BATTEX.info

Sériové zapojení 18650 baterii

Ladislav Klapka: Sériové zapojení 18650 baterii

Dobrý den, rád bych se zeptal zda mohu seriově zapojit 4 18650 baterie za účelem napájení 1,5 m led diodového pásku ( Příkon 14,4W/m Počet LED 120/m )? Je zapotřebí trafo ? Pokud ano tak jaké a jakým způsobem je možné baterie dobíjet bez nutnosti manipulace ( jackem ) nabíječkou. Děkuji

reagovat 21. 1. 2020  11:53:04 p# vote+ vote- report -12

Luděk Stehlík: Re: Sériové zapojení 18650 baterii

Přeji dobrý den, 

Li-Ion baterie se dají zapojovat jak sériově, tak paralelně i je povolené paralelně sériové zapojení.
Pokud se jedná o zapojení k LED páskům, tak tam není důležité v jakém zapojení jsou články Li-Ion, ale vše závisí na provozním napětí LED.
Při sériovém zapojení 4 článků 18650 budete mít provozní napětí baterie 10 - 16,8 V, jde o to jaké napětí mohou mít LED.

reagovat 23. 1. 2020  17:05:58 p# vote+ vote- report -7

Luboš: Re: Sériové zapojení 18650 baterii

Dobrý den!
Články 18650 je velmi vhodný materiál, všude se dají naléz vyhozené notebookové baterie. Je ale vhodné pořídit nějaký měřič kapacity pro tyto články, aby je člověk mohl vytřídit pro další použití.
Tyto články lze paralelně spojovat prakticky bez omezení.
Při sériovém spojení je vhodné vybrat články (skupiny článků) s relativně shodnou kapacitou. Jinak nejslabší článek omezuje vlastnosti celé baterie.
Vždy je nezbytné použít ochrannou elektroniku, která se dá koupit. To platí jak pro jeden článek, tak pro více článků v serii (podle počtu článků je třeba zvolit patřičnou destičku). Tato elektronika odpojí baterii od nabíjení při 4,2V na článek (stačí, pokud toto napětí dosáhne jeden) a stejně tak při vybíjení (dolní mez by měla být normálně 3,0V, reálně bývá kolem 2,5V, což je dolní limit bezpečného vybití článků). Opět platí, že odpojení nastane, pokud se na tento dolní limit dostane byť jeden článek.
Proto je důležité, použít články s téměř shodnou kapacitou a před zapojením je nabít na stejnou hodnotu. Jinak má celá baterie menší než očekávanou kapacitu.
Pěkný den!

reagovat 25. 8. 2020  18:17:15 p# vote+ vote- report +3

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík