Obecné dotazy k bateriím a akumulátorům

Nabití na vyšší kapacitu

Jan Pospíšil: Nabití na vyšší kapacitu

Dobrý den,
mám akumulátor Ni-MH - 6 článků. Na obalu je napsáno 1800 mAh, ale nabíječkou se stále nabíjí na cca 3500 mAh. Ještě jsem nezkoušel měřit vybití, ale po používání v přístroji i po delší dobu (RC modelu), zbývalo ještě k vybití 2000 mAh v nabíječce.
Co značí, pokud se akumulátor nabije na cca dvojnásobnou kapacitu, než je udaná? Je vadný akumlátor? Nabíječka? A nebo u výrobce mohlo dojít k chybě a opravdu je téměř s dvojnásobnou kapacitou? Akumulátor je zakoupen jako nový (v setu s RC modelem) a nezdá se, že by jeho výdrž při používání byla nějak příliš krátká. A mám ho reklamovat? A jak? stylem "Dobrý den, prodali jste mi větší kapacitu než má mít? :)" 

Děkuji za opodvědi

reagovat 27. 12. 2016  10:05:49 p# vote+ vote- report +16

Luděk Stehlík: Re: Nabití na vyšší kapacitu

Přeji dobrý den,
na přesnou odpověď mám málo informaci. Hlavně, jak je měřena ta kapacita nabití na 3500 mAh a jaký je nabíjecí proud. A dále nerozumím tomu, že "k vybítí zbývalo 2000 mAh", to bylo měřeno jak?
Na obalech baterií by se měla uvádět jmenovitá kapacita, podle normy je to kapacita, kterou nová baterie musí dát ihned po prvním nabití. Podle staré normy se baterie rozcyklovávaly ve třech cyklech a pak teprve byla měřena jmenovitá kapacita. Proto se dnes uvádí jmenovitá kapacita a tzv. typická kapacita (po rozcyklování). Jmenovitá kapacita je většinou o 10-15% nižší než kapacita typická.
Druhý problém vidím v měření dodané kapacity při nabíjení, podle mne nabíječ měří dodanou celkovou energii. Tzv. účinnost nabíjení. Pokud Vaši baterii budete nabíjet normálním proudem 0,1 It (0,1C), tedy 180 mA, tak potřebujete dodat o 60% energie navíc, aby se baterie nabila. Při nabíjecím proudu kolem 400 mA bude index nabíjení kolem 1,4 (budete muset dodat o cca 40% energie navíc).
A samozřejmě je také možné, a velice pravděpodobné, že výrobce zvýšil kapacitu baterií. Pokud se jedná o klasický článek do RC modelů o velikosti Cs (SubC), která má průměr 22 a výšku 42 mm, tak v kapacitě 1800 mAh je již nikdo nevyrábí. Nejnižší kapacita je 2200 mAh, a to je již také dost zastaralé, spíše jsou to kapacity od 2600 mAh, které jsou v současné chvíli nejlevnější. A proč výrobce neudává vyšší kapacitu, je docela jasné. Při změně kapacity to znamená, změnit obaly baterie, změnit obaly krabic, změnit návody k použití RC modelu a hlavně nechat znovu zcertifikovat celý RC model, a to je to nejdražší.
Takže si nemyslím, že baterie je na reklamaci. Reklamaci pro vyšší kapacitu by Vám určitě neuznali. Hlavně kapacita se má měřit při vybíjení, nikoliv o kapacitě hovořit v souvislosti s dodanou energií prostřednictvím nabíječe.
Musím se přiznat, že reklamaci na vyšší kapacitu jsme nikdy neřešili. Asi bych byl také překvapený. 

Přeji Vám hezký zbytek roku 2016 a úspěšný rok následující.

reagovat 27. 12. 2016  11:02:05 p# vote+ vote- report +3

Jan Pospíšil: Re: Re: Nabití na vyšší kapacitu

Velmi děkuji za odpověď. Vybití bylo měřeno nabíječkou, při programu "vybít/nabít" se na konci vypíše, kolik energie bylo vybito a kolik nabito.
Zkusím tedy někdy program nabít-vybít-nabít a pak se řídit hodnotou u vybití. Už si nejsem jist, jak byly nastaveny proudy, myslím že jen max. povolené + automaticky.  

Existuje i nějaká "účinnost" při vybíjení? Je i nějak při vybíjení kapacita zkreslena či závislá na vybíjecím proudu? 

Děkuji a přeji Vám úspěšný nový rok 2017. 

reagovat 27. 12. 2016  11:26:22 p# vote+ vote- report +26

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabití na vyšší kapacitu

Přeji dobrý den, 

jmenovitá kapacita by se měla měřit proudem odpovídajích 0,2 It (0,2 násobku kapacity). Ve Vašem případě, pokud se uvádí kapacita 1800 mAh, tak by to měl být proud 360 mA. Další podmínkou je, aby teplota baterií byla kolem 20-25° C. Jiné zkreslení není.

reagovat 27. 12. 2016  11:49:07 p# vote+ vote- report -4

lubomír: rozdíl hodnot/V,A/ u nabíječky a baterie.

