BATTEX.info

Zpětná vazba pro BATTEX.info

Luděk Stehlík: Zpětná vazba pro BATTEX.info

Jako jeden ze spoluautorů tohoto webu si dovoluji oslovit čtenáře, aby poskytli zpětnou vazbu k těmto stránkám.
Napište nám, co jste zde nenašli, co vám zde chybí, co nefunguje a jaké další informace bychom měli sem zařadit, respektive, které informace zařadit dříve.
Nebo naopak napište, zda jste zde našli informace, které jste hledali nebo Vás zaujali.
Oficiální spuštění tohoto webu bylo 15.7.2010.
Budeme nejen přidávat další informace, ale i aktualizovat ty současné. Zatím nejsou spuštěny všechny kapitoly (Primární články, VRLA baterie,..), ale budeme se snažit je, co nejdříve vám zpřístupnit.
Luděk Stehlík, výkonný ředitel společnosti BATTEX, spol. r .o.

reagovat 16. 7. 2010  09:19:06 p# vote+ vote- report +12

P.K.: Re: Zpětná vazba pro BATTEX.info

Dobrý den, 

Mně by zajímalo, z čeho (z jaké normy, knihy...) vyplývá tato vaše definice baterie: www.battex.info 

P.K.

reagovat 21. 12. 2011  00:49:54 p# vote+ vote- report -35

Luděk Stehlík: Re: Re: Zpětná vazba pro BATTEX.info

Přeji dobrý den, pojmy jsou ve většině případů z Mezinárodního elektrotechnického slovníku (norma ČSN IEC 60050-482: www.battex.infoČSN+IEC+60050-482+). Je zde vždy odkaz i na jeho kapitolu, v tomto případě sekce: 482-01-04. Pokud jsou zde výrazy, které nejsou definované žádnou normou, uvádíme v poznámce, že se nejedná o pojem z elektrotechnického slovníku.

reagovat 21. 12. 2011  07:20:26 p# vote+ vote- report -28

Havránek: Poděkování autorům za snahu

Děkuji za tento informační soubor
Zabývám se elektronikou již od roku 1964
i tak jsem se zde mohl poučit 

Ještě by se mi líbila informace o tom, jak se dá pro modeláře dostupným způsobem zjistit stav vybití
Je to nesmírně častý dotaz na všech fórech, která jsem navštívil
Jelikož jsem v podstatě profesionál, tak vím, jak obtížná procedura to je--neptám se tudíž osobně-ale s ohledem na předpokládaný zájem širších oblastí zájmu
Děkuji Havránek Jiří Ferdinand Otnice 277

reagovat 21. 1. 2011  16:34:15 p# vote+ vote- report +16

Luděk Stehlík: Re: Poděkování autorům za snahu

Přeji dobrý den,
stav nabití (vybití) nebo-li zjištění zbytkové kapacity je velice obtížné. Blíže se tomu věnujeme v kapitole "Stanovení zbytkové kapacity": www.battex.info /> Pro modeláře je údaj o zbytkové kapacitě ještě složitější. Zbytková kapacita akumulátorů se měří proudem odpovídající 0,2 It, ale to není asi proud, který zajímá modeláře. Běžně zajímá modeláře proudy o velikost několikanásobku It. Takže se běžně stává, že baterie má zbytkovou kapacitu například 30%, ale pro použití pro modelářské aplikace s velkými odběrovými proudy je vlastně kapacita nulová. Nutno rozlišovat kapacitu jmenovitou (měřenou proudem 0,2It) a kapacitu pro danou aplikaci nebo pro daný proud.
L.Stehlík

reagovat 25. 1. 2011  17:18:24 p# vote+ vote- report -34

T.R.: Velký dík a klobouk dolů

Nic tak rozumného (týkajícího se akumulátorů) jsem ještě na netu neviděl. 

Nevím zda hodláte i recenzovat vybrané výrobky, které by potom od Vás dostaly ohodnocení či doporučení.
Klamání zákazníků výrobci se už pomalu stalo standardem, a proč nenapsat 2700mAh/1000cyklů, když 95% kupujících nemá prostředky k tomu, aby si mohli tyto informace ověřit. A skutečnost je pak taková, ze nový akumulátor má 1800mAh, samovybíjení 10% kapacity denně a 70%C dosáhne po 30ti cyklech...
Testy ve spotřebitelských či zájmových časopisech dělají běžně diletanti, často i bez jakéhokoli technického vzdělání. Případně se jedná o převzaté články, kde překladatel nerozumí problematice ani povrchně. 

