Obecné dotazy k bateriím a akumulátorům

Nabíjení 1,3Ah NiCd

Pavel K.: Nabíjení 1,3Ah NiCd

Dobrý den,
dostal jsem Aku vrtačku s 2x 1,3 Ah NiCd akumulátorem.
Četl jsem něco o NiCd akumulátorech a je pravdou, že se nemají formátovat? Mají se hned dobít? A na stránkách o "správném dobíjení" je uveden nabíjecí proud 1/10C(130mA), ale nabíjecí trafo dodané s vrtačkou dobíjí proudem 400mA (a 18v).
Je to tak správně? Děkuji za odpověď.

reagovat 24. 12. 2018  20:44:18 p# vote+ vote- report -1

Luděk Stehlík: Re: Nabíjení 1,3Ah NiCd

Přeji dobrý den, 

většina zákazníků nemá tester, kde by formátování provedla. Takže ne, že se nemají formátovat, ale nemusí se formátovat, ale je třeba počítat s tím, že ihned po prvním nabití baterie nedá plnou kapacitu. Až třeba ve třetím cyklu se budou nabíjet na 100%. NiCd baterie se většinou dodávají ve vybitém stavu, takže se musí nejprve dobít.
Uvedený nabíjecí proud 1/10C je tzv. normální proud, kterým se baterie nabíjí třeba při testování kapacity. Samozřejmě NiCd baterie mohou být nabíjeny i proudy většími (zrychlené nabíjení, rychlé nabíjení, extrarychlé nabíjení). Nabíjecí proud 400 mA je O.K.

reagovat 28. 12. 2018  11:03:29 p# vote+ vote- report -7

Pavel K.: Re: Re: Nabíjení 1,3Ah NiCd

No, sám jsem se divil, že baterie byly obě nabité nebo se alespoň tak zdály při použití. I přesto jsem je nechal jak píší v návodu 5 hidin dobít. Na měření mám doma pouze multimetr. Děkuji za odpověď. P.

reagovat 29. 12. 2018  08:32:31 p# vote+ vote- report +11

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Nabíjení 1,3Ah NiCd

Přeji dobrý den, 

multimetr, který měří jen napětí není ten přístroj, který by Vám dal nějaké údaje.

reagovat 2. 1. 2019  16:05:42 p# vote+ vote- report -12

Milan: Ni-Cd překvapení

Dobrý den , včera jsem si tady různě pročítal informace bateriích , respektive akumulátorech a vzpoměl jsem si , že mám doma velmi starou vrtačku koupenou snad za 300,- kč někde v Tescu kterou nepoužívám protože jsem měl pocit že již nelze nabít baterii.Akupak jsem rozebral , uvnitř našel Ni-Cd články 1,2V 1000mAh.Vytáhl jsem ještě včera večer modelářskou nabíječku a začal články jednotlivě navíjet.První dva jsem nabíjel 0,3A prg.pro Ni-Cd a dostal jsem do nich 1350 , tedy dle displeje.Protože se mi nechtělo čekat zvýšil jsem , respektive omezil proud s aut.ukončováním na 0,5A a nabíjím další.Další dvě pojaly kapacitu 1450 a článek se při nabíjení vůbec nehřeje, prakticky dotekem není znát že by byl teplejší.Pro úplnost uvádím že máme nyní doma 29 stupňů , je léto a horko.Vrtačka je někdy z roku cca 2005-2007 a používal jsem ji asi dva roky.Mám v plánu zkusit články spájet pro rc model a do vrtačky si dám li-ion které se mi jeví výhodnější z důvodu že vrtačka je stále v pohotovosti pro menší samovolné vybíjení článků li-ion.

reagovat 19. 8. 2019  16:15:55 p# vote+ vote- report -16

Luděk Stehlík: Re: Ni-Cd překvapení

Přeji dobrý den, 

žádný přímý dotaz jsem ve Vašem příspěvku nenašel.
Že NiCd baterie funguje i po 10 letech, když se nepoužívá, není žádné překvapení. NiCd baterie nejsou náchylné na skladování jako NiMH nebo lithiové akumulátory.
Jen chci upozornit, že pokud za NiCd dáte Li-Ion akumulátor, potřebujete i jinou nabíječku. Niklové akumulátory se nabíjí konstantním proudem a lithiové akumulátory konstantním napětím.

reagovat 19. 8. 2019  16:39:24 p# vote+ vote- report -1

Milan: Re: Re: Ni-Cd překvapení

Dobrý den a děkuji za reakci.S tou nabíječkou je mi to jasné , většinu všech akumulátorů nabíjím modelářskou nabíječkou která má programy pro různé typy akumulátorů včetně balancování.Balanční konektor si vyvedu jen trochu uvažuji že bych spároval akupak 3s s 3 x po 2ks li-ion pro 12V aby bylo dosažené větší kapacity.Doteď jsem spíše expedimentoval s li-ion články většinou staršími s vyřazených přenosných počítačů a užíval je tam kde nebyl nutný velký proud , ale spíše byl kladen důraz na malé samovybíjecí proudy / různá elektronická bižuterie / soumrakové spínače , čidla.Částečně jsem jimi nahradil olověné akumulátory kterých se ale rovněž nevzdávám, mají zase jiné výhody a hlavně mým pohledem jsou takzvaně "blbuvzdorné" .No a vrátím se k těm nicd , právě mi zapípala nabíječka ukončení nabití dalšího článku. Na displeji je údaj vložené kapacity 1520 pokud se dá měření nabíječky věřit u článku který má mít 1000mAh. Čánek je studený , nezahřál jsem jej.Jsem v tomhle směru opatrný,mám za to že přehřívání může vést ke ztrátě kapacity nevratně.Velké proudy užívám málokdy výjimečně a spíše jen u nimh před použitím akupaku v rc modelu.Stejně je to jenom na 12-15 minut.

reagovat 19. 8. 2019  17:20:27 p# vote+ vote- report +12

Luděk Stehlík: Re: Re: Re: Ni-Cd překvapení

Přeji dobrý den,
kapacita článku určitě není 1520 mAh, musí se počítat i s koeficientem nabíjení. Důležitá je kapacita článku při vybíjení nikoliv dodaná energie při nabíjení.

reagovat 20. 8. 2019  07:52:06 p# vote+ vote- report +2

Přidat komentář

U příspěvků, prosíme, udržte jejich obsah v rámci dobrých mravů a platných zákonů Ćeské republiky, pište k tématu, nevkládejte spam a nepoužívejte hrubé výrazivo.

HTML v příspěvcích není povoleno, ale případné hypertextové adresy se automaticky zobrazí jako odkazy.

Za obsah diskuzního příspěvku zodpovídá jeho autor. BATTEX, spol.s r.o. si vyhrazuje právo příspěvky moderovat.

    reagujete na: Luděk Stehlík