  16:01:33 p# vote+ vote- report +7

Jerry Bachan: Re: Re: Baterie do tabletu - životnost.

Děkuji za rychlou informací. Baterie je koupená v České republice, napětí měřené obyčejným multimetrem je 3,83V. Tento údaj mi však neříká o kapacitě, asi vyzkouším přímo v provozu.  

Ještě jednou děkuji a přeji hezký den.  

Jerry Bachan

reagovat 21. 11. 2017  00:28:04 p# vote+ vote- report -7

Bobeš Kubíček: Baterie Li-ion Narex 14,4v 1,3

Dobrý den.Potreboval bych si zrepasovat baterie do akusroubovaku.Prosil bych o radu na co si davat pozor.Podle ceho objednat clanky a jestli je potreba tu baterii nejak programovat a jak se to dela.Blizsi info jako jsou parametry jednotlivych clanku se pokusim dodat.Diky moc s pozdravem Kubicek

reagovat 27. 12. 2017  18:55:12 p# vote+ vote- report +13

Bobeš Kubíček: Re: Baterie Li-ion Narex 14,4v 1,3

Jenom doplnuji typ clanku je INR18650PB2 je dulezite sehnat stejny clanek nebo lze i nejaky kvalitnejsi aby mel vetsi kapacitu.Dekuji

reagovat 27. 12. 2017  19:48:32 p# vote+ vote- report +13

Luděk Stehlík: Re: Re: Baterie Li-ion Narex 14,4v 1,3

Přeji dobrý den,
v bateriích Narex jsou články o rozměru 18650, které jsou určeny pro vysoké vybíjecí proudy. Takže kromě rozměru je nutné vybrat články s vybíjecími proudy min. většími než 15A. Takže např.: shop.battex.cz - SAMSUNG 1500 mAh; shop.battex.cz - SONY 2,1Ah; shop.battex.cz - SONY 2,5Ah; shop.battex.cz - SONY 3Ah.
U baterií pro Narex není třeba nahrávat žádný firmware. Baterie obsahuje klasickou bezpečnostní elektroniku, kterou je třeba jen překontrolovat. Je nutností vždy vyměnit všechny články, nikoliv jen článek vadný. A samozřejmě si musíte objednat články včetně pájecích vývodů, na samostatné články není možno letovat.

reagovat 28. 12. 2017  13:24:41 p# vote+ vote- report +23

Juraj Kelbel: LiFePo4

Dobry den. 

Poprosil by som Vas pekne o radu,informaciu.Kupil som novu LIFePo4 bateriu na e-bike,zmeral som ju a ukazala ze ma 53,21V.Predpokladal som ze nie je nabita naplno z tovarne tak som ju dal na nabijacku ktoru som dostal k nej.Docital som sa ze LiFePo4 pri plnom nabiti kde uz vypne nabijacka ma dosiahnut hodnotu az 58V,ktora bude postupne klesat.Moja baterka mi ukazala po nabiti max. 56,0v.Teraz drzi hodnotu 53.5V,dalej neklesa.Je to v poriadku ze ju nenabije na max(58,7v)?Nabijacka nabija po odmerani voltmetrom na 60V.Je to preto ze este nie su clanky rovnako naformovane alebo to vypina BMS?Bateria prud drzi,skusal som zapnutim motora a jazdou na prazdno asi 1 hod,stav je stale 100%,udrzuje hodnotu 53,5V. 

Dakujem velmi pekne za odpoved. 

Juraj. 

reagovat 17. 2. 2018  18:07:46 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: LiFePo4

Přeji dobrý den, 

baterie Li-FePO4 v zapojení 16S by měla mít na konci nabíjení napětí 57,6V. Hodnota nabíjecího napětí by klesat neměla, klesat musí při nabíjení nabíjecí proud. Pokud je výstupní napětí nabíječe 60V, tak to svědčí o tom, že další regulace nabíjecího napětí je v baterii pomocí BMS.
Indikace stavu nabití podle napětí je u Li-FePO4 horší než např. u Li-Ion baterií s napětím 3,6V na článek. Zvláště pokud se jedná o indikaci pomocí 3, 4 nebo 5-ti LED. Zde indikace je +/- 20%.
Spíše bych doporučil podívat se na návod k použití, kde by tyto tolerance nebo rozsahy měly být uvedeny.

reagovat 22. 2. 2018  16:15:20 p# vote+ vote- report +11

Juraj Kelbel: LiFePo4

Zdravim. 

Prepacte,zabudol som na udaje o baterii. 

LiFePo4 48V 20Ah 16S 4 parallel 

Dakujem velmi pekne za vasu odpoved. 


Juraj.

reagovat 17. 2. 2018  18:11:06 p# vote+ vote- report -7

Luděk Stehlík: Re: LiFePo4

Přeji dobrý den,
konečné nabíjecí napětí by mělo být 57,6 V. Ale jak jsem psal, je možné, že další regulace je v elektronice.

reagovat 5. 3. 2018  15:00:44 p# vote+ vote- report +2

S. Fiferna: Lze použít Li-IOn článek jako "back up"?

Dobrý den,
mám v úmyslu použít jeden Li-Ion článek 2500mAh jako zálohu pro GSM zařízení. Toto zařízení odebírá řádově desítky mA, občas ale při připojování k síti GSM odebírá řádově v sekundách až 2A. Po přečtení Vašeho článku mám obavy jak nastavit dobíjecí obvod po výpadku el. sítě a vybití článku na 3,5V, kdy se zařízení samo "uspí" a bude odebírat jen malý stálý proud několik mA, při nižším napětí by už nefungovalo. Jaké nejvyšší koncové napětí článku nastavit na nabíjecím obvodu, jaký nabíjecí proud by byl vhodný? Nebude článku vadit na životnosti chvilkový vyšší odběr proudu 2A asi 2x za hodinu? Mám modul nabíjení s koncovým napětím asi 4,13V a proudem 1,5A, ten ale lze změnou odporu nastavit, napětí bohužel ne, byl by tento modul vhodný z hlediska životnosti baterie (alespoň dva roky)?
Děkuji za odpověď, S. Fiferna

reagovat 12. 3. 2018  17:38:31 p# vote+ vote- report +20

Luděk Stehlík: Re: Lze použít Li-IOn článek jako "back up"?

Přeji dobrý den,
pro článek s kapacitou 2500 mAh je uvedený nabíjecí obvod (4,13V/1,5A) ideální, není třeba nic měnit. Li-Ion baterie se nabíjí metodou CCCV, takže jakmile baterie dosáhne napětí 4,13V, tak nabíjecí proud se začne automaticky snižovat.
Nabíjecí napětí 4,13V je pro baterii vhodnější, takže dosáhnete delší životnosti. Mohu odhadovat cca 4-5 let. Určitě bude provoz delší než 2 roky. Zvláště, když se obvod odpíná již při 3,5V.
Bezpečnostní elektronika se by měla vybrat podle maximálního možného (i když chvilkového) odběrového proudu.

reagovat 13. 3. 2018  16:19:09 p# vote+ vote- report -26

S.Fiferna: Re: Re: Lze použít Li-IOn článek jako "back up"?