Jěště jednou dík za celkem obsáhlé a hlavně pravdivé informace. 

Tomáš Řezníček

reagovat 12. 10. 2011  11:49:31 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: Velký dík a klobouk dolů

Přeji dobrý den,
na těchto stránkách se nechystáme recenzovat vybrané výrobky. Chceme, aby tyto stránky poskytovaly zákazníkům určitý přehled nebo "nadhled" do problematiky přenosných akumulátorů nebo baterií. A proto tento portál musí být trochu nad věcí. Ve chvíli, kdy začneme doporučovat určitý produkt nebo naopak hanit jiný, dostáváme se do sféry komerčních záležitostí, a to je ta chvíle, kdy Vám zákazník může věřit, ale již nemusí. Tomu se chceme vyhnout.
Máte pravdu, že některé testy, které vycházejí, v často renomovaných časopisech nebo na internetu, jsou absolutně nesmyslné. Srovnávají se tu primární baterie, které jsou určeny pro malé odběrové proudy (dálkové ovládaní nebo hodiny) s bateriemi pro svítliny nebo fotoaparáty. Nebo srovnávají akumulátory pro MP3 s akumulátory pro fotoaparáty. Tak jak píšeme v kapitole : www.battex.info není vždy rozhodující jen kapacita akumulátorové baterie.
Tak jako, když si člověk vybírá auto, nevybírá si jen podle kubatury motoru.

reagovat 24. 10. 2011  15:08:52 p# vote+ vote- report +4

L.A.: Olověné akumulátory, aj.

Dobrý den, 

postrádám na Vaších stránkách informace o hermetických olověných akumulátorech, které jsou běžně na trhu a používají se v řadě zařízení, jako jsou zabespečovací systémy, napr.baterie LONG WP7.2-12.
U těchto a snad také u dalších není běžně dostupná informace o značení data výroby (význam pozic číselných znaků).  

reagovat 17. 7. 2012  22:20:07 p# vote+ vote- report -58

Luděk Stehlík: Re: Olověné akumulátory, aj.

Přeji dobrý den, na tomto portálu jsou zatím informace o přenosných článcích a bateriích, hlavně o hermetických alkalických akumulátorech a postupně rozšiřujeme i informace o primárních článcích. O VRLA akumulátorech (ventilem řízených olověných akumulátorech) chceme zde také napsat, ale zatím se snažíme co nejvíce informací doplňovat o přenosných hermetických alkalických bateriích.
Co se týče Vašeho dotazu ohledně značení VRLA baterií, nemohu Vám dát jednoznačnou odpověď. Každý výrobce používá jiné značení. Někteří používají první 3 číslice jako den v týdnu a pak dvojčíslí letopočtu, někteří používají týden v roce a letopočet a někteří používají jen značení výrobní řady, ze které se nedá bez převodních tabulek zjistit datum výroby. Pro Vás by stejně mělo být nejdůležitější datum prodeje od Vašeho dodavatele. Od tohoto data by se měla počítat záruka na baterie, která je pro Vás nejdůležitější. Většinou prodejce by měl výrobní číslo uvádět na faktuře nebo na dodacím listu, popřípadě by měla být baterie označena štítkem, či jiným označením ke správné identifikaci.

reagovat 23. 7. 2012  12:06:54 p# vote+ vote- report -34

L.A.: Re: Re: Olověné akumulátory, aj.

Dobrý den, děkuji za Vaší odpověď, ke které dodávám :
-datum výroby baterie je důležitý pro zákazníka, aby si při nákupu zkontroloval, zda není akumulátor již starý a neuběhla již tímto zbytečně část životnosti,
-další zajímavou otázkou u hermetických olověných akumulátorů je, proč jsou znehodnoceny při poklesu jejich napětí a nedají se již nabít na plnou hodnotu, když u běžných olověných autobatérií to není až tak velký problém. 

reagovat 23. 7. 2012  21:07:52 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Olověné akumulátory, aj.

