BATTEX.info

Kapacita tužkových baterií

Ivana: Kapacita tužkových baterií

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli musí být na bateriích (tužkové nenabíjecí) uvedená kapacita. Bratr mi vysvětlil, že je to důležitý údaj, podle kterého mám baterie vybírat, ale někde kapacita uvedená je a někde ne. Dokonce se liší označení i u stejné značky (VARTA).
Je to povinný údaj? Děkuji.

reagovat 12. 11. 2015  10:16:45 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: Kapacita tužkových baterií

Přeji dobrý den,
uvádět kapacitu na bateriích je povinnost jen u nabíjecích baterií (akumulátorů). U akumulátorů je totiž jasné, jak se kapacita měří.
U primárních (nenabíjecích) baterií existuje několik způsobů, jak měřit kapacitu, a proto se u většiny nenabíjecích baterií kapacita na článek neuvádí. Protože pokud by se tam kapacita uvedla, musí se zároveň uvést, jak se kapacita měřila (číslo normy nebo hodnota odporu nebo velikost zátěže,..), a to by se tam asi na článek nevešlo, proto se to uvádí pouze jen v dokumentaci.
Pro běžného spotřebitele je asi důležitější, pro co jsou články určeny, a to se uvádí pomocí piktogramů uvedených na článku nebo častěji na blistru, v kterém jsou baterie. Mohou tam být obrázky: blesku nebo fotoaparátu (baterie pro vysoké proudy) nebo dětského autíčka (pro vyšší proudy) nebo svítilny (pro střední proudy) nebo rádia (pro malé proudy) nebo kalkulačky, hodin nebo dálkového ovladače (pro velmi malé proudy). To je důležitější než hodnota kapacity.
Například články pro malé proudy (kalkulačky, hodiny) mívají vyšší kapacitu než články pro fotoaparáty, ale pokud je použijete ve fotoaparátu, tak většinou ani fotoaparát neuvedou do provozu. Proto vidíme v "marketech" tužkové články za 3,-Kč ale i články za 25,-Kč za kus. Takže nevybírat podle ceny, ale podle toho k čemu baterii chci používat. Když potřebujete baterii do hodin nebo ovladače k televizi, tak si klidně kupte článek za 3,-Kč, ale pokud chcete udělat hezké fotky, tak je již třeba článek vybírat.
Co se týče značky Varta, tak jako velký a známý výrobce baterií, dodržuje předpisy evropských norem a u komerčních primárních článků kapacitu neuvádí. Pokud na nějakém článků kapacita byla uvedena, spíše bych předpokládal, že se jedná o nabíjecí baterii.
Jinak díky za zajímavý a myslím si, že pro ostatní, užitečný dotaz.

reagovat 12. 11. 2015  11:56:50 p# vote+ vote- report +24

Ivana: Re: Re: Kapacita tužkových baterií

Dobrý den pane Stehlíku, děkuji mockrát za vyčerpávající odpověď.
Ivana

reagovat 16. 11. 2015  10:09:19 p# vote+ vote- report -29

Slávek Nástraha: Tužkové baterie dobíjecí vyšší kapacity 2700 mAh a více

Prosím o informaci zda se vyrábí Tužkové baterie dobíjecí vyšší kapacity 2700 mAh a více.Noční vidění Yukon ,které jsem zakoupil výrobce doporučuje použití Tužkových baterii AA s vyšší kapacitou.Jsou sice dobíjecí baterie ,kde uvádí kapacitu 2700 a v popisu již tato hodnota je min. od 2450 mAh. Dobíjecí baterie vyšší kapacity nemohu nikde zakoupit ani najít nabídku toho zboží.Děkuji za informaci s pozdravem Sl.Nástraha Slavek_Nastraha@email.cz

