BATTEX.info

Přerušované nabíjení NiCd-NiMh článků

edison422: Přerušované nabíjení NiCd-NiMh článků

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat, jak je to s přerušováním nabíjení u hermetických NiCd a NiMh článků. Tyto jsou nabíjené v jednodušší nabíječce proudem 0,1 max.0,2C po vypočítaný čas (dle kapacity). Jelikož nabíječka nemá žádné řízení, když odcházím někam z domu radši ji vypínám. A nebo jinak. Budu nabíjet články v solární nabíječce a vzhledem k jejich kapacitě, výkonu nabíječky (resp. solárních článků) a světelných podmínkách ten daný den to prostě nestihnu najednou. Budu nabíjet cca.8 hod. potom to přeruším a druhý den ráno zase začnu. Celkový nabíjecí čas budu pochopitelně hlídat. Bude to mít nějaký vliv na životnost nebo kapacitu.
Děkuji.

reagovat 29. 3. 2013  11:57:56 p# vote+ vote- report +26

Luděk Stehlík: Re: Přerušované nabíjení NiCd-NiMh článků

Přeji dobrý den, přerušení nabíjení a pak následné pokračování v nabíjení, kdy ukončení nabíjení se prování časově, nemá vliv na životnost ani na kapacitu baterie.

reagovat 2. 4. 2013  08:57:52 p# vote+ vote- report -41

Petr N.: smíšené zapojení Ni

Dobrý den
Zajímá mě, zda je nějaká potíž ve skládání, či nabíjení niklových akumulátorů ve smíšeném (kompaudním) zapojení. Zatím jsem uvažoval o Ni-MH. Chtěl bych si složit akumulátor s 30 články v sérii a 20 v paralelním zapojení. Výsledný akumulátor by měl pracovat v nepravidelných vybíjecích cyklech.
Děkuji za odpověď

reagovat 19. 9. 2015  21:08:40 p# vote+ vote- report +6

Luděk Stehlík: Re: smíšené zapojení Ni

Přeji dobrý den,
přesně nevím, co máte na mysli. Označení kompaudní zapojení se používá pro stejnosměrné stroje. V souvislosti s akumulátory jsem to ještě neslyšel.
Akumulátorové články se zapojují do série nebo paralelně nebo sérioparalelně a nebo se používá paralelně sériové zapojení (více: www.battex.info /> Pokud by se mělo jednat o sérioparalelní zapojení 30S20P, kde bude 30 článků v sérii (36V) a k tomu ještě 20 takových baterií paralelně (20-ti násobek kapacity), musím se přiznat, že takovou baterii jsme ještě nevyráběli. Nedovedu si představit baterii sleženou ze 600 článků. Tolik článků nebylo snad ani v první naší družici Magion.
Většinou se u niklových článků používá jen sériové zapojení. Pokud se používá sérioparalelní zapojení, tak jsou tam maximálně 2 nebo 3 paralelní větve. Ale u zapojení 30 článků v sérii bych doporučoval maximálně 2 paralelní větve. Více větví bych nedoporučoval řešit jako jednu baterii, ale doporučil bych paralelní větve jednotlivých 36V bateriích řídit prostřednictvím elektroniky, tak aby byly oddělené, resp. elektronikou oddělitelné. Při poruše jednoho článku v baterii by klidně mohlo dojít k tomu, že dalších 599 kusů článků se zničí. 


reagovat 21. 9. 2015  13:12:17 p# vote+ vote- report -3

Petr N.: Re: Re: smíšené zapojení Ni

Děkuji, hodně mi to pomůže

reagovat 21. 9. 2015  16:37:08 p# vote+ vote- report

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík