Závěrečné slovo

Nejčastější otázkou se kterou se zákazníci obracejí na prodejce je, kdy budou samostatné Li-Ionové akumulátorové články ve volném prodeji. Je třeba konstatovat, že ještě v nejbližších letech to nebude. Problémem je výše zmiňovaná náchylnost na přebíjení a podvybíjení. Každý Li-Ionový akumulátorový článek má sice bezpečnostní ventil, který se za posledních deset let zdokonalil tak, že již nedochází k deformacím nebo explozi akumulátorů. Velice špatným zacházením, jako je třeba zkratování nabitého akumulátoru nebo nabíjením velkým proudem bez napěťového omezení, ale k jeho deformaci nebo explozi ještě dojít může. Sami výrobci přiznávají, že Li-Ionové akumulátory vždy ještě nesplňují všechny parametry dané normou Akumulátorové lithiové články a baterie pro přenosné použití - Část 1: Lithiové akumulátorové články ČSN EN 61960-1. Zejména zkoušky týkající se přiměřeně předvídatelného nesprávného použití, jako je právě zkrat nebo přebíjení, které simuluje selhání funkce nabíječe. Proto na trhu můžeme objevit pouze Li-Ionové akumulátory, včetně elektroniky, jako náhradní zdroje pro předem určená zařízení jako jsou mobilní telefony, notebooky, videokamery apod. V těchto akumulátorech elektronika plní funkci nejen bezpečnostní, ale i funkce regulace nabíjecího napětí a regulaci výstupního napětí. Proto například u mobilního telefonu s NiMH akumulátorem s napětím 6 V, se setkáváme pro týž telefon s jeho plnou náhradou Li-Ion akumulátorem s napětím 7,2 V. Podobně je to i u akumulátorů pro notebooky (např. pro stejný notebook jsou dva druhy akumulátoru: napětí NiMH akumulátoru 9,6 V a napětí Li-Ion akumulátoru 10,8 V).

4.10.png
4.11.png

Obrázky č. 4.10. a 4.11. vypovídají o rozvoji použití Li-Ionových článků v roce 2001 oproti roku 1996 (údaje jsou vztažené na výrobu v množství kusů).

Pokud budete navrhovat nová elektronická zařízení, ve kterých budou použity Li-Ionové akumulátory, musíte se smířit s tím, že výrobce nebo dodavatel bude od vás požadovat, dříve než vám akumulátory dodá, technické parametry nabíječe a ochranných obvodů, stejně jako oblast použití a předpokládané klimatické parametry, ve kterých budou akumulátory pracovat. Toto vše se provádí z bezpečnostních důvodů. Nebo ještě lépe, bude požadovat, aby jste neodebírali jednotlivé akumulátorové články, ale aby jste si zadali výrobu včetně ochranné bezpečnostní elektroniky, popřípadě si nechali doporučit i nabíječ nebo nabíjecí elektroniku.


Diskuze ke stránce Závěrečné slovo

Luboš Mourek: Li-Pol vs. Li-Ion

Dobrý den.
Obracím se na Vás o radu a i z čisté zvědavosti.
Vlastním Smartmobile iPAQ Voice Messenger.Od výrobce je vybaven Li-Pol článkem s provozním napětím 3,7V a kapacitou 1260 mAh a nabíjecím napětím 4,2V.Ačkoliv je přístroj v podstatě v záruce, denním používáním byla dávno překročena "kapacita" nabíjecích cyklů udávaná výrobcem článku.Což je 500x.Na článku se to již projevilo podstatně sníženou kapacitou a stal se prakticky nepoužitelným.
Originální článek typu Li-Pol se však nikde nepodařilo sehnat.
Byl však nabídnut alternativní článek ale typu Li-Ion.
Údaje na něm uvedené jsou stejné ale liší se v tom že není uvedeno nabíjecí napětí.
Přístroj jako takový článek indikuje, indikuje i nabíjecí proces ale článek se ve skutečnosti nenabíjí.
Na novém článku je naměřeno napětí 4,05V.Toto však přístroj vyhodnocuje jako nedostatečné nabití.
Zatím co u původního článku je to 4,15V kdy přístroj reaguje na nenabitý článek.
Podotýkám že se starým článkem přístroj funguje normálně, tedy vč, cyklů nabíjení.
Někde jsem četl že onen rozdíl 100mV může znamenat při nabíjení i zničení článku.
Děkuji za ev. odpověď  

LM

reagovat 21. 7. 2011  15:42:08 p# vote+ vote- report -59

Luděk Stehlík: Re: Li-Pol vs. Li-Ion

Přeji dobrý den,
problém bych nehledal, zda je baterie systému Li-Ion nebo Li-Pol. Pokud byla baterie prodána jako edekvátní náhrada a při nabíjení nevystoupá napětí na více než 4,05 V, napovídá to, že buď je uvnitř baterie špatná elektronika, která omezuje příliš nabíjecí napětí nebo se jedná o vadný článek v baterii. Pokud Vám původní baterie dále funguje, nehladal bych chybu např. v nabíječi nebo přístroji, ale právě v nové baterii.