Dobrý den,žádám o Vaši radu/názor/.V rovině obecné,může mít jiné hodnoty nabíječka a baterie/V,A/,jak velký rozdíl může v těchto hodnotách být.Má ev.rozdíl vliv na životnost baterie.Konkrétně,jedná se o nabíječku a baterii na elkolo,které mi bylo ukradeno a přes inzerát koupené jiné,ovšem nesedí výše uvedené hodnoty.Velice děkuji za odpověď.

reagovat 9. 5. 2017  14:37:52 p# vote+ vote- report +8

Luděk Stehlík: Re: rozdíl hodnot/V,A/ u nabíječky a baterie.

Přeji dobrý den, 

než začnu odpovídat, chtěl bych upozornit, že jste nezaškrtnul požadavek, že chcete na dotaz od naší firmy odpovědět. Narazil jsem na něj jen náhodou.
Dotaz je sice zajímavý, ale chybí konkrétní údaje. Takže opravdu se na něj dá odpovídat jen v rovině teoretické. Vše záleží na baterii, kterou máte v elektrokole:
- pokud máte baterie systému VRLA, tak napětí baterie je 12V nebo jeho násobků a napětí nabíječe je 14,4V a jeho násobků.
- pokud máte baterie systému NiCd nebo NiMH, tak se uvádí u baterie napětí 1,2V na článek a napětí nabíječe 1,5V na článek.
- pokud je baterie systému Li-Ion, tak se uvádí jmenovité napětí 3,6V na článek a napětí nabíječe 4,2V na článek.
Opravdu jste položil dotaz ve velmi obecné rovině.
Baterie systému VRLA nebo Li-Ion se nabíjí konstantním napětí, takže zde je důležitá přesná hodnota napětí, ale baterie systému NiCd nebo NiMH se nabíjí konstantním proudem, takže zde vůbec nerozhoduje napětí, ale hodnota proudu.

reagovat 9. 5. 2017  15:42:11 p# vote+ vote- report +28

lubomír: rozdíl hodnot/V,A/ u nabíječky a baterie.

dobrý den,můj dotaz měl dvě roviny,obecná-vztah hodnot nabíječka-baterie.V případě nedodržení hodnot dochází k poškozování baterie ev.jiné?Rovina druhá-elkolo,baterie repasovaná/přes prodejce kola/,článkySamsung29E103GP/36V,17,4Ah.Nabíječka-Kunsham st elektronics,model-shc8100lc/+36V,2A.Problém v rovině1 je zřejmě širší atd.Jeden názor/nevadí pokud jsou hodnoty mírně odlišné/,druhý/vystavuješ se nebezpečí likvidace baerie.To nemluvím o možném dopadu na vlastní elmotor.Jsem poměrný laik,takže trochu obava a ostych,že obtěžuji.Přesto Vám budu vděčný za odpověď.Děkuji,krásný den.

reagovat 10. 5. 2017  10:33:14 p# vote+ vote- report -15

Luděk Stehlík: Re: rozdíl hodnot/V,A/ u nabíječky a baterie.

Přeji dobrý den,
opět bych chtěl upozornit, že jste opět nezaškrtnul kolonku, že chcete od naší firmy odpověď. Toto je důležité proto, že se nám zobrazují přednostně dotazy, na které chce zákazník od nás odpovědět. Jiné (nezaškrtnuté) dotazy jsou k volné diskuzi ostatním čtenářům a většinou se stává, že na ně ani neodpovídáme, pokud se nejedná o nějakou zajímavou diskuzi.
Konečně jsem se dozvěděl, že se Vám jedná o Li-Ion baterie.
36V baterie se nabíjí do konečného nabíjecího napětí 42V. Uvedený nabíječ je sice označen 36V/2A, ale jedná se o nabíječ "pro" 36V Li-Ion baterie, takže uvedené napětí není napětím nabíjecím pro baterie, ale jedná se o napětí jmenovitého napětí akumulátoru, pro který nabíječ je určen. To by mělo být uvedeno v návodu k použití nabíječe. Toto se běžně používá, protože zákazník chce "vidět", že baterie je 36V a nabíječ je také 36V. Hodnota takového nabíječe s nabíjecím proudem 2A je vyhovující, podle uváděné kapacity by mohl mít nabíječ počáteční nabíjecí proud až 17A, možná i vyšší, ale označení akumulátorů "Samsung29E103GP" mi nic neříká. Označení 29E by mělo být označení kapacity 2,9Ah, ale další čísla, která by měla určovat specifikaci proudů mi nic neříkají. Když tak mi pošlete specifikaci na daných akumulátorů na adresu: poradna@battex.cz, můžeme se o tom pobavit.
K Vašim dalším dotazům:
-samozřejmě u Li-Ion baterí při nedodržení konečných nabíjecích napětí i konečných vybíjecích napětí dochází k poškození baterie.
-pokud jsou dodržována základní pravidla pro nabíjení i vybíjení Li-Ion baterie, nedochází k poškození elektromotoru. Samozřejmě by problém mohl nastat, pokud se použije jiný systém baterie, než na který je motor určen (NiCd, NiMH, VRLA). 

Není problém Vám odpovědět na Vaše další dotazy. Použijte tento portál nebo naši poradnu (poradna@battex.cz).

reagovat 10. 5. 2017  15:03:33 p# vote+ vote- report +19

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: lubomír