Metoda „d²V/dt²“

Podobnou metodou jako je –ΔV je sledování druhé derivace napětí v čase (d²V/dt²). Nabíječ snímá napěťovou křivku a zastaví nabíjení v okamžiku zaznamenání napěťové derivační špičky. Plného nabití baterie lze dosáhnout pouze přepnutím na dovolený trvalý dobíjecí proud. Tato nabíjecí metoda zvyšuje životnost akumulátorových baterií, protože nedochází k přebíjení baterie (viz obrázek 5.5).

5.5.png
5.5.Nabíjení NiCd akumulátorů – Metoda “d²V/dt²“

Diskuze ke stránce Metoda „d²V/dt²“

Ben: Nabíjení NiMH článku

Dobrý den,mám dotaz,zda by šlo nabíjet NiMH starší články metodou d2V/dt2 proudem kolem 30 mA.Mám nabíječku Sanyo Eneloop ta ale nabíjení odmítá.(asi větší odpor článku).Zhotovil jsem si nabíječku na regeneraci primárních článku 1,5V 7-30mA a po menší úpravě by snad šla použít.Nabíjení je ukončeno při určitém napětí.Pro prim.články asi 1,6V. Nikde jsem nenašel ukončující napětí pro NiMH články a tak malý proud.Lze nějak stanovit ukončení ve voltech.Děkuji.

reagovat 21. 3. 2014  18:41:09 p# vote+ vote- report -3

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení NiMH článku

Přeji dobrý den, k odpovědi chybí základní informace, a to kapacita článků. Ale předpokládám, že se Vám jedná o články velikostně AA, tedy s kapacitou vyšší jak 1500 mAh. Nabíjecí proud 30 mA je vhodný pro NiMH články s kapacitou menší než 300 mAh, kde by mohlo dojít k detekci -dV nebo k detekci derivace d2V/dt2. Pokud kapacita je vyšší k této detekci nedojde. Pokud by se jednalo o články s kapacitou vyšší než 2 Ah, spíše by se jednalo o konzervační proud, nikoliv o proud nabíjecí. Nabíjení NiMH článků probíhá konstantním proudem nikoliv do konstantního napětí, takže v tomto případě nelze ukončovat nabíjení do nějakého napětí.
Druhou otázku o regeneraci (či nabíjení) primárních nenabíjecích článků nemohu komentovat, protože Vám ho asi nezakáži a poznámky o velkém nebezpečí z hlediska zničení spotřebiče většinou moc nepomáhají.

reagovat 25. 3. 2014  16:40:14 p# vote+ vote- report +36

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.