Obecné dotazy k bateriím a akumulátorům

Nabíjecí lithiové 9V baterie bez USB

Luboš: Nabíjecí lithiové 9V baterie bez USB

Dobrý den!
V poslední době se objevuje nový trend - lithiové 9V baterie (rozměr 6F22) bez nabíjecího mikro USB konektoru. Nabíjení se provádí stejně jako u NiMH akumulátorů přes klips, kudy se baterie normálně vybíjejí. Podle dalších projevů (napětí po plném nabití 8,4V) se nejspíš jedná o dva články v serii (jiná možnost je jeden článek a měnič na 9V, což tady asi není použité).
Jak se takové baterie nabíjejí?
Výrobci dodávají pro tento typ baterií univerzální nabíječe (NiCd, NiMH, Li-Ion,...). Lze takové baterie nabíjet i ve starších NiMH nabíječích (tedy proudem z vyššího napětí) s tím, že vnitřní ochranná elektronika ohlídá ukončení nabíjení a baterii včas odpojí?
Děkuji a přeji pěkný den!

reagovat 25. 8. 2020  17:55:08 p# vote+ vote- report -1

Luděk Stehlík: Re: Nabíjecí lithiové 9V baterie bez USB

Přeji dobrý den, tyto lithiové akumulátory obsahují dva články. Baterie má jen bezpečnostní elektroniku, nikoliv řídící, která by umožňovala nabíjet baterie z nabíječů pro NiMH baterie. Pro tyto baterie se dodávají speciální nabíječe Li-Ion baterií. Např.: shop.battex.cz .

reagovat 26. 8. 2020  12:59:30 p# vote+ vote- report +13

Luboš: Re: Nabíjecí lithiové 9V baterie bez USB

Dobrý den a děkuji za odpověď. Já jsem technik a raději mám technickou odpověď než pouhé "můžete koupit v našem obchodě"
:-)
Takže nabíjet ze zdroje napětí 8,4V s omezením proudu, aby jím nabíjené články nebyly přetěžovány? Myslím, že takto jsou běžné nabíječe pro LiIon baterie řešené.
Ale přesto mě napadá alespoň teoretická úvaha: ty dvojité MOSFET tranzistory, které v ochranném obvodu jsou a odpojují baterii při přebití a podvybití, několik málo voltů udrží. Ty by měly vydržet, pokud bych nabíjel ze zdroje proudu s omezením napětí např. na 10V a ochranný obvod baterii odpojil na jejím horním napětí? A to je ten případ NiMH nabíječe.
Zkušenost z praxe: dostávají se mi do ruky čínské dvoučlánkové 9V baterie, které někdy trpí výrobním šlendriánem. Oba články nejsou při sestavení baterie nabité na stejnou hodnotu a baterie vykazuje třeba poloviční celkovou kapacitu (ten jejich údaj kapacity je vždy trochu sporný, ale zásadně uvádějí celkovou kapacitu článků uvnitř na 3,7V, nikoliv kapacitu baterie na vnějších svorkách, totéž platí pro Power Banky). A v tom případě je nabíjení ochranným obvodem ukončeno podle více nabitého článku (a vybíjení podle méně nabitého článku). A to je vlastně stejné jakoby byl použit ten NiMH nabíječ a nabíjení ukončí ochranný obvod odpojením baterie! Po vybalancování obou článků tyto baterie potom vykazují očekávané parametry.
Děkuji a přeji pěkný den! 

reagovat 26. 8. 2020  14:03:08 p# vote+ vote- report -8

Luděk Stehlík: Re: Re: Nabíjecí lithiové 9V baterie bez USB

Přeji dobrý den, nezaškrtnul jste, že chcete od BATTEXu odpověď a tak mne e-mail neupozornil. Omlouvám se za pozdní reakci.
Ano baterie se dá nabíjet ze zdroje napětí 8,4V s omezením proudu. Nabíječe Li-Ion se staví jako zdroje napětí, kdežto nabíječe na NiCd nebo NiMH jsou jako zdroj proudu.
Vaše úvaha sice jde správným směrem, ale může se vyskytnou několik problémů. Nabíječ na niklové akumulátory jako zdroj proudu může mít napětí 10V, jak píšete, ale většinou to je více. Viděl jsem i nabíječky, které měly napětí naprázdno i 15V. A to je již rozdíl napětí, které ten tranzistor nemusí vydržet.
Pak záleží i na nabíjecím proudu. Pokud se bude jednat o niklový nabíječ, kde je nabíjecí proud kolem 10 - 15 mA, tak bude dlouho trvat než ta Li-Pol baterie vystoupá na 8,4V, ale pokud se bude jednat o nabíječ s proudem přes 50 mA, tak napětí 8,4V se dosáhne rychleji a ty tranzistory se rozkmitají. A tím jak budou stále připojovat a odpojovat nabíjení se buď zničí ty tranzistory nebo i nabíječ.
A hlavní problém je, že se elektronika nastavuje na hodnoty vyšší než je doporučené nabíjecí napětí. Jedná se o elektroniku bezpečnostní, která by do provozu baterie neměla zasahovat. Takže se nenastavuje na napětí 4,2V na článek, ale na napětí třeba 4,35 V na článek, kdyby došlo k poruše nabíječe. Tedy životnost baterie to neochrání, ale baterie neexploduje.

reagovat 15. 9. 2020  14:27:06 p# vote+ vote- report +30

Luboš: Re: Re: Re: Nabíjecí lithiové 9V baterie bez USB

Dobrý den a děkuji za více odborné vysvětlení, než jak to vidím já, obyčejný technik.
:-)

reagovat 15. 9. 2020  16:52:50 p# vote+ vote- report -8

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.