Dobrý den,
děkuji Vám za rychlou odpověď, omylem jsem udal poněkud odlišné údaje nabíjecího modulu, koncové napětí má 4,18V a omezení proudu na 1A. Jedná se o modul s obvodem 4056 ( www.gme.cz ), ten je napájen spínaným zdrojem MeanWell 5V/4A do DPS. na +OUT modulu bude přímo připojen článek Li-Ion a také zmíněné GSM zařízení, tedy by se dalo říci že článek při chvilkovém proudu 2A bude jako hlavní zdroj, modul jen článek dobije po poklesu proudu na 4,18V. Je takové uspořádání vhodné? Zmínil jste se o ochranné elektronice, vhodnou pro jeden článek jsem zatím nenašel a je vůbec nutná?
Děkuji za odpověď, S.Fiferna.

reagovat 13. 3. 2018  18:08:37 p# vote+ vote- report -23

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Lze použít Li-IOn článek jako "back up"?

Přeji dobrý den,
uvedený odkaz je na modul, které má CCCV nastaveno na 4,2 V. Samozřejmě jsou tolerance, takže i napětí 4,18V je dobré. Maximální napětí by mělo být do 4,25 V, větší napětí znamená strátu životnosti. Uvedená elektronika hlídá konečné nabíjecí napětí, nevím, zda hlídá i konečné vybíjecí napětí, podle mne ne.
Každá baterie by měla mít i ochrannou elektroniku, která vstupuje do provozu v případě poruchy právě této nabíjecví elektroniky nebo v případě poruchy indikace konečného vybíjecího napětí nebo při zkratu.
Každá Li-Ion baterie by měla mít minimálně 2 ochrany, aby nedošlo k poškození baterie.
Ochrannou elektroniku pro zapojení 1S najdete např.: shop.battex.cz,

reagovat 14. 3. 2018  16:14:40 p# vote+ vote- report +16

Libor: Li-on trakční baterie

Dobrý den chtěl bych se zeptat na váš názor na trakční li-ion baterie nahrazující olověno kyselinové, výrobce nám to nabízí na manipulační techniku , jedná se o baterie o kapacitě kolem 375Ah a napětí 24V , výrobce propaguje životnost 8 let a 2000 cyklů , z provozu máme odzkoušeno že olověné akumulátory vydrží 7-8 let , pak kapacity klesá a občas odchází články ( podle výrobce) za tu dobu uděláme 4600-4700 cyklů, baterie by trpěla na otřesy a kolísání teplot ale jen v + hodnotách , navíc nabíjení nám bylo doporučeno kdy jen to bude možné min 15 minut .osobně si myslím že 8 let by nevydržela , navíc jak moc by ovlivnilo její životnost nedbalost některých pracovníků pokud by baterii vybyli třeba na 20 % a pak nabili zas jen 15-20 min ? jedná se o www.jungheinrich.cz
Děkuji za váš názor

reagovat 23. 3. 2018  12:13:58 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Li-on trakční baterie

Přeji dobrý den,
samozřejmě, že olověné baterie jsou na ústupu a lihiové akumulátory postupně obsazují jejich místo.
Běžná životnost olověných trakčních baterií je kolem 1200 cyklů. Tímto se myslí počet cyklů při vybití ze 100% kapacity. Pokud dosahujete počty cyklů kolem 4700, tak určitě baterii nevybíjíte ze 100%, ale odhadoval bych to, ža tak z 20-30% (na 70-80% kapacity). Proto tak dlouhá životnost. Pokud v takovém režimu bude pracovat i lithiová baterie, tak dosáhnete životnosti minimálně o 50% větší.
Lithiovou baterii můžete nabíjet kdykoliv, nemůže dojít k žádnému přebíjení, nemusíte ji dolévat nebo zapojovat na promíchávání elektrolytu. Takže, když řidič jde na 30 minut na povinnou přestávku, tak za tu dobu se může baterie dobít o nějakých 20-30%. Pokud by byla baterie vybita až na 20% kapacity, tak během 20 minut může dostat do baterie až 20% kapacity, samozřejmě záleží na nabíječi. Pokud je dobrý nabíječ, tak dokáže plně vybitou baterii za 1 hodinu nabít na 70%, ale pak další 1-2 hodiny trvá nabití na 100%.
Určitě bych se nové technologie nebál. První články se začaly vyrábět již v roce 1990 a za ty roky je došlo k velkému pokroku.

reagovat 23. 3. 2018  13:49:09 p# vote+ vote- report -7

Edita Černá: Expirace baterie BL-4UL 12000mAh 3,7V 4,4Wh

Prosím o odpověď na otázku,jaká je exspirace na baterii uvedenou v nadpisu = BL -4UL 1200mAh.
Konkrétně jde o čerstvě zakoupenou baterii Nokia čínské výroby(jak jinak)na níž je text v angličtině i v čínštině.A právě u toho čínského textu je datum 24.12.2015.Nevím,jestli je to datum výroby nebo expirace.Děkuji za odpověď.

reagovat 12. 6. 2018  09:04:10 p# vote+ vote- report -23

Luděk Stehlík: Re: Expirace baterie BL-4UL 12000mAh 3,7V 4,4Wh

Přeji dobrý den,
doba použitelnosti (exspirace) se používá u nenabíjecích baterií. Ve Vašem případě, tedy u akumulátorů, se exspirace nepoužívá, ale uvádí se datum výroby.

reagovat 12. 6. 2018  10:09:38 p# vote+ vote- report -2

Radek: Li-Ion Aku 40V na Florabest a Gude (Lidl)

Dobrý den,
rád bych se dotázal na možnosti ohledně sehnání akumulátorů na aku sekačky prodávané v Lidlu - Florabest 40V FARM 40 Li-A1 a Gude 405/40-2.5. Na dotazy Lidl bohužel nereaguje. Ceny těchto produktů jsou nízké, ale obávám se, zda to není na úkor nedostupnosti dílů, včetně baterií. Tvrdí, že používají články Samsung.
Děkuji za odpověď/radu.
Radek

reagovat 12. 6. 2018  12:36:27 p# vote+ vote- report -18

Luděk Stehlík: Re: Li-Ion Aku 40V na Florabest a Gude (Lidl)

