BATTEX.info

Dotaz

Jan Karel,Ostrava: Dotaz

Přeji dobrý den!
Koupil jsem si do auta novou baterii,jde o baterii Exide.Prodávající mi při koupi sdělil,že je tuto baterii před použitím nabít. Mám dvě nabíječky a to Black/Decker a Ctek 12V/5A.Obě mají elektronické řízení procesu nabíjení a jsou prověřeny dlouhodobým provozem. Nabíječka Ctek navíc v 7 krocích při každém připojení provádí kontrolu akumulátoru a obě dokáží okamžitě detekovat závady jako je vnitřní zkrat a podobně.
Baterie EXIDE má 48Ah/12V a v době prvního nabíjení byla odpojena od všwch spotřebičů ve vozidle pomocí odpojovače.Teplota okolí byla asi
5 stupňů C.
Po připojení k nabíječce, asi po 5ti minutách obě nabíječky ztratily síťové napětí. To se asi za další 3minuty obnovilo,ale bylo nutno znovu nastavit původní parametry nabíjení.nadále nabíječky pracovaly asi 10 až 15 minut a situce se opakovala.
Chci ještě dodat,že baterie EXIDE je plynotěsná,tady bez jakéhokoliv otvoru, opatřena pouze "magickým okem".
Takovéto chování nabíječek mne dost zarazilo a nevím jak v budoucnu mám dotyčnou baterii nabíjet, za předpokladu, že je dobrá.
A to je důvod proč se na Vás obracím o radu. Jde o problém v baterii, či nabíječkách? A pokud v baterii, tak jaký, protože budu muset tuto reklamovat a závadu dokázat
Děkuji !
J.Karel,Ostrava

reagovat 29. 3. 2013  09:18:33 p# vote+ vote- report -4

Luděk Stehlík: Re: Dotaz

Přeji dobrý den, startovací baterie jsou trochu mimo náš obor a na dálku se dost špatně radí. Jediný možný problém, který z popisované události vidím, je teplota nabíjení. Dobíječka Ctek má režim pro nabíjení za normálních teplot a režim pro nabíjení za teploty nižší než 5° C. Pokud jste nepoužil druhý režim je možná závada zde. Bohužel nevím, jak by se měla chovat nabíječka při prvním režimu a při teplotě nižší než je 5° C, zda opravdu se má odpojit od síťového napětí, to jsem se nikde nedočetl.
Zda je závad v nabíječkách či baterii nedokáži odpovědět. Ale v kterémkoliv servisu Vám stav akumulátorové baterie změří zátěžovou zkouškou (měření startovacích proudů) a podle toho bych dál postupoval.

reagovat 29. 3. 2013  10:15:04 p# vote+ vote- report +13

Stanislav Kubrický: Makita BL1830

Dobrý den,
mám vadnou baterii Makita BL1830 je možná repase? Jestli ano je možné provést výměnu pouze vadného článku? Předem děkuji za odpověď.
Ještě bych chtěl smeknout máte výborné stránky.
S pozdravem
Stanislav Kubrický
Valašské Meziříčí

reagovat 4. 6. 2014  22:10:55 p# vote+ vote- report +24

Luděk Stehlík: Re: Makita BL1830

Přeji dobrý den, repase je možná, ale je nutná výměna všech 10-ti článků. určitě není vadný jen jeden článek, protože jsou v baterii články řazeny sérioparalelně. Takže jsou vadné minimálně 2 články, ale výměna jen 2 článků by moc baterii nepomohlo. Články by měly být vždy ze stejné šarže a ve stejné kapacitě. Během několka cyklů by se stalo, že zničí nové články, které se vyměnily. V současné době je cena repase 1300,-Kč bez DPH.

reagovat 5. 6. 2014  14:14:12 p# vote+ vote- report +44

Konečný: hledám spolehlivou baterii

Dobrý den, hledám externí baterii k fotopasti 6V nabíjecí litiovou
do provozu až -25°C Prosím poraďte typ vhodného akumulátoru. Děkuji Konečný

reagovat 21. 5. 2015  07:31:52 p# vote+ vote- report +4

Luděk Stehlík: Re: hledám spolehlivou baterii

Přeji dobrý den, pokud baterie musí být lithiová, tak lze použít buď LiFePO4 baterie (např.: shop.battex.cz) nebo baterie s niklovou elektrodou, např. SAFT řady MP - shop.battex.cz Tyto baterie mají však jmenovité napětí 3,6V, takže při sériovém zapojení 2 článků by jmenovité napětí bylo 7,2 V a pracovní napětí 5,5 - 8,4 V. Nevím zda by to již nebylo moc.

reagovat 21. 5. 2015  10:24:32 p# vote+ vote- report +27

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.