Obecné dotazy k bateriím a akumulátorům

Proč se nafoukne LIOn

Jirásek: Proč se nafoukne LIOn

Při koupi drona jsem dostal 2 baterie. Mnou udržovaná baterie je po 2 letech v pořádku. Druhá baterie byla záruční firmou pro nějakou kontrolu uložena 1 rok ve skladu. Asi si jí nevšímali. Nyní jsem jí konečně dostal a ona je trochu nafouklá, ale dvojnabíječka s ukazatelem nabíjení ukazuje dobrý stav a podobné parametry nabíjení článků. Mohl byste mi propsat proč se baterie LiPo nafukují? Mohl bych se z tohoto vysvětlení orientovat a posoudit nebezpečnost této baterie. Bojím se výbuchu nebo nenadálého selhání a následné havárie drona. Nabíječka je originál na tyto baterie, provádí i vybíjení na úložný stav. Děkuji.

reagovat 22. 5. 2021  10:57:29 p# vote+ vote- report

Luděk Stehlík: Re: Proč se nafoukne LIOn

Přeji dobrý den, při chemickém procesu (nabíjení, vybíjení) dochází ke změnám tlaku plynů uvnitř článku. Největší tlaky jsou při podvybití a při nabíjení ve vysokých teplotách nebo při nabíjení nad povolenou napěťovou mez. Polštářkové lithiové akumulátory (Li-Pol) nemají žádný bezpečnostní ventil, takže při nadměrném tlaku uvnitř článků nemá kudy plyn odfouknout.

reagovat 4. 6. 2021  15:35:50 p# vote+ vote- report +3

Jirásek: Re: Re: Proč se nafoukne LIOn

Děkuji za odpověď. V mém dotazu mě také zajímalo, jak je to s možností a bezpečností dalšího používání. Mám nabíječku přímo na uvažované baterie a tato nabíječka po nabití sama nabíjení vypne. Je to dvojnabíječka. Má i funkci vybíjení na 50% do stavu ,,Skladování". Nabíjel jsem obě baterie k porovnání. Tato neudržovaná, nafouklá baterie se nabila na 100% o poznání dříve. Mám se obávat ji použít v dronu? Můžete mi trochu sdělit Váš názor? Samozřejmě nezávazně, protože jste to neviděl. Je tedy mírné nafouknutí na závadu a bude se při opatrném nabíjení zvětšovat nebo by baterie mohla zůstat takto v tomto stavu nadále.  

 

reagovat 5. 6. 2021  06:46:27 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Proč se nafoukne LIOn

Přeji dobrý den,
že se baterie odepíná dříve, znamená, že již nemá takovou kapacitu. Dle mého názoru a zkušeností se bude nafukování zvětšovat. Určitě nemohu doporučit používat mechanicky deformovanou baterii. Určitě je cena dronu daleko vyšší než cena baterie. Baterie může kdykoliv zkolabovat.

reagovat 11. 6. 2021  11:42:56 p# vote+ vote- report

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.