Přeji dobrý den, 

máte pravdu, že ceny těchto produktů jsou nízké. Je to způsobeno hlavně tím, že tyto firmy nemají žádné servisní oddělení a tyto produkty prodávají jako by trochu bokem. Druhý důvod je, že zákazníci většinou po nákupu pokladní doklad zahodí a tím jim i skončila záruční doba. Takže nějaké problémy s bateriemi tyto firmy neřeší, protože nemusí, zákazník prostě nenajde doklad. Ze zákona jsou sice povinni 10 let nabízet i náhradní díly, ale pokud nemáte doklad, tak prostě máte smůlu. A když máte doklad, tak většinou baterie stojí víc než celá sekačka.
Musím se přiznat, že uvedenou značku jsem neznal. Našel jsem si ji sice na internetu a i když komplet sekačka tam byla za nějakých 5.500 Kč, tak ta cena není zas tak nízká, aby se měla nakupovat v potravinářských řetězcích. Ale podobné problémy mají zákazníci i v hobby marketech. Vždy se tam objeví nějaké zboží ve velké slevě a po doprodání dělají, že to nikdy neprodávali.
Asi nepříjemná rada, jako nekupujete rohlíky v železářství, tak nekupujte nářadí v potravinách. Omlouvám se za tuto reakci. Ale nejste sám, kdo si takto stěžuje. 

Pokud baterii zašlete k nám, můžeme se podívat, zda je baterie repasovatelná. Samozřejmě Vám nejdříve sdělíme cenu repase k odsouhlasení. Bližší údaje najdete v "Kontaktech".

reagovat 12. 6. 2018  16:11:39 p# vote+ vote- report -2

Kužela: softwarové blokování baterie?

Dobrý den,
asi tři roky používám notebook HP ProBook 430, převážně ze sítě. Baterie sice trochu zeslábla, ale ještě donedávna na tom byla docela dobře. V posledních dvou týdnech jsem ale několikrát zaznamenal nečekané vypnutí stroje při provozu na baterie (vypnutí ochranným obvodem, ne operačním systémem) a dnes se po zapnutí (při síťovém napájení) objevila zpráva BIOSu, že baterie je vadná (resp. že její kapacita je "kriticky nízká"). Od toho okamžiku stroj odmítá baterii dobíjet, zobrazovaná kapacita je trvale 0 % a po odpojení zdroje se notebook okamžitě vypíná.
Je podle Vašeho názoru pravděpodobné, že baterie takto náhle a zcela odešla, nebo jde o spíše blokování baterie firmwarem, které má donutit spotřebitele ke koupi nové baterie? Je mi trochu podezřelé, že k závadě došlo téměř přesně 4 roky od uvedeného data výroby baterie...
Jde o tuto baterii: www.czc.cz
Děkuji za Vaše názory a zkušenosti.

reagovat 12. 8. 2018  18:40:44 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: softwarové blokování baterie?

Přji dobrý den, 

určitě bych nepodezříval HP, že blokuje nabíjení po 4 letech. To je asi nesmysl.
Je to běžná věc, že jakmile odejde jeden článek, tak se celá baterie vypne. Kapacitu baterie dělá ten nejhorší článek.
Probook 430 jsem nenašel na seznamu vadných baterií, kde se nabíjení odpíná na dálku.
4 roky je, myslím, dobrá životnost.

reagovat 14. 8. 2018  15:30:18 p# vote+ vote- report -17

Jan Turzo: LiIon aku naradie

Dobry den, 

mam niekolko otazok ohladne akumulatorov a rucneho naradia.
Pouzivam naradie makita 18V-LiIon a samozrejme casom baterie stracaju kapacitu. Je mozne nejakym sposobom zmerat kapacitu plne nabiteho LiIon akumulatora? Da sa to odhadnut podla casu nabijania pripadne aj nejak exaktnejsie? 

da sa nejako jednoducho zmerat zostavajuca kapacita akumulatora po urcitom case prevadzky? niektore baterie maju ukazatel stavu nabitia(LiIon 18V 5Ah) a niektore nie (LiIon 18V 1,5Ah) 

ako je to zo skladovaniem LiIon akumulatorov niekde udavaju najlepsie pri 40% az 60% nabitia (STIHL 36V) a niekde pri 100% nabiti - ktora moznost je pre akumulatory lepsia? 

moze zvladnut 36V 6Ah bateria zataz 50A? nasiel som to na fore STIHL:
With a battery charged to 100% on the MSA 200 chainsaw, we have 36 Volts and 50Amps (A) of current generated by the control module.
36V x 50A = 1800W of available power. 

Dakujem 

 

reagovat 2. 10. 2018  22:07:48 p# vote+ vote- report -15

Luděk Stehlík: Re: LiIon aku naradie

Přeji dobrý den, 

otázek moc, snad na vše odpovím.
Kapacita se dá změřit jen vybíjením. Vybíjecí proud krát doba vybíjení je aktuální kapacita. Indikátory ukazují jen poměr kapacity k možnému nabití baterie.
Zátěž 50 A je sice u akumulátorového nářadí možná, ale vše záleží na elektronice, která je součástí baterie.
Skladování ve stavu 40-60% nabití se týká jednotlivých článků, nikoliv již sestavy vyrobené z těchto článků a už vůbes sestavy těchto článků s nějakou elektronikou. Tyto baterie se musí udržovat v plně nabitém stavu.

reagovat 11. 10. 2018  16:22:32 p# vote+ vote- report -1

Roman Bálek: Výměna Li-ion článků u vysavače.

Dobrý den.
Chystám se na výměnu Li-ion akumulátorů ve vysavači (3 samostatné články 2500mAh přiletované k několika kabelům řídicí elektroniky), typově jsou to ty správné pro daný vysavač.
Několikrát jsem se dočetl, že jejich laická výměna je riziková činnost, která mimo zničení elektroniky může vést také až k výbuchu.
Mám tedy laický dotaz - je to opravdu taková věda?
Chápu, že nesmím zaměnit polaritu a články přehřát (=výbuch) a jinak?
Děkuji za Vaši odpověď, rovněž za zdejší studnici znalostí a přeji hezký den.

reagovat 18. 11. 2018  19:43:17 p# vote+ vote- report -31

Luděk Stehlík: Re: Výměna Li-ion článků u vysavače.