reagovat 2. 6. 2016  21:53:50 p# vote+ vote- report +34

Luděk Stehlík: Re: Tužkové baterie dobíjecí vyšší kapacity 2700 mAh a více

Přeji dobrý den,
vyšší kapacita než 2,7Ah se v rozměru AA v současné chvíli nevyrábí. Na internetu se sice najdou kapacity 3 Ah nebo více, ale je to jen marketingový trik.
My máme v nabídce Panasonic 2700 mAh: shop.battex.cz
I zde se uvádí, že jmenovitá kapacita je 2500 mAh. Je to z toho důvodu, že dle nových norem musí čerstvá baterie dát uvedenou kapacitu již v prvním cyklu (předtím to bylo do 3 cyklů). Proto se uvádí jmenovitá kapacita a typická kapacita. Typickou kapacitu dosáhnetre po rozcyklování baterií.
Pro Vaše použití předpokládám, že není třeba akumulátorů pro vysoké vybíjecí proudy, takže uvedený typ by Vám mohl vyhovovat. Tyto bateri mají vysokou kapacitu, ale zase nejsou vhodné pro zařízení s vysokými vybíjecími proudy jako jsou fotoaparáty, blesky, dětské hračky a pod.

reagovat 3. 6. 2016  17:14:33 p# vote+ vote- report -11

Slavek Nástraha: Re: Tužkové baterie dobíjecí vyšší kapacity 2700 mAh a více

Slávek Nástraha:Odpovídám na Vaši informaci náhrady klasických AA .Potřebuji Tužkové baterie dobíjecí vyšší kapacity, nebo přídavný dobíjecí zdroj vyšší kapacity /větších rozměrů/o napájecím napětím max 3,3 V ./min 2 V/ Noční vidění Yukon Photon XT 6,5x50 L ,které jsem zakoupil výrobce doporučuje použití kvalitní Tužkové baterie AA,které vydrží provoz max 4/5 hodin.Jako náhradu jsem použil Vámi doporučené dobíjecí baterie o kapacitě 2700 mAhPanasonic,GP,Ansmann 2850 mAh,Tronic 2400 mAh jmenované baterie vydrží max 1/2 hodinu nepřetržitého provozu a přístroj hlásí slabé baterie a zhasne/horší je to při chladném počasí a mrazu/.Baterie jsem posuzoval nové ,tak po několika dobití při použití kvalitní digitální nabíječky.Po několikátém použití jsem musel část baterií vyřadit.Po nabití a vložení baterie ukazatel kapacity je pod 50%,za provozu rychle klesá.Je to asi v rozdíl v napětí dobíjecích a klasických AA 1,2 /1,5 V. Není to závada nočního vidění ,stejné problémy mají ostatní kolegové a řešíme to zásobou přednabitých baterií. 

Děkuji za informaci s pozdravem Sl.Nástraha Slavek_Nastraha@email.cz 

--
Slavek Nastraha
slavek_nastraha@email.cz

reagovat 10. 9. 2017  20:07:09 p# vote+ vote- report +21

Luděk Stehlík: Re: Re: Tužkové baterie dobíjecí vyšší kapacity 2700 mAh a více

Přeji dobrý den,
omlouvám se, že reaguji pozdě, asi jste nezaškrtnul požadavak, že chcete "odpověď od firmy BATTEX" a tím jsem nedostal upozornění na nový příspěvek do e-mailu.
Nevěřím, že máte stejné výsledky u článků Panasonic AA2700 i od GP i od značky Tronic nebo Ansmann. Tyto články nejsou stejné kvality.
Problém s indikací nabití vidím v tom, že indikace je stavěna na primární (nenabíjecí články).
V mínusových teplotách NiMH baterie nefugují dobře,
Zkuste použít primární baterie i pro nízké teploty: shop.battex.cz nebo shop.battex.cz
Pokud je použití NiMH baterie jen 1/2 hodiny, asi bych doporučil odzkoušet články pro vysoké proudy: shop.battex.cz

reagovat 20. 9. 2017  16:24:42 p# vote+ vote- report +19

Raab: kapacita knoflíkové baterie CR2032

Dobrý den, můžete mi prosím sdělit, jakou výdrž v hodinách lze čekat u článku CR2032, který je vyvíjen trvalým proudem 1mA? Za vybitý jej považujme, když napětí klesne na 2V. Děkuji,JR.

reagovat 7. 9. 2017  21:24:35 p# vote+ vote- report +7

Luděk Stehlík: Re: kapacita knoflíkové baterie CR2032

Přeji dobrý den,
tyto knoflíky mívají kapacitu 220 - 230 mAh. Takže při proudy 1mA, by článek měl vydržet 220 hodin.

reagovat 8. 9. 2017  08:04:40 p# vote+ vote- report +14

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.