Přeji dobrý den, kontrola při nákupu je možná, pokud Vám prodejce poskytne informace o značení produktu. Ale otázkou je, zda je lepší VRLA baterie třeba 6 měsíců stará nebo VRLA baterie, která je sice 12 měsíců stará, ale je například již 8 měsíců na konzervačním nabíjením nebo proběhlo několikrát doporučené dobíjení baterie. Nelze se spoléhat jen na datum výroby. Mnohem více záleží na dodavateli, jak se stará o baterie, které má skladem a jaké k tomu má zázemí. Právě při výběru dodavatele by se nemělo koukat jen na cenu, ale i na zázemí dodavatele, historii nebo zkušenosti ostatních zákazníků. Dodavatel by Vám měl poskytnout i provedení tzv. "Zákaznického auditu", kde můžete zjistit postupy při příjmu zboží, vstupní přejímce, skladování, značení a pod.
K druhé otázce Vám mohu sdělit, že i u autobaterií je podvybití problémem, ale není tak viditelný jako u VRLA akumulátorů. Při podvybití dochází k sulfataci elektrod a tím se snižuje kapacita baterie. Pokud se jedná o nálevné baterie (baterie, kde jsou elektrody zaplavené)mohou sulfáty padat ke dnu baterie, ale pokud se jedná o VRLA baterie nebo o startovací baterie se skelným vláknem (tzv. bezúdržbové) snižuje se také jejich kapacita. Ale snížení kapacity většinou nezaznamenáme, protože baterie slouží "jen" pro nastartování automobilu a problémy se snížením kapacity zjistíme většinou až v zimě nebo při dlouhodobém stání automobilu.

reagovat 24. 7. 2012  15:06:50 p# vote+ vote- report -37

Ladislav David: Re: Re: Re: Re: Olověné akumulátory, aj.

Jest-li bych směl doplnit, letmou zkouškou při koupi nového akumulátoru je i jednoduché změření ustáleného napětí bez zátěže... Pokud bych naměřil cca 12-13V, věděl bych, že bylo o baterii dobře postaráno a nedocházelo k sulfizaci. Pokud bych naměřil cca třeba pod 11,5V, už bych uvažoval, jestli baterie není nějak poškozena, jestli by už nemohlo docházet k sufizaci, třeba byla někde namísto ve sladu, venku pod sněhem v mazu... Z praxe vím že baterie, která netrpí nadměrným samovybíjením, bývá z pravidla v pořádku, ať jde o Pb, Ni-Cd,Ni-Hm či Li-ion. 

Děkuji za reakce, opravy, či doplnění...

reagovat 22. 9. 2013  21:32:04 p# vote+ vote- report +15

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Olověné akumulátory, aj.

Přeji dobrý den,
"letmá" zkouška napětím sice odhalí špatné Pb baterie s nízkým napětím, ale neodhalí baterie, které byly dlouho skladované a těsně před prodejem se nabily. Zde bude napětí dobré, ale již mohou mít sulfatační vrstvu.
K Vaší poslední větě bych chtěl jen dodat, že nelze dělat obecné závěry u tak rozdílných typů jako jsou NiCd, NiMH, Li-Ion a Pb baterie, protože:
- Pokud budu mít NiCd baterii, tak té nevadí dlouhodobé skladování. Pokud budu skladovat 12V baterii po dobu 5-ti let a pak bude mít napětí kolem 5 -7 V, vůbec to neznamená, že je vadná a pokud se neskladovala za vysokých teplot, předpokládám, že se rozcykluje na 100%. Takže v tomto případě vůbec na velikosti samovybíjení nebo na napětí nezáleží.
- U NiMH baterií sice existují baterie s nízkým samovybíjením, ale tyto články nelze skladovat do "nekonečna". Běžná životnost je 3-4 roky. Sice po dvou letech budou mít ještě předepsané napětí, ale 100% kapacity již většinou nedosáhnou. Zde to není samozřejmě způsobeno sulfatací, ale pasivací záporné aktivní hmoty. Naopak články sice s větším samovybíjením, určené pro trvalé dobíjení, mají životnost 5-6 let, ale dlouhodobé skladování jim nesvědčí.
- U Li-Ion článků zase záleží na tom, zda se skladují volně bez bezpečnostní elektroniky nebo jsou již zapojeny v nějaké baterii nebo sice samostatně, ale s elektronikou. Li-Ion články mají sice malé samovybíjení, ale pokud jsou opatřeny elektronikou, tak elektronika má větší spotřebu než je samovybíjení, takže tuto výhodu ztrácí. Zde se může stát, že elektronika baterie odpojí a bude napětí na výstupu baterie 0 V, ale články mohou být ještě dobré.
- A u olověných akumulátorů jsou sice rozdílná samovybíjení, ale to je odvozeno od typu baterie. Jiné samovybíjení májí nálevné baterie, jiné VRLA baterie a jiné samovybíjení májí gelové baterie. Ale sulfatace zase hrozí u všech typů. A v tomto případě si nelze vybírat baterie jen proto, že mají nižší samovybíjení, když každá je určena pro jiný provozní režim.