Přeji dobrý den,
samozřejmě věda to není. Stačí základní informace o používání Li-Ion baterií a zapojování jejich baterií s elektronikou. Odpojíte 3,6V, pak 7,2V pak plus (10,8V) a pak mínus, A zapojujete opačným způsobem, tedy mínus, pak plus, pak 7,2V a pak 3,6V.
Při tomto základním postupu určitě nemůže dojít k expolozi nebo zahřívání článků baterie.
Sice je spousty zákazníků, kteří si to nechají vyměnit přímo u nás, ale většina zákazníků si to dělá samo nebo využije servisní střediska.
Je to něco podobného jako u auta, někdo jezdí do servisu, někdo si olej, destičky nebo těsnění vyměňuje sám.

reagovat 19. 11. 2018  17:01:18 p# vote+ vote- report +1

Petr Skopový: Li-Ion a jejich chování při teplotách pod 0 stupňů Celsia

Dobrý den,
je-li pravda, že nesmí být vystaveny záporným teplotám, jak se to
řeší u elektromobilů ? Za mrazu bych rovněž nemohl jezdit na elek-
trokole.Děkuji za odpověď.

reagovat 5. 2. 2019  21:42:28 p# vote+ vote- report +1

Luděk Stehlík: Re: Li-Ion a jejich chování při teplotách pod 0 stupňů Celsia

Přeji dobrý den,
to je trochu vytržené z kontextu. Ne, že nemohou být vystaveny záporným teplotám. U většiny lithiových akumulátorů se nesmí nabíjet v záporných teplotách, resp. pokud má akumulátor zápornou teplotu. Tedy pokud jezdíte na elektrokole i v zimě, když je -20°C, tak jízdou se akumulátor zahřeje. Takže když přijedete, můžete ho dát na nabíječ. Ale pokud dorazíte domů a kolo na tomto mrazu necháte třeba 3 hodiny a akumulátory promrznou na okolní teplotu, tak následné nabíjení by je mohlo poškodit.
Píši mohlo, protože většina lithiových baterií v elektrokole má elektroniku, která zamezí nabíjení v záporných teplotách.

reagovat 6. 2. 2019  09:22:48 p# vote+ vote- report -11

Lubomir Frano: Možnosť použitia Li-ion bat. 20V pre aku náradie s použitím NiCD 18V

D.deň,
chcel by som sa spýtať, či je možné použiť Li-ion batériu 20V, k aku náradiu pôvodne na NiCD 18V. Samozrejme, že počítam s tým,že budem musieť urobiť isté úpravy na zapojení.
Ďakujem za odpoveď.

reagovat 26. 3. 2019  17:11:22 p# vote+ vote- report +17

Luděk Stehlík: Re: Možnosť použitia Li-ion bat. 20V pre aku náradie s použitím NiCD 18V

Přeji dobrý den,
asi pozdní odpověď, protože jste nezaškrtnul, že chcete od BATTEXu odpověď.
Použití je asi možné. Nářadí s tím asi problém mít nebude. Samozřejmě Li-Ion baterie potřebuje jinou nabíječku.
NiCd baterie má pracovní rozsah 15 - 22,5 V.
"20V" Li-Ion baterie bude mít rozsah 18 - 21V. Takže záměna je možná.

reagovat 11. 6. 2019  16:10:35 p# vote+ vote- report -9

František: DJI Phantom, baterie LiPo 15,2V 4480mAh

Dobrý den,
Na diskuzním fóru se u této baterie doporučuje po každém 20tém nabití, ji úplně vybít.
Co je na tom pravdy.
Děkuji za odpověď

reagovat 10. 6. 2019  19:44:40 p# vote+ vote- report +25

Luděk Stehlík: Re: DJI Phantom, baterie LiPo 15,2V 4480mAh

Přeji dobrý den,
nevím, co je na tom pravdy.
Napište mi důvody, které je k tomu vedou, nebo jak to vysvětlují. Nevím, zda v dané baterii je nějaký indikátor stavu nabití nebo měřič kapacity, který by byl důvodem ke kalibraci této hodnoty.

reagovat 11. 6. 2019  16:05:30 p# vote+ vote- report -17

František: Re: Re: DJI Phantom, baterie LiPo 15,2V 4480mAh

Dobrý den,
mám to ze ztaženého návodu. Cituji "Akumulátor úplně nabijte a vybijte každý 20. nabíjecí/vybíjecí cyklus. Akumulátor vybíjejte, dokud není signalizována kapacita 8% nebo dokud již akumulátor není možné zapnout a potom jej dobijte na plnou kapacitu. Tímto cyklováním optimalizujete provozní vlastnosti akumulátoru." Tento návod už neumím na internetu dohledat.

reagovat 12. 6. 2019  13:21:25 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: DJI Phantom, baterie LiPo 15,2V 4480mAh

Přeji dobrý den,
důvod mi není jasný. Tak jak jsem psal, důvodem může být indikátor stavu nabití a jeho kalibrace (to budou snad ty provozní vlastnosti). Nevím, jak poznáte že zbytková kapacita je 8%, když tyto akumulátory mají LED indikátory po 20%.

reagovat 12. 6. 2019  16:07:55 p# vote+ vote- report +11

František: Re: Re: Re: Re: DJI Phantom, baterie LiPo 15,2V 4480mAh

Dobrý den,
Dron se ovládá pomocí aplikace a v ní je možné zjistit také údaje o baterii, např. teplota, počet nabíjecích cyklů a mimo jiné i zbývající procento do ůplného vybití.

reagovat 12. 6. 2019  19:00:55 p# vote+ vote- report -8

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: DJI Phantom, baterie LiPo 15,2V 4480mAh

Přeji dobrý den,
tak to přichází v úvahu má původní úvaha, že elektronika s indikací stavu nabití potřebuje zkalibrovat. Není to kvůli akumulátorům, ale kvůli indikátoru stavu nabití.
Podobný režim již léta máme např. u i NiMH baterie pro RDST: shop.battex.cz , zde po 50-ti cyklech a jejich násobcích se v nabíječi automaticky spustí "refresh baterie". Zde to není doporučení, zde je to naprogramovaná povinnost, která nejde obejít. A opět je to jen z důvodu kalibrace indikátoru stavu nabití, není to pro zlepšení funkce akumulátorů.

reagovat 18. 6. 2019  15:39:39 p# vote+ vote- report +6

František: Re: Re: Re: Re: Re: Re: DJI Phantom, baterie LiPo 15,2V 4480mAh

Díky za vysvětlení,
přeji hezký den.

reagovat 18. 6. 2019  21:35:29 p# vote+ vote- report +2

Honza: Náhrada Li-Ion za Pb

Dobrý den,
rozhodl jsem se vyměnit 60V Li-ion baterii v koloběžce za 5x12V-Pb. Počítám i s výměnou nabíječky. Ale zajímalo by mě, jestli je potřeba něco provádět i s elektronikou (akcelerátorem, řídící jednotkou,...) po této úpravě.
Děkuji

reagovat 8. 7. 2019  09:33:00 p# vote+ vote- report +17

Luděk Stehlík: Re: Náhrada Li-Ion za Pb

Přeji dobrý den, já myslím, že záměna je možná, ale je to spíše otázka na výrobce koloběžky. Podle mne bude ukazatel stavu nabití ukazovat špatně.

