BATTEX.info

Nabíjení LiFePo4 v terénu

Brabenec: Nabíjení LiFePo4 v terénu

Dobrý den, často jezdím do přírody na delší čas, používám 2 sady 6Ah v sérii složené z článků LiFePo4, celek 4ks tj. cca 13V jako náhradu za 2x 6V VRLA. Nabíjím solárním panelem 21W 18V napřímo, kontrolu napětí článků provádím testerem na balančním konektoru. Naměřil jsem v poledne v červenci 850mA za poledne při 14,2 V což pro naše zem.šířky je asi odpovídající. Plnému nabití odpovídá cca 5,5 hodiny na cca 80% kapacity. Články mají velmi plochou nab. i vyb. křivku,podle napětí nelze dostatečně odhadnout stupeň (na)vybití, což se mi stalo osudným, po 3 hodinách nabíjení dopoledne, než jsem provedl vizuální kontrolu, měly články 4,2V!!! přitom limit je 3,6V. Vím, že co provádím i riziko, když nepoužívám v terénu omezovač napětí a balancer. Je to daň za to, že nemám ztráty. Dříve jsem používal DC/DC step down konvertor s omezovačem napětí na 14,4V u acid accu. Protože jsem nekontroloval jednotlivé baterie, ale celkové napětí, došlo po sezoně k destrukci té "slabší" protože byla stabilně přebíjena. Navíc u soláru každé % dolů kvůli účinnosti je nežádoucí. U mého DC/DC cca 15%. Proto u LiPoFe4 hlídám každý článek cyklickým testerem, ale jak je vidět, i to má slabinu v lidském faktoru, protože díky ploché vybíjecí křivce jsem neodhadl stupeň vybití. Existují cyklické testery s akustickým alarmem, který je opravdu hlasitý, mám dva, bohužel hlídají pouze dolní mez. Teď ten dotaz, existuje "něco" malé jednoduché a co by mělo malou vlastní spotřebu, akustický alarm pro horní napětí? Kdysi se takový tester vyráběl, dnes jsem našel jen pro nízké napětí např.www.bighobby.cz Dalo by se to řešit invertorem se zesílením 1 na každém pinu testeru, ale v dnešní době mi to připadá jako archaizmus. Nebo tester nějak upravit.... Děkuji předem za odpověď. Brabenec

reagovat 18. 8. 2019  17:28:33 p# vote+ vote- report -14

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení LiFePo4 v terénu

Přeji dobrý den, 

jak píšete, odkaz je také jen na konečné vybíjecí napětí. řešením by byl DC/DC step down měnič, ale pokud ho nechcete používat, tak nevím, co Vám doporučit.
Možná přímo baterie, které mají zabudovanou elektroniku uvnitř baterie:
shop.battex.cz .
Nevýhodou je, že pokud je nabíjecí napětí vyšší, tak zase elektronika nedovolí žádné nabíjení.

reagovat 19. 8. 2019  16:56:09 p# vote+ vote- report +22

Brabenec: Re: Re: Nabíjení LiFePo4 v terénu

Děkuji za rychlou reakci, i když můj problém neřeší. Vím, že můj dotaz byl velmi specifický a odpověď na něj obtížná.

reagovat 19. 8. 2019  18:34:20 p# vote+ vote- report +16

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Brabenec