reagovat 23. 9. 2013  12:35:24 p# vote+ vote- report +20

Ladislav David: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Olověné akumulátory, aj.

Samozřejmě, že pokud baterie někdo před prodejem dobije test ztrácí smysl...o tom se nedá polemizovat...
Co týče těch Ni-Cd, Ni-Hm, Li-ion a Pb, to jsem myslel opravdu jen orientačně v žádném případě ne definitivně...Prostě když z pytle vytáhnu nějaký baryjaký článek a něco na něm naměřím, mám vyšší pravděpodobnost, že bude OK, než ten u kterého nenaměřím nic...(je to jen takový rychlý test z praxe, který jen napoví)  

Ale vaše argumentace byla pro mě poučná a velmi zajímavá...asi si ten můj přístup i trochu přehodnotím...

reagovat 24. 9. 2013  00:18:18 p# vote+ vote- report +32

Vladimír Pašek: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Olověné akumulátory, aj.

Chtěl bych upozornit na pouze malou chybu v pojmu sulfatace Pb elektrod (jsem chemik). Správně se používá přesnější pojem "nevratná sulfatace", neboť i při správném používání Pb akumulátoru k "vratné sulfataci" dochází vždy. Pojem "vratná" sulfatace znamená, že při vybíjení dochází k tvorbě AMORFNÍHO PbSO4, který se nabíjením opět rozkládá na olovo a kyselinu sírovou (velmi zjednodušeně laicky řečeno). Nevratná sulfatace je vznik jiné (krystalické) formy PbSO4, kterou nelze nabíjením přeměnit zpět. Má totiž ve srovnání a amorfní formou mnohem menší povrch a tudíž i reakční plochu jednak s elektrolytem, jednak s elektrickým proudem (opět velmi zjednodušeně řečeno - jde o proudovou hustotu se kterou nechci nikoho zatěžovat). V neposlední řadě vznik krystalů při nevratné sulfataci vede i k mechanickému poškozování elektrod - jejich rozpad tlakem rostoucích krystalů.

reagovat 1. 10. 2013  15:38:03 p# vote+ vote- report -49

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Olověné akumulátory, aj.

Přeji dobrý den, samozřejmě máte pravdu. Správný termín by měl být nevratná sulfatace. Běžně však zákazníci používají tento termín bez přívlastku "nevratná". Pokud v této diskuzi byl použit pojem sulfatace, byla tím myšlena nevratná sulfatace, jako vlastnost olověné baterie. Děkujeme Vám za Váš podnět.

reagovat 3. 10. 2013  10:41:27 p# vote+ vote- report +22

Ladislav David: Poděkování

Dobrý den, dovoluji si Vám poděkovat, za tyto nezaujaté stránky plných důležitých a věcných informací, které mi v mnohém pomohli, vysvětlili i překvapili. Jsem elekro.technik srojů a zařízení, vylepšuji si(hraji si) se svým elekro kolem, Vaše stránky my v mnohém pomohli...

reagovat 22. 9. 2013  21:15:44 p# vote+ vote- report -7

Jiří Syrovátka: Klobouk dolů

Dobrý den,
klobouk dolů, před Vámi pane řediteli,že si při své práci najdete čas na tyto stránky. Pro nás jako servis elektrokol je na dením pořádku debata se zákazníky na téma ukládání baterií na zimu. Konečně, těm, kterým moje vysvětlení nestačí poskytnu odkaz na Vaše stránky, hlavně na popis rozdílu uskladnění samostatného článku a hotové baterie.

reagovat 3. 1. 2014  16:48:29 p# vote+ vote- report -3

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.