reagovat 17. 7. 2019  08:37:26 p# vote+ vote- report +11

All Ex: Li-on vybitá pod kritickou mez

Dobrý den,
moje teta zřejmě nechala přes zimu v e-kole vybít Li-on baterii pod kritickou mez a teď baterii nelze nabít. Zabývá se někdo těmito opravami a má cenu baterii opravovat?
Děkuji

reagovat 5. 8. 2019  15:02:00 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Li-on vybitá pod kritickou mez

Přeji dobrý den,
pokud došlo k podvybití baterie nebo částečné podvybití nějaké větve baterie, je to nevratná reakce.

reagovat 13. 8. 2019  13:35:06 p# vote+ vote- report -4

hujer: Řídící elektronika

Zdravím,
je možné někde dodatečně pořídit k li-on bateriím řídící elektroniku, pokud ji neobsahují?(Aby hlídala stav napětí a v kritických případech ji odpojila)
Dá se bez obav použít řídící elektronika třeba z e-cigaret?
("Kompletní Ego hlava baterie s elektronikou" viz google - první odkaz)
-tady by mne zajímalo, jestli s tím můžu použít libovolnou kapacitu baterie a zda to hlídá jenom napětí nebo i něco jiného.
Díky za odpověď.

reagovat 16. 9. 2019  04:19:46 p# vote+ vote- report +18

Luděk Stehlík: Re: Řídící elektronika

Přeji dobrý den,
elektroniku je možné kdykoliv k článkům doplnit.
V daném odkazu je sice, že součástí je PCB, ale více informací tam není. Označení PCB (tišťák) ještě neříká, jakou má funkci. Píší tam, že na PCB je tlačítko, ale že je tam nějaká hlídací elektronika tam nepíší. V elektronických cigaretách je akumulátor dost zatěžován velkými proudy a většinou tam hlídací elektronika není, resp jsem ji ještě neviděl. Většinou tam bývá jen indikace stavu akumulátorů.
K funkci PCB pro Li-Ion. Na kapacitě nezáleží. Bezpečnostní elektronika hlídá konečné vybíjecí a konečné nabíjecí napětí, chrání proti zkratu a chrání proti nadproudu. Podle velikosti vybíjecích proudů se pak elektroniky dělí. Dále se pak elektroniky dělí, zda jsou na jednočlánek, dvojčlánek, tříčlánek atd.
Základní nabídku našich elektronik najdete na stránce: shop.battex.cz , ale je tam jen zlomek produktů, které nabízíme.

reagovat 17. 9. 2019  14:11:16 p# vote+ vote- report -7

Martin: Li-on akupack se vypíná již okolo jmenovitého napětí.

Dobrý den, koupil jsem použitý akupack 48V složený z 65 18650 článků Panasonic 3350mAh.
Akumulátor se při vybíjení opakovaně vypíná již při napětí mezi cca 44-48V, do poslední chvíle však poskytuje řídící jednotkou omezovaný proud 11A. Co může být špatně? Může jít o výrazné rozbalancování?
Napětí po nabíjení klesá během pár hodin na 54,1V, je to OK?
K poklesu napětí na 54,1V došlo přes noc i v případě, kdy jsem nechal připojenou nabíječku. Nabíječka signalizuje, že je nabito. Je možné, že by nabíječka při dosažení 54,6V zcela vypla a dokonce nezapla ani při poklesu na 54,1V, pokud tedy mezitím akumulátor neodpojím? Jak v takovém případě lze provést balancování? Nabíječka ST SHC-8100LD
Děkuji Vám

reagovat 3. 11. 2019  11:21:20 p# vote+ vote- report +15

Luděk Stehlík: Re: Li-on akupack se vypíná již okolo jmenovitého napětí.

Přeji dobrý den, 

z popisu jsem odvodil, že se jedná o baterii, která má 13 článků v sérii a 5 článků v každé sériové větvi (5P13S).
Pokles po nabití z 54,6 V na 54,1 V (4,16 V na článek) není zase tak dramatický, ale pravděpodobně to indikuje nějakou horší větev.
Důkladně neznám uvedenou nabíječku, ale podle pdf, které jsem našel na internetu by nabíječka po nabití baterie se měla uvézt do "udržovacího režimu". Ale zda tak tomu opravdu je, nemohu posoudit.
Předpokládám, že baterie, která má 13S má balancování přímo na PCM (tišťáku). Pokud by balancování neměla, asi by byl vyveden balanční konektor.

reagovat 12. 11. 2019  14:04:50 p# vote+ vote- report -3

Laďa: Lze vyměnit Li-Ion za Li-Pol baterii

Nenašel jsem nikde náhradu Li-pol baterie do vysavače Elektrolux
4x LGDAHB31865 Q075C165AP 131.Může se nahradit Li-Ion článkem
US18650VTC4-CLG.Děkuji Laďa

reagovat 22. 11. 2019  19:00:31 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Lze vyměnit Li-Ion za Li-Pol baterii

Přeji dobrý den, 

bateriií, kterou uvádíte není Li-Pol, jedná se o klasickou Li-Ion.
Můžete použít baterii US 18650VTC4-CLG. Úplně bez problémů.

reagovat 25. 11. 2019  15:18:34 p# vote+ vote- report -16

Lukáš: Makita 18,v

Mám makitu bl1815n a zpřeházel jsem akupak a vyměnil poškozené články za funkční z jiného akupaku,přesto ačkoli baterie funguje na nabíječce mi stále bliká chyba-poškozená baterie.Dočetl jsem se o ochranném obvodu této baterie,dá se nějak vyresetovat, popřípadě oběhnout?Děkuji

reagovat 2. 5. 2020  22:33:02 p# vote+ vote- report +5

Luděk Stehlík: Re: Makita 18,v

Předpokládám, že došlo k poškození firmware, který je v baterii. Tšento firmaware je důležitý pro komunikaci s nabíječem.

reagovat 14. 5. 2020  17:06:58 p# vote+ vote- report +7

Lukáš: Re: Re: Makita 18,v

Děkuji za odpověď,už jsem se dočetl,že u tohoto typu baterie se mění celý plošňák

reagovat 14. 5. 2020  17:15:49 p# vote+ vote- report -19

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Makita 18,v

Plošňák se měnit nemusí, ale co se musí, je náhrát znovu nový firmware.