reagovat 1. 8. 2011  12:22:07 p# vote+ vote- report -81

Radek Paprskář: Napětí LiOn,LiPol akumulátorů

Dobrý den,
od posledního příspěvku utekly 3 roky a mnohé se změnilo, samostatné články LiPol bez elektroniky v provedení AA popř.AAA se dnes dají běžně koupit a objevily se i náhrady za 9V baterie typu 6F22 akumulátorem LiOn.Právě ten bych chtěl použít jako náhradu do měřícího přístroje který vždy dlouho leží ve skříni, ale několikrát do roka je intenzivně několik dní používán a už mě nebaví vždy nárazově kupovat několik alkalických baterií 9V a pak je měnit jak na běžícím pásu,raději bych dobíjel akumulátor.Znejistila mě ale jedna věc - na to že výrobci udávané 9V akumulátory NiCd a NiMH mají ve skutečnosti jen 8.4 V jsem si už zvykl ale jak je to u toho LiOn(u) když má napětí článku 3,6V?
7.2 V ze dvou článků je málo a 10.6V ze tří článků na přístroj stavěný původně na 9V max. mi zase připadá moc - jaké jmenovité napětí tedy tyto LiOn akumulátory vlastně mají?
Díky za ochotu
R.P.

reagovat 29. 4. 2014  17:44:37 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: Napětí LiOn,LiPol akumulátorů

Přeji dobrý den, příspěvků na téma 9V akumulátorů je na tomto portálu více. Abych to shrnul:
Primární 9 V (6F22 nebo 6LR61) baterie má jmenovité napětí 9 V a její pracovní rozsah napětí je od 9 V do 5 V.
U NiMH akumulátorů je jmenovité napětí 8,4 V, ale pracovní rozsah je od 9,1 V do 7 V - plně nabitá baterie má po nabití 9,1 V a měla by se vybíjet maximálně do 7 V.
U Li-Ion akumulátorů je jmenovité napětí 7,2 V, podle EU norem (nebo 7,4 V podle amerických norem), ale pracovní rozsah napětí je od 8,4 V do 5 V. Po nabití má baterie totiž 8,4 V.
Většina přístrojů, která je určena na primární baterie, má nastaveno ukončení provozu na 5-6 V. Proto u NiMH baterií, bývá problém s "nafukováním" baterií, protože zde je třeba ukončení vybíjení již při 7 V. Pokud je ukončení vybíjení při 6V, tak u Li-Ion baterií sice nedojde k úplnému vybití (což prodlužuje životnost), ale do tohoto napětí se využije min. cca 90% její kapacity.
Li-Ionovou náhradu za 9V baterii najdete na této stránce: shop.battex.cz .

reagovat 30. 4. 2014  13:28:27 p# vote+ vote- report -20

slávka: dotaz

dobrý den.chci si koupit horské elektrokolo marathon,kde je také li-ion baterie,tak by mne zajímalo,jak dlouho vydrží,myslím tím,kolik roků,když budu např. na kole jezdit pouze jaro léto a né denně?Jaká je vůbec životnost baterie Li-ion 36V/10Ah ???děkuji za případné vysvětlení

reagovat 24. 6. 2014  09:42:16 p# vote+ vote- report -2

Luděk Stehlík: Re: dotaz

Přeji dobrý den, jak je na tomto informačním portálu několikrát zmiňováno, provozní životnost záleží na mnoha faktorech. Když se na Vaši otázku koukneme z hlediska normy, tak předepsáno je minimálně 300 cyklů do poklesu kapacity na 60% její jmenovité hodnoty ( www.battex.info ).
Když se na otázku koukneme z hlediska prodejců kol, tak to vypadá, že životnost baterie je necelý rok, protože ve většině případů dávají jen 6 měsíční záruku a snaží se, co nejvíce vyhýbat zákonné 24 měsíční záruce. Nenechte se nachytat a žádejte plnou záruku.
Ale při dodržování základních pravidel provozu lithiových akumulátorů je provozní životnost více než 4 roky. A ty základní pravidla, které můžete ovlivnit jako uživatel kola? Vlastně je jen jedno: dobře a včas nabíjet! Znamená to:
1)Skladovat baterii vždy v nabítém stavu a v rozpojeném stavu (odpojit od kola).
2)Pokud je skladování delší, tak po minimálně 6-ti měsících znovu dobít.
3)Po vybití (i částečném), co nejdříve baterii nabít. (www.battex.info).
4)Pokud již je baterie vybita, nezkoušet, zda ještě chvíli nepojede.
5)Nenabíjet v teplotách pod 5° C.

reagovat 24. 6. 2014  12:53:21 p# vote+ vote- report +8

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík