Normální nabíjení

Za normální nabíjení je považováno nabíjení NiCd a NiMH hermetických akumulátorů po dobu 12 až 16 hodin proudem 0,1 It.

Tento druh nabíjení je určen normou pro zkušební účely, např. pro stanovování jmenovité kapacity NiCd a NiMH akumulátorů.

Povolený teplotní rozsah při tomto nabíjení se většinou pohybuje od 0 °C do +50 °C pro provozní nabíjení, pro měření kapacity je však normou stanoven užší rozsah teplot, obvykle 20 ± 5 °C.

Normální nabíjení je vhodné použít pro NiCd a NIMH akumulátory po dlouhodobém skladování.


Diskuze ke stránce Normální nabíjení

František Hubáček: Prosím o radu o skladování akumullátoru NiMH

Mám rc soupravu Hitec Optic 6 s vysílačovým akumulátorem NiMH 9.6V/1800mA. Před každým použitím (1x až 2x týdně) ji nabíjím síťovým adaptérem nabíjející proudem 110mA přes noc cca 12hod., tak jak je doporučeno v návodu. Ale o udržování baterie při jejím skladování není žádná informace. Moje otázka zní, jak často mám uvedeným adaptérem nabíjet (udržovat) akumulátor při skladování cca šest měsíců, aby byl připraven k pravidelnému používání. Za odpověď předem děkuji.

reagovat 14. 4. 2014  12:56:07 p# vote+ vote- report +21

Luděk Stehlík: Re: Prosím o radu o skladování akumullátoru NiMH

Přeji dobrý den, pokud je baterie s kapacitou 1800 mAh a nabíjecí proud je 110 mA, tak nabíjení by mělo probíhat kolem 24 hodin. Tento druh nabíjení lze použít i pokud baterie nejsou plně vybité. U NiMH akumulátorů se spíše doporučuje nabíjet, ne před použitím, ale hlavně po použití.
Před dlouhodobým skladování do 6 měsíců stačí před skladováním baterie nabít a pokud jsou v přístroji, tak je odepnout od spotřebiče. Více o skladování je zde na této stránce: www.battex.info .

reagovat 18. 4. 2014  07:10:50 p# vote+ vote- report -24

Evžen Vaněk: Nabíjení sady Ni-MH akumulátorů jednoduchou nabíječkou bez automatiky

Dobrý den,  

pro pohon RC modelu mám zalisovanou sadu osmi NiMH AAA akumulátorů: 9,6 V, 650 mAh. U nabíječe (je to vlastně jen běžný stejnosměrný zdroj) jsou uvedené výstupní hodnoty 9,6 V, 300 mA. Znamená to nabíjet akumulátory jen po dobu cca 2 hodiny? Jak mám prosím správně postupovat při nabíjení abych akumulátory nepřebíjel a přitom aby akumulátory měly dostatečnou kapacitu? Předem moc děkuji za odpověď.  

reagovat 20. 4. 2014  17:46:49 p# vote+ vote- report +17

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení sady Ni-MH akumulátorů jednoduchou nabíječkou bez automatiky

Přeji dobrý den, pokud se jedná jen o stejnosměrný zdroj, a ne o nabíječ s hlídaním konce nabíjení, je třeba hlídat nabíjecí čas. Tedy ve Vašem případě čas kolem 2 hodin. Pokud bude baterie jen částečně vybitá, je třeba hlídat nabíjení podle nárůstu teploty baterie (třeba i rukou). Je to sice zdlouhavé, ale jiná metoda neexistuje.

reagovat 23. 4. 2014  14:49:09 p# vote+ vote- report +14

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: František Hubáček