reagovat 14. 5. 2020  17:18:14 p# vote+ vote- report +8

Lukáš: Makita 18,v

Mám makitu bl1815n a zpřeházel jsem akupak a vyměnil poškozené články za funkční z jiného akupaku,přesto ačkoli baterie funguje na nabíječce mi stále bliká chyba-poškozená baterie.Dočetl jsem se o ochranném obvodu této baterie,dá se nějak vyresetovat, popřípadě oběhnout?Děkuji

reagovat 2. 5. 2020  22:33:58 p# vote+ vote- report +24

Jiří Totušek: Jirka: Makita BL1830B

Dobrý den, vážený pane Stehlíku, používám baterie Makita BL1830B s nabíječkou Makita DC18RC, ale jednou jsem použil nouzově starší nabíječku Makita ML122 s kompatibilními konektory i deklarovaným provedením pro Li-ion baterie-vše 18V. Po cca 2hod nabíjení baterie nenabitá, po vložení do nabíječky DC18RC nabíječka hlásí poškozenou baterii. Pro kontrolu, jestli opravdu baterie "neodešla", jsem do nabíječky ML122 vložil druhou baterii a "přišel" jsem o ni taky. Předpokládám, že problém bude v nekompatibilitě nabíječky ML122 s ochranným obvodem baterií. Lze opravit/přehrát firmware těchto baterií? Poradíte mi, prosím, jak to provést? Baterie do poslední chvíle 100% fungovaly, nerad bych o ně přišel. Předem děkuji za případnou pomoc.

reagovat 28. 7. 2020  12:19:34 p# vote+ vote- report +9

Luděk Stehlík: Re: Jirka: Makita BL1830B

Přeji dobrý den, nabíječku DC18RC znám, ale ten typ ML122 mi nic neříká. Všechny nabíječky Makita by měly začínat písmeny DC. Pokud to nebyla originál nabíječka Makita nebo nabíječka určená pro typ BL1830, tak je možné, že k poškození mohlo dojít.
Ale k poškození mohlo dojít i dlouhodobým skladováním vybitých baterií. Na to je tento typ velice háklivý.
Firware k dispozici nemám. Ale zda je to firmwarem se dá zjistit tak, že baterii nabijete třeba přes laboratorní zdroj (21,0 +/-0,25V) jen přes plus a mínus kontakty, Pokud se baterie nabije a bude v nářadí fungovat, tak je problém opravdu ve firmware.

reagovat 28. 7. 2020  15:46:01 p# vote+ vote- report -4

Jirka: Re: Re: Jirka: Makita BL1830B

Dobrý den, děkuji za vaši reakci.
Originál nabíječka Makita to byla (www.aku-shop.cz a nebo www.baterie24.cz), ale pravděpodobně ne pro novější akumulátory BL1830. Dlouhodobé skladování ne, pravidelně používám. Problém vznikl po použití ML122. Baterie jsou nabité cca 21,2V naprázdno, v AKU vrtačce po zapnutí svítí přisvětlovací dioda, ale vrtačka se ani neotočí, ochranné obvody/čipy to nedovolí ani u jedné... Je možná výměna/náhrada nebo přehrání ochranného obvodu? Děkuji  

reagovat 29. 7. 2020  09:51:24 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Jirka: Makita BL1830B

Přeji dobrý den,
v tom jednom z odkazů byl i manuál a tam je, že je to nabíječ pro NiCd a a NiMH baterie a přitom v popisu produktu mají, že je to i na Li-Ion. Originál návod nemám. To označení nabíječe není ML122, ale píší tam, že je to nabíječ pro svítidlo ML122, proto jsme návod nemohl najít.
Podle Vašeho popisu jsou baterie zničené. Jak jsem psal, firmware k dispozici nemáme, ale nové baterie máme na této stránce: shop.battex.cz . Tyto baterie jsou většinou skladem.

reagovat 29. 7. 2020  14:15:31 p# vote+ vote- report -23

Renáta Macháčková: Setrvání baterie v nabíječce po nabiti

Dobrý den,
je nutné aku baterii do sekačky po nabití vyndat z nabíjecí jednotky i poté, co je nabíječka odpojena od zdroje el.energie?
Děkuji Renda

reagovat 31. 7. 2020  09:50:29 p# vote+ vote- report -5

Luděk Stehlík: Re: Setrvání baterie v nabíječce po nabiti

Přeji dobrý den,
lithiové akumulátory se přebít nemohou, tak po nabití je není nutno z nabíječky vyndavat. Ale pokud odpojite nabíječ ze sítě, tak je lepší i vyjmout baterii z nabíječe. Nabíječe by sice měly mít ochranu proti zpětnému proudu, ale nemusí tomu být vždy. Doporučuji vyndavat.

reagovat 31. 7. 2020  13:44:27 p# vote+ vote- report -29

zdenek penaz: paralelní zapojení baterie

dobrý den jde mi o připojení druhé baterie paralelně.mám bateriji life po 4 12tičlánek z bms a bateriji lipol 10tičlánek .jde mi o to mohu tu bateriji lipol připojit do bms přes nabíjecí konektor?a tím zvýšit kapacitu? otázka zní nezničím tímto bms?lipol napětí 42 V lifepo4 napětí 43 mám postavený samohyb a potřeboval bych zvětšit dojezd.baterie bych spojil těsně před používáním potom zase rozpojil děkuji

reagovat 9. 10. 2020  06:29:23 p# vote+ vote- report +10

Luděk Stehlík: Re: paralelní zapojení baterie

Přeji dobrý den, paralelně spojovat dva rozdílné systémy se vůbec nedoporučuje. Podle toho, jak to popisujete se sice BMS od Li-FePO4 nezničí, ale Li-FePO4 zničí tu Li-Pol baterii. Li-Pol se totiž začne od Li-FePO4 nabíjet a nafoukne se (a zničí).

reagovat 12. 10. 2020  15:44:57 p# vote+ vote- report +8

Standa: Paralelní zapojení dvou li-ion baterii pro odběr velkých proudů

Dobrý den,
rád bych se zeptal.
Lze bezpečným způsobem zapojit paralelně dvě stejné li-ion baterie např. tohoto typu?
booant.com
Jedna baterie je schopna dodávat proud 50A. Paralelním zapojením bych chtěl dosáhnout proudů 100A při 48V. Je to pro napájení výkoného elektromotoru 48V 4200W.
Baterie bych nabíjel každou samostatně, ale k řídící jednotce pro motor bych chtěl obě baterie zapojit paralelně pro dosažení odběru velkého proudu 100A.
Děkuji za odpověď

reagovat 10. 11. 2020  23:13:02 p# vote+ vote- report +3

Luděk Stehlík: Re: Paralelní zapojení dvou li-ion baterii pro odběr velkých proudů

Přeji dobrý den, 

pokud jsou baterie stejné a hlavně stejně nabité, tak by to problém nebyl. Pokud chcete bezpečné zapojení, tak baterie oddělte diodami, ale přeci jenom 50A diody zaberou trochu místa.

reagovat 23. 12. 2020  10:09:58 p# vote+ vote- report +5

Petr: DOTAZ 18650

Dobrý den,
Není mi jasné jak je to s vybíjecím proudem u Li-Ion 18650, konkrétně jaký by měl tento článek ideálně mít vybíjecí proud u svítílny.
(sofrin sp40,1x18650,cree xp-l)

reagovat 31. 12. 2020  23:47:51 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: DOTAZ 18650

Přeji dobrý den,
vybíjecí proud lze spočítat z podílu příkonu dané LED a napětí aku.
Tedy pokud má LED například 2W, tak je vydělíme průměrným vybíjecím napětím, tedy 3,6V. Dostaneme proud 0,55 A. V LED svítilnách není moc velký vybíjecí proud, takže stačí aku 18650 pro běžné použití.

reagovat 4. 1. 2021  08:50:06 p# vote+ vote- report +1

Jiří Laštůvka: Baterie Nikon EN-EL15C - napájení z powerbanky

Dobrý den,
prosím o radu. Ve fotoaparátu Nikon Z6II je používána Li-ion baterie EN-EL 15c s uvedenými výstupními hodnotami: 7,0V; 2280mAh; 16Wh. Nabíječka MH-25a má uvedený output hodnoty/předpokládám nabíjecí : 8,4V;1,2A. Fotoaparát má možnost externího dobíjení přes powerbanku - USB-B port. Po připojení k portu s výstupními hodnotami 5V;2,4A se kapacita baterie EN-EL 15C za jednu hodinu zvýší o cca 15%. Při připojení přes output USB-C 9V;2A se kapacita baterie za jednu hodinu zvýší o 40%. Na nabíječce se baterie na 100% nabije za cca 2,5 hodiny. Dle údajů, ve výše uvedeném článku, by mělo hrozit při nabíjení přes USB-C port, poškození baterie. Je má úvaha správná? Bohužel další technické informace ke konstrukci baterie - počet článků,... výrobce neuvádí. Tatéž nejsem schopen zjistit output hodnoty USB-C na straně powerbanky. Tento způsob dobíjení by byl použit jen příležitostně, v bojových podmínkách na akcích, kde by nebyla možnost měnit náhradní baterie, nebo by byly již všechny prázdné. Děkuji za odpověď

reagovat 13. 1. 2021  17:34:59 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: Baterie Nikon EN-EL15C - napájení z powerbanky

Přeji dobrý den, daná baterie má jmenovité napětí 7,2V, tak že nabíjecí napětí je 8,4V, tak jak je uvedeno na nabíječce. Pokud se baterie nabíjí přímo v přístroji, tak řízení nabíjení je v daném přístroji. Je tam měnič, který z napětí z USB (5V nebo 9V) dělá požadovaných 8,4V, potřebných pro nabíjení. Určitě to baterii nemůže zničit. Ryclost nabíjení závisí nejen na tom, jaký proud je schopna nabíječka nebo USB dát, ale je třeba si uvědomit, že do cca 70% kapacity se baterie může nabíjet "plným" proudem, ale posledních 30% kapacity je proud omezován nabíjecím napětím (CCCV metoda).

reagovat 15. 1. 2021  14:21:47 p# vote+ vote- report +2

Jiří Laštůvka: Re: Re: Baterie Nikon EN-EL15C - napájení z powerbanky

Dobrý večer, děkuji za Vaše vysvětlení, na měnič v přístroji jsem zapoměl. Jen mne překvapila ta rychlost dobíjení v porovnání 5V/9V. Ještě to budu testovat. Hezký den.

reagovat 15. 1. 2021  23:02:37 p# vote+ vote- report +3

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Baterie Nikon EN-EL15C - napájení z powerbanky

Přeji dobrý den, USB-B dává 5V/2A, vy sice píšete, že 2,4A. I kdyby dávalo USB 2,4A, tak měnič z toho udělá 8,4V a proud bude max. 1,4 A, a to nepočítám žádné ztráty na měniči.

reagovat 18. 1. 2021  15:55:50 p# vote+ vote- report +16

Ladislav Hailich: Ochrana Li-Ion

Zdravím,
mám dotaz, jak řešit ochranu 7 Li-Ion v sérii, tj. pro napětí okolo 24 V pro měnič 24V/230V? Na našem trhu vidím jen balancér 7S bez ochrany. Lze
nějak zkombinovat třeba 2 ochrany pro 4 a 3 články - 4S a 3S? Max. proud 30A nebo víc?
Má zkušenost z běžnými Pb bateriemi je, že z nich dostanu cca polovinu udávané kapacity Ah a jsou totálně vybité. Kvalitní trakční jsem nezkoušel. Má někdo zkušenosti s udávanou a skutečně využitelnou kapacitou u různých typů Pb baterií? Zkoušel to někdo změřit testerem kapacity? Díky předem za odezvu od kohokoliv.

reagovat 23. 1. 2021  23:18:22 p# vote+ vote- report -1

Luděk Stehlík: Re: Ochrana Li-Ion

Přeji dobrý den, pokud někdo prodává "balancér" pro 7S zapojení, tak předpokládám, že se má jednat o ochrannou elektroniku s balancérem. Tedy komplet elektroniku proti zkratu, přepětí a podpětí. že by někdo prodával "holý balancér", který by neměl další funkce jsem ještě neviděl. Maximální proud elektroniky musíte řešit podle výkonu měniče.
Kombinovat elektroniku na 3S a 4S bych asi nedoporučoval.
Druhá otázka byla ohledně kapacity VRLA baterií. Kapacita těchto baterií se udává pro 20-ti hodinové vybíjení (tedy vybíjení proudem odpovídající jedné dvacetině kapacity). Když se podíváte ale na technickou specifikaci baterie, tak tam bývají uvedené i kapacity jiným proudem. Například nejběžnější typ 12V / 7 Ah má 7Ah při proudu 350 mAh, ale při proudu 4,5A má již jen 4,5Ah (hodinové vybíjení). Proto existují kromě základních řad, třeba VRLA pro velké zatížení (dá se říci trakční), kde tento pokles není tak patrný.

reagovat 9. 2. 2021  10:46:16 p# vote+ vote- report +1

Ladislav Hailich: Re: Re: Ochrana Li-Ion

Díky za reakci, na českých shopech se nabízí pro 7S balancér-viz třeba www.snailshop.cz
Tam uvádí pouze vyrovnávací proud mezi články, ale o limitu vybíjecího proudu nic neříkají, někde jsem viděl i to upozornění, že neobsahuje ochranu proti podvybití a max. odběru. Moduly s ochranou pro 7 článků jsou nabízené jako náhradní díly pro konkrétní výrobek, většinou nějaký skútr a podobně. Mají spec. konektor, použitý v tomto stroji a jsou dost drahé, jak to u ND bývá. Univerzální moduly jsou nabízené jen na čínských shopech, na českém jsem ho ještě neobjevil.

reagovat 9. 2. 2021  13:28:27 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Ochrana Li-Ion

Přeji dobrý den, tak to se musím omluvit. Ještě jsem opravdu neviděl, aby někdo prodával jen balancéry bez další nabíjecí elektroniky.  

V nabídce jsou i komplet PCM s balancéry. Pro zapojení 7S máme i některé na e-shopu, např.: shop.battex.cz , shop.battex.cz . Ale nejsou tam všechny typy, které jsou skladem nebo které používáme. Klidně se ozvěte přímo na naše e-maily, třeba poradna@battex.cz, tam Vám poradíme s konkrétním požadavkem. Na tomto informačním portálu nechci psát nějaké přímé odkazy, které třeba za týden nemusí platit.

reagovat 9. 2. 2021  14:51:02 p# vote+ vote- report -3

Pavel Petřík: Náhrada akumulátoru Parkside ICR 18650 P

Dobrý den, mám malý akušroubovák
Parkside Pass 3,6 B2 s výše uvedeným Aku.Po asi 4 letech se
odebral na věčnost a chci ho nahradit. Nikde nemohu k němu najit údaje o max.vybíjecím proudu a také, zda je vybaven
ochranným obvodem. A také zda musí mít ochranný obvod, když používám originální nabíječku. Prosím tedy odpověď na tyto otázky a současně doporučení na nejvhodnější náhradu, případně i typ s vyšší kapacitou. Děkuji, s pozdravem Pavel Petřík

reagovat 8. 2. 2021  19:57:47 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: Náhrada akumulátoru Parkside ICR 18650 P

Přeji dobrý den, uvnitř šroubováku je jeden článek připojený (naletovaný) na kabelech. Ochranná elektronika je integrovaná uvnitř elektroniky šroubováku, stejně jako nabíjecí obvod. Je nutné tedy vyměnit jen ten článek bez elektroniky. V původním osazení je článek s kapacitou 1500 mAh pro vyšší proudy. Článek s vyšší kapacitou (2100 mAh) s pájecími vývody najdete například zde: shop.battex.cz .

reagovat 9. 2. 2021  10:30:22 p# vote+ vote- report +6

Pavel Petřík: Re: Re: Náhrada akumulátoru Parkside ICR 18650 P

Velice děkuji.Ještě poslední dotaz, minimálně jaký vybíjecí proud musí mít akumulátor pro tento šroubovák?

reagovat 9. 2. 2021  12:32:42 p# vote+ vote- report +2

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Náhrada akumulátoru Parkside ICR 18650 P

Přeji dobrý den, rozběhový proud může být kolem 10A. Z hlediska životnosti bych doporučil, aby akumulátor měl povolený proud alespoň 15A.

reagovat 9. 2. 2021  12:52:06 p# vote+ vote- report

Pavel Petřík: Re: Re: Re: Re: Náhrada akumulátoru Parkside ICR 18650 P

Tak tím je má zvědavost uspokojena, ještě jednou moc děkuji.

reagovat 9. 2. 2021  13:55:16 p# vote+ vote- report

Martin Vejvoda: Náhrada článků v akumulátoru 12V Parkside

Dobrý den, chtěl bych poprosit o rady.
Mám starší akumulátor Parkside 12V se 3 články li-Ion "Puly C18650P 3,6V 1500mAh" z roku 2016. Na původní akušrobovák PBSA 12 A1 je dostačující, ale na novou přímočarou pilu PSTKA 12 B3 (ke které se prodávaly baterky s 2Ah nebo 4Ah) už nestačí. Pila se při řezání stále zasekává. Proto bych rád vyměnil články za nové s vyšší kapacitou a vyšším maximálním proudem. Vybral jsem už zde Vámi doporučovanou SONY 18650 VTC6 s 15A (30A).
První otázka je, pokud nové články dovolí vyšší proud a pilka si i vyšší proud vezme, než na kolik byla původní baterie zamýšlena, nezničí to elektroniku baterie? Předpokládám, že tato elektronika je zde pro management nabíjení a pro ochranu maximálního proudu. Jaký byl maximální proud baterie netuším. Dá se nějak zjistit/změřit? 

Další otázka je na nabíječku. Mám originální s parametry 12,6V 30W 1500mA. Předpokládám, že bude stále použitelná, i když nové články mají udávaný nabíjecí proud 6A, pouze se budou pomalu nabíjet. Správně? 

Poslední věc je nabíjecí napětí. Vím že má být 4,2V na článek a tedy nominální hodnota 12,6V nabíječky odpovídá. Když jsem ale zapojil multimetr na kontakty nabíječky při nabíjení, stoupalo napětí postupně z 12,2V až na 13,6V, kde se ustálilo při plném nabití. Tolik má i napětí na prázdno. Baterie měla před nabitím 10,8V a po 12,2V. Máte pro to prosím nějaké vysvětlení, nebo se jedná o chybnou metodu měření? Velice děkuji.

reagovat 4. 5. 2021  14:00:54 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: Náhrada článků v akumulátoru 12V Parkside

Přeji dobrý den, výměna za články VTC6 je možná.
1) Pilka si vezmě jen takový proud, na který je stavěn její motorek. Nezáleží to na povoleném proudu akumulátorů, tedy pokud je vyšší.
2) Nabíječka použitelná bude. S vyšší kapacitou se bude baterie nabíjet déle. Opět nezáleží jaký je povolený maximální nabíjecí proud akumulátoru, jde jen o to nepřekročit tutp hranici.
3) Po nabití by napětí baterie naprázdno nemělo překročit 12,6V. Pokud se Vám při zapnutém nabíjení objevuje napětí i 13,6V, tak se pravděpodobně přičítá ještě nějaká střídavá složka nabíječe. Také záleží na tom, zda mulimetr Vám měří střední hodnoty nebo efektivní hodnoty.

reagovat 7. 5. 2021  16:02:15 p# vote+ vote- report +1

Martin Vejvoda: Re: Re: Náhrada článků v akumulátoru 12V Parkside

Dobrý den pane Stehlíku,
děkuji za odpovědi. Nevím, zda jsme se u první otázky pochopili. Má úvaha byla následující:
Pokud celá baterie byla stavěna na menší proudový odběr starších zařízení např. 8A (tomu by odpovídala i nižší kapacita, než mají nové baterie) a já tam teď dám články s vyšším maximálním proudem 15A a krátkodobě i 30A a zapojím to na tuto novou pilku, zda se nemůže zničit plošná deska s elektronikou, která na baterii spojuje ty tři články?
Děkuji

reagovat 7. 5. 2021  17:05:16 p# vote+ vote- report -2


Stránky: 1 2 3 4

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík